Surdej til rugbrød.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gammelheds-Philosophy
Advertisements

Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Kært barn har mange navne -
PengeSpillet.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Vejret Vandet i luften.
252 kg Punkt 1. Først beregnes betonbjælkens vægt.
Opvarmning 1. del Koreografi: 4:20 DT SID hele vejen - stille pulsstigning ved belastning max 65% MAP 120 % MAP
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Gavnlige mikroorganismer
Opløselighedsprodukt for Ca(OH)2
En opskrift Den dag jeg byggede en kage. Af ren og skær kedsomhed kiggede jeg på bogreolen og fandt en gammel støvet bog, jeg ikke kunne huske at have.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Lektion 6 - Tid, fart og distance
Newtons afkølingslov ”Ændringen i et legemes temperatur er proportionalt med temperaturforskellen mellem legemet og omgivelserne.” Af Ane, Casper og Andreas.
Sofies dejlige dag.
Computerens anatomi.
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
Varighed 5½ minut Støtter Varighed 5½ minutter. Oktober 2012 Bag for en sag 3 skønne dage med: -hjemmekværnet mel, -brød der ikke hæver -rødbedefarvede.
Næringsstoffernes køkkentekniske egenskaber
Termisk energi -varmeenergi.
Rachel, Serna & Catharina
Nærings stoffernes Køkkentekniske egenskaber
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske
Alt du skal vide i ét oplæg!
En syre skal kunne afgive en H+ -ion (kravet til en syre) F
Rødkåls indikator Gruppe navne: Amanda Frederikke Camilla Rikke.
Afslut begynd Næring udefra og ind.. Næring udefra og ind skønhedstipsdaglig hudpleje med nutricentials™næringsstoffer fra hele verden hjem Renseprodukter.
26.3 Variable omkostninger
Gråskala.
Joken, der bringer dig held!
GRUPPEOPGAVE: Udskiftning af ældre vindue med termorude: I en bolig med 30 m 2 vinduer, udskiftes de gamle termovinduer (u-værdi = 2,5 og g-værdi = 0,65)
Osmohale Mannitoltest
Elektrolyse af saltvand
Nørlem SFO Forældrerådet Årsberetning 2012/13. Hvem er vi? Eivind Jesper HenrietteIben MajaThekla Flemming.
Syrer og baser Repetition 2007.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Hvordan laves en blinker
PRINCIPPET BAG BRØDBAGNING Diana, Susanne, Stine og Morten.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Rengør og desinficér en gærtank med horolith
1 Surdej til rugbrød. 2 Surdej Surdej er en symbiotisk kultur af mælkesyrebakterier (Lactobacillus spp.) og gærsvampe, der anvendes som hævemiddel ved.
Fedt, protein og kulhydrater
Øvelser Usability Metoder. I dag Evaluering af opgaver.  Aflevering.  Strukturen – (se senere). Aftenens øvelse: Usability plan.
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Kapitel 16 Logistik og Lagerteori
Fra mælk til ost Vi lavede osten ved hjælp af enzymet Chymosin. Chymosin får mælken til at koagulerer, sådan at man, når vallen er sorteret fra, har det.
Kemi - Naturfag 2015 Syrer og baser MRH - Tradium.
Vands hårdhed !. Vandets hårdhed bestemmes ud fra indholdet af kalk i vandet. Kalk kaldes også for calcium. Hårdt vand kan give en række ulemper. Eksempelvis.
Lavet af: Emil, Amanda, Simon og Marie.
Pølsebrød af surdej Ingredienser 5 g gær 150 g surdej 12 g salt
Rørte og piskede masser
Mel og kornets opbygning
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Naturfag Gast. Bager, slagter og ernæringsassistenter
Meltyper.
Et spørgsmål om håndelag
Indirekte dejføring Torsdag den 14. september 2017.
Helt tomt regneark.
Fra korn til brød Direkte dejføring.
AT ARBEJDE MED PORTFOLIE
Hævemidler.
Salte i bageriet.
Salte i bageriet.
Præsentationens transcript:

Surdej til rugbrød

Surdej til rugbrød Surdej er en vigtig ting, når man bager med rugprudukter, fordi den hæmmer de diastatiske enzymer. Dette er stivelsesspaltede enzymer, som giver problemer med forklistringen, da de omdanner stivelsen til forgærebare sukkerstoffer, som ikke kan binde vandet. Dette resulterer i vandringe, klægt brød, huller i brødet og dårligere skærefasthed.

