Er solidaritet gammeldags? af Christine Antorini Sekretariatschef for Forbrugerinformationen Tidligere MF for SF.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Advertisements

Hvilken forskel gør spørgsmål?
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
‘Compacts’ i konkurrencestaten
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Leder Oase 2011 Hvorfor tjene mennesker ?. 5.Mosebog Du skal give ham, og du skal ikke være ked af at give ham. For gør du det, vil Herren din.
Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
Hvad er korruption? En kort introduktion
Hvad gør livet så værdifuldt?
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Frie informationer og kampen for demokrati Biblioteker og demokratisk dannelse.
Kastanjehaven - Sand Trivsels Agent Opsamlingsdagen 6. juni 2013
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
LG Insight, 15. januar 2013 Inspirationskonference - Stik de unge kursen.
8 tips til succesfuld ledighed Med Christina Janns.
Velfærdsstaten Samfundsfag.
Kommunale chefforventninger til en ny folkeoplysningslov Oplæg for Fritid og Samfund d. 25. april 2008 i Vissenbjerg v/ Børne- og Kulturdirektør Per B.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Lærerprofessionen - en definition.
Et fly er tæt på at styrte ned. Der er 5 passagere om bord, men der er kun 4 faldskærme.
Et fly er ved at styrt ned. Der er 5 passagerer om bord, men der er kun 4 faldskærme.
Formidling og forankring i organisationen – hvordan
Brug et øjeblik af din dag til at lære nogle gode leveregler…
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Titel Handlingsplan 2013 Stig Langvad, formand Tekst.
Genoprettelse af et brudt fællesskab mellem mennesker ”Vær gode mod hinanden, vær barmhjertige og tilgiv hinanden, ligesom Gud har tilgivet jer i Kristus.
Hvad gør livet så værdifuldt?
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
KRIMINEL ELLER SYG? - OM LÆGEVIDENSKABENS ROLLE I SÆDELIGHEDSSAGER Karen Munk.
Et fly er tæt på at styrte ned. Der er 5 passagere om bord, men der er kun 4 faldskærme.
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Støvring den 11. september 2007
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Hvordan kan jeg som menneske og leder finde og udøve et lederskab, der er rigtigt og relevant? Margrethe Vestager, MF Ringstedkonferencen på Sørup Herregaard.
Statens frivillighedspolitik
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Styrk din kulturelle intelligens – integrationsindsatsen skal gerne være en del af løsningen og ikke problemskabende Næstved 29. oktober 2008 v. Elisabeth.
Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?
Pædagogisk Konference 18. november Grænser for frihed? Samfundsforandringerne Individualismens ansigter : De er forkælede, besværlige, sårbare og.
Hvorfor netværk? Det er en udfordring for ledelsen at: -kunne give fagspecifikke råd -samle alle god erfaringer og give dem videre -Formidle alle aktiviteter.
Uddrag af politiske principprogrammer
Medarbejderkonference hos Blå Kors den
Det senmoderne samfund
Røde Kors Årsmøde Psykolog Nina Wehmeyer Psykosocial støtte i Danmark
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Relationskompetence – hvad er det?
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
 Er der modsætninger mellem dem?  Ytringfrihed er at man må sige sin mening og frihed under ansvar er at man skal stå til ansvar for sit udsagn  Hvad.
Økonomi og Demokrati.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Frivillighed på kommando findes ikke
Udviklingen i Nalunnguarfiup Atuarfia Nalunnguarfiup Atuarfia Atuarfimmik inerisaaneq QANOQ ? SOOQ ? KIMUT ? KIKKUT ? Skoleudvikling HVORDAN? HVORFOR ?
Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby.
Velkommen til en ny virkelighed mellem borgere og politikere.
Lighed & ulighed Samfundsfag.
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
Genoprettende retfærdighed
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Kapitel 8: Ulighed og ideologi
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Socialismen Jan Christiansen.
... Hvis du sender det til (mindst ) 2 venner... Får du 3 år med masser af held!!! ***
Opgave 1 En velfærdsstat er en stat der tilbyder offentlighjælp til sociale ydelser. Der blev i 1933 lavet 4 lovkomplekser, som skulle sikre borgerne økonomiskstøtte.
© Knud Aarup Selveje i et stærkt civilsamfund - Embedsværkets perspektiv © Knud Aarup Munkebjerg Hotel 20. april 2016 Knud Aarup Uafhængig agent i udvikling.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Individualisme – se mig Fællesskab – spejl mig Følelser - føl mig Fornuft - mål mig Selvoptimering Værdifællesskaber Selvskabelse Fornuftsfællesskaber.
SUNDHED OG OMSORG Aarhus Kommune Strategi og ledetråde…
FIP-konference 8-9 marts 2017 på Gl
Præsentationens transcript:

