Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Naturplan for Sydhavnstippen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Naturplan for Sydhavnstippen"— Præsentationens transcript:

1 Naturplan for Sydhavnstippen
Grøn Agenda Sydhavn 2019 Naturplan for Sydhavnstippen Tre trin henimod mere rig og selvforvaltende natur Mere biodiversitet & flere oplevelser forarbejde c

2 Status 2018-2019 nord-Tippen syd-Tippen
Færiste ved to indgange til nordfolden. Dyrehegn. Midlertidig hundeløbegård. Indhegnet høslæt og biodiversitets-hotspot (uden afgræsning. Selvgroede skov- og kratbevoksninger. Selvgroet overdrevs-lignende græsslette med spredte bevoksninger – sporadisk rydning, slåning og høslæt er udført igennem årene på nord-Tippen. Naturområde hvoraf 22 ha er fredet (syd-delen) og 15 ha er rekreativt – i alt 37 ha. Afgræsning med får (20-25 stk.) og alpakaer (5 stk.) i nordfolden om sommeren – om vinteren er dyrene i sydfolden (med vinterfodring) eller på Karens Minde. I nordfolden er der invasive bjørneklo, gyldenris, pileurt og rynket rose. I sydfolden er der lidt pileurt som har overlevet mange års afgræsning med får. Udenfor foldene er der bjørneklo, gyldenris, pileurt og rynket rose. Hele Tippen er domineret af græsser, gyldenris og tjørn. Trådte stier er delvis holdt åbne ved beskæring – grenene er lagt i bunker langs stierne. Kommunen slår årligt langs grusstierne. nord-Tippen syd-Tippen

3 Tilstræbt naturtype: OVERDREV MED BEVOKSNINGER
Trin 1 Der installeres vand ved naturskolen og i folden. Gyldenris, pileurt og rynket rose fældes en gang i hele nordfolden. Materialet smides i bevoksningerne hvis der er resurser til det. Fældningen gentages ved utilstrækkeligt græsningstryk. Særskilt plejeplan med høslæt. Selvgroede skov- og kratbevoksninger i sydfolden: Ryddede buske og træer fra det åbne smides i bevoksningerne. Hø kan ligeledes smides i bevoksningerne hvis ikke det ædes af dyrene. Udvalgte tjørn kan fældes efter vurdering for at give plads til andet end tjørn. Overdrev med spredte bevoksninger i sydfolden: Rydning og høslæt udføres bl.a. for at reducere næringsbelastningen – ryddede træer og buske smides i bevoksningerne, mens høet bruges som dyrefoder eller smides i bevoksningerne hvis ikke det ædes af dyrene. Tilstræbt naturtype: OVERDREV MED BEVOKSNINGER Nordfolden: Græsningstrykket med får og alpakaer øges i vækstsæsonen, således at dyrene udrydder de invasive planter på fem-seks år. De invasive planter slås det første forår med forøget græsningstryk. Om vinteren fordeles dyrene mellem nordfolden, sydfolden, Karens Minde og en fjerde lokalitet efter vurdering – der vinterfodres ikke i sydfolden og kun undtagelsesvis i nordfolden. Skovhullæbe beskyttes med hegn. Invasive planter udryddes manuelt i sydfolden og udenfor foldene. Trådte stier holdes åbne ved beskæring – grenene lægges i bunker langs stierne eller smides i bevoksningerne. Kommunen slår årligt langs grusstierne – høet rives sammen og bruges som dyrefoder. Alternativt smides høet i bevoksningerne, dog ikke i sydfolden hvis det ædes af dyrene.

4 Plejen fra trin 1 fortsættes og suppleres
Høslæt med særskilt plejeplan. Sommergræsning med ponyer i en eller to mobile folde på max. 50 x 50 meter og max 4 ponyer pr. fold – forvaltes efter naturplejebehov. Trin 2 Plejen fra trin 1 fortsættes og suppleres Der gøres forsøg i sommersæsonen med samgræsning med får, alpakaer geder og publikumsvenligt kvæg (ca. 4 stk.) i sydfolden. Voldsomme ikke-hjemmehørende træer og buske fjernes efter vurdering.

5 Tilnærmet selvforvaltende natur
Trin 3 Færiste ved de tre hovedindgange. Hundeløbegård (erstatter erhvervsgrunden). Et eller to læskure til dyrene. Selvgroede skov- og kratbevoksninger: Tilføres ryddede buske og træer fra det åbne. Hø kan tilføres hvis ikke det ædes af dyrene. Overdrev med spredte bevoksninger: Rydning og høslæt udføres efter vurdering. Ryddede træer og buske smides i bevoksningerne, mens hø bruges som dyrefoder. Alternativt kan høet smides i bevoksningerne hvis ikke det ædes af dyrene. Tilnærmet selvforvaltende natur De to tværgående midterhegn fjernes så der kun er en fold. Helårsgræsning og sommergræsning i vekselvirkning efter vurdering – sam-græsning med kvæg (ca. 7 stk.), får (ca. 20 stk.), alpakaer (ca. 5 stk.) og geder (ca. 3 stk.). Dyrenes naturlige adfærd stimuleres ved kun undtagelsesvis at vinter-fodre. Kystsikring med plantning på sårbare kyststrækninger og/eller ved påfyld. Kommunen slår langs grusstierne efter vurdering – høet rives sammen og bruges som dyrefoder. Alternativt kan høet smides i bevoksningerne hvis ikke det ædes af dyrene.


Download ppt "Naturplan for Sydhavnstippen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google