Mikroorganismer og anden forurening

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan kommer du ind/ud af stalden uden smitte?
Advertisements

Kontrollens erfaringer med norovirus
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Antibiotika og antibiotikaresistens
Bakteriers vækstbetingelser
Styrk dit immunforsvar
Oksekød kan vi ikke spise længere - Kogalskab!. Kyllinger kan vi ikke spise længere - Fugleinfluenza!
Gavnlige mikroorganismer
Hvem vil være millionær ?
Clostridium difficile associeret diare (CDAD)
GMP and HACCP i skolerestauranter
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
Øvre luftvejsinfektioner hos kat
Mikro-Mani ___________ ___________ BAKTERIE BAKTERIE
Temadag om norovirus torsdag den 23/ på KolleKolle
Ellen Ariel Community Reference Laboratory for Fish Diseases, Fish Disease Section Danmarks Fødevare og Veterinærforskning Koi Herpesvirus Først i oktober.
Evolution.
Planters forplantning og formering ukønnet og kønnet
Hvad er mikroorganismer?
HYGIEJNE.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Hvad er mikroorganismer?.
Bakterietoxiner og virulensfaktorer
Oksekød vi ikke spise længere - Kogalskab!. Kyllinger kan vi ikke spise længere - Fugleinfluenza!
Kroppens naturlige forsvar
Skadelige mikroorganismer
Sådan spredes sygdomme
Kap. 2 Mikroorganismer Mikroorganismer i fødevarer
Hosted by Hjemmeværnet
Vidstrup Parallelvej 15, DK-9800 Hjørring
Fiskebakterier og fiskesundhed
VITAMINER OG MINERALER
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Rengørings- og desinfektionsprojekter under Salmonellahandlingsplanen Delprojekt I: Udvikling af mikrobiologiske monitoreringsmodeller i slagtekyllingestalde:
Vis hjælpelinjer som er en hjælp ved placering af billeder 1.Højre klik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.
Inddeling af mikro organismer
Mikroorganismer og hygiejne
Kører man på éthjulet cykel, når man kun har ét ben?
Tjek på vandinstallationer. FysiskeKemiskeBiologiske MetalPesticider Coliforme bakterier StenOpløsningsmidlerSalmonella GlasRengøringsmidler Plast.
MRSA Sundhedsstyring Hvad er MRSA Stafylokok bakterie -ikke følsom for behandling med de almindelige stafylokok-penicilliner Findes hos mennesker,
Immunitetsstyring SUME Organer i immunsystemet Kilde: Landbrugsforlaget; Sundhed og Sygdom hos svin.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD OG HYGIEJNE Mørt ikke tørt –
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Procesteknik Hygiejne for reparatør/tekniker
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 2
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
Den gode, den onde og den grusomme
”Konservering af din køkkenhave”
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Anmelderpligtige sygdomme
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
Personlig hygiejne En god personlig hygiejne er vigtig fordi:
Hygiejne 1 Grundforløb 2014.
KROPPENS FORSVAR.
Bakterier Dyr, planter og natur.
Mikrobiel vækst ?.
- din ven og fjende nummer 1
Håndhygiejne Temadag – VVS
Immunsystemet.
Oksekød vi ikke spise længere -
VIRUS.
Hosted by Hjemmeværnet
Nitrogenkredsløb / Kvælstofkredsløb
Hygiejne 2.
Nitrogenkredsløb / Kvælstofkredsløb
Vistfrøði Økologi.
MALARIA.
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Mikroorganismer og anden forurening Hygiejne til personer med begrænset fødevarehåndtering

Virus Virus er en mikroorganisme Virus trænger ind i menneskers celler og formerer sig ved at cellen deler sig. Virus smitter via luftveje, host og nys og igennem hænderne. Virus giver anledning til luftvejssygdomme (forkølelse og influenza) diarre (særligt norovirus) Leverbetændelse (hepatitis i udlandet)

Bakterier Er en mikroorganisme Er en en cellet organisme og formerer sig ved at dele sig i 2. Tiden fra 1 bliver til 2, kaldes fordoblingstiden Bakterier smitter i lav grad igennem luften. Størst via hænderne, åbne og betændte sår. Bakterier kan give Fødevareforgiftning /infektion: Når maden indeholder sygdomsfremkaldende bakterier Fødevareinfektion: Når maden indeholder giftdannende bakterier eller sporer Fordærve maden så den bliver ulækker/ rådden

Bakterier fortsat Bakterier kan føre til opkast, diarre, feber, kramper mm og i værste fald føre døden med sig Den tid fra man bliver smittet til man bliver syg, kaldes inkubationstiden Visse bakterier kan danne sporer, som er et lille kim eller frø. Sporerne dannes når bakterien dør og sporer kan overleve opvarmning ved 75o grader.

Bakterier fortsat De vigtigste bakterier: Salmonella: Overføres oftest fra svinekød, æg og kyllinger. Infektion Diarre og opkast Campylobacter: Fjerkræ, okse og svinekød. Infektion Diarre, mavesmerter, feber Staphylococcus aureus: Mennesker (næse, svælg, betændte sår). Forgiftning  kvalme, opkast, mavekramper, diarre. Herudover findes eks. Clostridium, Bacillus cerus, Listeria, Yersina, Coli

Svampe Skimmelsvampe kaldes i daglig tale for mug Nogle få skimmelsvampe kan danne giftstoffer som vi bliver syge af med det samme Andre danner giftstoffer som vi kan få sygdomme af om mange år, lever og nyreskader. Gærsvampe er oftest nyttige, men kan også ødelægge maden eks i gæret saftevand Spis aldrig mad der er, eller har været mug på! Skimmelsvampe danner sporer langt ind i maden. Mug lever ofte der hvor bakterier ikke kan

Parasitter Parasitter er små dyr der kan overføres til maden via mennesker eller dyr (mund eller afføring) Sildeorm (anasakilarven)smitter fra rå fisk og lever i vores tarme. Derfor skal al fisk til sushi og marinering fryses min 24 timer ved -20 grader Tinter (Bændelorm) Fås fra slagtekvæg, særlig udbredt i u-lande Børneorm

Nyttige mikroorganismer Visse mikroorganismer kan være nyttige Yoghurt Ymer Brød Pencillin Kan du komme med flere eksempler?

Anden forurening Fysisk forurening Kemisk forurening Negle Hår Døde dyr Smykker, perler mm Jord/ grus (fra salat) Kemisk forurening Rester af rengøringsmidler Allergener, stoffer allergikere reagerer overfor, eks.vis histamin i fisk