Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kollegavejledning i teori
Advertisements

Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Oplæg d PD i Fortællinger og genrer
Kompetenceafklaring af børnene
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Børnearbejde lavet af 4. klasse og lærer Stine B
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Onsdag: Leg, læring og læreplaner v. Elisabeth Folker
Erkendelsesteori: vidensmodel
Er mit barn klar til skolestart ?
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
Kids n’ Tweens, Leg og læring
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Innovative Værksteder til udvikling af Akademiuddannelserne IVA
19 April 2006 Virksomheds Dialog Gruppen Mødeleder Valdemar Thomsen 1 Om at forstå praksis fælleskaber / netværk og hvorfor de forandrer.
Selvopfattelse.. STIGMA
Sociologi – Individ og samfund
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Inspiration til reformarbejdet
”Hvad skal man gøre. Hvordan skal man handle. Hvem skal man være
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
5.lektion: Valg af identitet, imitation og rolleovertagelse
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
Samarbejdet mellem skole og hjem specielt i forhold til tosprogede familier Fredag den 17. Oktober Oslo Samia Yusuf Ali.
Børn og unges sociale liv online
Sexuel udvikling Anette Løwert.
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Trivsel og værdier - i skoletasken
Børn og unges sociale liv online Hvilken rolle spiller forældrene?
Børn og unges sociale liv online
Industrien som karrierevej -Et tre-årigt tværfagligt projekt i Herning Kommune -Industrifremmende loge 12. december 2014.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Børn og pædagoger i en digital verden
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
1.Lektion: Identitet i forandring
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
4.lektion: Identitet og sociale grupper
Funktioner og roller i projekter
2. lektion: Anthony Giddens og det senmoderne samfund
Præsentation af forårs-sfo
3. lektion: Anthony Giddens og det senmoderne samfund - II
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
DE-L Årsmøde, Workshop: ”De voksnes vej ind i de erhvervsrettede uddannelser ” Kirsten Holmgaard, direktør Mercantec Tirsdag den 29. april.
Institut for Socialt Arbejde, onsdag den 6. maj 2015
Socialisering Kapitel 5.
Jan Christiansen Soso Fyn Sociologi. Nye ord; Integrere Værdier og normer Primær og sekundær Subjektiv og objektiv Individuel Sanktioner Fysisk eksistens.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Mentorskabets roller og relationer Lone Nordskov Nielsen Efterskoler,
Mentalisering Recovery Christian Bæk, cand.psych. Blå Kors Medarbejderkonference.
Drives af LOKK (landsorganisationen af kvindekrisecentre) Rådgivning for unge, fagfolk og forældre – alle kan være anonyme Oplæg og undervisning Hotline.
Kursus: At tænke hovedområderne sammen. Modul: Videnskabsteori og hovedområder Gymnasiets tre faglige hovedområder.
Ungdomsliv.
Hvad er sociologi? En introduktion til sociologiens genstandsområde med særlig fokus på socialisering, social arv og.
Lavet af Cesilie Bitsch og Viktor Aarslev
Normer, Roller, Etik og Dilemmaer
Fleksible fællesskaber
Lavet af Cesilie Bitsch og Viktor Aarslev
Forløbet: Unge - identitet, socialisering og sociale medier
Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier
Forløb: Unge identitet, socialisering og sociale medier
Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier
Forløb: Unge identitet, socialisering og sociale medier
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
Unge & Rygning: Forældres rolle
Præsentationens transcript:

Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier 3.Lektion Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier

Overordnet spørgsmål og dagsorden til lektion 3 Overordnet spørgsmål til lektionen Hvad betyder identitet og hvorfor taler man om forskellige identitetsniveauer? Dagsorden Læreroplæg om centrale sociologiske begreber (15 min.) Individuel øvelsesopgave (7 min.) Øvelsesopgave i par (8 min.) Fælles læsning og diskussion om identitet (30 min)

Læreroplæg om centrale sociologiske begreber Formelle normer Synlige eller officielle regler, der regulerer individets opførsel og den social adfærd. Fx en lov. Uformelle normer Uskrevne eller uofficielle regler for social adfærd. Fx at række hånden op, kønsrollemønstre eller at spise med kniv og gaffel. Internalisering: Hvis normer, regler og lignende overholdes, selvom normsenderen ikke er tilstede. Hvis fx en norm er internaliseret, så overholdes den per automatik Fx at gå med tøj, spise med kniv og gaffel og at gå i højre side.

Hvad gør I, når jeg … Andre menneskers reaktioner på vores adfærd. Sanktioner Hvad gør I, når jeg … Andre menneskers reaktioner på vores adfærd.

Social rolle og rollekonflikt Den sociale kontrol har til formål, at de, der lever i det danske samfund tilpasser sig dette samfunds formelle og uformelle normer For at den sociale kontrol skal opretholdes er der behov for sanktioner (figuren fra forrige slide viser dette) Mennesker indtager sociale roller i forskellige sociale sammenhænge. De sociale roller er ikke faste størrelser men forsøges fastlagt Dels ved det enkelte individs egne forventninger til den sociale rolle fx rolle som klassens klovn Dels ved de sociale omgivelsers (venner, familie, arbejde, samfund osv.) forventninger til den sociale rolle Rollekonflik opstår, når individets egne forventninger til den sociale rolle ikke er i overensstemmelse med de sociale omgivelsers.

Social struktur Personers bestemte positioner og de mange forskellige sociale roller der findes i sociale fællesskaber fx en gymnasieklasse eller det danske samfund er udtryk for det vi kalder den sociale struktur. Den sociale struktur – handler om hvordan sociale fællesskaber er organiseret og styret herunder hvordan hierarkiet er i disse hierarkier

Hvad er identitet? Identitet er en bevidsthed om, hvem man selv er (selvbevidsthed) over tid. Erkendelse af sig selv som et menneske med Sanser Tanker Følelser Fornuft En biografi

Identitetens fire niveauer

George H. Meads teori om identitetsdannelse Nordamerikansk filosof og socialpsykolog der har udviklet en teori om, hvordan mennesket lærer at være menneskelig og udvikler en selvopfattelse. Meads antagelse (hypotese) er: Kommunikation med omgivelserne er = selvbevidsthed. Begreberne imitation, rolleovertagelse, Imitation betyder, at vi mennesker fra barnsben af lærer, at efterligne andre. Barnet efterligner eller imiterer sine nære sociale omgivelser, mens voksne i vid udstrækning imiterer deres sociale omgivelser fx der hvor de studerer, eller arbejder.

Den generaliserede anden Rolleovertagelse Den bestemte anden Barnet lærer sig rollen som en bestemt voksen Fx leger pigen, at hun er sin mor eller drengen leger, at han er sin far Den generaliserede anden Barnet lærer at betragte sig selv udefra Fx leger børn ’far, mor og børn’ eller socialiseres gennem spil vi spiller, dvs. hvor vi indtager roller, der i princippet kan indtages af alle andre.

Selvets dobbelthed – opspaltning og vekselvirkning – SELVETS DOBBLETHED: IDENTITET ER EN PROCES, DER VEKSLER MELLEM JEG’ET OG MIG’ET JEG’ET Jeg’et er det spontane, handlende subjekt. Den usocialiserede identitet MIG’ET Mig’et er vores billede af os selv. Det er hentet ’udefra’. En social identitet.

Meads brug af begreberne I og Me