Hvordan arbejder Det Palliative Team – Hvad tilbydes og til hvem?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er behovene i Danmark?
Advertisements

Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Samtaler om døden Erfaringer fra Gentofte kommunes kompetenceudviklingsprojekt af den basale palliative indsats Inger Hee Ingelise Bøggild.
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Det Palliative Team Center for Lindrende Behandling
Hvad er neurofaglig viden?
Døende i plejebolig Den lindrende indsats Den 23. august 2010
i dødens og omsorgens rum
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 30. maj 2013
Hjemmebehandling af medicinske patienter
Hukommelsesklinikken
Forventninger til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center - mission og vision ved Driftschef, Else Ammitzbøll Den 6. marts
Status Palliativ indsats Danmark
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Følge- Op.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
SAMARBEJDE I PALLIATIV MEDICIN
Hospicer i Region Midt.
SUndhedsaftaleN for personer med behov for palliativ indsat Anita Fogh TIDL. Regionssundhedsplejerske Regional Medformand.
Organisering af sundhedsberedskabet og forberedelserne vedr. influenzapandemi Orienteringsmøde vedr. influenza-situationen 18.
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Det palliative tilbud set fra hospitalsafsnit og basisniveau
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
Afdelingsledelsen Vision og værdigrundlag i Planlægningsområde Syd.
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Forandringsprocesser
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Region Midtjylland Sundhedsaftale
Jan Nielsen praktiserende læge Århus
Det palliative teams ansvar og opgaver
Workshop: Brobygning og integration på praksis og metodeniveau Marianne Melau, tidligere leder af OPUS; ph.d.stud., Psykiatrisk Center København.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
SAMARBEJDE I PALLIATIV MEDICIN
Etablering af regional MRSA-enhed cheflæge Hans Peder Graversen, afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
KL´s visioner for kroniske patienter
PALLIATIV MEDICIN I PRIMÆRSEKTOREN Anna Weibull Praktiserende læge og Specialist i Palliativ Medicin Anna Weibull maj 2009Billede Kim Jørsing.
1 Oplæg om kronikerstrategien - fokus på kommuner Kommunale repræsentanter: Charlotte Scheppan (delt formandskab), Odense Kommune Sten Dokkedahl, Faaborg.
PALLIATIV MEDICIN I PRIMÆRSEKTOREN
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Palliation til ældre med kræft
AKUT TEAM ”Hvad kan sygeplejersker byde ind med for at inddrage borgere og patienter i relation til den akutte sygdom” v/Gitte Nørgaard, Chef for Sygepleje.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Fælles konference om palliation Samarbejde mellem Palliativt Team Vejle og primærsektoren 28.September 2010 Nyborg Strand Sygeplejerske Lene Jørgensen.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om sektorovergange og samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis Hvordan skaber vi sammenhængende.
Birgit Viskum Center for Kvalitet, Middelfart. Udvidet patientsikkerhedsordning 1.Loven og rammerne 2.Udfordringer og muligheder 3.Hvad betyder det for.
SATSPULJEPROJEKTET Baggrund og bevillingsmæssigt grundlag for de regionale familieambulatorier.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
VÆRDIGHED VED LIVETS AFSLUTNING Perspektiver fra almen praksis Jytte Møller Jytte Møller, Oksbøl 1.
2016 En værdig død Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt.
Thomas Feveile, hospicechef siden 2007 Sankt Lukas Hospice, Hellerup
Palliation til børn og unge
Afsluttende behandling i eget hjem af terminale patienter
Patienter henvist til specialiseret palliativ indsats (SPI), men som aldrig modtages - hvad kan vi lære fra Dansk Palliativ Database Mathilde Adsersen.
Velkommen v. Susanne Lauth, Formand for SOF-SVS/Sygeplejefaglig direktør Sydvestjysk Sygehus På egne og SOF-SVS formandsskabets vegne vil jeg gerne byde.
Akutteamets målgruppe
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
TEMADAGE OM PALLIATION 2018
Introduktion af projektet til Ledermøde for Ældre- og Sundhedsområdet
Fra visitator til borgerkonsulent
Projekt lindrende indsats
’Min sidste tid’ Projektleder Mejse Holstein. Tlf
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
KOL og tidlig palliativ indsats i primærsektor
Præsentationens transcript:

Hvordan arbejder Det Palliative Team – Hvad tilbydes og til hvem? Ane Bonderup Afsnitsleder Det Palliative Team, Århus Præsentere mig selv Ændret titlen på mit oplæg. Helt afhængige af hinanden – specialistniveauet er ingen ting uden et godt basisniveau Jeg vil imit oplæg komme ind på 1)organisering og faglig baggrund 2) Teamets opbygning, visitering og opgaver 3) Det tværsektorielle samarbejde

Den palliative indsats Lindring af fysiske, psykiske, sociale og åndelige problemer med henblik på at fremme kvaliteten i livet Døden som et af livets vilkår Respekt for patientens/familiens værdier og livsopfattelse Fokus på både patient og familie Tværfaglig indsats To milepæle i udviklingen Døgnplejen slut 80 erne Plejeorlov 1990 Modkultur Et gøren/viden og et væren/ det kommunikative felt proces arbejdet

