Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Gammelheds-Philosophy
Debatmøde om patientinformation 11. december 2008 Hans von der Maase Klinikchef, professor, dr. med. Onkologisk Klinik Rigshospitalet.
Måske er I gode venner i et år,
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Kære Venner Dette er mit sidste show. Jeg har truffet en meget vigtig beslutning. Jeg har været igennem mange prøvelser og trængsler, men sagen er, at.
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Kompetenceudvikling gennem SPIDO-konceptet
Chat og SMS på den fede måde!
Læringsstile og lektier
Afrejsebriefing 2013 Mødet med det fremmede
Børn og Smerter Visualisering & smertehåndtering Udvidet familiekursus, d. 6. marts 2010 Susanne Gjersing & Charlotte Jensen
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
At være magtesløs med den magtesløse
Det her talent foregår i nærheden af mig…
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Børn og sorg - og sprældøde døde
Måske er I bedste venner i et år,
” Hvorfor lige netop kristendom ? ”
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 30. maj 2013
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
”Der er ingen sår der ser godt ud”
All You can do is tickle it, and see how it jumps
Joken, der bringer dig held!
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Musik: Nightengale Serenade
”Kaldet til kærlighed”
Den oversete epidemi Data fra 2002.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
V5 Han sagde også til dem: »Hvis en af jer har en ven og midt om natten går hen til ham og siger: Kære ven, lån mig tre brød, v6 for en ven af mig er kommet.
En menighed, der søger enhed
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
En helt normal samtale ved morgenbordet:
Hvad gør livet så værdifuldt?
En ganske from historie….
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
V/ Morten Hørning Jensen. Udsagn, der støder Matt 10,34f Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred,
Sygeplejerskeuddannelsen
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Joken, der bringer dig held!
Du behøver ikke at vente på et smil for at smile tilbage...
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Procesværktøjer.
»En mand havde to sønner
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Tilgivelse.
Workshop Motivation og fokus på målet
Lidelsens problem (teodicé)
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
 Cirka 30 Limited care(LC) patienter  Cirka 12 Selfcare(SC) patienter  Cirka 20 Hjemmehæmodialyse(HHD) patienter  Strukturændring 2012  Den enkelte.
Mit liv - nu med DAT MIT LIV - nu med DAT.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
VÆRDIGHED VED LIVETS AFSLUTNING Perspektiver fra almen praksis Jytte Møller Jytte Møller, Oksbøl 1.
Liv og død i menneskets hænder
Præsentationens transcript:

Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen Hvornår er nok – nok Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen

Hvornår er nok - nok Udgangspunkt Grundlag for den teoretiske diskussion Litteratur Religiøsitet Hvor er jeg selv Hvad vil jeg finde som acceptabelt grundlag Værdighed Ensomhed Smerter

Hvornår er nok - nok Livsrum Afslutning For så vidt angår [nok] Hvad er den personalemæssige tilgang Hvornår er livsrummet så begrænset, at personalet er forpligtet på handling Er en begrundelse for ”tynd” For så vidt angår MMU Afslutning

Udgangspunkt Behøver vi at komme derud, hvor ”nok er – nok. Træthed eller uræmi Smertelindring Ved ”Nok er nok” tilstand, er det ikke ”systemet” der giver op, eller tager fejl. Der kommer patienter, der vil standse behandling Dialysepatient Væsens forskellig fra præ-patient Ikke set fra præ-patients vinkel Væsens forskellig fra dialysepatient

Grundlag Litteratur (Kierkegaard) ”At tænke sig selv død er Alvoren; […] Alvoren er, at det er Døden du tænker, og at Du saa tænker den som Dit Lod.” ”Vil man nævne ret en Gjenstand for Alvor, da nævner man Døden, og »Dødens alvorlige Tanke«” Kilde: ”Ved en Grav”, der er udgivet i Kierkegaards eget navn (Søren Kierkegaards Skrifter bd. 5).

