Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fejlkildeanalyser.
Advertisements

Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering
Diverse spørgsmål vedr. Digital Post
Validering af spørgeskemaet til Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) November 2009 Evalueringskonsulent Mette Foged.
Aspiration under transport
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Patientsikkerhed - fra sanktion til læring
Huskeanæstesi En patient vågner op under en operation uden at kunne give sig til kende.
Kerneårsagsanalyse - kort beskrivelse af metoden
Kejsersnit forsinkes pga kommunikationsproblemer
Projekt Socialsygeplejerske
(1 – 1½ times oplæg og dialogøvelser)
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Overset fraktur Fejldiagnostik.
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
’Pårørende Empowerment’ Sundhedsfagligt Forum torsdag den 30. maj 2013
Identifikation af spild
Forbrænding som følge af el-kirurgi
Udstyr i test mode. Hændelse En autoklave får ikke ændret program fra testkørsel til vanligt program. Dette opdages først efter ét døgn. Hændelsen resulterer.
Særlige forhold omkring medicin til børn
Sygeplejerske Lone Woelders
Hjertestop hos akut sygt barn i ambulatorium Forsinket behandling.
Vævsklæber klæber handsker fast på hovedbund. 2 Vævsklæber Vævsklæber bruges som alternativ til suturering til at lukke mindre, ikke gabende læsioner.
Dødsfald efter leverbiopsi
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Fejlplaceret ernæringssonde
Iltbeholder suget ind i MR-skanner Hændelse med medicinsk/medikoteknisk udstyr.
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Ildebefindende i diagnostisk afdeling
Forveksling af insulin
Gladsaxe kommune Temamøde den 5. januar Lov om offentlige betalinger Lov 1203 Ikrafttræden 1. februar 2005 V/ Eric Tingleff.
Omsorgstandpleje – brugernes perspektiv Jens Højgaard, Ældre Sagen 8. April 2013.
Introduktion til patienter samt til pårørende og patientorganisationer
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
Vulvektomi på den forkerte side
Usystematisk patientinformation ved overflytning
Håndtering af utilsigtede hændelser på Århus Universitetshospital, Skejby og erfaringer fra Klinisk Biokemisk Afdeling Else Marie Vestergaard Afdelingslæge,
Brand og ildspåsættelse
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Kerneårsagsanalyser Kortere undervisningsoplæg eller indlæg på fx et personalemøde (30–45 minutter) DREJEBOG 2.
En patient får forkert blod
Akutte indlæggelser på de intern medicinske afdelinger i Danmark
1 ▪ Velkommen til Kick-off I dag tager vi et afgørende skridt  Mere sikkerhed for vore patienter  Mere sikkerhed for vores personale.
Samlet tilbagemelding Intern survey i Psykiatrien Marts 2014 Afdeling: Psykiatrien Øst 1.
Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag D0sisdispensering December.
Generisk Ordination – EN GOD IDE? Annemarie Hellebek, Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Hvordan inddrages praksissektoren, og hvorfor er det vigtigt? Afdelingschef, cheflæge Hans Peder Graversen Kvalitet og Sundhedsdata.
Hvordan inddrages praksissektoren bedst, og hvorfor er det vigtigt? Patientsikkerhed i speciallægepraksis Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon.
På vej mod et nyt OUH…! Center for Accelererede Patientforløb CAP Odense Universitetshospital SAS Radisson, H.C. Andersen 26. marts 2009.
Donordetektion Mistes potentielle organdonorer i overgangene? Intensiv-og donationsansvarlig sygeplejerske Charlotte Daugbjerg.
Rapportering, afslutning og opfølgning Indhold: Evaluering af det objektive bevis Afslutningsmødet Rapportering og opfølgning Lektion 8.
Læringssæt om temarapporten: Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med.
Læringssæt om temarapporten: Behandling med insulin - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Behandling med insulin.
UTH i almen praksis Baggrund: Loven om patientsikkerhed 2010 Formål: Lære af fejl og risikosituationer og mindske risikoen for at de sker igen Rapporteres.
RSD-LS Region Syddanmark Økonomiseminar Sundhedsstyrelsen afregningssystem - Revision af afregninger til kommuner (Kommunal medfinansiering)
FREMTIDENS INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER EMNE:FREMSKUDT VISITATION.
Forskning i Kvalitet og Patientsikkerhed Birgit Viskum Formand Forskningsnetværk for Patientsikkerhed og Kvalitet i Sundhedsvæsenet
MTV af Demens: Patient og pårørende Britta Bjerrum Mortensen Sundhedsstyrelsen Monitorering og MTV.
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Farmakologi og medicinhåndtering 1608
Aftale format – Use cases
"Samspillet mellem akutmodtagelsen og sygehusets øvrige afdelinger"
FAM – Esbjerg - Grindsted
Risikolægemidler Risikolægemidler
Værdighed ved livets afslutning
SITUATIONSBESTEMT OPMÆRKSOMHED - en kvalitativ undersøgelse
Præsentationens transcript:

