Kapitel 1 Politikindledning.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Demokrati og styreformer
Advertisements

Religion og politik i Tyrkiet
Sundhedsfremme på arbejdspladsen i et etisk perspektiv
Oplæg på REUN årsmøde 2004 Hedvig Vestergaard
SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv
Velkommen Hvorfor er vi her i dag?
USA, ENGLAND & TYSKLAND Politiske systemer.
JOURNALISTHØJSKOLEN DANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE Mediers behandling af kvinder og mænd og ligestillingsspørgsmål Anne-Marie Dohm Rektor.
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Demokrati & Menneskerettigheder
Kundeværdi.
Magten i Danmark Indhold Den parlamentariske styringskæde
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Hvad er en diskurs Diskurser fastlægger betydningen indenfor et bestemt domæne , og ukrystaliseres omkring nordalpunkter Nordalpunkter er er et privilegeret.
Diskursanalysen og den økonomiske politik
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Ungdomsskoleforeningen 1 Demokrati i ungdomsskolen - et historisk vue Formåls§ Ungdomsskolen skal give unge mulighed for at fæstne og uddybe deres kundskaber.
Forskellige former for magt
Danmark i en globaliseret verden
Medierne og demokratiet
Samfundslære: Styreformer
Enhed i arbejderbevægelsen - Det handler om magt.
1 Lijphart Præsidentskab vs. parlamentarisme 8. november 2005.
Katz/Mair – Kartel parti
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
USA’s tilblivelse.
IT- og Telestyrelsen Evaluering og Information på nettet.
Råd til velfærd? Velfærdspolitiske problemstillinger anno 2011 – muligheder og udfordringer.
1. Lektion: Det politiske system
Kapitel 5 Folketing og vælgere. Krav Støtte OMGIVELSER: Økonomisk udvikling Globalisering Økologiske systemer Migrationer Politiske partier FOLKE- TINGET.
Samfundslære – kapitel 4
Opsummering af statsteorier 11. Oktober 2005
Hvad er samfundsfag Hvad er samfundsfag Sociologi, politik og økonomi
Uddrag af politiske principprogrammer
- Global islamistisk terrorisme
4. Lektion: Ligestilling med økonomiske briller 4.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen.
6.lektion: Folketing og regering – hvem kontrollerer hvem?
SAMFNU Demokrati og menneskerettigheder 1.Demokratidefinitioner 2.Fordele og ulemper ved direkte og repræsentativt demokrati 3.Kriterier for demokrati.
Udfordringer.
Ministry of Environment and Energy, Denmark The National Environmental Research Institute Problemer ved værdisætning af pesticidanvendelsens natureffekter.
Økonomi og Demokrati.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Politik i teori og praksis 1
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
1.lektion: Samfundsfag – hvad er det?
8.Lektion: Er Demokratiet i Danmark i krise?
Kapitel 2: Demokrati Demokrati (folkestyre) er blevet set både som en måde at tage beslutninger på og som en livsform. I Danmark tages disse beslutninger.
Danmark i EU og EU’s fremtid
Ideologiske holdninger og meninger
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Nikoline Bjørn Knudsen
SKABELON.
Hvorfor falder tilliden til politikerne? DEO DOKK1, Aarhus, 11. April Jørgen Goul Andersen Institut for Statskundskab Aalborg Universitet.
Hilligens begreber til forløb- og stofvalg Elevernes eksistentielle behov behov der har eksistentiel betydning for elevernes (samfundsmæssige) liv, og.
Jeg bestemmer Medborgerskab – Tema 1. 2 Tema 1 – Dag 1 Medborgerskab 1. Jeg bestemmer 2. Vi bestemmer 3. Med i samfundet 4. Indflydelse De 4 temaer.
Bruch up repetition I samfundsfag Jan Christiansen.
Velfærdsstaten Samfundsfag C Anne Rosendahl Kristiansen.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
Socialkonstruktivisme i international politik 1. Socialkonstruktivisme (en definition) 2. Realisme vs. socialkonstruktivisme 3. Eksempler 4. Diskursanalysen.
Diskursanalysen i miljødebatten 1. Diskursanalysen (en definition) 2. Realisme vs. socialkonstruktivisme 3. Eksempler 4. Diskursanalysen 4.1. Diskurser.
Kap. 14 – Den uformelle magt i Danmark hg 21 og hg
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen.
Lov ” med lov skal land bygges” Jan Christiansen Sosu Fyn.
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
En lille morgensang
Kapitel 24 Rådgiveransvar.
Præsentationens transcript:

Kapitel 1 Politikindledning

Formalia og realia i Danmarks demokratiske forfatning Danmark er formelt set et konstitutionelt monarki, dvs der er kongedømme Det er beskrevet i forfatningen, hvilke magtbeføjelser monarken (kongen eller dronningen) har Reelt har monarken stort set ingen magt. Magten ligger hos regering og folketing.

Definitioner af politik Politik drejer sig om den autoritative fordeling af værdier med gyldighed for et samfund (David Easton) Politik handler om den samfundsmæssige økonomiske og værdimæssige prioritering Politik er en kamp om at føre den dominerende politiske diskurs i samfundet Eksempel: Nogle (autoriteter) har bestemt, at der er et kongehus i Danmark og ikke en præsident. De har foretaget en beslutning om fordeling: Vi er som skatteborgere tvunget til at betale til et kongehus (apanage m.m.). Der er også foretaget en prioritering. Prioritering betyder, at noget skal komme før noget andet. Når der bevilges penge til et nyt stort sygehus, er det dermed også besluttet, at så er der færre penge til andre formål.

Eastonmodel af det politiske system i Danmark

Model af et politisk system med globaliserede omgivelser Eksempel: ”Det arabiske forår”. Man hører om udviklingen i andre lande og stiller krav om demokrati.