Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hygiejnekursus om Mrsa

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hygiejnekursus om Mrsa"— Præsentationens transcript:

1 Hygiejnekursus om Mrsa
For elever på Landbrugsuddannelsen 2018

2 Hvad ved du egentlig om MRSA?
Lad eleverne brainstorme på hvad de tænker, når MRSA bliver nævnt. Der er stort fokus fra medierne, og eleverne skal klædes på til mere viden end medierne giver + at det gør dem i stand til at handle mere hensigtsmæssigt + indgå i debatter og være fortrolige med deres egen viden om emnet. Næste slide kan være en hjælp eller bruges som opsamling på de ting eleverne først selv finder frem til.

3 Hvad er mrsa… Stafylokok Resistens Svinefarme Isolation Håndhygiejne
CC398 Antibiotika Immunforsvar Denne slide kan være en hjælp eller bruges som opsamling på de ting eleverne først selv finder frem til fra forrige slide. Eleverne kan notere hvad de hver i sær forstår ved de forskellige ord. Flere vil evt. komme til fra eleverne (og underviser….) Derefter kan hvert begreb gennemgås med udgangspunkt i eleverne svar. Husdyr-MRSA kaldes også CC398 - nummeret indikerer, at der er mange andre MRSA-typer (mennesker-MRSA). Disse høre til under gruppen af menneske-MRSA. Det er dog en smule misvisende, da der også findes en MRSA CC398, som er human. Derfor vil den MRSA CC398, som vi kender fra svineproduktionen blive omtalt husdyr-MRSA! MRSA 398 inddeles i PVL-negative og PVL-positive MRSA 398. PVL-negative er en husdyrsstamme, der er associeret til svin, mens PVL-positive er en human stamme, der ikke har noget med svin at gøre. CC 398 har mange forskellige undertyper og det kræver en hel-genom sekvensering (gel-elektroforese) at skille dem fra hinanden.

4 MRSA er en Stafylokok Stafylokokker findes overalt – hos mennesker og visse husdyr Stafylokokker er en fællesbetegnelse for en gruppe bakterier, som normalt findes på huden og i næsen ved ca. halvdelen af mennesker (og dyr). Stafylokokker er normalt harmløse, de sikre at der ikke kommer nogle fremmede og uønskede bakterier og overtager. Hvis der f.eks. kommer hul på huden kan de dog trænge ind og give alvorlige infektioner (f.eks. børnesår og bylder) Stafylokokker kan godt fjernes helt fra en personer, men gruppen stafylokokker forsvinder aldrig. Lille øvelse: Læreren kan gå rundt og give eleverne hånden – hvad sker der ved det? Bakterie (Stafylokokker) spredes rundt til alle – måske får de ”overtaget” det nye sted! Budskab – De er her i forvejen - kan ikke fjernes. Stafylokokker er et vilkår. Genetisk faktor har dog betydning for om man er bærere - eller ikke er. Ca. 20% af danskere er genetisk disponerede for at bære MRSA.

5 M’et står IKKE for multiresistent!
MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus M’et står IKKE for multiresistent! Står ikke for multiresistent! De eneste, der er fælles ofr alle MRSA typer er, at de er resistente overfor methicillin. Hvad de ellers er resistente overfor, er specifikt. Infektioner med stafylokokker kan normalt behandles med almindelig antibiotika. Men nogle har udviklet resistens overfor de mest anvendte antibiotika, og skal derfor behandles med andre typer. Dette gælder f.eks. MRSA. MRSA inddeles i forskellige typer ud fra smittemåde og bakteriernes egenskaber. De fleste typer MRSA smitter fra menneske til menneske. Men én af dem – husdyr-MRSA – smitter fra dyr til mennesker. Smitten sker oftest via kontakt med grise. I langt de fleste tilfælde kan husdyr-MRSA fjernes ved en 5-dages behandling, hvor man vasker sig med desinficerende sæbe og bruger en særlig salve i næsen.

6 Hvad er resistens? - hvorfor virker Penicillin ikke altid?
De stærkeste bakterier overlever! Darwin – survival of the fittest - de stærkeste bakterier overlever behandling med antibiotika! Link til film vedrørende resistens: kommer også ved tryk på billede. Varer ca. 2 minutter.