Grundlag Religiøsitet Og endelig døde han da døden, den vanskelige død. ”Niels Lyhne, I. P. Jacobsen” der ligger religiøsitet bag. Selv hos I. P. Jacobsen. Hvorfor lige lade I. P. Jacobsen tage sig af religiøsiteten, og Kierkegaard tage sig af litteraturen.

Grundlag Litteratur (Kierkegaard) ”At tænke sig selv død er Alvoren; […] Alvoren er, at det er Døden du tænker, og at Du saa tænker den som Dit Lod.” ”Vil man nævne ret en Gjenstand for Alvor, da nævner man Døden, og »Dødens alvorlige Tanke«” Kierkegaard bruger tit et spejl, han spejler livet i døden. Livet i sig selv, er en alvorlig sag. Patienter ramt af alvorlig kronisk sygdom, nyresygdom, er ramt i livet.

Grundlag Religiøsitet Selv hos Niels Lyhne, er der religiøsitet Og endelig døde han da døden, den vanskelige død. ”Niels Lyhne, I. P. Jacobsen” Selv hos Niels Lyhne, er der religiøsitet Da Niels Lyhnes søn dør, kryber han som bekendt til korset. Georg Brandes var ikke fornøjet med slutningen Religiøsiteten er til stede.

Hvad vil jeg finde som acceptabelt grundlag Min ven Arne Nielsen, Viby. Andre som jeg kender til. Der vil man aldrig finde mig Jeg tror ikke jeg kunne gøre det.

Hvad vil jeg finde som acceptabelt grundlag Værdighed, Jane Hoffmann. Seneste dansker med aktiv dødshjælp. ”ønsker dig en god sidste rejse med værdigheden i behold”, skriver en. Hvis et menneske anses for uværdigt af sig selv eller de pårørende, fordi det på grund af sygdom intet kan, så er vi blevet umenneskelige. Så har vi som mennesker og samfund gjort ikke døden, men den døende uværdig til livet.

Værdighed Jeg ved, og det ved I også, at jo mere syg, jo mindre ”værdighed” som ydre fremtræden Jo mere syg, jo mindre sociale kompetencer. For i dag er vi ved at gøre sørgelige sygdomsforløb, der gør mennesker afmægtige og hjælpeløse, til uværdige liv og uværdig død. Uanset fremtræden, uanset belastning af sygehus eller pårørende, så er intet liv uværdigt. Men. Lige et øjeblik, så kommer Habermas.

Ensomhed Vi er sociale væsner. Ensomhed gør virkelig ondt. Ensomhed er den største dræber, større end rygning. Hvad skal der til for at afhjælpe ensomhed. Men det er en afgørende del af livsrummet.

Smerte Iskæmiske Neurologiske Reumatologiske (gigtsmerte) Det kender jeg ret godt. Neurologiske Neuropati Dem kender jeg også Reumatologiske (gigtsmerte) Hver har sit behandlingsregime.

Livsrum, [nok] Hvad er den personalemæssige tilgang Habermas Sum af komorbiditet Sum af reduktion af ”livsverden”

Livsrum, [nok] Hvornår er livsrummet så begrænset, at personalet er forpligtet på handling Dette spørgsmål kunne jeg godt tænke mig at rejse ved paneldiskussionen Jeg plejer at definere min livskvalitet som ”1”. ”1” som talrækkens grundtal. Men hvad er andres livskvalitet, den må også være ”1”

Livsrum, [nok] Er en begrundelse for ”tynd” Nej Hvad mener I

Livsrum, MMU Det vigtige er her diskussionen frem til at patienten og de nærmeste træffer sin beslutning. Hvordan sikrer vi, at ”systemet” danner livsrun for den døende patient. Det er der mange gode eksempler på, også indenfor nefrologien Men man kan vel også bringe Hospice på tale.

Afslutning Jeg tror det har været sjovere for mig at lave indlægget, end det har været at høre på. Tak fordi I ville lytte med.