Forveksling af patienter

Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde, at man ikke kunne udskrive id-armbånd •De to patienter havde ikke id-armbånd på •Patienterne blev forvekslet, så den forkerte patient fik taget røntgenbilleder

Epidemiologi •I 2005 blev rapporteret 379 hændelser*, hvor medicin blev givet (eller var i risiko for at blive givet) til den forkerte patient, som følge af manglende identifikation af patienten før medicinudleveringen. *Sundhedsstyrelsen 2005 •En amerikansk undersøgelse* af risikoen for navneforvekslinger viste, at der ikke var én dag i løbet af et et år, hvor der ikke var risiko for fejlidentificering pga. enslydende journalnumre eller efternavne. * Pediatrics Vol. 117 No. 1, pp. e43-e47, Patient Misidentification in the Neonatal Intensive Care Unit: Quantification of Risk, Jan. 2006

Årsagsanalyse •Kerneårsag 1 Det findes ikke en tjekliste for modtagelse af patienter, som inkluderer at patienterne straks skal forsynes med id-armbånd af personalet. Det øger sandsynligheden for, at påsætning af id-armbånd udskydes eller undlades - og dermed at der sker en forveksling med en anden patient.

Handlingsanvisninger Kerneårsag 1 •Indførelse af tjekliste for påsætning af id- armbånd i modtageafsnittet •Hvis det alligevel skulle svigte, er alle forpligtet til at sikre, at patienten bliver påført id-armbånd •Bioanalytikere må ikke tage blodprøver, hvis patienten ikke har id-armbånd på

Årsagsanalyse •Kerneårsag 2 Afdelingen er i gang med en større omstrukturering/flytning, og derfor er de sædvanlig kontrolsystemer ude af funktion. Det øger sandsynligheden for, at der sker en forveksling med en anden patient.

Handlingsanvisninger Kerneårsag 2 •Der skal udarbejdes en vejledning, der præciserer, hvilke administrative systemer, der skal være 100 % i funktion i forbindelse med flytninger og ombygninger. •Det gælder for eksempel: - Adgang til journaler - Adgang til medicindokumentation (EPM) og medicinrum - Adgang til patientadministrative systemer (herunder udskrivning af id-armbånd) - Adgang til telefon - Adgang til akut behandlingsudstyr (f.eks. ved hjertestop)

Årsagsanalyse •Kerneårsag 3 Personalet opfatter ikke patientidentifikation som en risikofyldt arbejdsproces – fx for patienter med hyppige indlæggelser og almindelige navne. Dette kombineret med travlhed i afdelingen øger sandsynligheden for, at patienten bliver fejlidentificeret.

Handlingsanvisninger Kerneårsag 3 •Øget opmærksomhed på patientsikkerhedskultur: Indførsel af patientsikkerhedsrunder for at fremme ledelsens fokus på patientsikkerhed

Generelt •Ved udarbejdelse af politikker vedr. id- armbånd, vær opmærksom på: –Personalets ansvar for kontrol af patientens identitet –Sikring af, at alle patienter får et id-armbånd –Alternativer, hvis id-armbånd fjernes –Placer id-armbånd på dominante arm –Hvis id-armbånd mangler, har alle et ansvar for at patienten får ét på –Retningslinjer for, hvordan man skal forholde sig, hvis id-armbånd ikke kan anvendes af medicinske grunde, eller fordi patienten ikke ønsker det –Hvordan man skelner mellem enslydende navne

Generelt •Det anbefales ved blodprøvetagning, medicinadministration og administration af blodprodukter at identificere patienten på to måder. •Ved kirurgi skal patienten identificere sig selv ved navn og CPR-nummer. Svaret sammenholdes med patientens id-armbånd og oplysningerne i journalen. Sundhedsstyrelsens vejledning til sikring mod forvekslinger ved kirurgiske indgreb.

•Kunne en tilsvarende hændelse finde sted i vores afdeling? •Hvilke af handlingsanvisningerne kan vi bruge? •Hvor forventer du, at en tilsigtet hændelse kan ske her i afdelingen? Vores egen verden