7 Brug af antibiotika = resistens
1928 penicillin opdages 1943 penicillin produceres til mennesker 1947 penicillin resistens opdages 1960 methicillin produceres til mennesker 1962 methicillin resistens opdages Resistens opstår primært pga. brug af antibiotika. Husk at det er BAKTERIERNE der bliver resistente – der er ingen mennesker, der bliver resistente! Penicillin blev i 1928 opdaget ved et tilfælde af Alexander Fleming. Han fandt ud af, at penicillin havde antibakteriel aktivitet på mange sygdomsfremkaldende Gram-positive bakterier, men ikke på Gram-negative bakterie. I 1939, mere end ti år efter Flemings heldige opdagelse, lykkedes det forskere fra Oxford Universitet at udvinde penicilliner i pulverform og vise, at de havde en klinisk effekt på infektionssygdom i forsøgsdyr. I 1941 tog de engelske forskere til USA, hvor de fik hjælp til at udvikle en metode til fremstilling af store mængder penicillin. I 1943 udførtes de nødvendige kliniske forsøg på mennesker, og produktionen blev hurtigt opskaleret. De almindelige stafylokokker kunne tidligere let behandles med penicillin. Men ret tidligt efter at penicillinet blev opdaget i 1943, blev nogle bakterier resistente overfor penicillin. Dette førte til udvikling af methicillin, som er et specialpenicillin beregnet til modstandsdygtige stafylokokker. Men det samme skete igen; det tog ikke lang tid, før der også var udviklet resistens overfor methicillin; det er det, der nu kaldes MRSA - methicillinresistent Stafylococcus aureus.

8 - infektioner skal i stedet behandles med andre typer antibiotika
Behandling af mrsa - infektioner skal i stedet behandles med andre typer antibiotika Anti-stafylokok-penicilliner Evt. øvelse på klassen: resistensøvelse – her henvises til øvelsesbeskrivelse på SharePoint under sundhedsstyringsmaterialet på 2. HF. Vigtig pointe at det kan stadig behandles, men der bliver færre og færre produkter at behandle med. Derfor er det vigtigt at bryde smittekæden, så færre behandlinger er nødvendige = forebyggelse.

9 MRSA Lad MRSA blive i stalden! Menneske-MRSA Husdyr-MRSA
Forskellen på menneske-MRSA og husdyr-MRSA er, at menneske-MRSA har en bakteriofag, der gør, at den kan skjule sig for kroppens eget immunforsvar. Det har husdyr-MRSA ikke. Vigtig budskab – bryd smittekæden, så det ikke kommer med ud af staldene: Medarbejdere i svinestalde har et vigtigt og stort ansvar for ikke at bringe husdyr-MRSA ud fra svinestalden. ”Det kan godt være at det ikke betyder noget for dig, men det kan være at det kan få MEGET stor konsekvens for andre - fx. folk der er særlig modtagelig for infektion - du kan vælge at lægge dette ansvar fra dig - eller tage det på dig. det er en samfundsproblematik - så alvorlig at sundhedsstyrelsen har lavet et vejledning – på ministerplan.” MRSA på hospitaler er et problem, da personer med svækket immunforsvar kan få alvorlige infektioner! MRSA spredes på hospitaler, hvis man ikke tager forholdsregler! MRSA på hospitaler er et alvorligt problem – derfor har Sundhedsstyrelsen udsendt retningslinjer

10 Bryd smittekæden – lad husdyr-mrsa blive i stalden
Billedet er et link til PREZI (man kan ved gennemgang af PREZI springe fra led til led - og skal ikke nødvendigvis gennemgå den i en bestemt rækkefølge) Link:

11 Hvilke led kan brydes? Løsning kunne være (ved denne gennemgang kan det være en fordel at relatere til BRANDTREKANTEN (BRANDBART, ILT og VARME). Hvad kan vi fjerne for at slukke ilden?) Smittekilde (Svin) – ikke muligt! Mikroorganismer (MRSA CC398) – ikke muligt! Smitteudgang (grisens hud samt slimhinder og støv) – ikke muligt! Smitteindgang (menneskers hud og slimhinder) – brug af handsker, håndcreme, maske/værnemidler. Dette er for at beskytte staldmedarbejderen. Har ikke effekt på mennesker uden for stalden. Smitteveje (støv, personbåren) – der hvor vi primært kan og skal sætte ind. Omtanke ved ting ind/ud af stalden (sprit), tag bad, håndvask/papir/sprit, tøj i skab/pose og vask af arbejdstøj ved 60 grader. Smittemodtager (raske og svækkede personers immunforsvar) – ikke muligt!

12 Lad husdyr-mrsa blive i stalden
Menneske-MRSA Husdyr-MRSA Hvorfor er det, vi har snakket om vigtigheden af at bryde smittekæden? Det er fordi, I har et medansvar i at undgå at bære MRSA ud af stalden med risiko for, at det bringes til samfundet / sygehusene. Hjælp sygehusene med at holde MRSA ude af sygehusene – hvem vil ikke det? 12

13 Lad husdyr-mrsa blive i stalden
Video fra Statens Serum Institut: Se videoen fra Statens Serum Institut, som opsummerer kort.

