Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Spørgeord/Spurnarorð
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
Her kommer en gammel kinesisk fortælling…
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej Jeg hedder Rando og er fra kennel Scharmark. Jeg er født den 19. maj 2007, og de første 3 uger af mit liv.
At bruge disse to ord rigtigt
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Tænk over den!!! Klik med musen for at gå videre..
GRAFISK FORTÆLLING 1.
Nonne historie.
Livets Ord August 2009 "Han havde elsket sine egne, som var i verden, og han elskede dem indtil det sidste” (Joh 13, 1).
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
Uskrevne Regler Modul november 2011.
Køb en hund!!.
Alle soldaterne i delingen var kaldt til samling, da der var
Kære ven her er Lidt godt grin til dig.... (Hehe) ;o)....ikke for børn og sarte sjæle...
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!
Med dejlige varme farver
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Køb en hund!!. •Ønsker du en der bringer dig avisen uden at rive sportssektionen ud først…………………
Sofies dejlige dag.
Grammatik hvorfor og hvordan?
Menneskets fald og genoprejsning
Min hobby Fornuftig og relevant tekst af emnet:
ORDKLASSER I FARVER 2009.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
August April august 2007 •5 år og 5 måneder.
Den bestøvlede kat. Illustreret af I.C.
Dialogisk læsning – Eksempler på spørgsmål
HISTORIEN OM DE 4 LYS.
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Chicken Af: Louise, Camilla og Johanna..
Overvældet af Jesu opstandelse!
Hvornår bruger man hvad?
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
At vente på Guds time.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Vokse gennem venskab!.
Står i stedet for et navn
Han sagde “Skal vi bytte stilling I aften?"
En køn pige inviterede en ung mand med hjem, -tog ham med ind i soveværelset, og foreslog straks at de skulle prøve at gøre det i stilling 69…...
Skru op for lyden og læn dig tilbage
Michael og Julie Hvad vil DU gøre? (Klik for at komme videre)
Deutsch2 Mittwoch 5te November 1. Von das Magazin: Journal 2.
Bespisningen af de fem tusind Da apostlene vendte tilbage, fortalte de Jesus om alt det, de havde gjort. Han tog dem så med og trak sig tilbage til en.
»En mand havde to sønner
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando på Bakken.
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Han sagde “Skal vi bytte stilling I aften?"
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere
Den barmhjertige samaritaner
Samson Og Dalila.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Born in Dead FILM. Born in Dead Afsked  Brad han er 20 år. Han elsker amerikansk fodbold han er topscorer.  Brad går hjem fra sit universitet efter.
En dag da Leo var på til skole, så han to drenge som lige havde malede med graffiti. Det synes Leo er sejt, De to drenge gå forbi Leo og går mod skolen.
Bulbjerg.
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Min sommerferie Første uge var vi på Jælling festival, vi fik en autograf af Sebastian klein. her ser i et billede da vi fik den.
min sommerferie på malorca
At bruge disse to ord rigtigt
Min sommer ferie… Da jeg kom hjem fra skole var der kun en uge til vi skal køre til Italien… Der gik en uge nu sidder vi i bilen vi kørte i 3 timer. Nu.
Mormor og morfar Da jeg havde fået ferie kom min mormor og
John. 20:31 Men dette er skrevet, for at I skal tro, at Jesus er Kristus, Guds søn, og for at I, når I tror, skal have liv i hans navn.
Præsentationens transcript:

Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?

Nutid De fleste verber ender på –r Eks: spiser, sover, går, løber, tager. Undtagelser er bl.a: ved, kan, skal, må, vil. Han kører i sin grønne bil.

Nutid – pas på! Du må huske at man ikke kan sige: ”er at” på dansk. Når man skal beskrive hvad en person laver i nutid, kan man gøre det således: Han sidder og læser avisen. Han står og vasker op. Man kan ikke sige: Han er at vaske op.

Nutid – opgave Sæt verbet ind i sætningen i nutid: Han (at løbe) ___ så hurtigt han kan. Jeg (at kunne) ___ ikke se dig! Hvor (at bo) ___ du? Han (at tage) ___ toget hjem fra skole. (at være) ___ det din nye kæreste? (at kende) ___ du ham den flotte fyr? Min mormor (at se) ___ ikke så godt længere. Han (at gå) ___ ude i haven og slår græs. Hun (at spille) ___ golf med sine venner.

