7.Konservering og opbevaring af grovfoder.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gavnlige mikroorganismer
Advertisements

Grovfoderdyrkning: 2,3 Hurtig og skånsom håndtering af grønne afgrøder Superhøst kræver jævne marker og rigtigt udstyr Maskinkonsulent Carl Høj Laursen.
Effektiv håndtering af grovfoder fra mark til krybbe
Aktuelt nyt fra maskinsiden
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\HBB\PowerPoint\Grovfoderseminar 2005.ppt Ensilagekvalitet i forhold til høst og opbevaringsform.
Samensilering af majs og roer høstet som helplante
Sidste nyt om ensilering
Høst og opbevaring af kernemajs
Repetition fra 3.aften Mælkebøtterne blomstrer og den 1. udvidelse Påsætning af flere magasiner En dronning bliver til.
Et kursusmateriale udarbejdet af GartneriRådgivningen A/S nov Klimastyring og Plantekvalitet Inge Ulsted Sørensen.
Majs på godt og ondt Årsmøde Majs på godt og ondt  Resultater af majs 2015 (fodring og fedtprocent)  Shredlage majs – fup og fakta  Kolbemajs.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
 Udvælgelsen af avlsdyr  Rogndannelse  De enkelte fiskegrupper › Ungefødende › Maller › Labyrintfisk › Cichlider › Karpefisk og karpelaks  Opfodring.
Årets gang i bigården Månedens arbejde Januar februar marts1. eftersyn april2. eftersyn maj3. eftersyn juniUgentligt tilsyn juliUgentligt tilsyn augustHøst.
Træets vækst Hvordan. Stil spørgsmål 1. Et frø 2.Nærings transporten 3.Vækstperioder i tempereret egne 4.Tværsnit af stammen Disse spørgsmål er vejledende,
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
Gourmetsaltning 3-8 g salt pr. kg Større kødstykker ca. 1 døgn
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Fotosyntese Fokus på energi
Afsætning af pulp 19. maj 2017 Punkt John Kusz.
Den bedste effekt af de højere kvælstofkvoter på bundlinjen
Frigiv penge Seniorkonsulent Ove Lund, SEGES erhvervsøkonomi
Afgræsningsmarker med længere holdbarhed
Mulige modeller for ”omsættelige kvælstofkvoter”
Podning af lupin – hvor meget betyder det?
Technical and Spare Parts Information
1.08 Test.
”Konservering af din køkkenhave”
Styr rapsen via gødningen
Indhold Visualiseringer Trafiksikkerhed Støj og Støv Der henvises i øvrigt til strategisk miljøvurdering, Lokalplan samt beslutningssag inklusiv bilag.,
Oversigt over metoder til fastsættelse af kvælstofbehov på markniveau
optimering af ejendomsdriften
Dagens Tema Pølsemageri.
Kvier.
Anatomi Lever, nyrer.
Mikrobiel vækst ?.
Drift og rensningsteknologier Alfred Jokumsen, DTU Aqua
Håndhygiejne Temadag – VVS
Køreteknik.
Økologi.
Dagens Tema Pølsemageri.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Tørring Konservering Opbevaring
Nysgerrighed og indsats
Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
Placering, orientering og tegngivning
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Råvarekendskab Gær.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
LMO, Søften Tirsdag den 20. oktober 2015 Rudolf Thøgersen, Kvæg
Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op
Bestemmelse af markens økonomisk optimale kvælstofbehov
Op dog, Sion, ser du ej sejrens palmestrø’de vej
Koordinatsystem.
Bæredygtighed Sporbarhed.
Selvforvaltning af trafikale og tekniske sikkerhedsregler
Naturplan for Sydhavnstippen
Økonomi i etablering af markvanding
Er biogasanlæg en del af problemet eller løsningen på regionalt fosforoverskud? Torkild Birkmose, SEGES.
Emissionsbaseret regulering baseret på N-min målinger
Efterafgrøder - arter og såtidspunkt
Læhegn og beplantninger i landskabet.
Naturplan for Sydhavnstippen
begreber SEGES Svineproduktion 1 HF Foder 2018
Reaktionen ved små snitsår
Præsentationens transcript:

7.Konservering og opbevaring af grovfoder. På et moderne kvægbrug opbevares der mange store værdier som ensilage af: Græs Helsæd Majs Der er værdier for ca. 2,2 milliarder under plastik i Danmark.

