Varekendskab til svin Mål: Eleven skal have varekendskab til grisen både som levende og som produktions emne.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den lille Mads.
Advertisements

Den store Vinterfugletælling Sådan kendes fuglene.
Helt Sikker Solen skinner meget. Hele kroppen bliver brændt.
Gnavere og støttetandede
Globale økosystemer.
Joakim fra 3.a har fundet et dyrekranium i en skov i Sverige
Agenda Reformen kort fortalt Hvad er det vigtigste nye? Nytter det?
AHV Avlsmålsegenskaber •Vægtning af nuværende indeksegenskaber blev opdateret i marts •Nye egenskaber på vej? –14 G (pasningsevne)
Salmonella-bekæmpelse
Find penge i slagtesvineproduktionen
Hvejsel Østergård. Jelling
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Oprindelsesland: Kroatien
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Hvalhajen Der findes cirka 330 forskellige hajer. Hvalhajen kan blive op til 14 meter lang. Hvalhajen er verdens største haj. Den spiser plankton små fisk.
Katte lavet af Martin og Daniel
Oprindelsesland: Storbritannien
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
Gnavere og støttetandede
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Hjerte-kar sygdomme Rygning.
IX. Warentest - Slagtesvin
Tican koncernen.
1. BERETNING VED FORMAND OLE KJÆR 2 GAMMEL KÆRLIGHED RUSTER IKKE Man skal stoppe, mens legen er god! Hvor blev den gode idé af? En mavepumper til vores.
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Hvor etablerer landmænd sig primært i udlandet?
Mulig merpris ved eksport ?
Lavet af Sofie Holland Søndergaard og Michela Svartzengren
Boston terrier. Lavet af Sofie
SkRE- VET af benjAMIN Og andreas
mens animationen kører afprøve andet design
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder.
Dansk Landbrugs Grovvareselskab a.m.b.a. Kvalitetsparametre på eksportmarkedet, er malterierne ens. Fremtidens krav?
Tamfjerkræ vi anvender i køkkenet
Medicineringsmetoder Sundhedsstyring Medicinering via vand og foder Fordele Mange dyr kan behandles Reduceret stress - ingen indfangning og behandling.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
Underoverskrift 17 pkt bold hvid MAX 4 linjer Overskrift her Størrelse 49 pkt hvid MAX 2 linjer Landbrug & Fødevarer Mørt eller tørt?
SUME 2010 Indledning. Antal svin i DK (i millioner)
Grisen Lidt historie. Udskæring. Anvendelse. Muligheder. Fremtiden.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD OG HYGIEJNE Mørt ikke tørt –
Baggrund Sundhedsstyring Antal svin i DK Udvikling i antibiotikaforbruget til produktionsdyr.
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder på en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150.
RUNDT OM RØDHALSEN.
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Energierhvervsanalyse
Marsvins evolution.
Videofilm
Statistik, bøder m.m. Statistik
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Tiger.
1. Hvad ved du?.
SLET DENNE SIDE TIL SIDST SÆT X
Varerkendskab Oksekød.
Ungtyre ved Per Stisen, Lægaard
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
Dataopsamling 2017.
Grundlæggende viden om:
Varekendskab til svin Mål: Eleven skal have varekendskab til grisen både som levende og som produktions emne.
Varekendskab til svin Mål: Eleven skal have varekendskab til grisen både som levende og som produktions emne.
Energierhvervsanalyse
Sidste nyt om tilberedning
Udvikling af landrace gennem tiden…
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
HVAD KAN MAN BRUGE SVINEKØD TIL
Merete Studnitz SEGES økologi
ÅRETS GANG På minkfarmen.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Bowler hattens historie
Svineavl.
Hvordan opnår jeg rekordlav dødelighed hos pattegrisene
Præsentationens transcript:

Varekendskab til svin Mål: Eleven skal have varekendskab til grisen både som levende og som produktions emne.

Oprindelse Tamsvinet stammer fra vildsvin. Svinet blev tæmmet for ca. 9000 år siden I Danmark har man haft svin i ca. 5800 år.

Fra vildsvin til tamsvin Gennem forædling har man bl.a. ændret følgende Pelsen er næsten væk, der er kun få børster tilbage. Størrelsen er forøget. Temperament er mildnet Formen er tilpasset tidens ønsker.

Svinet gennem tiden - Grisen blev holdt i hjemmet til eget brug. - I 1800 tallet ændrede det sig da Industrialiseringen kom. - Den Danske Landrace blev til verdens bedste Baconsvin. - 70erne blev vendepunkt for Den Danske Landrace.

Grisen i dagens Danmark Der bliver slagtet ca. 25 millioner svin i Danmark om året. Der har været 98 slagterier i Danmark, i dag er der 4 hvor af Danish Crown er den største med ca. 18 millioner slagtninger om året. Hver dansker spiser ca. 70 kg svin om året. Gennem de sidste 30 år er bacon eksporten dykket i forhold til eksporten af andre udskæringer. Der er kun salmonella i ca. 1 procent af alle slagtesvin. Til at lave en kilo kød bruges ca. 2.5 kg foder.