Er solidaritet gammeldags? af Christine Antorini Sekretariatschef for Forbrugerinformationen Tidligere MF for SF

Spørgsmålet er stillet forkert !

Hvad er solidaritet ikke? Solidaritet er ikke en holdning –”Jeg er solidarisk med de fattige” Solidaritet må ikke forveksles med medlidenhed, barmhjertighed eller dårlig samvittighed

Solidaritet er en kontrakt Solidaritet er en relation - forudsætter en fællesnævner Solidaritet forudsætter at man føler sig lig med nogle andre - dem der ligner en selv. Den klassiske solidaritet blandt arbejderne ren intern klassesolidaritet –”Vi holder sammen mod de andre” Masser af solidaritet i netværkssamfundet

Det gamle systemskifte Fra landbosamfund til industrikapitalisme Systemskiftet 1901 var en lang proces, der lykkedes, fordi det byggede på: –Inklusion af alle sociale parter –Gensidig anerkendelse –Princippet om rimelige afgørelser

Det ny systemskifte Fra industrikapitalisme til netværksøkonomi Økonomisk vækst skyldes grundforskning Virksomheder organiserer sig i projektgrupper og netværk Tendenser til opløsning: –tiden - fleksibilitet –rummet - afstandens ændrede rolle –fællesskabet: arbejdspladsen, medierne –autoriteterne: staten og patriarkatet

Nye konflikter i netværksøkonomien ’Den 4. Verden’ - rige fattige Identitetspolitik - hvem er jeg? Fra borger til bruger

Borgeren Hvad kan jeg gøre for mit land? Bøje sig for almenvellet Bevare den sociale kontrakt Borgerdyds-skoler Motto: Den der har evnen har pligten

Brugeren Hvad kan mit land gøre for mig? Bruger af staten - har ret til –ex. kæft, trit og retning i skolen Forbruger af markedet - vil ha’ mere Fra social kontrakt til forsikringspræmie Offer-borgeren: ”Det er de andres skyld”

Brugeren Motto: Du skal gøre det mod de andre, før de gør det mod dig selv. Resultat: Det forvoksede pattebarn

Det forvoksede pattebarn Det 20. Århundredes svøbe: –veluddannede mødre –velmenende venstreorienterede, radikale og socialdemokrater: stat = samfund ex brugerråd på biblioteker –drøm om civilsamfund og medborgersind men forudsætter amerikanske tilstande dvs. marked

Solidaritet er altid holdt sammen af moral - at man underlægger sig en kollektiv samvittighed Problemet ved velfærdssamfundet er, at den ikke har nogen åndelig dimension –Rettighedsdrevet: Ret til 10% fravær fra skolen

Behov for genfødsel af borgeren i netværkssamfundet Behov for en vækkelse ligesom oplysningstiden under det gamle systemskifte Behov for en afbalancering af marked, stat og civilsamfund.

Solidaritet er sammenhængskraft Marked Stat Civilsamfund skole opdragelse Oplysning

Den myndige borger i en stat Visionen: Den dag borgerne kan spise ved et tag-selv- bord uden at tage på i vægt, skal det være muligt for alle at yde efter evne og nyde efter behov

En velfærdsstat med ånd Alle borgere skal have mulighed for at bidrage til samfundet Alle borgere skal have mulighed for at gøre deres bedste Alle borgere skal have en fair chance. Uanset arv og evner - men ikke uanset flid og vilje til at gøre sig umage

En velfærdsstat med ånd Det er en borgerpligt at tage ansvar for sig selv og sine Det er en borgerpligt at tage et personligt ansvar for det fælles

Solidaritet med de rige Solidaritet beskriver sammenhængskraften i samfundet Solidaritet er en gensidig relation ”Den der har evnen har pligten”