Grovfoderhåndtering. Det er af meget stor betydning hvordan afgrøden håndteres dels i forhold til: Fra mark til stak. Lagring (Konservering) Fra stak til krybbe.

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Græsensilage. Skårlægning Græsset slåes af. Sammenrivning Græsset rives sammen i skår Snitning Græsset snittes og køres i stak

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Helsæd til ensilage Helsæd kan snittes direkte på rod, eller skårlægges først Skårlægning Græsset slåes af og lægges i skår Snitning Græsset snittes direkte på skår eller rod (rives ikke sammen) og køres i stak

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Majs helsæd til ensilage Majs helsæd snittes direkte på rod og køres i stak

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Ilægning i stak Frakørsel /Hjemkørsel Grovfoderet køres fra snitterne til stakken Sammen kørsel. Grovfoderet skal køres godt sammen i stakken.

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Grovfoderopbevaring Plansilo Markstak Siloposer Vrapballer

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Plansilo.

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Markstark. Vigtigt der må ikke forekomme saftafløb i markstakken min 25 til 30 % tørstof.

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Siloposer / Storposer

Grovfoderhåndtering. Fra mark til stak. Wrapballer.

Grovfoderhåndtering. Fra stak til krybbe. Udtagnings metoder.

Grovfoderhåndtering. Fra stak til krybbe. Fuldfoderblandere.

Konservering. Konservering kan groft inddeles i tre grupper. Ensilering Ilt frie forhold. Mest anvendte til grovfoder Tørring Anvendes til hø og grønpiller Frysning Varmen fjernes (anvendes ikke i landbruget)

Ensilering. Ensilering er en gæringsproces Under optimale forhold bruges sukkeret i afgrøden af mælkesyrebakterie, som vokser under ilt frie forhold ( anaerobe forhold) Mælkesyrerbakterierne producerer mælkesyre og eddikesyrer som bevirker at pH falder. Lavt pH værdi går det svært for andre skadelige bakterier og svampe at overleve.

Ensilering. Ensilering kan inddeles i fire faser: Fase 1: Begynder under fortørring på marken og fortsætte under fyldning af lageret. Her er plante cellerne stadig levende, og der begynder en nedbrydning af organisk stof.

Ensilering. Ensilering kan inddeles i fire faser Fase 2: Efter tildækning starter den egentlige ensilering. Denne fase er meget kortvarig, og her bruges det tilstedeværende ilt hurtigt Mælkesyrebakterierne får overtaget og pH falder. og det ilt frie forhold gør at de skadelige bakterie og svampe dør.

Ensilering. Ensilering kan inddeles i fire faser Fase 3&4: Mælkesyrerbakterierne omdanner sukker til mælkesyrer og pH falder hurtigt til sted mellem 4,5 & 3,5. Når pH værdien falder til under 3 standser produktionen af mælkesyrer og grovfoderet er lager fast.

Dårlig ensilering. Dårlig ensilering medfører vækst af skadelige bakterier og svampe Det nedsætter foderværdien. Nedsætter ædelysten Resulterer i dårlig mælkekvalitet. Resulterer i et højt foderspild.

Tørstofprocent. Man tager en håndfuld grovfoder og klemmer det hårdt sammen i hånden. Skal man kunde ane et saft af løb mellem fingrene for at have en tørstofprocent på 35 til 40.

Alternativer Køerne æder direkte af plansiloen eller mark stakken

Alternativer Hø fodring i stor skala kræver en form for hø tørrings anlæg og lager.

Udtagning af foderanalyse Forskellige metoder til udtagning af foder prøver.

Placering af markstakke

Tildækning