Et rum er ikke blot et rum:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Dansk Folkeoplysnings Samråd Folkeoplysningspolitik.
Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
Set i forældreperspektiv
Skaber oplevelser Indhenter viden om deres gæster.
Psykoedukation til unge i OPUS
Byudvikling med kulturfokus
Forandringsteori for Venindenetværket2013
Konferencen Lokalisering af golfbaner i Danmark Bæredygtig planlægning af golfbaner Plan- og proceskonsulent Morten Weile COGITA.
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Selvbetjente biblioteker
Mind:lab Patrik Gustavsson Culture Manager. mind:lab Økonomi og Erhvervsministeriets kreative væksthus for afprøvning og udvikling af nye ideer Projekthotel.
Kulturregion Storstrøm En kulturregion med forbindelse til fremtiden.
Digitalisering og medialisering
Plan 2015 Vision: Y`s Men International Region Danmark er i 2015 en bevægelse, som lokalt, nationalt, internationalt og organisatorisk er klar til at engagere.
Bedre offentlige løsninger – motivation med borgeren i centrum
KLIMATILPASNING I KØBENHAVN - FRA PLAN TIL VIRKELIGHED
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
Bibliotekets performative rum - hvorfor og hvordan? Henrik Jochumsen Det Informationsvidenskabelige Akademi Københavns Universitet.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
Folkeskolereform 2014.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Den digitale Leg Oplæg Teknologi er alt det, der er opfundet efter du blev født…
‘Retorik om KOL og rygning’
Etablering af partnerskaber på anbringelsesområdet En opdagelsesrejse.
Agenda Lidt om forhold og udfordringer E-ressourcer i undervisningen Danmark set fra luften – slip brugerne løs i samlingen Projekt Profilering.
Aktivt medborgerskab Udvikling og evaluering af samarbejdsmodeller med frivillige i Billund og Ikast-Brande Kommuner Støttebeløb kr.
RØGFRIHED FOR ALLE Tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte Temadag om rekruttering og motivation af socialt udsatte til rygestopaktiviteter Rebild Bakker.
Oplevet Organisatorisk Klinisk Videnskab TeknologiProfession Patient.
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Mediebilledet - Massemediernes rolle i det sen-moderne samfund
Hedebygadekaréen. Indledende tanker Grøn utopi Engagerede beboere Et særligt rum i forhold til resten af samfundet.
Program for dagen Så´n lidt hygge med kaffe og de runde Hvorfor GRUS?
- Var ude aktivt og ”finde” duft indtryk. - Delte vi hinandens observationer. - Grupperede og analyserede vi vores observationer. - Fremlagde vores projekt.
Hvem skal kommunerne samarbejde med i fremtiden på idrætsområdet? Oplæg til Breddeidrætsudvalgets møde tirsdag d. 6. november v/ Børne- og Fritidsdirektør.
Pædagogens univers.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Præsentation Annette Langhoff Innovationskonsulent i Velfærdsudvikling
Biblioteksstrategi Den 8. maj 2015
 Projekt i Sundhedsafdelingen  Fast tilbud i Ældreafdeling 2008  Inklusions- og eksklusionskriterier Træningshjælper i Vejen Kommune Social.
Velkommen til forældremøde = 5 Når børnene … … har mange i klassen, som de kan lide at være sammen med. … oplever et godt sammenhold … har tillid.
Opsamling på cafeseminaret i går Hvad siger I selv om god velfærdsledelse - i praksis?
At blive forvandlet? Beth Juncker Professor Københavns Universitet.
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
Mental sundhed et anliggende for folkesundheden? Sigurd Lauridsen Ph.d. Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet Projektleder DEA.
"Stigma betyder ’miskrediterende særtræk’. Stigmatisering rammer mange grupper i samfundet, der på en eller anden måde skiller sig ud fra normen eller.
Sæt medarbejdere, fag og opfindsomhed fri – innovation? LO’s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 25. november 2014 Pia Gjellerup.
Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen.
1 Vision Region Syddanmark har en HR-funktion, som via initiativ, dialog og samarbejde understøtter forretningsområdernes behov for HR ydelser HR sætter.
Cph Volunteers Giv en hånd til København. Derfor er vi her : For at kvalificere København til på bedre vis at kunne håndtere primært store, internationale.
Implementering i en behandlingsinstitution - overvejelser og daglig drift NICMI April 2013 Anette Søgaard Nielsen, Enheden for Klinisk Alkoholforskning,
+DIG. AKTØRER OG SYSTEMER DER HAR INDFLYDELSE PÅ ENSOMHED BLANDT BØRN & UNGE Det enkelte barn Objektive livsbetingelser Familie Sociale normer og værdier.
Bedre vilkår for et mangfoldigt Danmark
Tænk udover optimering af omkostninger og logistik
KANDIDAT- UDDANNELSE 2017.
Kendte Udfordringer Usikker Fremtid.
Handleplaner for Mad og måltider
Kultur Idræt Bevægelse
Fuglevængets værdier Mangfoldighed Rumlighed Livsglæde
Sundhed, forebyggelse og sundhedsfremme
Politikernes og borgernes forventninger
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
Pressemøde Region Midtjylland
International Federation of Library Associations and Institutions
Kvalitet i folkeoplysningen
Ungdomsskolen 2021 MISSION
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Værktøj: Check dine relationer
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Præsentationens transcript:

