Kært barn har mange navne -

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Hvor klog er du?? Her er 4 spørgsmål.
- en lille lektie i det rigtige
Gammelheds-Philosophy
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ukønnet formering – dvs. uden sæd og æg.
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Torbenfeldvej Vallensbæk strand Tlf.: – – dagligt brug af vores hjemmeside •AGEN LYS har en stor og omfattende.
Hormonel cellekommunikation
Kost og træning.
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Glædelig Jul Du behøver ikke vente til Jul…
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Hvordan får jeg lagt First Class programmet ind på min egen computer ??? De følgende sider er en lille anvisning på, hvordan du selv kan installere programmet.
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Fotosyntese og respiration
Evolution.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Hvad er mikroorganismer?
Hvilken del af “vær stille” forstod du ikke??
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Økologi.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Fotosyntese og respiration
REAKTIONSLIGNINGER.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Livets tidligste udvikling
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Fedt, protein og kulhydrater
Vi skal nu snakke lidt om:
Hvor kreativt kan du bruge din viden og tænke om alkohol?
PROTEINSYNTESE.
Cellen, DNA, celledeling og muskler
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Fotosyntese Fokus på energi
Cytoplasma Cellekerne DNA-molekyle Aminosyre tRNA Kvælstof-baser
Skoletjenesten – i nærkontakt med sundheds- og Naturvidenskab
Figur 2.14 Mitose (almindelig celledeling).
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hemmeligheden bag arvelighed
Bakterier Dyr, planter og natur.
Biologi på Bjergsnæsskolen
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
PROTEINSYNTESEN I genetikken
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Faglig regning Kostberegning.
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Skoletjenesten – i nærkontakt med sundheds- og Naturvidenskab
Genetik.
Præsentationens transcript:

Kært barn har mange navne - Transkription Protein syntesen Eller sagt med helt almindelige ord: Opskriften på, hvordan cellen laver et stk. protein!

Protein syntese Vi vil fokusere på, hvordan protein syntesen foregår i en planecelle. Der er ingen forskel på, hvordan et protein laves i en plante, mennesker eller dyr. Lad os prøve at gå lidt tættere på.

Protein syntese Grønkorn Mitokondrier Cellekerne Kromosomer

Nu vi alligevel er ved plantecellen… Hvad er det nu, der sker i et grønkorn? Vand og Kuldioxid + = Sukker og ilt. H2O og CO2 + sol = C6H12O6 og O2

Nu vi alligevel er ved plantecellen… Hvad er det nu, der sker i et mitokondrie? Sukker + Ilt = Kuldioxid + Vand + Energi C6H12O6 + O2 = CO2 + H2O + ATP

Nå – videre med proteinsyntesen Vi er jo i gang med at lave et protein – så lad os komme ind i cellekerne ind til kromosomerne. Inde i kernen finder vi kromosomerne. Inde i kromosomerne har vi DNA’et. I DNA’et finder vi opskriften på alle de proteiner, som kroppen skal bruge.

Proteinsyntesen DNA’et er denne dobbeltspiral. Her ligger vores forskellige gener

Proteinsyntesen Nu er har vi zoomet tæt ind på et DNA og de forskellige farver er de forskellige gener vi har i vores DNA. Nu skal vi have åbnet DNA’et, så vi kan kopiere opskriften til et protein.

Proteinsyntesen Inde i cellen findes ”noget” som hedder RNA Polymerase – dette binder sig til DNA’et og åbner det. DNA’et kommer til at se sådan ud!

Proteinsyntesen Sådan ser DNA’et ud, når det er blevet åbnet. RNA Polymerasen læser denne del af DNA’et. Den anden bruges ikke lige til noget.

Proteinsyntesen RNA Polymerasen kopiere opskriften på et protein i DNA’et og kopien hedder m-RNA (Messenger RNA). Det er Messenger RNA, som bringer opskriften på et protein ud af cellekernen. Dette er RNA polymerase Dette er m-RNA

Proteinsyntesen Dette er RNA polymerase Når RNA polymerasen forlader DNA’et bliver det en dobbelthelix igen – nu er opskriften klar til at forlade cellekernen i form af m-RNA Dette er stadig m-RNA

Proteinsyntesen m-RNA (opskriften) er nu klar til at forlade cellekernen og bevæge sig ud i ribosomerne, som bruger opskriften til at lave et protein.

Proteinsyntesen Nu er m-RNA ude ved ribosomet, som bygger proteinet – lad os se, hvad der sker, lidt tættere på.

Proteinsyntesen Nu er vi inde i ribosomet – og vi har fået opskriften m-RNA ind. Ribosomet har opskriften, men mangler ingredienserne – derfor bliver t-RNA (transport-RNA) sendt ud efter ingredienserne. Ingredienserne er aminsyrer. Et protein bliver bygget af en lang kæde af aminosyrer.

Proteinsyntesen t-RNA kommer med de rigtige aminosyrer og sætter dem sammen med m-RNA

Proteinsyntesen t-RNA kommer med de rigtige aminosyrer og sætter dem sammen med m-RNA

Proteinsyntesen Læg mærke til det bånd, som kommer mellem aminosyrerne – det viser at et protein er ved at blive bygget . t-RNA forlader ribosomet igen. De kan i se på næste slide.

Proteinsyntesen t-RNA har nu forladt ribosomet Disse t-RNA er der stadig.

Proteinsyntesen Aminosyrerne bliver kædet sammen i lange kæder og danner til sidst et protein. Dette er kun et lille styk af et protein. De fleste proteiner består af hundrede eller tusinder af aminosyrer.

Protein Vores energi kommer fra kulhydrater, fedt og protein. Men de giver ikke alle lige meget energi: 1 g kulhydrat giver 17 kJ 1 g fedt giver 38 kJ 1 g protein giver 17 kJ Protein bruges til opbygning og til at vedligeholde alle kroppens celler. Din krops byggemateriale, og det, der ikke bruges til cellerne, bliver brugt som energi. Protein får du især fra: Kød, fisk, æg, mælk, brød, grønsager især bælgfrugter som ærter og bønner, kartofler og ris.