Detaljer om cochleære defekter og hvorfor der skal tages hensyn til hørehandicappede selv om disse har optimal høreapparat-/CI- behandling. Ture Andersen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Høreprøver & Audiogrammer.
Advertisements

Lyd fra musikinstrumenter
Danehofskolens værdigrundlag
Det sure, det salte, det basiske
Lysets Natur Lys og Farver.
Fortolkning af testresultaterne
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Kommunikationskursus - Erhverv
Svingninger & Bølger Sidste Chance.
Bølger – Lys Redegør for bølgeudbredelsens centrale begreber herunder interferens. Redegør for gitterligningen og for det tilhørende forsøg. Redegør for.
Vejret Vandet i luften.
I dag er temaet Visualisering
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Undervisningsplanlægning
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Sygeplejerskens virksomhedsfelt
SSQ 5.6 side 1 De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til – og oplevelse i forbindelse med – at høre og lytte i forskellige situationer. For hvert.
Tegning som billedform der både er aktivitet og produkt
SSQ12-C SSQ12-C Instruktioner De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til – og oplevelse i forbindelse med – at høre og lytte i forskellige situationer.
Det udvidede klasserum
Design Via Frequency Response
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
Kids n’ Tweens, Leg og læring
Anatomi & Fysiologi XXIII - II Sanseorganerne
Ørets anatomi og fysiologi
Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser.
Høreforeningens netværksgrupper - Find vej i hørejunglen, med netværksgruppen som GPS –
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
3-timersmøde 2010 Børneafdelingen Hvad gør vi godt: •Feedback og supervision i Børnemodtagelsen og Børneambulatoriet. •Enkelte yngre læger er kontaktpersoner.
Alder Navn Dato SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jeg bruger ét høreapparat (venstre øre) Jeg bruger ét høreapparat (højre øre) Jeg bruger to høreapparater (begge.
Kommunikation.
Om vand med ioner (ioner generelt til at starte med)
Radioaktivitet  - stråling: Består af en alfa partikel
Evolution.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
- En rigtig god idé! Bevægelse i hverdagen på Høje Gladsaxe skole
Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse Navn: Dato: Alder: Jeg bruger ét høreapparat (venstre øre) Jeg bruger.
Nyborg kommune Brugerundersøgelse på Skoleområdet 2014 DANEHOFSKOLEN
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
Augustseminar 2014 Nyborg d. 14. august.
At beregne kolesterolniveauet i mennesker
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
HJERTEREHABILITERING
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
Svendborg 13. Marts 2013 © 3M All Rights Reserved. 1.
Konstant acceleration
Det gode lyttemiljø Opsamling på sidste års seminar Der var ønsket om en udarbejdelse af en såkaldt ”facitliste” ved valg af Høretekniske hjælpemidler.
Multi-vejs hobe med ekstra bytes Foredrag: Claus Jensen Projektmedlemmer: Jyrki Katajainen, Fabio Vitale, Claus Jensen.
COCHLEAR IMPLANT Cecilia Fernandez Samar,
SCANNER SCORE OG VARIATION. HUDENS KAROTENOID SCORE.
I det følgende er der 20 spørgsmål, hvor du skal afgøre hvilken af 2 konturer der spilles: op-ned, ned-op og ligeud. Alle spørgsmålene har stor afstand.
Lyd og lufttomt rum.
Stående bølger.
Informationsteknologi forsøgsfaget
Dopplerekten.
Velkommen til Green Field. Hvad er Green Field? På Green Field er alting muligt: Her er ingen restriktioner Her kan man udfolde sig Her er alle imødekommende.
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Af Josephine 5z PROCENT% HVAD ER PROCENT? Procent = 100 dele fx 67% af x 9 = 603 =9,00%
Hvorfor er det så svært i vintersæd? Slangeudlægning er effektivt!
Økonometri 1: Den simple regressionsmodel Økonometri 1 Den simple regressionsmodel 7. september 2004.
Stress En folkesygdom?.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Undervisningskompendie i Lyd
Holdninger til handicappede Steen Bengtsson Danske Døves Landsforbunds seminar, Nørrebro den 14. maj 2008.
Høretab og høretekniske hjælpemidler
Lys og Lyd Naturfag.
Future Vejle inspiration
Præsentationens transcript:

Detaljer om cochleære defekter og hvorfor der skal tages hensyn til hørehandicappede selv om disse har optimal høreapparat-/CI- behandling. Ture Andersen Overlæge Audiologisk Afd OUH. Lektor Syddansk Universitet. 02.12.13

Det positive ved aktuelle behandlingsmuligheder: Langt oftest giver HA/CI god taleforståelse ved distinkt tiltale med normal stemmestyrke, når der tiltales på 1 til 3 meters afstand uden baggrundsstøj.

MEN: Sker tiltalen selv med distinkt udtale i: 1) et akustisk hårdt rum med en afstand på mere end ca 3 m uden baggrundsstøj. 2) et akustisk dæmpet rum med afstand på blot 2 til 3 m og samtidig baggrundsstøj. 3) kombination af 1 og 2 med baggrundsstøj. Da vil der – om end med stor individuel variation – være risiko for mærkbart generende nedsat skelneevne selv med den mest optimale behandling.

