Mikroorganismer og anden forurening Hygiejne til personer med begrænset fødevarehåndtering
Virus Virus er en mikroorganisme Virus trænger ind i menneskers celler og formerer sig ved at cellen deler sig. Virus smitter via luftveje, host og nys og igennem hænderne. Virus giver anledning til luftvejssygdomme (forkølelse og influenza) diarre (særligt norovirus) Leverbetændelse (hepatitis i udlandet)
Bakterier Er en mikroorganisme Er en en cellet organisme og formerer sig ved at dele sig i 2. Tiden fra 1 bliver til 2, kaldes fordoblingstiden Bakterier smitter i lav grad igennem luften. Størst via hænderne, åbne og betændte sår. Bakterier kan give Fødevareforgiftning /infektion: Når maden indeholder sygdomsfremkaldende bakterier Fødevareinfektion: Når maden indeholder giftdannende bakterier eller sporer Fordærve maden så den bliver ulækker/ rådden
Bakterier fortsat Bakterier kan føre til opkast, diarre, feber, kramper mm og i værste fald føre døden med sig Den tid fra man bliver smittet til man bliver syg, kaldes inkubationstiden Visse bakterier kan danne sporer, som er et lille kim eller frø. Sporerne dannes når bakterien dør og sporer kan overleve opvarmning ved 75o grader.
Bakterier fortsat De vigtigste bakterier: Salmonella: Overføres oftest fra svinekød, æg og kyllinger. Infektion Diarre og opkast Campylobacter: Fjerkræ, okse og svinekød. Infektion Diarre, mavesmerter, feber Staphylococcus aureus: Mennesker (næse, svælg, betændte sår). Forgiftning kvalme, opkast, mavekramper, diarre. Herudover findes eks. Clostridium, Bacillus cerus, Listeria, Yersina, Coli
Svampe Skimmelsvampe kaldes i daglig tale for mug Nogle få skimmelsvampe kan danne giftstoffer som vi bliver syge af med det samme Andre danner giftstoffer som vi kan få sygdomme af om mange år, lever og nyreskader. Gærsvampe er oftest nyttige, men kan også ødelægge maden eks i gæret saftevand Spis aldrig mad der er, eller har været mug på! Skimmelsvampe danner sporer langt ind i maden. Mug lever ofte der hvor bakterier ikke kan
Parasitter Parasitter er små dyr der kan overføres til maden via mennesker eller dyr (mund eller afføring) Sildeorm (anasakilarven)smitter fra rå fisk og lever i vores tarme. Derfor skal al fisk til sushi og marinering fryses min 24 timer ved -20 grader Tinter (Bændelorm) Fås fra slagtekvæg, særlig udbredt i u-lande Børneorm
Nyttige mikroorganismer Visse mikroorganismer kan være nyttige Yoghurt Ymer Brød Pencillin Kan du komme med flere eksempler?
Anden forurening Fysisk forurening Kemisk forurening Negle Hår Døde dyr Smykker, perler mm Jord/ grus (fra salat) Kemisk forurening Rester af rengøringsmidler Allergener, stoffer allergikere reagerer overfor, eks.vis histamin i fisk