De 4 racer Dansk Landrace (L): Dansk Landrace har lyserød hud med lyse børster. Kroppen er lang, ørerne er store og hænger ned foran øjnene. Soen får mange grise (ca. 13,5 i gennemsnit) pr. kuld. Den har gode moderegenskaber. Den er stærk og har gode ben. Landrace er kødfuld (høj kødprocent) og giver en god kødkvalitet

Yorkshire Yorkshire (Y): Yorkshireracen kommer oprindelig fra England. Den har lyserød hud og lyse børster. Kroppen en lang, hovedet kort og ørerne står ret op. Yorkshire har høj kødprocent, høj tilvækst, lavt foderforbrug og en god kødkvalitet. Søerne får i gennemsnit ca. 12 grise pr. kuld. Den har gode moderegenskaber, og bruges derfor især som moderdyr (so) til krydsningssøer sammen med Landrace.

Duroc Duroc (D): Durocsvinet er rødbrunt. Hovedet er kort og bredt, og den yderste del af ørerne hænger. Durocracen tager hurtigt på, og derfor er de gode, når man vil avle og producere slagtesvin. Durocsvinets farve kan variere fra helt lys til nærmest sort. Når durocsvinet bruges til avl, vil landmanden gerne have, at farven er så lys som muligt. Farven på svinet betyder noget for prisen på kødet. Hvis farven er sort, falder prisen pr. kilo kød

Hampshiresvinet Hampshiresvinet er sort med et hvidt bælte tværs over ryggen. Det hvide bælte går ned til de hvide forben. Hampshiresvinets farve kan variere fra nærmest helt hvid til næsten sort. Hoved er langt og smalt, og ørene stritter. Landmændene vil gerne avle Hampshire, så de kan krydse dem med bl.a. Duroc. Hampshire svin har meget kød på kroppen - en god egenskab at avle på, når man producerer slagtesvin. Hampshiresoen får kun ca. 8 grise i et kuld – til gengæld passer den godt på dem.

Grisens mange navne Orne En orne er en hangris. So En so er en hungris. Polt eller sopolt En sopolt er en so, som aldrig har været parret (løbet). Gylt En gylt er en so, som er drægtig for første gang. Galt En galt er en kastreret orne, dvs. en orne som har fået fjernet testiklerne. Pattegris En pattegris er en nyfødt gris, som stadig dier hos soen. Smågris En smågris er en ung gris, som ikke dier hos soen mere, men endnu er for lille til at blive betragtet som et slagtesvin. Slagtesvin Et slagtesvin er en gris, som er taget fra for at blive fodret op til slagtning. Et slagtesvin vejer omkring 25-30 kg, når det tages fra.

Det eneste der går til spilde er skriget. Hjerte: Rusland, Østeuropa, Tyskland og lidt Danmark Nyrer: Fjernøsten, Frankrig, UK. I Frankrig er nyre-tærte en delikatesse. Lunger: Tyskland. Bruges meget i pølser. Lever: Tyskland, Rusland, Nye EU lande ex. Tjekkiet og Ungarn. Og Danmark, hvor vi bruger meget til leverpostej. Tunge: Tyskland, UK, Danmark. I UK spises tunge typisk hel og indbagt i fars. Mellemgulv: Europa, Fjernøsten. Mellemgulvet tilfører fars ekstra saft og kraft, og giver desuden en flot kødfarve. Tæer: Korea, Kina, Rusland Haler: Frankrig, USA og Afrika. Hjerne: Frankrig. Skæres i tynde skiver, steges og spises som chips Livmoder: Fjernøsten. Her bruges livmoderne ofte til at give saft og kraft i supper. Desuden tror mange, at denne spise øger kvinders frugtbarhed. Tryne: Europa. Bruges i Europa til sylte, men kan også tørres og bruges som dyrefoder. Ører: Kina, Bugspytkirtel bruges til insulin Knogler og affald bruges til benmel som bla bruges i gødning, cement og til brændsel.

Hvad kan man bruge en gris til

En halv gris udskåret detail

Portioner pr. person Kød med ben 200-300 g Kød uden ben (skært kød) 125-175 g Kød til sammenkogte retter 75-125 g Kød til frokostretter 75-100 g Hakkebøf 100-150 g Hakket kød til fars 75-100 g Færdig rørt fars 150-200 g Indmad 100-150 g

Centrumtemperatur Svinemørbrad 65 °C Svinekam, skinkesteg 65 °C Skinkeculotte og mignon 65 °C Hakket kød 75 °C Rullesteg eller lign. 75 °C Nakkesteg m/u svær 80 °C

Opgave Find to forskellige retter med kød fra henholdsvis: Fortæl: Skinken Midterstykket Forenden Hakket kød Mørbrad Fortæl: Hvor meget du vil bruge pr. person Tilberedningsmetode og centrumtemperatur Hvilken garniture der hører til??