MEN: Sker tiltalen selv med distinkt udtale i: 1) et akustisk hårdt rum med en afstand på mere end ca 3 m uden baggrundsstøj. 2) et akustisk dæmpet rum med afstand på blot 2 til 3 m og samtidig baggrundsstøj. 3) kombination af 1 og 2 med baggrundsstøj. Selv om der netop opnås taleforståelse, vil den hørehandicappede skulle anvende så mange ressourcer på at forstå, at ”der hurtigt” opnås udtrætning – koncentrationen nedsættes og resultatet er, at barnet får mindre udbytte af undervisningen. Da vil der – om end med stor individuel variation – være risiko for mærkbart generende nedsat skelneevne selv med den mest optimale behandling.

Anatomisk deles øret i: Mellemøre Hørenerven Ydre øre Indre øre = cochlea

Langt de fleste af de børn vi taler om her har hørehandicap pga defekt i cochlea. Mellemøre Hørenerven Ydre øre Indre øre = cochlea

Lys grøn:perilymfe, mørk grøn:endolymfe Aquaductus vestibularis Sacculus endolymphaticus = ductus cochlearis

Cochlea 1: scala media 2: scala vestubuli 3: scala tympani 4:ganglion spirale 5: modiolus

Tværsnit af én vinding i cochlea Cortiske organ med hårceller + 80 mV Basilarmbranen

Den Passivt Vandrende Bølge vil nok give max bevægelse ved sit ”frekvens place” (her eksempel med lavfrekvent lyd), men vil også give bevægelse af basilarmembranen basalt for dette place. engelsk: Traveling Wave

. Lydenergi flowet vil afhængig af frekvensen brede sig et bestemt stykke op i cochlea til ”sit frekvens place”. Aquaductus vestibularis

`Basilarmembranens struktur giver således en vis frekvensanalyse evne vha. den passivt vandrende bølge. Detectionen vil herved kunne ”tune ind” til detektion af frekvensforskelle på 100 til 120 Hz. MEN behov for finere tuning da: information i den menneskelige stemme bl. a. indeholdes i frekvensvariation på blot 10 til 15 Hz.

Tectorial memb. og basilar memb. /cortiske org Tectorial memb. og basilar memb./cortiske org. forskydes i forhold til hinanden ved passiv vandrende bølge pga forskudte drejepunkter. Dette vil aktivere de Ydre Hårceller, men kun på bølgens toppunkt. X Cilier afbøjes lat. Ydre Hårceller Basalmemb. Bevæges opad X

OHC motorik aktiverer IHC vha. endolymfe flow OHC motorik der er “tunet ind til èn frekvens” Det er først nu at IHC cilierne afbøjes og først nu at IHC depolariseres (K ioner løber ind i IHC) . Først nu sendes Aktionspotentialer i de efferente baner fra cochlea til nucleus cochlearis

De Indre Hårceller er vores mikrofon. Det er herfra hørenerverne udgår. Indre HårcelleIHC Ydre HårcelleOHC

Den normale cochlea kan vha Den normale cochlea kan vha. passivt vandrende bølge kombineret med Ydre Hårcellers forstærkning og tuning give os den formidable frekvensanalyse evne normalt hørende har. Normalthørende kan op til ca 2.000 Hz høre toneforkskelle på ca. 3 Hz. !!! Ved ca 6.000 Hz forskelle på ca 12 Hz.

Generelt vil hørehandicappede have en udtalt/total skade af de Ydre Hårceller. Frekvensanalysen er her reduceret til den del, der udføres af den passivt vandrende bølge dvs reduceret til skelneevne ved 2.000 Hz på kun ca 100 Hz. HA/CI kan ”fint” kompensere for selve høretabet = den manglende hørbarhed af talens indhold. MEN: Hverken HA eller CI kan kompensere for den markant nedsatte frekvensanalyse evne.

Hvad betyder nedsat frekvensskelneevne: Talens komponenter kan ikke analyseres ned i samme detaljer som den normale cochlea kan. Evnen til at fokusere på èn lydkilde blandt flere er markant nedsat.

Hvad betyder nedsat frekvensskelneevne: Talens komponenter kan ikke analyseres ned i samme detaljer som den normale cochlea kan. Forudsat at der er optimale lytteforhold vil dette dog mht. HA behandling ikke give markante problemer hvis der er tilstrækkeligt mange velfungerende Indre Hårceller og ligeledes mht CI behandling ikke give markante problemer hvis der er mange velfungerende nervebaner i hørenerven.

Men hvis der er begge disse faktorer er gældende: Talens komponenter kan ikke analyseres ned i samme detaljer som den normale cochlea kan. Evnen til at fokusere på èn lydkilde blandt flere er markant nedsat. Nu altså flere lydkilder. Så vil STREAMING være MARKANT nedsat, Det auditive system kan IKKE opdele delkomponenterne af det samlede lydinput i øret i komponenter der kommer fra en lydkilde (stream) og fra andre lydkilder (andre streams).

Streaming Det auditive systems evne til at rubricere hver enkelt inputlyd så den perceptionsmæssigt placeres i sin specifikke lydinput stream. Alle disse lyde vil summeres på trommehinden og det auditive system skal så opdele disse i hver sin stream og fokusere på den ønskede stream

Tegning

Problem vdr hørehandicappede i børnehaver/skoler 1) Er der kendskab til de krav som selv optimalt behandlede hørehandicappede børn har. 2) Er der mulighed for Teleslynge eller FM-mikrofon. 3) Er der acceptable akustiske forhold i rum/klasseværelser.