Hvad lærte vi sidst? At art. 49 omfatter

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Talsmandsseminar september 2010
Advertisements

Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder
FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
Kokopelli-sagen - hvad endte den egentlig med? Temadag om EU-sortslovgivning1.
Statsstøtte og udbudsreglerne
Anmelderdatabasen Hvem kan få tilladelse til at tinglyse for andre?
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Jens Peter Bostrup Hvilke krav har fagbevægelsen Faglig konference om social dumping 2. december 2010.
Ikrafttræden 1. juli 2010 Klager, der er indbragt for KLFU inden den 1. juli 2010, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler. KLFU er obligatorisk.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Udbudsret 2011 – Kapitel 5, Inddragelse af ikke-økonomiske hensyn i udbudsprocessen Anders Birkelund Nielsen.
Professor, dr jur Ruth Nielsen On-line spil og EU-retten Konference
EU og det danske sundhedsvæsen
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Ændring og overdragelse af kontrakter indgået efter EU-udbud – med særligt henblik på konkurssituationen Steen.
Accessoriske kontrakter
Hvornår må I kræve bekendelse af medarbejderne?
Unionsborgerskabet og retten til fri bevægelighed for personer
Forside Overskrift maks 2 linjer Underoverskrift eller beskrivende tekst Tekst går maksimalt til undermaginal 7,00 Ændringsadgang inden for udbudsretten.
Grænseoverskidende sundhedsydelser - en EU beslutning Oplæg ved Ole Christensen Medlem af Europa-Parlamentet (S)
GENERELT: FOR AT VÆLGE / BYTTE LAYOUT, HØJREKLIK PÅ SIDEN OG VÆLG. FORSIDE GRÅ Overskrift, helst kun én linje tekst Underrubrik, max 4 linjer tekst Navnet.
Tele Danmarksagen C Kronologisk forløb: 1995: Juni: ansættelse 1/7-31/12: ansættelsesperiode 1/7-31/8: oplæringsperiode Medio august: oplyser om.
Dansk Forening for Konkurrenceret den 31. oktober 2006 Gentagelsesvirkning og fuldbyrdelse af afgørelser i EU v/Kirsten Levinsen Konkurrencestyrelsen.
Peter Nedergaard: Domstolens politiske rolle
OMSKÆRING AF DRENGE ET MENNESKERETLIGT SPÆNDINGSFELT Christiansborg den 22. oktober 2014.
1ATV-møde – Jord i råstofgrave. 2  ” Tilførsel af såvel forurenet som uforurenet jord til råstofgrave og tidligere råstofgrave er forbudt i  henhold.
Servicedirektivet Henrik Schramm Rasmussen, chefkonsulent 18.mar. 09 Servicedirektivet Det indre marked for tjenesteydelser.
Rekruttering af udenlandske læger til almen praksis?
Meddelelse Efter anmodning i pausen i fredags oplyses om følgende link, hvor man kan finde listen over pensumdomme:
Kapitel 10 Konkurrenceret. Konkurrenceretret I kapitel 10 gennemgås: 1. Konkurrenceloven 1.1 Konkurrencebegrænsende aftaler 1.2 Misbrug af dominerende.
Borgernes retsstilling i forhold til EU-retten Retssikkerhedskonference på skatteområdet.
Historien/Baggrunden for EU-samarbejdet 1951: Traktaten om Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab - At skabe fred i EuropaDet Europæiske Kul- og Stålfællesskab.
Hvad lærte vi sidst? 1.Tjenesteydelsesbegrebet 2.Introduceret til art. 49’s anvendelsesområdet: forbuddet mod diskriminationer og restriktioner 3.Introduceret.
Hvad lærte vi sidst? 1. Retten til at bevæge sig frit i EU (udrejse og indrejse) 2. De erhvervsaktives ret til at opholde sig i: - en anden medlemsstat.
Hvad lærte vi sidst? Art. 39 og Art omfatter ikke rent interne forhold, stadig krav om grænseoverskridende element: Pensumdom Angonese Arbejdstagerbegrebet.
Hvad lærte vi sidst? 1.At Art. 39 forbyder enhver diskrimination begrundet i nationalitet. Bred definition af en indirekte diskrimination, jf. O’Flynn.
Hvad lærte vi sidst? 1.Afsluttede om retten til fri bevægelighed og ophold i EU 2. TEF art. 39: -Pligtsubjekter -Rettighedssubjekter.
ATV-møde den 25. november 2009 Advokat Mads Kobberø.
Hvad lærte vi sidst? 1.At etableringsbegrebet er bredt defineret 2.At EF-Domstolen ligeledes fortolker de rettigheder, som falder under art. 43 bredt,
Hvad skal vi lære i dag? 1.At løse en eksamensagtig opgave 2.At få afklaret nogle tvivlsspørgsmål om etableringsretten 3.Introducere til den frie bevægelighed.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Den danske forskerskatteordning
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Voksenansvar for anbragte børn og unge Børn og unges rettigheder
Sikrede døgninstitutioner
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Afværgehjælp
Servicedirektivet – og Domstolens praksis
VELKOMMEN TIL EU-RET v/Michael Pitzner-Brunn & Jakob Hans Johansen
Voksenansvar for anbragte børn og unge Fysisk magtanvendelse
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Kort gennemgang af begreberne:
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
Sikrede døgninstitutioner Særlig sikrede afdelinger
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Ligebehandling: principper og begreber
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Betænkning nr Offentliggjort den 24. maj 2017
Persondata v/kontorchef Peter Fogh Knudsen
Seneste nyt v/advokat Milena Krogsgaard
Er 25-timers reglen i strid med EU-retten?
Under udbudsgrænserne
Personligt Tillæg Folkepension.
Dansk Selskab for Indvandrersundhed
Ansættelse Overskrifterne: Før ansættelsen Ansættelsesform
FIR morgenmøde 22. november 2018
Er holdingselskabet en afgiftspligtig person?
Nyt fra eu.
Præsentationens transcript:

