Kontrollens erfaringer med norovirus

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
VMS data Geografisk og tidsmæssig udvikling af indsatsen i tobisfiskeriet v/ dataspecialist Josefine Egekvist Sekretariat for myndighedsbetjening.
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
Pionerprojektet i BUF – bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær
Emotionel og adfærdsmæssig funktion hos børn af forældre med kræft
Langvarigt sygefravær
Hjertevenlig kost i praksis
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Forædremøde den
Skolereform ’14 - Gesten Skole (børnecenter)
… DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
Børnehavevejledningen Cand. Brom
Udviklingstendenser i sexsygdomme og aborter
Dataopsamling og GPS-styring
Oktober 2005Tivoli Exit 2005 – Sommersæson – TotalGfK DanmarkCustom Research 1 Tivoli Exit 2005 – Sommersæson Total udarbejdet for Tivoli Growth from Knowledge.
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
De grønne pigespejdere Regionslejr Aftenens program • Rejse tider • Hvad går pengene til? • Madbudget • Spire- og smutterne • Program og aktiviteter.
Risikohåndtering af norovirus
Ellen Ariel Community Reference Laboratory for Fish Diseases, Fish Disease Section Danmarks Fødevare og Veterinærforskning Koi Herpesvirus Først i oktober.
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
Beijing 2011 Ungdomsskolen Kolding Påsken /4 – 24/4.
Håndeksem og vådt arbejde
Børnemad madvalget Ideer til temaer til drøftelse ifm. valg af frokostordning September 2010 Kære ledere/ forældrebestyrelser I dette powerpointshow er.
Ambassadør for Vidunderlivet
Naboskabet - en undersøgelse af 3 boligområder 473 beboere besvarede undersøgelsen 6-11 år: år: år: 4 Voksne: 454.
Sådan spredes sygdomme
Kvalitetstest af Palles Gavebod Spørgeskemaundersøgelse November 2010 – januar 2011 Center for Playware DPU.
Nørlem SFO Forældrerådet Årsberetning 2012/13. Hvem er vi? Eivind Jesper HenrietteIben MajaThekla Flemming.
Roskildesyge forårsages af Caliciviridae
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
Jobrådgivernes Brancheforening Brugertilfredshed hos ”anden aktør” København 30. november 2011.
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
Folkeskolereform på Vestre Skole 2014
HUSK BILLEDE Foredragsaftnens tema
Mikroorganismer og anden forurening
UTA- Årshjul. Optag på ungdomsuddannelserne 11. September 2013.
Mandag d. 27/8  Bo er syg, der er ingen vikar.  Børnene bruger vores nye fysiske rammer rigtig godt, de 3 lokaler på 200 gangen bliver indrettet så der.
København, den 1. maj 2006 Konverterings- gevinster og tillægsbelåning 2005 Seniorkonsulent Simon Bjerremann Jensen.
FOR-SOSU Fastholdelse og Rekruttering af ansatte i
” Samarbejde i snitfladen” - Ældreudvalgets møde 4. maj 2010.
TB i DK Status 2007 Tuberkulin test og risiko for TB Torgny Wilcke Lungemedicinsk afd. Y Gentofte Hospital.
Udvikling i GODS Transporten Sammenfatningsrapport maj 2010.
Social kompetence Oplæg den 28. Oktober 2008 Kildevældsskolen Per Schultz Jørgensen.
Disposition Præsentation af emne Mobning
Mandag den 14. april Gymnastiksal 14 – 15. Bo syg.
Affaldsordninger Lemvig Kommune. Dagrenovation Ændringer pr. 1. januar 2011 Frivægt pr. tømning er 5 kg. Herudover er kg. prisen 1 kr. Fra 1. januar 2011.
Matematik B 1.
Kultur Forandringen Forandringens lejrbål mandag kl og fredag kl Mød alle forandringens ledere, Syng sammen aften mandag kl –
Grunde til at jeg elsker dig
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Mikroorganismer og hygiejne
MRSA Sundhedsstyring Hvad er MRSA Stafylokok bakterie -ikke følsom for behandling med de almindelige stafylokok-penicilliner Findes hos mennesker,
FAGDAGE 1.x Matematik - Josefine Onsdag 16. august Dansk - Anne-Mette
August 2009 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Januar 2010 SØNDAG MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG
ÅRETS GANG På minkfarmen.
ÅRETS GANG På minkfarmen.
2010 Månedskalender Du kan udskrive denne skabelon og bruge den som vægkalender, eller du kan kopiere de enkelte sider og bruge dem i din egen præsentation.
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Januar 2010 SØNDAG MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Skolekalender Du kan skrive ut denne malen for å bruke den som veggkalender, eller du kan kopiere siden for hvilken som helst måned for å legge.
August 2009 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Præsentationens transcript:

