Immunitetsstyring SUME 2010
Organer i immunsystemet Kilde: Landbrugsforlaget; Sundhed og Sygdom hos svin
Medfødt og erhvervet immunitet Kilde: Landbrugsforlaget; Sundhed og Sygdom hos svin
Immunforsvarets reaktion på udefra kommende mikroorganismer
Immunitetsnedsættelse Manglende råmælk: 1.Antistoffer beskytter i op til 10 uger 2.Optages fra tarmen i de første 8 timer og transporteres ind i blodbanen 3.Er specifikke for de sygdomme som findes i besætningen 4.Virker lokalt i tarmen (f.eks. E. coli)
Råmælksoptagelse
Råmælksbank
Råmælk er altafgørende for overlevelse Fødselsvægt< 1 kg>= 1 kg Dødelighed, % 455 Fødselsrækkefølge1-7> 71-7> 7 Dødelighed, %87538 Råmælksantistoffer0-10> > > > 10 Dødelighed, %
Svigt i immunitet Kulde nedsætter dyrenes modstandskraft – Tarmbevægelsen reduceres, passagehastighed forsinkes og de ondartede bakterier sætter sig fast (f.eks. E. coli og salmonella) – Husk ekstra varme ved indsættelse i klimastalde – Husk, at stalden ALTID skal være tør inden indsættelse
Huden - grisens største organ Barriere mod indtrængning af bakterier Sår (f.eks. ved kastration) Navlestreng Sodeksem Slid på forknæ Halebid => Indgangsport til blodbanen
Antistofniveau ved serumbehandling og vaccination Kilde: Landbrugsforlaget; Sundhed og Sygdom hos svin
Smågrisenes immunitet Kilde: Landbrugsforlaget; Sundhed og Sygdom hos svin
Vaccinationer -Hvilke sygdomme er det ”normalt” at vaccinere imod? -Hvilke sygdomme ”skal” man vaccinere imod? -PPV, rødsyge, tarmbrand / coli -Basisvaccination -Revaccination af gamle søer? -Hvordan opdages vaccinesvigt? -Naturlig immunisering kontra vaccination