Svar Han løber så hurtigt han kan. Jeg kan ikke se dig! Hvor bor du? Han tager toget hjem fra skole. Er det din nye kæreste? Kender du ham den flotte fyr? Min mormor ser ikke så godt længere. Han går ude i haven og slår græs. Hun spiller golf med sine venner.

Datid I datid deles verberne op i 3 kategorier: Regelmæssige, som ender på –ede Regelmæssige, som ender på –te Uregelmæssige. (se mere på s. 11 i ”Sådan siger man”. Eksempler: 1. Han ringede til mig (at ringe) 2. Han spiste sin mad (at spise) 3. Han gik en tur. (at gå)

-ede Eksempler på verber der ender på –ede: ringede, snakkede, fiskede, pakkede, snusede, lugtede, hoppede, vaskede, mumlede, passede, prøvede, lavede, dansede, troede, stoppede, hentede, ventede, cyklede, slukkede, regnede, spillede, spekulerede, lignede, lukkede…

-te Eksempler på verber der ender på –te: kørte, hørte, spiste, talte, mødte, søgte, kendte, undersøgte, begyndte, tabte, betalte, købte, vendte, sendte, fødte, brændte, tændte, læste, lærte,

Uregelsmæssige verber De uregelmæssige verber kan man slå op i sin ordbog eller finde i sin grammatiknøgle (málfræðilykill) Det er en god idé at lære de mest almindelige uden ad. Se s. 22 i Sådan siger man

Opgave Brug din ordbog! Sæt verbet ind i sætningen i datid. Jeg (at pakke) __ min kuffert og (at gøre) __ mig klar til at tage på sommerferie. Jeg (at ville) __ tage til Danmark. Da jeg (at komme)__ til Danmark, (at skulle)__ jeg først besøge min søster. Vi (at gå)__ i Tivoli og det (at være) __ meget sjovt. Vi (at tage) __ rundt i hele København. Jeg (at ringe) __ hjem for at fortælle at jeg (at have) __ det godt. Fra min søster, (at køre)__ jeg videre hen til min bror. Jeg (at møde)__ ham ved banegården. Her (at vente) __ han på mig. Klik frem til næste side og se svarene.

Svar: Jeg pakkede min kuffert og gjorde mig klar til at tage på sommerferie. Jeg ville tage til Danmark. Da jeg kom til Danmark, skulle jeg først besøge min søster. Vi gik i Tivoli og det var meget sjovt. Vi tog rundt i hele København. Jeg ringede hjem for at fortælle at jeg havde det godt. Fra min søster, kørte jeg videre hen til min bror. Jeg mødte ham ved banegården. Her ventede han på mig.

Før nutid Når verbet står i før nutid, har det altid et hjælpeverbum med. Hjælpeverberne er oftest: er og har. Eksempler på sætninger i før nutid: Jeg har aldrig set hende før. (har set) Han er blevet far. (er blevet) Han har fortalt mig det. (har fortalt) Verberne i før nutid ender altid på –t Se s. 15-19 i Sådan siger man

Opgave Bøj disse verber i nutid, datid og før nutid At gøre At sove At passe At bo At lave At tale At se At forstå At sende Klik frem til næste side og se svarene.

Svar At gøre, jeg gør, jeg gjorde, jeg har gjort At sove, jeg sover, jeg sov, jeg har sovet. At passe, jeg passer, jeg passede, jeg har passet At bo, jeg bor, jeg boede, jeg har boet. At lave, jeg laver, jeg lavede, jeg har lavet. At tale, jeg taler, jeg talte, jeg har talt. At se, jeg ser, jeg så, jeg har set. At forstå, jeg forstår, jeg forstod, jeg har forstået At sende, jeg sender, jeg sendte, jeg har sendt.

HUSK Brug din ordbog til at finde ud af hvordan verberne bøjes. I en ordbog kan man også se hvordan de regelmæssige verber bøjes. Prøv at lær verbernes bøjning uden ad. Især dem du bruger mest.