Læringssæt om temarapporten: Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan arbejdes der med utilsigtede hændelser i Svendborg Kommune?
Advertisements

Lov om patientsikkerhed Legale aspekter
Medicinpædagogik og de individuelle planer v.1.0
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Patientsikkerhed - fra sanktion til læring
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE KONFERENCE FOR SYGEPLEJERSKER I KOMMUNERNE 11.
Præsentation af Patientens bog
Kerneårsagsanalyse - kort beskrivelse af metoden
Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Apoteket forebyggelse af fejl
Patientsikkerhed
Samarbejde mellem RHP og socialpsykiatriske botilbud i KK vedr
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
Identifikation af spild
Udstyr i test mode. Hændelse En autoklave får ikke ændret program fra testkørsel til vanligt program. Dette opdages først efter ét døgn. Hændelsen resulterer.
Særlige forhold omkring medicin til børn
MARTS 2013 NATIONAL BENCHMARKUNDERSØGELSE RESULTATER OG ANBEFALINGER BEDRE BIBLIOTEKER 2013 NATIONALE RESULTATER Alternative title slide.
Kommunikation og konflikthåndtering. Baggrund : Stigende produktion på grund af større affaldsmængder: Afgrænset tid Afgrænset kundeservice Afgrænsede.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Temadag Bloklæger, Region Sjælland 17. maj 2011
Introduktion til patienter samt til pårørende og patientorganisationer
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
Håndtering af utilsigtede hændelser på Århus Universitetshospital, Skejby og erfaringer fra Klinisk Biokemisk Afdeling Else Marie Vestergaard Afdelingslæge,
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
Dansk Sygeplejeråd Kreds Syddanmark Patientsikkerhed - Utilsigtede hændelser Anamarie Søgaard, Risk Manager, RN, SD, MI, Kvalitetssekretariatet, Rigshospitalet.
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Læring og forbedring af patientsikkerheden
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Smertestillende medicin Særlige forhold og gode råd
Sikker medicinhåndtering
Introduktion og behovsafdækning Fokus på problemer med medicin og medicinhåndtering i hverdagen Forslag til løsninger Fastlæggelse af læringsbehov.
Patientombuddet v/ Kim Lyngby Mikkelsen, Assisterende læge
Registreringssystem på Thorax-kirurgisk intensivafdeling (TIA)
Patientsikkerhed, kvalitet og akkreditering
1 ▪ Velkommen til Kick-off I dag tager vi et afgørende skridt  Mere sikkerhed for vore patienter  Mere sikkerhed for vores personale.
Ida Sofie Nygaard Næstformand, SFSP Sygeplejerske, VIA Aarhus Sabina Bay Hermansen Formand, SFSP Medicin m. Industriel Specialisering, AAU.
Hvilke erfaringer, udfordringer og dilemmaer har vi i kommunen? Lisbeth Holm Risikomanager.
Mærsk Nielsen HR At stille gode spørgsmål til vurdering af kompetencer EPOS - IKV-workshop 22. august 2008 Lizzie Mærsk Nielsen.
Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag D0sisdispensering December.
Generisk Ordination – EN GOD IDE? Annemarie Hellebek, Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Sidste nyt ved Patientombuddet 20. september 2016 slide 1 Netværk for Forebyggelse af Medicineringsfejl torsdag d. 15. november 2012 Pia Knudsen, Patientombuddets.
Hvordan inddrages praksissektoren, og hvorfor er det vigtigt? Afdelingschef, cheflæge Hans Peder Graversen Kvalitet og Sundhedsdata.
Hvordan inddrages praksissektoren bedst, og hvorfor er det vigtigt? Patientsikkerhed i speciallægepraksis Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon.
IndsatsområdeMålHvad skal der tilAnsvarlig/tidEvaluering Journal- dokumentation At alle medarbejdere udfylder medicinskema korrekt ud fra givne retningslinjer.
Ledende overlæge Bjarne Rønde Kristensen Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y Århus Universitetshospital, Skejby Mail:
Kvalitetsarbejdet i speciallægepraksis - Hvorfor du’r DDKM? FAS Årsmøde Munkebjerg
Læringssæt om temarapporten: Behandling med insulin - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Behandling med insulin.
Kommunernes udfordringer - lægernes opgaver De sundhedsfaglige opgaver på det kommunale område FAKL 2. maj 2013 Mads Koch Hansen.
UTH i almen praksis Baggrund: Loven om patientsikkerhed 2010 Formål: Lære af fejl og risikosituationer og mindske risikoen for at de sker igen Rapporteres.
””Guds vilje” Teknisk fejl Menneskelig fejl Sikkerheds- kultur Komplekse systemer PRAY REPAI R BLAME PRAY PAY Historisk udvikling.
Forskning i Kvalitet og Patientsikkerhed Birgit Viskum Formand Forskningsnetværk for Patientsikkerhed og Kvalitet i Sundhedsvæsenet
Hvordan forenes sundhedsfagligt arbejde med kvalitetsudvikling? Inspirationen til temaet for Kvalitetsdag 2016 #kvalitetsdag_2016.
2016 En værdig død Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt.
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Dosispakket medicin i Danmark
Farmakologi og medicinhåndtering 1608
Status på medicinhåndtering Oplæggets omdrejningspunkter
Aftale format – Use cases
Behandling med insulin
Hospitalsenheden VEST
Aftale format – Use cases
Hospitalsenheden VEST
Dorthe Olsen, Risikomanager, Socialforvaltningen.
Risikolægemidler Risikolægemidler
Videre til - Modul L.
Videre til - Modul L.
Praktikstedets og -vejlederens rolle og ansvar i social- og sundhedsassistentelevers arbejde med farmakologi og medicinhåndtering / Annemette Olesen, Sundhedsfaglig.
Præsentationens transcript:

