30. maj 2018 Dansk profilering af europæiske datastandarder Møde i kommunernes It-Arkitekturråd (FODS initiativ 8.1)   Michael Bang Kjeldgaard Chefarkitekt.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
10.2a – Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata
Advertisements

Den politiske vision om åbne standarder Af Morten Helveg Petersen, Det Radikale Venstre Dansk IT, Dansk Erhverv
Videnskabsministeriets arbejde med åbne standarder Vicedirektør Mikkel Hemmingsen, Videnskabsministeriet
AFP-Brugergruppesamling den 10. maj 2011 Sørup Herregård Cecile Christensen IT- & Telestyrelsen.
Henvendelse om bekymring -evt. som underretning Iværksættelse Afslutning Afklaring Undersøgelse § 50 el. psykologfaglig Handleplan udarbejdes Afgørelse.
Udbredelsen af åbne standarder LinuxForum BoF 28-oktober-2006 Kim Bach, IKT konsulent.
Fælles Service Center for telesundhed Klyngestyregruppemøde i Vestklyngen Herning d. 9/9/
Vinter service på porøs asfalt Europæisk projekt Michel M. Eram Seniorkonsulent Civilingeniør, eMBA Vejdirektoratet.D k.
Hvor kommer ideen om læringsplatform fra? Regeringen og KL har indgået en aftale om en fælles brugerportal. Læringsplatformen er en del af den fremtidige.
Datamodellen - Delprogram 8 Marts Datamodellen En samlet og sammenhængende datamodel for 11 registre: Centrale Personregister (CPR) Centrale Virksomhedsregister.
Faktaark vedr. fælles ledelse Hvorfor arbejder vi i Skoleforvaltningen med projektet Fælles ledelse? I forberedelsen af Budget 2016 behandlede Skoleudvalget.
PLO/PL/MC- 6. kontaktmøde Dagsorden: 1.Velkommen – Godkendelse af referat – Evt. nye punkter til dagsordenen 2.Siden sidst – Leverandørkursus,
Vejledning med globalt udsyn: Udlandsophold for unge i erhvervs- uddannelse eller frivilligt arbejde. Vejlederseminar i Aarhus Den 26. maj 2016 Birtha.
Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland
HL7-FHIR DK profilering – governance?
Digitaliseringsstrategi i Syddjurs Kommune
Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi
Ejendomsdataprogrammet
Projekt fælles komponenter
September 2017 KL’s arkitekturråd Initiativ 8.1.
En forenklet beskæftigelsesindsats
21. november 2017 Digitaliseringsstrategien og fælles klassifikationer Temamøde om anvendelse af fælles klassifikationer i det offentlige (FODS initiativ.
Fællesoffentlige løsninger Henrik Frost Christophersen,
Höstmöte i Stockholm dag 2 den 21. oktober 2009
3. november 2015.
Ejendomsdataprogrammet
December
patientansvarlig læge
Webinar om fordringstyper til daginstitution
Martin Holmgaard Adm. direktør
Dagsorden Velkommen og ”bordet rundt”
Lars Frelle-Petersen Direktør, Digitaliseringsstyrelsen
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
Synergi – et system til arbejdsmiljørapportering
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
EASY-P Konference Digitalisering.
Hvor en UNI-C på vej hen? -og hvad betyder det for Elevplan?
KIGO og kommunernes opgaver
Modeller for fælles uddannelseskøb og kommunikationsveje
Ekspertgruppen for voksen,- efter,- og videreuddannelse
Kommunens sapa-strategi
Digitalisering af prøver i grundskolen
Tids- og procesplan 8.okt 15: Drøftelse på Lederforum i forhold til modeller og proces Nedsættelse af arbejdsgruppe, der skal udfolde modeller 29.okt.
KL’s arkitekturrådsmøde
Status på fælles udbud af telemedicin (FUT)
Høring af fælleskommunale arkitekturmål, - principper og regler
Sagera – mapning, mål og aktiviteter fremadrettet
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen
Adgang til egne data IT-Arkitekturrådet d It-Arkitekturrådet
Sagera – mapning, mål og aktiviteter fremadrettet
UNI-Login til forældre UNI-Login til ForældreIntra og MinUddannelse
KL’s arkitekturrådsmøde
Status på fælles udbud af telemedicin (FUT)
Velkommen til ROADSHOW i GeoDanmark!
Fremtidens mål for SAB 23/5 – 2018 Formål med mødet: At sammensætte en styregruppe, der kan træffe overordnede beslutninger samt varetage SAB’s samlede.
GRUNDDATADAG 2014 Grunddataprogrammet sikrer gode frie og sammenhængende grunddata, der opdateres ét sted og anvendes af alle. juni 2019.
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Adresseprogrammet Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Styregruppemøde torsdag den 20. juni 2013.
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Adgang til egne data IT-Arkitekturrådet d It-Arkitekturrådet
Adresseprogrammet Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative enheder og stednavne Møde i projektforum den 16. april 2013.
30. maj 2018 Dansk profilering af europæiske datastandarder Møde i kommunernes It-Arkitekturråd (FODS initiativ 8.1)   Michael Bang Kjeldgaard Chefarkitekt.
September 2017 KL’s arkitekturråd Initiativ 8.1.
Møde i projektforum den 23. oktober 2013
December
Høring af fælleskommunale arkitekturmål, - principper og regler
Effektmåling - kvalitative målepunkter
Sagsbærende fagsystemer eller anvendersystemer som vi kalder dem i KOMBIT. Det betyder at alle anvendersystemer skal lægge metadata på hhv. sager og dokumenter.
Support- Hvordan får jeg hjælp fra Danmarks Miljøportal?
Præsentationens transcript:

