Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Selvopfattelse.. STIGMA

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Selvopfattelse.. STIGMA"— Præsentationens transcript:

1

2 Selvopfattelse.. STIGMA
Stigma er forskellen mellem den synlige sociale status og den aktuelle sociale identitet, det vil sige en uønsket afvigelse fra det forventede. ”Opdager de at jeg er hørehæmmet kan min sociale identitet påvirkes og måske endda påvirke mig selv.”

3 Besværlighed med at erkende sine høreproblemer.
Før erkendelsen. Kategorisk påstående- jeg har ingen problemer. Forskellen mellem den hørehæmmede og dennes partners opfattelse. Finder andre undskyldninger for problemerne… -koncentrere sig om noget andet -folk især unge taler utydeligt. -hvorfor skal jeg til klinikken? -det er min børn der synes det.

4 Besværlighed med at erkende sine høreproblemer.
Minimering af problemet.. Af den hørehæmmet selv Af pårørende -det er ikke et problem. -det er bare sommetider. -misforståelser gør ikke noget! -finder andre årsager. Ønsker ikke at tale om problemerne. Utåleligt når der diskuteres høreproblemer(feje under gulvtæppet) Jeg har et høreproblem men jeg er ikke døv! Forsøger at minimere problemet.

5 Undersøgelse af 300 hørehæmmede.
200 folkepensionister 100 arbejdsrelaterede 50 i arbejde 50 pensionister

6 Livskvalitet Hos denne gruppe så man afvigelser fra normal gruppen på følgende områder….. energibrist, følelsesmæssige reaktioner social isolering

7 Coping Coping handler om at have bevidsthed, eller bruge kognitive anstrengelser på at forandre klarer eller holde situationer ud som er knyttet til stress.

8 Forskellige typer…metoder
Finde balancen mellem udfordringerne og ens formåen. Blive i de positive ”cirkler” hvor der er rum og ikke bevæge mig ind i de negative fordi der er ingen margin. En aktiv strategi planlægger, kontrollerer,information og uddannelse af omgivelserne. Du kan sige at jeg uddanner folk i mine omgivelser, lærer dem hvordan jeg vil have de opfører sig når de er sammen med mig. Sig det !!

9 Hvad kan vi gøre ? Vigtige begreber er selvopfattelse, social identitet,stigma og coping. Svært hørehæmmede med de rigtige forudsætninger klarer sig bedre. Viden fører til en bedre rehabilitering. Tag hånd om den ”ubekvemme” hørehæmmede.

10 Normalisering-stigma
Nærtstående personer Hørehæmmet høreproblemer høreproblemer Naturlig opførsel Støtte Ikke skyld Normal identitet Dele besværlig hederne Deltagende, følelse af ”partnership”


Download ppt "Selvopfattelse.. STIGMA"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google