Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er behovene i Danmark?
Advertisements

Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Samtaler om døden Erfaringer fra Gentofte kommunes kompetenceudviklingsprojekt af den basale palliative indsats Inger Hee Ingelise Bøggild.
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Palliativ indsats til KOL-patienter
Demensredegørelsen 2012 Mikaela Augustussen Sundhedskonsulent Departementet for Sundhed og Infrastruktur.
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen
Ret til hurtig udredning og differentieret ret til behandling
Det Palliative Team Center for Lindrende Behandling
ER DIALYSE ALTID DEN BEDSTE BEHANDLING
Døende i plejebolig Den lindrende indsats Den 23. august 2010
i dødens og omsorgens rum
Hvordan arbejder Det Palliative Team – Hvad tilbydes og til hvem?
KOL palliation starter ved diagnosen
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 30. maj 2013
Sygeplejerskeuddannelsen
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Status Palliativ indsats Danmark
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Støvring den 11. september 2007
SAMARBEJDE I PALLIATIV MEDICIN
Hospicer i Region Midt.
SUndhedsaftaleN for personer med behov for palliativ indsat Anita Fogh TIDL. Regionssundhedsplejerske Regional Medformand.
Kompetent til at støtte livet med kræft
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Det palliative tilbud set fra hospitalsafsnit og basisniveau
Kulturer og værdier i det palliative felt
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
Udskrivelse fra hospice
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Brugerinddragelse og palliation
Rehabilitering - et redskab til at samarbejde
Eksistentiel og Åndelig omsorg til døende.
af den ældre medicinske patient
Jan Nielsen praktiserende læge Århus
Det palliative teams ansvar og opgaver
Nye sygeplejeetiske retningslinjer 2014 – hvad er nyt?
Temadag distrikt 3, Ældre Sagen, d
Dansk Multidisciplinær Cancer Gruppe for Palliativ indsats Status over færdige og igangværende kliniske retningslinjer.
Projekt palliation på sygehuset 2 oktober 2012
PALLIATIV MEDICIN I PRIMÆRSEKTOREN Anna Weibull Praktiserende læge og Specialist i Palliativ Medicin Anna Weibull maj 2009Billede Kim Jørsing.
PALLIATIV MEDICIN I PRIMÆRSEKTOREN
Temaaften om fysioterapi og cancer
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Palliation til ældre med kræft
Fælles konference om palliation Samarbejde mellem Palliativt Team Vejle og primærsektoren 28.September 2010 Nyborg Strand Sygeplejerske Lene Jørgensen.
VÆRDIGHED VED LIVETS AFSLUTNING Perspektiver fra almen praksis Jytte Møller Jytte Møller, Oksbøl 1.
2016 En værdig død Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt.
Den palliative sygepleje anno 2016
Thomas Feveile, hospicechef siden 2007 Sankt Lukas Hospice, Hellerup
Palliation til børn og unge
Landskursus for palliationssygeplejersker
Afsluttende behandling i eget hjem af terminale patienter
Velkommen v. Susanne Lauth, Formand for SOF-SVS/Sygeplejefaglig direktør Sydvestjysk Sygehus På egne og SOF-SVS formandsskabets vegne vil jeg gerne byde.
Lindrende behanding.
Den ny social- og sundhedsassistentuddannelse
Findes der ”eksistentielle smerter” eller ligefrem ”etniske smerter”?
Lindring af lidelse i livets sidste fase
Social palliation og rehabilitering
Rehabilitering og hjemmehjælp
TEMADAGE OM PALLIATION 2018
Metoden brugerstyret behandling
’Min sidste tid’ Projektleder Mejse Holstein. Tlf
KOL og tidlig palliativ indsats i primærsektor
Kræftplan fokus på det kommunale område
Hospicemetoder i praksis – den palliative indsats på plejecentre
Præsentationens transcript:

Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014 Hospicechef Anne Marie Mathiesen Hospice søholm

En patientstue

Hospicetanken ” Du er værdifuld, fordi du er dig, og du betyder noget indtil det sidste sekund i dit liv. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, ikke kun for at du skal dø i fred, men også så du kan leve indtil du dør.” Citat Cicily Saunders