30. maj 2018 Dansk profilering af europæiske datastandarder Møde i kommunernes It-Arkitekturråd (FODS initiativ 8.1)   Michael Bang Kjeldgaard Chefarkitekt Fællesoffentlig digital arkitektur arkitektur.digst.dk

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 Initiativ 8 Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 Initiativ 8.1: gode data og effektiv datadeling Introduktion til initiativ 8.1 – kan evt. udelades.

Hvidbogens arkitekturregel 2.2 Anvend åbne og internationale standarder Udbredte og anerkendte Vedligeholdte Øger konkurrencen Øger interoperabiliteten Introduktion til hvidbog og arkitekturregel 2.2. Fordelene ved at anvende internationale standarder.

Én fælles strategi for standarder - to spor: Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi lægger sig op af en række internationale standarder, som også anvendes i EU’s arkitekturprogram ISA2 OIO Sag og Dokument standarderne vedligeholdes i hele strategiperioden – af hensyn til kørende udbud og systemer

Status for dansk profilering af de europæiske standarder Dansk profilering har til formål at tilpasse standarderne til dansk administrativ kontekst Der er udarbejdet: Danske oversættelser af de internationale standarder En dansk anvendelsesprofil for organisation til brug for bl.a. myndighedsfortegnelsen En dansk anvendelsesprofil for klassifikation til brug for bl.a. en fælles klassifikationsservice Retningslinjer for http-URI’er til brug for entydig og stabil identifikation af data og datasæt På baggrund af offentlig kommentering 15. januar - 15. marts publiceres nye versioner af materialet i løbet af juni 2018: https://arkitektur.digst.dk/rammearkitektur/datastandarder

Næste skridt Mapning mellem de europæiske standarder og OIO Sag og Dokument skal klarlægge ligheder og forskelle, samt hvordan man kommer fra den ene til den anden (første bud forventes publiceret juni 2018). De danske profileringer afprøves i praksis i to konkrete projekter/løsninger: Fælles myndighedsfortegnelse Fælles klassifikationsservice Senest 2020 træffes beslutning vedrørende videre anvendelse og vedligehold af hhv. de europæiske standarder og OIO Sag og Dokument. En foreløbig konklusion på mapning er, at der ikke er langt mellem de to klassifikationsstandarder – vi bør nok kigge på at smelte dem sammen til én.

Samarbejdet Følgegruppen med deltagelse af: KL KOMBIT ATP Digitaliseringsstyrelsen følger både arbejdet med de europæiske standarder og OIO Sag og Dokument 2.0. Der er et særdeles godt og konstruktivt samarbejde i følgegruppen. Her drøftes arbejdet og løsninger på de problemstillinger, vi møder undervejs. Følgegruppen fortsætter med at følge arbejdet fremover. (Fra KL deltager Ghita Thiesen, fra KOMBIT deltager Lars Vraa)

Det internationale udsyn Initiativ 8.1 følger det internationale arbejde: Medlemskab af W3C Deltager i EU’s programmer ISA2 og CEF Deltager i konferencen SEMIC (Semantic Interoperability Conference) d.14. juni 2018 som keynote speaker: Jens Krieger Røyen: Efficient data sharing under democratic governance Herunder søger vi at påvirke de kommende arbejdsprogrammer i ISA2 og CEF. På SEMIC deltager vi også med en tool-session ved Anna og Per (Methodology and Tool support for Semantic Interoperability)