Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering
Advertisements

Baggrund for projektet
Tværsektoriel ledelse – hvorfor, hvordan, hvorhen?? Volume II
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Aspiration under transport
Undervisning og introduktion november 2013
Modul 3 Kommunikation Referencer til de enkelte redskaber findes i bilag 1 i ’Sikker Mundtlig Kommunikation. Baggrund, begreber og litteratur’. Dette.
Huskeanæstesi En patient vågner op under en operation uden at kunne give sig til kende.
Kejsersnit forsinkes pga kommunikationsproblemer
Hændelsesanalyse - kort beskrivelse af metoden
Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Modul C Kommunikation Referencer til de enkelte redskaber findes i bilag 1 i ’Sikker Mundtlig Kommunikation. Baggrund, begreber og litteratur’
Overset fraktur Fejldiagnostik.
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
Identifikation af spild
Forbrænding som følge af el-kirurgi
Udstyr i test mode. Hændelse En autoklave får ikke ændret program fra testkørsel til vanligt program. Dette opdages først efter ét døgn. Hændelsen resulterer.
Sikker mundtlig kommunikation
Sygeplejerske Lone Woelders
Hjertestop hos akut sygt barn i ambulatorium Forsinket behandling.
Dødsfald efter leverbiopsi
Ledelse og kvalitetsudvikling: Fra modtager til medskaber
Fejlplaceret ernæringssonde
Iltbeholder suget ind i MR-skanner Hændelse med medicinsk/medikoteknisk udstyr.
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Ildebefindende i diagnostisk afdeling
Forveksling af insulin
Identifikation af kritisk syge Århus Sygehus. Læringsmål Baggrund for Observationssystem Baggrund for Beslutningsalgoritme.
LUP – Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Nyt koncept for LUP 2014.
Introduktion til patienter samt til pårørende og patientorganisationer
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
Oplæg – Aalborg Kommune, Jette Jensen Hvordan løfter vi mængden af overtrædelsessager affødt af Naturstyrelsens § 3 opdatering ?
Vulvektomi på den forkerte side
Usystematisk patientinformation ved overflytning
Håndtering af utilsigtede hændelser på Århus Universitetshospital, Skejby og erfaringer fra Klinisk Biokemisk Afdeling Else Marie Vestergaard Afdelingslæge,
Lægedage Velkommen til Lægedage Datafangst for let øvede.
Brand og ildspåsættelse
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Kerneårsagsanalyser Kortere undervisningsoplæg eller indlæg på fx et personalemøde (30–45 minutter) DREJEBOG 2.
En patient får forkert blod
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Medicinafstemning og Medicinsupervision
Patientsikkerhed, kvalitet og akkreditering
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Lungekræftpakke Regionshospitalet Randers
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former for teknologiunderstøttelse ved etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag D0sisdispensering December.
Sidste nyt ved Patientombuddet 20. september 2016 slide 1 Netværk for Forebyggelse af Medicineringsfejl torsdag d. 15. november 2012 Pia Knudsen, Patientombuddets.
Hvordan inddrages praksissektoren, og hvorfor er det vigtigt? Afdelingschef, cheflæge Hans Peder Graversen Kvalitet og Sundhedsdata.
Resultat af Tønder rapporten 2009 dagklinik Tilstedeværelse af sygeplejerske til mhp overflytning. undersøgelsesklinik ( elektiv og.
Kvalitetsarbejdet i speciallægepraksis - Hvorfor du’r DDKM? FAS Årsmøde Munkebjerg
Læringssæt om temarapporten: Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med.
Læringssæt om temarapporten: Behandling med insulin - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Behandling med insulin.
UTH i almen praksis Baggrund: Loven om patientsikkerhed 2010 Formål: Lære af fejl og risikosituationer og mindske risikoen for at de sker igen Rapporteres.
En jobrettet indsats for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Netværksmøde på Sjælland 10. december 2014.
Patient sikkerhed – fra sanktion til læring Teamlederne i ældreområdet NK
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Aftale format – Use cases
Sektorovergange – en kvalitetsbrist?
Erfaringsudveksling om arbejdet med datakvalitet
Det nære sundhedsvæsen
Risikovurdering Livet Forstås Baglæns - men må leves forlæns.
Føj gerne andre emner til, hvis de synes mere relevante for dig.
INTRODUKTION TIL SKOLELEDERE
Præsentationens transcript:

Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud

Hændelse •Ældre kvinde indlagt med rygsmerter får nedsat syn, og bliver undersøgt på øjenklinikken. Øjenlægen får mistanke om hjernetumor •Lægen på stamafdelingen har brug for undersøgelsessvaret fra øjenlægen, inden CT- undersøgelse kan rekvireres, men svaret dukker ikke op. Der gøres mange forsøg på at finde undersøgelsessvaret og få personlig kontakt til øjenlægen, der undersøgte patienten •Først to dage efter øjenundersøgelsen lykkes det at få svaret fra øjenklinikken, så patienten kan blive viderehenvist CT-scanning og siden hen til neurokirurgisk afdeling •Efterfølgende viser det sig, at tilsynssvaret var kommet til afdelingen, men placeret et forkert sted journalen.

Epidemiologi •Hver tiende rapporterede hændelse vedrører kontinuitetsbrud – mange af disse handler om manglende opfølgning på undersøgelser.

Årsagsanalyse •Ingen klare aftaler for, hvordan tilsynslæge skal kommunikere med behandlingsansvarlige læge ved mistanke om akut sygdom •Ingen sikre systemer for håndtering af prøve- og undersøgelsessvar, der ankommer til afdelingen

Handlingsanvisninger •Ved mistanke om akut sygdom skal der være direkte læge til læge-kontakt. Principperne for Sikker Mundtlig Kommunikation skal anvendes for at sikre, at budskabet bliver forstået •Udvikling af elektronisk ’svar-system’. Indtil systemet er udviklet gennemfører man en fejlkilde-analyse for at identificere i hvilke dele af forløbet, der opstår fejl.

Generelt •Temarapport om prøvesvar fra Sundhedsstyrelsen sætter fokus på de forskellige stadier, som en undersøgelse gennemgår og identificerer, hvor der er potentiel risiko for fejl Rapporten kommer også med ideer til, hvordan fejlrisici kan reduceres. •Sikker Mundtlig Kommunikation handler bl.a. om: –ISBAR (Identifikation, Situation, Baggrund, Analyse og Råd). Fem elementer, der skal indgå i den mundtlige kommunikation om patientbehandling. –"Tjek-svar”: Man gentager den besked, man har modtaget og får bekræftet, at man har hørt korrekt.

•Kunne en tilsvarende hændelse finde sted i vores afdeling? •Hvilke af handlingsanvisningerne kan vi bruge? •Hvor kunne den næste utilsigtede hændelse ske her i afdelingen? Vores egen verden