Den palliative indsats inddeles i en basal og en specialiseret palliativ indsats.   Den basale palliative indsats foregår i den del af sundhedsvæsenet, som ikke har palliation som hovedopgave (herunder almen praksis, kommuner og sygehusafdelinger).   Den specialiserede palliative indsats varetages i den del af sundhedsvæsenet, som har palliation som hovedopgave (herunder palliative teams, palliative afdelinger på sygehuse og hospice).   Palliativ indsats bygger på WHO definition Lindre og fremme livskvalitet for patient og pårørende Palliativ indsats har til formål at fremme livskvaliteten og retter sig mod at lindre de fysiske, psykiske, sociale og åndelige lidelser, der for den syge og for de nærmeste kan være forbundet med livstruende sygdom og død.  Palliativ indsats tilrettelægges ud fra patientens behov med udgangspunkt i, at indsatsen også omfatter pårørende og efterladte.    

Den palliative indsats "at fremme livskvaliteten hos patienter og familier, som står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art". Den palliative indsats • tilbyder lindring af smerter og andre generende symptomer • bekræfter livet og opfatter døden som en naturlig proces • tilstræber hverken at fremskynde eller udsætte dødens indtræden • integrerer omsorgens psykologiske og åndelige aspekter • tilbyder en støttefunktion for at hjælpe patienten til at leve så aktivt som muligt indtil døden • tilbyder en støttefunktion til familien under patientens sygdom og i sorgen over tabet • anvender en tværfaglig teambaseret tilnærmelse for at imødekomme behovene hos patienterne og deres familier, inklusive støtte i sorgen om nødvendigt • har til formål at fremme livskvaliteten og kan også have positiv indvirkning på sygdommens forløb • kan indsættes tidligt i sygdomsforløbet, i sammenhæng med andre behandlinger, som udføres med henblik på livsforlængelse, som for eksempel kemo- eller stråleterapi, og inkluderer de undersøgelser, som er nødvendige for bedre at forstå og håndtere lidelsesfyldte kliniske komplikationer 2002 WHO’s definition af den palliative indsats

Formålet for Hospice Søholm At give det uhelbredeligt syge og døende menneske den bedst mulige livskvalitet i den tilbageværende tid - og en værdig livsafslutning Indsatsen skal være helhedspræget og omfatte de samlede fysiske, psykologiske, sociale og eksistentielle behov Behandlingen, plejen og omsorgen skal være med til at bevare de værdier, det enkelte menneske og dennes pårørende har med sig. At skabe rammer for at livet kan leves med det, der for hvert enkelt menneske giver kvalitet i livet Omsorgen omfatter såvel den syge som dennes pårørende og senere efterlevende WHO` s definition af begrebet palliativ ( lindrende) omsorg

Henvisningskriterier Helbredende behandling er ophørt for den henviste  Komplekse problemstillinger af fysisk, psykosocial eller eksistentiel karakter hos den henviste  Behandlingsniveauet skal være afklaret, således at den henviste ikke har symptomer af en karakter, der fordrer indlæggelse på hospital Forventet kort levetid (udarbejdet terminalerklæring) for den henviste Den henviste har et ønske om at leve den sidste tid på hospice og er velinformeret om andre muligheder for ophold og støtte Alle kriterier skal være opfyldt

Hvem kommer på hospice Mennesker med en livstruende / uhelbredelig sygdom Kort forventet levetid Komplekse problemstillinger Lindrende behandling Ønsker selv hospice

Hvad kan hospice tilbyde? Professionel lindring Tryghed Fred og ro Gode rammer Frivillige At lytte At spørge ind til At være nærværende At give kropspleje At tilbyde støtte og følgeskab At drage omsorg for både angsten og glæden At skabe en atmosfære af fred og åbenhed At være tilstede så den syge ikke overlades til sig selv At støtte pårørende

Frivillige At være et medmenneske At skabe liv og glæde At skabe oplevelser

Hospicer i Region Midtjylland - og ventetider Anker Fjord Hospice i Hvide Sande Hospice Limfjord i Skive Hospice Djursland i Rønde Hospice Søholm i Århus Hospice i Brædstrup april 2015 I alt 59 pladser