Kontrollens erfaringer med norovirus Dyrlæge, koordinator på sygdomsudbrud Morten Lisby Fødevareregion Øst, Kontrolafdeling Rødovre 23. marts 2006 Indledning -

Budskab 1   Sæt fokus på syge køkkenmedarbejdere som smittekilde til fødevarebårne norovirus udbrud   Den syge køkkenmedarbejder er den mest almindelige og største kilde til fødevarebårne norovirus udbrud

Budskab 2   Der skal også undersøges for norovirus i afføringsprøver fra syge personer i udbruddet (køkkenmedarbejdere og spisegæster)   Bekræfte at det er et norovirus udbrud Typning af norovirus kan være med til at fastlægge kilden

Kaplan kriterier til erkendelse af norovirus udbrud Inkubationstid sædvanligvis 24 – 48 timer (spændvidde 15 – 77 timer)   Opkastninger hos flere end 50 % af de syge personer   (Diarré er også dominerende: 40 % - 90 %)   Gennemsnitlig varighed af sygdom 12 – 60 timer   Sekundærtilfælde som følge af person-til-person smitte   Afføringsprøver negative for tarmpatogene bakterier

  Anmeldelse og mistanke til norovirus udbrud Inkubationstid 36 timer +/- 12 timer   Opkastninger hos flere end 50 % af de syge   (diarré også dominerende symptom) Aktion Tilsyn, interview, prøveudtagning af fødevarer samt spørgeskemaundersøgelse Stadig smitteudskillere blandt køkkenpersonalet / risiko fødevarer / desinfektion  Undersøgelse af afføringsprøver for norovirus og typning   Undersøgelse af fødevarer for norovirus i visse tilfælde

Spørgeskemaundersøgelse Navn, alder, afdeling, telefonnummer Syg/ikke syg Symptomer Inkubationstid Sygdommens varighed Kontakt til læge/afføringsprøve Hvilke dage spist i kantinen Hvilke fødevarer/drikkevarer Symptomer før/under måltidet Personer, som kan være smittet sekundært person-til-person

Udgør halvdelen af registrerede fødevarebårne udbrud Sæson variation Kommet for at blive

Syge køkkenmedarbejdere smitter gæster og kunder (1) Februar 2005 Artikel til fagblade indenfor fødevarebranchen   ”I 2004 og 2005 er næsten 200 gæster og kunder i restauranter, kantiner og butikker i Fødevareregion Nordøstsjællands område blevet smittet med sygdom fra køkkenpersonalet gennem maden. Derfor er det vigtigt, at køkkenpersonale bliver hjemme, når de er syge med fx opkast og diarré. Det har i alle tilfælde været med det meget smitsomme norovirus, der giver Roskildesyge med opkast, mavesmerter, kvalme, diarré og feber i et par dage.    Der har også været udbrud, hvor det var forældre til syge børn, der havde lavet maden. De havde passet børnene om natten, skiftet ble på dem og skiftet sengetøj med opkast. ”  

Syge køkkenmedarbejdere smitter gæster og kunder (2) Når man har et maveonde med norovirus, udskilles der ca. 1 million virus pr gram opkast og afføring. Der skal kun 10 – 100 virus til for at gøre et menneske sygt. Derfor er risikoen for at sprede smitten så stor. Alle typer madvarer kan forurenes med norovirus og føre smitten videre, fx salater, pålæg og brød.   Der er helt klare regler for, hvordan personale, der har med mad at gøre, skal opføre sig, når de er syge med fx opkast og diarré. De skal blive væk (sygemeldes og udelukkes fra arbejde). Anbefalingen fra Statens Serum Institut er, at personalet skal blive væk fra køkkenet i yderligere 2 dage efter, at symptomerne er holdt op.  