Et rum er ikke blot et rum: Bibliotekets værdi som samfundets delte sted Christian Lauersen Biblioteks- og borgerservicechef Roskilde Kommune Mail: cula@roskilde.dk Twitter: @clauersen DB’s Kulturkonference, København, september 2019

Chicago heat wave Mennesker og delte steder: Hedebølgen i Chicago, 1995

Social infrastruktur er.. ..steder og institutioner der påvirker den måde mennekser mødes på. Når social infrastruktur er robust er der meget større chance for, at vi engagere os med vores omgivelser og medmennsker. Når den sociale infrastruktur er svag, er der langt større risiko for, at vi isolerer os og holder os for os selv Eric Klinenberg

Biblioteket som social infrastruktur: Ikke kun delte bøger – også delte steder

I am human and I need to be loved just like anybody else does How Soon Is Now, The Smiths 1985

Det handler om mennesker: Bibliotekers samfundsbetydning rækker hinsides udlånstal og foot traffic

Svag social infrastruktur og ensomhed – den usynlige samfundssygdom

Svag social infrastruktur og ensomhed – den usynlige samfundssygdom Danmark: 770 ekstra dødsfald blandt personer, der er ensomme 19.000 ekstra somatiske indlæggelser 3.800 ekstra psykiatriske indlæggelser Ekstra omkostninger på 2,2 mia. kr. til behandling og pleje Kilde: Sundhedsstyrelsens rapport: ”Sygdomsbyrden i Danmark” (2015)

Bibliotekets projekt som delt sted Kultur og læring skaber fællesskaber Et delt sted for alle og uden krav Troværdighed Rigtige mennesker / professionelt imødekommende personale

Kommercielle delte steder?

Placemaking: En måde at arbejde med delte steder og social infrastruktur på First life, then spaces, then buildings - Jan Gehl

Placemaking Skabe offentlige steder der fremmer menneskers (mentale) sundhed, glæder og velbefindende

Placemaking principper Samfundet og borgerne ved bedst Steder, ikke design Observer og agere derefter Ha en klar vision Placemaking er en kontinuerlig proces der ikke stopper

Placemaking case: Roskilde Hovedbibliotek

Roskilde Hovedbibliotek, ombygning og placemaking 2019 Vision: Åbne biblioteket op mod byen og udvide borgernes mulighed for at skabe fælleskaber Roskilde Hovedbibliotek, ombygning og placemaking 2019 Ny hovedindgang: ”BIBLIOTEK” Duften af kaffe og friskbagt brød Transperens og lys Borger- involvering Link til resten af byen Grøn åben offentlig plads med en scene

Opsummering Offentlige delte steder som parker, idrætsfaciliteter og biblioteker understøtter social infrastruktur og fælleskab og gør en forskel for den enkelte og samfundet Svag social infrastruktur har stor omkostning for den enkelte og for samfundet Der findes effektfulde delte steder og mindre effektfulde og vi kan gøre noget aktivt for at løfte steder og deres effekt Et ambitiøst bibliotek er ikke en udgift – det er en investering i et bedre samfund Den vigtigste del af et bibliotek som sted er…

..bibliotekspersonalet og borgerne

Tak fordi I lyttede Christian Lauersen Biblioteks- og borgerservicechef Roskilde Kommune Mail: cula@roskilde.dk Twitter: @clauersen The Library Lab: christianlauersen.net Library Planet: libraryplanet.net Instagram: @librarylovestories