Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Lindring af lidelse i livets sidste fase

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Lindring af lidelse i livets sidste fase"— Præsentationens transcript:

1 Lindring af lidelse i livets sidste fase
Bodil Abild Jespersen Overlæge Enhed for lindrende behandling Aarhus Universitetshospital Virksomhedsansvarlig læge – Hospice Søholm Fotos: Nastassia Nicolaij

2 Lægeløftet fra 1815 Efter at have aflagt offentlig prøve på mine i de medicinsk-kirurgiske fag erhvervede kundskaber, aflægger jeg herved det løfte, til hvis opfyldelse jeg end ydermere ved håndsrækning har forpligtet mig, at jeg ved mine forretninger som praktiserende læge stedse skal lade det være mig magtpåliggende, efter bedste skønnende at anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn, at jeg stedse vil bære lige samvittighedsfuld omsorg for den fattige som for den rige uden persons anseelse, at jeg ikke ubeføjet vil åbenbare, hvad jeg i min egenskab af læge har erfaret, at jeg vil søge mine kundskaber fremdeles udvidede og i øvrigt gøre mig bekendt med og nøje efterleve de mig og mit fag vedkommende anordninger og bestemmelser.

3

4

5 Hovedbudskab Mange patienter som lider af en uhelbredelig og fremadskridende sygdom frygter en smertefuld død. Litteraturgennemgangen viser at en stor del af døende patienter har smerter, omend der er yderst få som har ubærlige smerter

6 Hvor dør vi? Plejehjem Eget hjem Hospital Hospice

7 Hvad er det vi ikke kan lindre?

8 Cicely Saunders You matter because you are you, and you matter to the end of your life. We will do all we can not only to help you die peacefully, but also to live until you die.

9 Hvad er palliativ sedering
Hvad er palliativ sedering? - og hvordan adskiller det sig fra almindelig lindring af den døende patient?

10 Definition - Sundhedsstyrelsen 2002
Ved palliativ sedering forstås medikamentel lindring af en uafvendeligt døende patient, der er svært lidende på grund af fysiske eller psykiske symptomer (smerter, åndenød o.l.), der ikke har kunnet lindres på anden måde. Behandlingen kan eller vil medføre nedsat bevidsthedsniveau / søvn.

11 Lovgrundlag I henhold til sundhedsloven§ 25 stk. 3 kan en læge i en situation, hvor en patient er uafvendeligt døende, indgive de smertestillende, beroligende eller lignende midler, som er nødvendige for at lindre patientens tilstand, selv om dette kan medføre fremskyndelse af dødstidspunktet. Der er ikke tale om aktiv dødshjælp (eutanasi) som er forbudt i Danmark.

12 Kriterierne for anvendelse af palliativ sedering Sundhedsstyrelsen 2002
at patienten er uafvendeligt døende og er svært lidende pga fysiske eller psykiske symptomer, der ikke har kunnet lindres på anden måde, at patientens sygdom er så fremskreden, at døden med stor sikkerhed forventes inden for kort tid (timer til få døgn), at den nødvendige faglige ekspertise med indsigt i patientens sygdom, har været inddraget og har anset alle andre behandlingsmuligheder for udtømte, og at patienten, så vidt det er muligt, er fuldt informeret om behandlingen og dens konsekvenser.

13 Retningslinjer for lindrende sedering i livets sluttfase Retningslinjene er utarbeidet av en tverrfaglig sammensat arbeidsgruppe ledet av Reidun Førde. Vedtatt av Den norske legeforenings sentralstyre 17. juni 2014. Retningslinjene gjelder i situasjoner der pasienter ikke kan hjelpes uten at bevissthetenreduseres så mye at kommunikasjonen med pasienten er sterkt redusert eller opphørt. Det vil omfatte få pasienter i en situasjon som kan betegnes som «ekstrem». Retningslinjene omfatter ikke symptomatisk behandling som er del av ordinær praksis, slik som behandling av angst og uro, dyspné og smerter, der sedasjon er en del av behandlingen.

14

15 Beslutningstagning Den habile patient:
Som udgangspunkt er det patientens afgørelse, i hvilket omfang de pårørende skal involveres i og informeres om patientens ønske og beslutning om at iværksætte palliativ sedering.

16 Beslutningstagning Den inhabile patient:
Hvis patienten vurderes inhabil, må det undersøges om der har været afholdt en samtale om fremtiden, hvor patienten har haft mulighed for at udtrykke ønsker om pleje og behandling i den sidste tid. Såfremt dette ikke er tilfældet, må de nærmeste pårørende inddrages i beslutningen.

17 Beslutningstagning Forud for beslutningen om palliativ sedering bør følgende være opfyldt: Patienten bør drøftes ved en tværfaglig beslutningsproces med tilstedeværelse af mindst en læge og en sygeplejerske, inden palliativ sedering påbegyndes for at sikre, at indikationen for palliativ sedering er tilstede, herunder at alle øvrige relevante behandlingsmuligheder er udtømte, og at patienten er uafvendeligt døende. I alle tilfælde bør den behandlingsansvarlige læge drøfte patienten med en fagområdespecialist i palliativ medicin.

18 Udførelse og overvågning af palliativ sedering
Der må ikke sederes dybere end tilstrækkeligt for at lindre patientens lidelser.

19 Bodil Abild Jespersen er overlæge i Det Palliative Team fra Aarhus Universitetshospital og formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin. Læger til politikere: Hold fingrene fra loven om smertelindring af døende Ugeskriftet Nyhed / 14. mar 2017 Reglerne for palliativ sedering fungerer fint og skal ikke laves om, vil to læger i dag understrege over for sundhedspolitikere på Christiansborg.

20

21 Sundhedsminister åbner for langt mere passiv dødshjælp.
dr.dk Dø trygt I dag kan patienter få den såkaldte passive dødshjælp med massiv smertelindrende behandling, når de er vurderet til at have få dage eller få timer at leve i. Fremover skal patienterne kunne få den behandling, selvom lægerne vurderer, de kan leve videre i flere uger.

22 Sundhedsstyrelsen 2017 - udkast

23

24

25 Palliativ sedering – Få patienter i en ekstrem situation

26 Visheden om at det findes

27 Lindring af lidelse, herunder palliativ sedering, kræver stor klinisk erfaring og høj grad af faglighed.


Download ppt "Lindring af lidelse i livets sidste fase"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google