Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Planters forplantning og formering ukønnet og kønnet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Planters forplantning og formering ukønnet og kønnet"— Præsentationens transcript:

1 Planters forplantning og formering ukønnet og kønnet

2 Ukønnet formering Spiller stor rolle i planteriget
Deling ( fx alger, visse bakterier og gær) Sporer (særlige celler, der frigives fra moderplanten fx mosser og bregner) Yngleknopper(knopper, der falder af og spirer nye individer frem fx løg) Knopper i jorden/jordstængel/udløbere fx kartoffel og jordbær

3

4 Kønnet formering hos planter

5 En blomst kan være: Tvekønnet – så har blomsten både støvblade og frugtanlæg.    Enkønnet – så har blomsten enten kun støvblade og kaldes en hanblomst, eller også har den kun frugtanlæg og kaldes en hunblomst.  En plante kan have flere slags blomster og kaldes: Enbo: hvis planten bærer både han- og hunblomster.   Tvebo: hvis planten bærer enten hanblomster eller hunblomster.    Flerbo: hvis planten bærer tvekønsblomster og han- eller hunblomster. 

6

7 Befrugtning 1-5: Reduktionsdelingens 2 kernedelinger
5-6: de 3 øverste celler går til grunde, den underste eenkernede kimsæk, deler sig. 7-12: Fortsatte celledelinger → 8 kernet kimsæk (n-generation). 12: ægcellen øverst, i midten er 2 kerner ved at smelte sammen til centralkernen. 13-14: Støvrøret trænger ind gennem mikropylen: dobbeltbefrugtning af ægcelle og centralkerne 15: 2-cellet kim omgivet er mangekernet frøhvide uden cellegrænser 16: mangecellet kim i mangecellet frøhvide.

8 Det særlige ved planter DOBBELTBEFRUGTNING
Den ene sædcelle smelter sammen med ægget og danner centralkernen = kim-plante Den anden smelter sammen med centralkernen(2n) og danner frøhvide(3n)(madpakke)

9 Et frø er det udviklede, modne forstadie til en plante
Et frø er det udviklede, modne forstadie til en plante. Frøet består af en frøskal, med en kim og noget frøhvide indeni. Der er ikke frøhvide i alle frø.  Kimen er det nye plantefoster. Den består af: Kimrod Kimknop der bliver til hele skuddet Et eller to kimblade, der ligger mellem kimrod og kimknop. Kimbladene kan indeholde næring. Frøhviden er næring, som kimen bruger til den første vækst. Frøhviden kan bestå af kulhydrat, protein eller olie. Der er ikke frøhvide i alle frø.

10

11 Bøge-kimplanter


Download ppt "Planters forplantning og formering ukønnet og kønnet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google