De to niveauer Specialistindsatsen - omfatter hospice, palliative teams, palliative enheder. - behandlerne skal have kendskab til alle elementer i den palliative indsats inkl. forskning, kvalitetsudvikling og uddannelse Basisindsatsen - omfatter de basale strukturer i sundhedsvæsenet - behandlerne skal have kendskab til basale delelementer af den palliative indsats Jeg vil straks slå fast at Specialistniveauet var ikke noget uden et godt basis niveau Frede Olesen: ”tilstedeværelsen af de palliative teams reducerer kvaliteten af det samlede tilbud til de uhelbredeligt syge mennesker.” Det har han ret i hvis vi ikke arbejder sammen, udvikler indsatsen sammen og ser basis og specialist niveauet som helt afhængige af hinanden. Begge parter ansvar for at det lader sig gøre Basis kan indikere noget enkelt, men i virkeligheden meget komplekst. 3

Overordnet Da det kun er et mindretal af patienterne, der modtager specialiseret palliativ indsats, er det meget væsentligt, at kvaliteten af den basale palliative indsats er høj. Dette kræver: at medarbejderne på det basale niveau er velkvalificerede at de ved behov har mulighed for at modtage råd og vejledning at ledelsen prioriterer opgaven

Palliative teams i Region Midt Århus Herning Randers Skive Silkeborg Horsens

Visitationskriterier Patienter bosiddende i Århus Universitetshospitals optageområde og Odder kommune Patienten skal have en uhelbredelig livstruende sygdom ledsaget af en kompliceret palliativ problemstilling af fysisk, psykosocial eller eksistentiel karakter Indsatsen kan kombineres med livsforlængende palliativ behandling Patienten skal være informeret om sygdommens karakter og skal vide at indsatsen er af lindrende karakter Patienten skal selv ønske tilknytning til palliativt team

Personalesammensætning i palliative teams Læger Sygeplejersker Fysioterapeut Socialrådgiver Psykolog Præst Sekretær Koordinator for det frivillige arbejde Frivillige Musikterapeut, diætist/kok, Professionsinteresser opstår pal. Med. , placere lægen som en central figur, Palliativ medicin anvendes i visse kredse som samlebetegnelse for pal. indsats

Opgaver Patient behandling og pleje Undervisning og uddannelse Udvikling Forskning Deltager i faglige grupper med fokus på hvilke områder der er behov for at udvikle/skabe klarhed på mm

Et typisk forløb Henvisning Opfølgning ved primærsektor Visitation Hjemmebesøg dødsfald Kontakt med efterlevende 1. besøg Tlf. kontakt

Sundhedsaftale i RM for personer med behov for palliativ indsats 2012 Formål: - at skabe sammenhæng i forløbet på tværs af sektorgrænser - at tilbyde ensartet kvalitet - at skabe tydelig ansvarsfordeling Centrale områder: Hjemmesygeplejens opgaver er at planlægge, vejlede og udføre - deltage i udskrivningssamtale - planlægningsmøde i hjemmet sammen med egen læge - samarbejde med og aflastning af pårørende - samarbejde med andre relevante faggrupper herunder palliativ nøgleperson/DPT - løbende behovsvurdering Åben indlæggelse til patienter med fremadskridende uhelbredelig sygdom Sundhedsfaglig kontaktperson i kommunen og på sygehuset Kompetenceudvikling/nøglepersoner både i primær og sekundær sektor Utydeligt om sundhedskontakt personen er sygeplejerske eller anden fagperson – evt. borgerkonsulent

Palliationsplan II i RM 9 nye hospice pladser Udvidelse af de palliative teams Døgndækkende beredskab (Regional udviklingsenhed) Palliativ sengeafdeling ?

Hvor dør vi? 25% (ca. 13750) dør i hjemmet 55% (ca. 30250) dør på hospital 20% (ca. 11000) dør på plejehjem eller institution Ca. 1800 dør årligt på hospice www.sundhedsdata.sst.dk/marts2007 Hvor det tidligere var normalt at familien tog sig af den ældre døende i hjemmet, er døden i vid udstrækning flyttet hjemmefra. Dødsfald fra sengeafdelingerne på Århus Sygehus 2010 NBG 723 THG 367 P.P.Ø. 20 Som det fremgår af ovenstående tal, der stammer fra sundhedsdata fra sundhedsstyrelsen 2007, dør tre ud af fire på en institution. Enten hospital - plejehjem eller hospice. 12 12

Home is where the heart is - Trine Brogaard Paper 2 Home is where the heart is - Trine Brogaard De fleste patienter ønskede at være derhjemme i den sidste tid og dø derhjemme Mange ændrede mening Dårlig overensstemmelse mellem ønsker og virkelighed Social og professionel støtte er af betydning for hvad man ønsker og om ønskerne bliver opfyldt Trine Brogård So to sum up on our second paper: plus betydning af at have en partner for både at blive passet I hjemmet og dø I hjemmet. Desuden egen læges viden om hvad patienten ønsker. Besøg af egen læge I terminal stadiet mange dobler mulighed for at dø hjemme Nævne ACP som en metode til at få sit ønske opfyldt – og forebyggende ifht. Stress angst og depression hos efterlevende. Fem ting der indikerer den gode død: symptom lindring, undgå forlængelse af dødsprocessen, opnå en grad af kontrol, støtte til familien, styrke relationer 13 13

Den kommunale indsats Kvalificeret personale omkring patienten – også i plejebolig Aflastningspladser til uhelbredeligt syge og døende patienter Fast vagt i hjemmet Frivillige – som supplement til det private netværk Den kommunale indsats få et øget fokus de kommende år Færre senge på hospitalerne Demente får minder smerte stillende end ikke demente – årsager: kan ikke kommunikere smerterne, anden smerteoplevelse?? 14