Rygsøjlen har disse hvirvler

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Myastenia gravis.
Advertisements

Forord Denne gennemmgang er især inspireret af den norske rygforsker, Aage Indahl, der har påvist betydelig effekt mht. at klare sig bedre trods rygsmerter,
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Game maker.
Praktiske øvelser Din krops sundhed.
Information til dig med rygsmerter
Hjerte-kar sygdomme Det SYGE hjerte.
TOMAT præsenterer. TOMAT præsenterer Zone Terapi Det er let at give sig selv zoneterapi i hænderne. Vi skal se på 5 simple øvelser man kan gøre hver.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Jeg er flyttemand Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Jeg kører bus Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Game Maker 7. Sådan ser Game Maker ud når det startes op.
Sæt pennen på papiret Skriv de årsager til uro hos spædbarnet ved brystet, som falder jer ind…. Uro ved brystet s kan skyldes…
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
YOGA - midt FORENING
Principper for Forflytning
Muskelarbejde og innervation
Vores syn og optiske illusioner
Søvn og afslapning Mange tror, at de kan vinde tid ved at sove noget mindre. Men i virkeligheden drejer det sig ikke om, hvor meget tid du har til.
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
Ørets anatomi og fysiologi
Computerens anatomi.
Arbejdsteknik ved rengøringsarbejde
Kropsbevidsthed og forflytning
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
5 min. abs 30 sek. hver.
Træningskort - Coretræning
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
Kroppens naturlige forsvar
Træning - Patching forberedelse
Modul 1 Rød løber (A). Spilleregler for dagen Ingen pauser Byrge, C. & Hansen, S. (2009). The creative platform: A new paradigm for teaching creativity,
 Det jeg har gjort er, at jeg har lavet en tast der starter det hele (mellemrum), derefter har jeg sat nogle lyde ind, og fået dem til at gentage sig.
Træning for nye distributører
Jan Lasota MT. D.Ac. SFIM / Klinik Lasota
RUL Grønlænderrulninger. Næsten alle kajakroere ønsker at beherske et rul, men det er ikke alle det lykkes for. Et tilbagevendende problem er ”hoftevrikket”.
2.1 · Krebsdyrs ydre Hos tibenede krebsdyr har kroppen 5 par kropsben/fødder, hvoraf et eller flere par kan være omdannet og bære klosakse. Halen har 5.
Kroppen består af… .. knogler .. led .. muskler .. organer
Velkommen til Informationsmøde
Den Motiverende Rygskole
I det følgende er der 20 spørgsmål, hvor du skal afgøre hvilken af 3 konturer der spilles: op, ned og ligeud. Alle spørgsmålene har stor afstand. Melodisk.
Lion CMS Introduktion Sådan bruger du systemet. Trin 1 Tryk på login knappen Skriv dit brugernavn Skriv dit password Tryk på OK (Login) knappen Du er.
Hvirvelsøjlen Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
DISCUSPROLAPS Discusprolaps' betyder en bule på disc'ens overflade.
EN SMERTE ER IKKE BARE EN SMERTE
... til dig med rygsmerter SPINAL STENOSE (tryk pil t.h. )
Kroppen på job.
Eksamensangst. Fredensborg den 9 maj..
TVÆRFAGLIG BEHANDLING I SUNDHEDSCENTER. Indhold >Tværfaglig behandling >Sundhedscentret >Tidsbestilling.
Derfor skal vi STRÆKKE UD når vi kan
Jeg kører truck Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Jeg kører lastbil Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Læs mere på Følg strækøvelserne på slides – intervallerne er 25 sekunder.
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
INSPIRIUS John Mejlgren Camilla Mejlgren. INSPIRIUS John Mejlgren Camilla Mejlgren.
Efter hoftealloplastik – Trin 1
Oprettelse Af Dreamviewer Site.
Arbejdsmiljø – Ergonomi kroppens funktioner Kapitel 8 i bogen
Sundhed på 1. Hovedforløb 2013
Knogler: Knogletyper: Funktion: Støtte og afstive legemet
Rygsmerter Information og øvelser
3-punkts rygkorset Instruktion og øvelser
den underbensamputerede patient
Instruktion og øvelser
Skulderartroskopi Kikkertoperation i skulderen
Jeg kører lastbil Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros
Ti x to x tolv i træningscenter
Fysisk aktiv under indlæggelsen Stående øvelser
Fysisk aktiv under indlæggelsen
Præsentationens transcript:

... til dig med rygsmerter 1) ANATOMI (tryk pil t.h. ) Tom Bendix, professor, dr. med. Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme (10.12.2014) Glostrup Hospital (tryk pil t.h. )

Rygsøjlen har disse hvirvler ryggens opbygning Rygsøjlen har disse hvirvler 7 hals- hvirvler 12 bryst- 5 lænde- korsben haleben

ryggens opbygning På hver ”etage” mødes to ryg-hvirvler. En discus virker som en slags mørtel mellem hvirvellegemerne torntap hvirvel- legeme discus

