AT 7 filosofi Objektivitetens sammenbrud. ”AT- elefanten” Lignelsen om de 5 blinde og elefanten.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dialogdag, socialt netværk Livshistorie
Advertisements

Sprogpakkens 6-dages kursus
Fordybelsesdag med fokus på konflikter
Oplæg om Habermas og demokrati
At forholde sig professionelt Anne Skov
Filosofiske grundbegreber
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Økonomi og Bøn Søndag den 27. marts Repetition • Vi har lært at: • Gud ejer alt sølv og guld • Han ønsker at søger for os på alle livets områder.
Hvordan kan man arbejde meningsfuldhed i forandringsprocesser?
At være magtesløs med den magtesløse
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Kommunikation og relationer 9. januar v. Gitte Schrøder
Kultur i organisationer
Skønlitteratur, indeksering, note
”Kaldet til kærlighed”
Livets Ord Livets Ord Maj 2012 Maj 2012 « Ild er jeg kommet for at kaste på jorden, og hvor ville jeg ønske, at den allerede havde fænget ! » ( Luk 12,
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Filosofi – Almen Studieforberedelse
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
James G. March & Johan P. Olsen: Organizational Learning and the Ambiguity of the Past                    James G. March Johan P. Olsen.
Forening af krop og sind
skyld og skam hos den ramte familie
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Almen sTudieforberedelse AT
Undervisningsplan fysik B (foreløbig) 22/8
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Teori, metodologi og metode
Loven om at dømme andre Matt 7,1-5
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
Procesværktøjer.
Læring i spændingsfeltet mellem det planlagte og det uforudsete Lone Thellesen, adm. direktør i Dacapo Teatret.
- psykodynamisk perspektiv
Meditation er… Bl.a. baseret på bogen »Meditation« af Mette Kold. Kapitel 1.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Livets Ord Livets Ord Januar 2012 Januar 2012 Også i år fejres Den Økumeniske Bedeuge - også kaldet Bedeugen for Kristen Enhed. Den finder sted over.
Undervisningsplan fysik B (foreløbig) 21/8 INDLEDNING -Naturvidenskabelig metode -Forsøg & matematisk model -Målemetoder -Enheder -(vi vender løbende tilbage.
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Overblik over renæssancen og barokken
Inklusion og inkluderende processer
Ca – Galilei introducerer den eksperimentielle metode i fysikken Ca. 400 f.Kr. – Demokrit: alle stoffer opbygget af de udelelige partikler, atomer.
Forstyrrelser og forskelle
Freud Drømmetydning Gruppe 14. Hvilken status og funktion har drømmen i forbindelse med tydningen? ”Jeg må hævde, at drømmen virkelig har en betydning,
Sammenligningsspejle
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
Tema: Klassisk psykoanalyse & Objektrelationsteori
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
Hvad vil Gud med mig – og hvad vil jeg? Hvordan leder Gud mig?
Samfundet- Institutionen og Individet. Hvad kan og er en institution? Hvordan opfattes brugeren? Forhold til samarbejdspartnere? Arbejdsmiljø?
Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Konflikt - definition En konflikt er: En uoverensstemmelse, der indebær.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 5: Den diskuterende skrivemåde.
AT 7 filosofi Objektivitetens sammenbrud. ”AT-elefanten” Lignelsen om de blinde mennesker og elefanten Den første får fat i benet: ”Elefanten er som en.
Program for eftermiddagen 29/ Mindfulness (psykolog) og intro til Sokratisk Dialog (Vibeke) Kort Sokratisk Dialog i grupper.
Sigmund Freud Teorien om det ubevidste. Mennesket som et driftsvæsen, der ikke er herre i eget hus.
Synopsen skal indeholde titel på emnet og angivelse af fagkombination problemformulering præsentation af de underspørgsmål, der er arbejdet med diskussion.
598 – Et kald du gav mig, Gud 1, S1 Et kald du gav mig, Gud, at herliggøre dig, fra mørkets magt at redde ud en sjæl til lysets vej.
Hvad i alverden er jeg her for? Det målrettede liv – 1. del.
Kosmologiens Historie. Begreberne Kosmologi – er læren om universet og dets udvikling Astronomi – er læren om himmellegemerne (primært Solsystemet) Astrologi.
Misbrug, psykisk lidelse og recovery
Mindre management, mere Kierkegaard. Efterskoler, Nyborg Strand, 3. 3
Det sårbare fællesskab
Jesus var bange i ørkenens sand, bange for fristerens stemme:
Den naturvidenskabelige metode
Stresshåndteringsgruppe
“Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed”
“Glæd jer altid i Herren!” (Fil 4,4).
Synopsen skal indeholde
Den religiøse dimension
Bevidsthed Naturens trappestige
Præsentationens transcript:

AT 7 filosofi Objektivitetens sammenbrud

”AT- elefanten” Lignelsen om de 5 blinde og elefanten

”AT-elefanten” ”Som man råber i skoven får man svar”. ”Hvis man kun har en hammer tror man at hele verden består af søm”. Ét fags syn på en sag kan blive enøjet! Flere fag giver flere nuancer og perspektiver på en sag. Hvor ofte slutter vi ikke fra ”små dele” af sandheden til hele sandheden? Kan vi kende hele sandheden?