Hvad lærte vi sidst? At art. 49 omfatter - enhver ydelse udført mod betaling, som ikke er omfattet af bestemmelserne om de øvrige friheder hvor situationen har et grænseoverskridende element

Hvad skal vi lære i dag? At art. 49 ikke kun beskytter tjenesteydere, men også modtagere af tjenesteydelser At art. 49 omfatter både et diskriminationsforbud og et restriktionsforbud, som anvendes bredt At gennemgå sager som anvender et ligebehandlingsprincip

Art. 49’s rettighedssubjekter Tjenesteyderen 2. Modtageren af tjenesteydelsen

Rettighedssubjekter: modtagere af tjenesteydelser Sag 186/87 Cowan erstatningskrav for et tab, som en engelsk turist lider efter overfald ved en metrostation i Paris. Forbeholdt franske statsborgere og dem bosat i Frankrig. Pr 15: art. 49 omfatter retten til at modtage tjenesteydelser og at turister må anses som modtagere Pr. 16-17: diskriminerende foranstaltning (bopæl), retten til beskyttelse af ens integritet anses som en uadskillelig bestanddel af den pågældende persons ret til fri bevægelighed Pr. 19: kompetencespørgmålet: strafferetlig bestemmelse

Rettighedssubjekter: modtagere af tjenesteydelser C-158/96 Kohll Krav om forhåndstilladelse som betingelse for godtgørelse af borgers sundhedsudgifter ved behandling i udlandet . Behandling uden for hospitalssektoren af en specialtandlæge Forhåndsgodkendelsen udgør en hindring, idet reglen gør det svære at levere tjenesteydelser mellem stater end levering internt i en MS, hvor der ikke var krav om forhåndsgodkendelse for godtgørelse at behandlingen 2. Forhåndsgodkendelse udelukker ganske vist ikke, at de sikrede personer benytter tjenesteydere etableret i en anden MS, men indebære i realiteten, at de sikrede afholder sig fra at modtage udenlandske tjenesteydelser.