Lægges et snit gennem en hvirvel ser den ovenfra sådan ud: ryggens opbygning Lægges et snit gennem en hvirvel ser den ovenfra sådan ud: tværtap Hvirvelbue torntap hvirvelkanal hvirvellegeme

En ledtap danner led med nabohvirvlens ryggens opbygning En ledtap danner led med nabohvirvlens ledtap og danner det såkaldte ’facetled’ facetled ledtap

Ryggens opbygning Discus består af en blød geléagtige kerne, der er pakket stramt ind i en ydre ring. Den ‘ydre ring’ består af flere lag med fibre på kryds og tværs – ligesom et radialdæk. Herved bliver hele discus et spændstigt "kugleleje" - lidt fladtrykt, ganske vist. ydre ring blød kerne

ryggens opbygning Disc'erne sørger for, at du kan bevæge ryggen, og har desuden en støddæmpende effekt. Facetleddene sidder bagtil og styrer bevægelsen, - forhindrer at ryggen kan bevæges helt ukontrolleret.

ryggens opbygning Nervesystemet I hvirvelkanalen løber rygmarven. Den er en slags forlængelse af hjernen og strækker sig ned til øverst i lænden. Fra den udgår et bundt af nerverødder, som stræk-ker sig videre ned i kanalen, og fortsætter ned i benene.

Derfra udgår nerve- rødderne, der fortsæt- ter ned i hvirvelkanalen. Lænde- hvirvel nr: 1 2 3 4 5 ryggens nerver (ryggen set bagfra) Fjernes den bageste del af lændens hvirvel- buer, [tryk ] ses rygmarven øverst i lænden. Derfra udgår nerve- rødderne, der fortsæt- ter ned i hvirvelkanalen. Nerverne fortsætter ned i benene.

(Der er et separat afsnit om discusprolaps) ryggens nerver Er en nerve beskadiget f.eks. ved discus-prolaps, føler man smerte ned i benet - såkaldte "iskias- smerter.” (Der er et separat afsnit om discusprolaps)

Ryggens nerver En langt hyppigere grund til iskias-smerter er ”signal-forvirring”: Ryggen gør ondt, - uden at nerveroden er involveret – men hjernen tolker smerte-signalet forkert, og "tror" den kommer fra benet. Dette fænomen kendes bedst ved hjertesmerter: Hjernen tror, at smerten også kommer fra venstre arm. Uden at arm eller nerve fejler noget som helst.

Ryggens muskler Ryggens muskler Et omfattende system af små og store muskler har afgørende betydning for at styre ryggen gennem dagens bevægelser.

tovværket på de gamle sejlskibe. Ryggens muskler ... ligesom tovværket på de gamle sejlskibe.

Ryggens muskler Dette sindrige system består af korte og lange muskler langs hvirvelsøjlen. De arbejder sammen, dels for at bevæge ryggen, og dels for at stabilisere den. Dette for at vi kan holde os oprejst. Opbygningen illustreres her skematisk, idet hvirvel-søjlen ses bagfra ….

torntap tværtap facetled ryggens muskler tværtap facetled Disse skråt forløbende muskler kan udspændes med øvelsen på næste billede. hoftekam korsben

Sæt den ene albue på det modsatte knæ. Skub albuen ud over låret Sæt den ene albue på det modsatte knæ. Skub albuen ud over låret. Sæt dig oprettet igen og slap ryggen af ved at ryste kroppen lidt. Samme til den modsatte side. Slap igen ryggen af. Brug 5 sek. på hver fase. Gentag det hele x 5. Det tager i alt godt 1½ min.

Det er ofte kramper i disse små, skrå muskler der giver akutte rygsmerter, og spændinger i det hele taget, der holder længerevarende smerter ved lige. Det er også sådanne heftige muskelkramper, der får ryggen til at låse sig. Det kaldes undertiden ”hold i ryggen,” - ”hekseskud,” - ”facetlåsning.” ”Kært” barn har mange navne. I de tilfælde hvor manipulation – oftest ved en kiropraktor – hjælper momentant skyldes det at bevægelsen, der ledsages af en ’knæk-lyd,’ blokerer for krampen i musklerne dér.

ryggens muskler Rygmusklerne skifter normalt mellem at spænde og at slappe af. Det er dét, de er bygget til. Og det klarer de fint. De styres både af viljen, og af mange følere rundt omkring – bl.a. på disc'erns overflade [tryk ]. Muskler skal bruges og krop-pens naturlige bevægemønstre skal så vidt muligt opretholdes. Forsøg at undgå hæmmede og stive bevægelser.

Anatomi Hermed slut for ANATOMI-delen. Tryk Esc for at vende tilbage til forsiden