Værløse udbruddet – juni 2003 Søndag Værløse udbruddet – juni 2003    Søndag 1 årig søn til smørrebrødsjomfru syg med opkast/diarré Mandag Smørrebrødsjomfru laver frokostanretning til firma   Onsdag 16 ud af 21 fra firmaet syge med opkast/ diarré   Onsdag Smørrebrødsjomfru selv syg med opkast   Sønnen, smørrebrødsjomfru og 3 undersøgte fra firma positive for norovirus GG II.b 100% identisk type   Konklusion Ved pleje af sønnen (bleer med diarré/opkast på sengelinned) har smørrebrøds-jomfru fået virus på fingrene og kontamineret maden. Alternativt har hun været smitteudskiller i inkubationsperioden  

Allerød udbruddet – oktober 2004   Fredag Kokkens datter på 2 år syg med opkast/diarré Lørdag Kokken selv syg med mavekneb/kvalme, men laver selv mad til selskab på 45 personer Søndag nat 19 personer ud af de 45 bliver syge med opkast/diarré   Datteren og 2 undersøgte fra selskabet positive for norovirus GG II.b 100% identisk type  Konklusion Kokken har – selv med svage symptomer - været smitteudskiller og kontamineret mad retterne under tilberedning

Jægerspris udbruddet (1) – oktober 2005 Søndag Jægerspris udbruddet (1) – oktober 2005     Søndag Kokkens søn syg med opkastninger   Mandag Kokken syg med mavekneb og kvalme   Tirsdag Kokken tilbereder mad til selskaber onsdag   Torsdag nat 52 syge ud af 69 personer fra 2 selskaber onsdag   Fredag nat 30 syge ud af 95 fra selskab torsdag   Lørdag nat 55 syge ud af 123 fra 3 selskaber fredag   Søndag nat 4 syge ud af 7 fra selskab lørdag   Mandag Køkkenet lukket i 1½ uge   I alt 141 syge ud af 294 eksponerede i 7 selskaber over 4 dage

Jægerspris udbruddet (2) – oktober 2005 Kokkens søn, kokken, 2 andre køkkenmedarbejdere og 7 spisegæster er positive for norovirus GGII.7. 100% identiske   Udbruddet fortsatte, selvom det fredag blev sikret at:   -         Kok var udenfor de 2 døgns karenstid -         Maden var udskiftet -         Køkkenet var desinficeret   Muligheder   -         Norovirus kan finde niche og overleve længe i køkken -         Kokken kan videreføre smitte mere end 2 døgn efter symptomophør -         Sekundært smittede køkkenmedarbejdere kan være smitteudskillere i inkubationsperioden

FØDEVAREBÅRNE NOROVIRUS UDBRUD KAN OGSÅ SKYLDES, AT 1 SPISEGÆST VED BUFFET’EN SELV HAR VÆRET SYG PÅ FORHÅND OG KONTAMINERET MADRETTER PÅ BUFFET’EN   2 – 3 UDBRUD OM ÅRET MED I ALT 50 – 75 SYGE

Køge udbruddet – november 2004 Ugen inden barnedåb Roskildesyge i drengens vuggestue – både pædagoger og børn syge Barnedåb lørdag Dreng, som døbes, syg på dagen med diarré og senere opkast Buffet på restaurant Faderen skifter bleer på drengen og skærer brød til selskabet Natten til mandag 19 ud af 32 personer fra barnedåbsselskabet syge med opkast og diarré    Pædagogen, drengen som døbes, faderen og 2 andre spisegæster positive for norovirus GG II.4 100% identiske Konklusion Drengen som døbes har været smittekilden, og norovirus er videreført via faderen over til brødet

Jægerspris udbruddet Epikurve, dato og tidspunkt for første symptom blandt 51 syge Steen Ethelberg, SSI

Opsamling     Vigtigt at sætte fokus på syge køkkenmedarbejder som årsag til fødevarebårne norovirus udbrud   Ved tegn på Roskildesyge skal køkkenmedarbejdere sygemeldes mens symptomerne står på, og bør holde sig væk fra køkkenet yderligere 2 dage efter symptomophør   Alarmklokkerne skal ringe med skærpet håndhygiejne hos køkkenmedarbejdere ved: a) kontakt til andre personer med Roskildesyge (pleje af børn, kolleger) b) svage symptomer på Roskildesyge c) perioden lige efter de 2 symptomfrie dage   Norovirus udbrud skal verificeres ved påvisning og typning i afføringsprøver