Surdej til rugbrød Surdejen virker som et hævemiddel i rugbrødet, dvs. man kan undlade gæren helt eller delvist i dejen, og det er billigere. Det giver en bedre smag til det færdige brød, fordi surdejen under liggetiden udvikler både syre, som giver smag, og en lang række sukkerstoffer, som vi gerne vil tilføre brødet.

Surdej til rugbrød En surdej kan laves på mange måder, og der findes en til næsten alt slags brød. Den mest almindelige opskrift på surdej er: Surmælksprodukter Rugmel Gær Vand Evt. 0,8% mælkesyre

Surdej til rugbrød Når man laver en surdej, er det vigtigt, at den har de helt optimale forhold, ellers virker det ikke. Det er meget vigtigt at huske at passe den/friske den op hver dag ellers dør den. Dejen har det bedst, hvis den henstår i 30° C og har en luftfugtighed på ca. 60- 65% - efter 3-5 dage er den klar til brug.

Surdej til rugbrød Mikrofloraen i en surdejen skal bestå af max 15-20 % eddikebakterier, ( hvis den bliver rød, er det fordi procentdelen er for høj, og dejen er ubrugelig), 80-85 % mælkesyrebakterier og gærsvampe. For en mørk sur skal ligge mellem 30-36 S° pr. 10 g og en ph på 3,8-4,5. For at finde syregraden og ph-værdien, skal man titre sin surdej.

Surdej til rugbrød Dette gør man ved at tage 10 g surdej og opløse det i lidt acetone. Derefter blandes surdejen med 100 ml demiraliseret vand og rører rundt i 10 min. Ph-værdien måls herefter med en ph-meter. Så kommer man 5 dråber phenolphthaein i opløsningen og neutraliserer opløsningen i surdejsglasset med natriumhydroxyd ( som er en base).

Surdej til rugbrød Denne base tilsætter man væsken til den holder en konstant farve under omrøring. Antallet af det forbrugte natriumhydroxyd (NaOH) er = s° pr 10 g. Dette forsøg skal man lave hver dag for at være sikker på, at surdejen stadig har det godt. Derefter kan man udregne den nøjagtige mængde surdej, der skal bruges til opskriften.

Surdej til rugbrød Rugmel skal syrnes med 1200 S.E., så hvis man har en surdej på 30 S° pr. 10 g og en rugbrødsdej med 2000 g rugmel, ville formlen komme til at se ud som følger: 2x1200 = 2400 S.E. Formlen er: Ønskede S.E. x 10 = g syrningsprodukt Syregrader pr. 10 g

Så kommer formlen til at se sådan ud: 2400 x 10 = 800 g surdej 30 Surdej til rugbrød. Nu har vi fundet ud af, at rugmelet skal syrnes med 2400 S.E. , og surdejen har en syregrad på 30° pr 10g. Så kommer formlen til at se sådan ud: 2400 x 10 = 800 g surdej 30

Surdej til rugbrød Når man tilsætter en surdej til sit rugbrød, skal man trække vandet og melet, der er brugt i surdejen fra grundopskriften, fordi der ellers ville være ekstra mel og vand i forhold til udregningen. Det vil sige, at surdej er ”gratis” i forhold til andre syrings- produkter, fordi ingredienserne er en del af brøddejen.

Surdej til rugbrød. Forholdet mellem mel og vand kaldes TA, og det måles altid i forhold til 100 mel. Så hvis man har en TA på 150, er de 100 af dem mel og de 50 vand., og hvis TA fx er 140, så er de 100 mel og 40 vand.

Surdej til rugbrød De 800 g surdej til opskriften kan man regne ud af på denne måde, hvis vi har en TA på 150:   Mel mængde: 800 g x 100 = 533 g 150 Vand mængde: 800 x 50 = 267 g