Rammefortælling Hvad karakteriserer objektivitetens sammenbrud omkring år 1900? Vanskeligheden ved at finde et fast ståsted. Det man har troet på tidligere bryder sammen. Sandheden med stort ”S” problematiseres. Sandheden er en relativ størrelse. Subjektet får en markant mere aktiv rolle i erkendelsen.

Friedrich Nietzsche ( )

Ateisme: ”Gud er død!”. Ingen sandhed på forhånd eller garant for mening. Opgør med alle autoriteter. Kritiserer samtiden (Kristendommen, naturvidenskab, romantikken). Kulturen er syg, dekadent (i forfald/ tilbagegang) og livsfornægtende. Viljen til magt. Magt til at være herre i eget hus – til at give mening til egen tilværelse. At tage ansvar.

Friedrich Nietzsche ( ) At være sit eget livs manuskriptforfatter. Sandhed kommer fra os selv. Individualisme. Først ”filosofere med hammeren” og derefter ”tage skeen i egen hånd”. Overvej: Er alle synspunkter blot fortolkninger? Kan I finde sandheder, som er sande i alle kulturer til alle tider?

Det moderne verdensbillede ”Forestil dem et intelligensvæsen som altid var i stand til at have kendskab til de i naturen styrende kræfter samt de øjeblikkeligt rådende betingelser for alle de størrelser, naturen er opbygget af. Dersom dette væsenformåede at analysere alle disse oplysninger, ville det være i stand til i en enkelt formel at omslutte bevægelserne af såvel universets største legemer som de mindste atomer, for dette væsen ville intet være usikkert; fortiden og fremtiden ville være ligeværdigt tilstede for dets øje” (Pierre-Simon Laplace: ”Den himmelske mekanik” 1799).

Det moderne verdensbillede Laplaces verdensånd – ”Guds øje”. klassisk fysik: Det mekaniske verdens-billede (verden som et urværk). Newtons fysik. Kvantemekanikkens fødselsdag: Max Planck opdager, at energi ikke kan antage alle mulige værdier. Verden er ikke deterministisk. Sandsynlighedsregning bliver en del af fysikken.

Det moderne verdensbillede Fysikeren vælger gennem valg af forsøgsopstilling om en elektron er en partikel eller en bølge. Det giver ikke mening at tale om, hvad en elektron er i sig selv. Fysikeren har med sit valg en aktiv rolle. Objektivitet i traditionel forstand ophører. Niels Bohr: ”Vi er både iagttagere og deltagere i livets store drama”.

Det moderne verdensbillede Vi må tage afsked med verden som den ”ser ud i virke- ligheden” : ”Illusionen om en ydre virkelighed. Hvil i fred!”

Psykoanalysen Freuds psykoanalyse – hovedværket ”Drømmetydning” udkommer år 1900, hvor idéen om det ubevidste er central. Neuroser (psykiske forstyrrelser, angst, fobier) hænger sammen med gamle fortrængninger, barndoms- erindringer, ubevidste mekanismer. ”Drømme er kongevejen til det ubevidste”.

Psykoanalysen Freuds personlighedsmodel (sjælens 3 deling ): Overjeget: Idealitetsprincippet. Samvittigheden, normer. Fortæller os hvad vi bør gøre (moral). Jeg/ego: Realitetsprincippet. Bevidsthedens/fornuftens sæde – orienterer sig i omverdenen. Som en lus mellem to negle. Logiske processer der søger kompromis mellem overjeg og Idet. Id/Det: Lystprincippet: Urinstinkter, drifter, behov. Behovs- tilfredsstillelse her og nu. Fortrængt ubevidst materiale. Subjektet (jeg’et) er ikke herre i eget hus. Jeg’et er ikke gennem- sigtigt for sig selv! Fornuften lider et knæk.

Psykoanalysen Vi må tage afsked med ”det rationelle jeg”:

Opsummering Vanskeligheden ved at finde et fast ståsted. Sandheden med stort ”S” problematiseres. Mennesket har en aktiv rolle i erkendelsesprocessen. Virkeligheden kan ikke beskrives uafhængigt af iagttageren (enhver beskrivelse er også en selvbeskrivelse). Menneskets relationer med omverden understreges.

Øvelse 4: Fixérbilleder

Opgave 1: Perspektivering Kan jeres emne relateres til dette oplæg? På hvilken måde? Kan der ”trækkes tråde” fra jeres emne til en større fortælling?

Opgave 2: Perspektivering