Art. 49 og restriktionsforbuddet Lighed med de øvrige friheder: forbud mod enhver forskelsbehandling begrundet i nationalitet Dog bredere anvendelses af restriktionsforbuddet Retfærdiggørelse

Forbud mod restriktioner: C-33/74 van Binsbergen Krav om fast opholdssted. Art. 49 har direkte virkning Art. 49 omfatter ikke blot nationalitetskrav, men også krav om, at en person skal have fast opholdssted på den pågældende stats område eller krav, som vil kunne forhindre eller i øvrigt genere tjenesteyderens virksomhed.

Forbud mod direkte diskriminationer C-17/92 Cinematográficos Lægger vægt på filmens oprindelse: direkte diskrimination Kun retfærdiggøres i Traktatens undtagelsesbestemmelser, jf. Art. 46 og 55

Forbud mod forskelsbehandling C-55/98 Vestergaard C-158/96 Kohll

Forskelsbehandling/restriktion: C-385/99 Müller-Fauré I Müller-Fauré var refusionen af afholdte udgifter, dersom behandleren havde indgået overenskomst med sygesikringskassen. I modsat fald skulle patienten have om forhåndstilladelse som betingelse for godtgørelse af borgers sundhedsudgifter ved behandling i udlandet . Hindring: pr. 44: en ordning der afholder eller endog forhindre de socialt forsikrede fra at henvende sig til personer, der leverer lægelig tjenesteydelser og etableret i en anden MS, udgør såvel for de forsikrede som for tjenesteyderne en hindring til den frie bevægelighed af tjenesteydelser

C-385/99 Müller-Fauré Retfærdiggøres af hindringen Begrundet i objektive hensyn/tvingende almene hensyn - sikre en stabil læge og hospitalstjeneste - Alvorligt indgreb i ordningens økonomiske ligevægt: er det ikke et økonomisk hensyn, som EFD normalt ikke beskytter?

C-385/99 Müller-Fauré 2. Proportionalitetsafvejning: EFD sondrer mellem - hospitalsydelser: betingelserne for forhåndsgodkendelse skal være berettigede og proportionale - ikke hospital ydelser

Forskelsbehandling/restriktion C-113/89 Rush Portuguesa 11 Det bemærkes herom indledningsvis, at det i henhold til Traktatens artikel 60 [nu 50] er et led i den i Traktatens artikel 59 nedfældede ret til fri udveksling af tjenesteydelser, at tjenesteyderen med henblik på at præstere tjenesteydelsen i det pågældende land har krav på dér midlertidigt at kunne udøve sin virksomhed "på samme vilkår, som det pågældende land fastsætter for sine egne statsborgere ".

Rush Pourtuguesa 12 Traktatens artikler 59 og 60 [nu 49 og 50] indeholder dermed et forbud mod, at en medlemsstat opstiller hindringer for, at en tjenesteyder, der er etableret i en anden medlemsstat, til medlemsstaten kan medbringe hele sit personale, ligesom medlemsstaten ikke med hensyn til personalet kan opstille restriktive betingelser som f.eks . betingelser om ansættelse af personale på stedet eller om arbejdstilladelser . Såfremt det kræves af en sådan tjenesteyder fra en anden medlemsstat, at sådanne betingelser opfyldes, sker der en forskelsbehandling i forhold til konkurrenterne i selve medlemsstaten, der frit kan benytte deres eget personale, hvortil kommer, at sådanne betingelser påvirker tjenesteyderens evne til at præstere tjenesteydelserne .

Hvad skal vi lære næste gang? At i de fleste sager anvender EF-Domstolen et restriktionsforbud, selv om der er tale om forskelsbehandling At spørgsmålet er, hvordan man så retfærdiggøre en restriktion At art. 49 også omfatter markedsføringsregler, jf. Keck At MS kan beskytte sig mod omgåelse af national lovgivning

Domme til næste gang Mediawet Kommissionen mod DK (pensionsfradragsagen) Läära Alpine Grogan TV10

Anbefalet læsning EU Karnov Kapitel 12 Afsnit 4.8-4.14 Ensig Sørensen og Runge Nielsen s. 612- 618