14 Hvad er mine rettigheder?
Du har ret til normal behandling ved både læge eller hospital Du har ret til normal social omgang med andre mennesker! § Du har præcis samme ret til og krav på sundhedsydelser som alle andre På hospitalet spørges alle, der skal indlægges, om de har haft kontakt til svin. Uanset om du har brækket benet eller har fået hjernerystelse, vil du få enestue og personalet vil tage engangshandsker og dragter på, når de skal ind til dig. Dette er for at forebygge, at de bringer smitten videre til andre. Du vil blive testet for MRSA og hvis den er positiv, skal du fortsat være på enestue. Hvis du ikke har husdyr-MRSA, vil dit videre forløb være som alle andres. Hvad sker der hvis jeg bliver smittet? Du kan blive smittet – men ikke få en infektion Du kan blive smittet – og få en infektion Husk det er methicillin som stafylokokken MRSA er resistent over for. Der findes andre penicilliner som kan behandle den.

15 …men du kan fortsætte dit sociale liv som hidtil!
Du kan risikere reaktioner fra familie og venner …men du kan fortsætte dit sociale liv som hidtil! Det er vigtigt at tage en snak med eleverne om, at de kan risikere at de bliver fravalgt til fødselsdage, sportsbegivenheder og lignende. Hvordan vil de reagere på dette og føler de sig klar til en snak om, at der ikke er nogen risiko ved, at de deltager? Hvad hvis de som gravid afvises jo lægen fordi manden arbejder med svin (eller de selv gør)? Øvelse: lad eleverne forholde sig til problematikken og lav en opsamling i plenum. Henvis dem eventuelt til ‘Spørgsmål og svar om husdyr-MRSA’ på ( Selvom de har husdyr-MRSA kan de fortsætte deres sociale liv som hidtil. De kan dyrke idræt, deltage i mødregrupper og børnefødselsdage. De kan gå på arbejde og hente deres børn i skole og daginstitutioner. Risikoen for at smitte andre er lille. I tilfælde af behandling for husdyr-MRSA, skal der være opmærksomhed på hygiejne og der kan være (ligesom ved andre infektionssygdomme) være aktiviteter, der skal gøres anderledes. Sundhedsstyrelsen understreger, at personer med MRSA kan deltage som andre i sociale aktiviteter, og kan komme i skoler og daginstitutioner, med mindre de har symptomer på akut sygdom som luftvejsinfektion, sår eller bylder.

16 Hvis du er gravid Hvis du har husdyr-MRSA tilbydes du behandling!
Hvis du er gravid, tilbydes du en MRSA test ved første besøg hos læge eller jordemoder og når du går på barsel. Hvis den sidste test viser, at du har husdyr-MRSA bliver du tilbudt en behandling, der i de fleste tilfælde kan fjerne bakterien. (Kilde: SSI.dk/mrsa).

17 Stik ikke hovedet i busken
Det er vigtigt at sige, at man arbejder med grise ved kontakt med læge / sygehus, så man kan få den bedste behandling. På sygehuset er det nødvendigt at forebygge, at husdyr-MRSA spredes til de andre patienter, da personer der i forvejen er syge og har nedsat immunforsvar, er særligt udsatte for infektioner. Herved kan lægen også give den rette type af antibiotika. Noget som virker ved 1. lægebesøg. Smittespredning til sygehusene kan begrænses bedst muligt med de rette hensyn – hjælp sygehuset med at begrænse spredning af stafylokokker – og herunder MRSA!

18 Hvordan mødes du som MRSA-smittet?
Reaktion Overreaktion Man har ikke altid lyst til at fortælle om det pga. historier om, hvad der evt. er sket ved at man fortælle det. Man kan som MRSA-smittet blive mødt af begge ender af skalaen. Nogle overreagerer og andre ‘underreagerer’. Hvis man udsættes for chikane (hos lægen, på hospitaler, på skoler/børnehaver, sportsaktiviteter eller lignende) kan man med fordel kontakte SSI, som gerne hjælper direkte + samler historierne sammen.

19 Vi kan ikke ændre på avis overskrifterne og journalisternes vinkling og dagsorden.
Staldmedarbejderne kan og skal alligevel gøre noget ved at være med til at mindske smitten mellem stald og samfund!

20 Statens Serum Institut
Vil du have yderligere oplysninger eller har du spørgsmål, så kan du kontakte Statens Serum Institut W: SSI.DK/MRSA M: T:


Download ppt "Hygiejnekursus om Mrsa"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google