Læringssæt om temarapporten: Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap August 2013

Hvorfor er patientsikkerhed vigtigt? Sikkerhed har stor betydning for den enkelte patient – nogle gange livsvigtig Sikkerhed har stor betydning for personalet oplevelse af arbejdet Fejl er dyrt for samfundet Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Målet med læringssættet Målet med læringssættet er at: skabe dialog om hændelser og forbedringsmuligheder blandt personalet på tilbudsstederne få styrket patientsikkerhedskulturen Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Temarapportens formål Temarapportens formål : At identificere hvilke typer af medicinrelaterede utilsigtede hændelser, som rapporteres At undersøge, hvilke forslag personalet selv giver til forebyggelse af de identificerede hændelser At øge læringen omkring de medicinrelaterede utilsigtede hændelser, så medicinhåndteringen kan forbedres og gøres mere sikker. Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Udfordringer i medicineringsprocessen Omkring 50 % af de rapporterede hændelser er knyttet til administrationen af medicin Uddeling af medicin Indtagelse af medicin  Hvor har du din største udfordring i forhold til medicinhåndteringen ? Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Hyppigste utilsigtede hændelser ved udlevering af medicin Medicinen bliver ikke givet til patienterne Medicin bliver givet til forkert patient Der udleveres forkert dosis til patienterne Der tages fejl af dage og tider på doseret medicin  Har I samme de samme problemer omkring udleveringen af medicin? Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Risikosituationer når medicinen skal uddeles Forstyrrelser, forvirring og mange opgaver samtidig når medicinen skal deles ud. Vigtig viden og information bliver ikke altid formidlet videre - for eksempel ved overlap. Patienterne er ikke altid til stede ved faste medicineringstidspunkter, eller ønsker ikke at blive forstyrret, hvorfor tidspunktet for medicingivningen ændres.  Har I samme udfordringer i medicinuddelingen? Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Hyppigste utilsigtede hændelser ved indtagelse af medicin At patienten glemmer at tage medicinen At selvadministrerende patienter pludselig får brug for hjælp At patienten ikke vil at tage medicinen At patienten med overlæg tager for meget medicin  Har I samme de samme problemer ved medicinindtagelsen? Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Risikosituationer når medicinen skal indtages Grænsen mellem sikker medicinhåndtering og hensynet til udvikling af patientens eget ansvar. Der er identificeret problemer i forhold til: Patienter, som nægter at tage eller købe medicinen, Patienter, som ikke kommer når medicinen skal tages Patienter, som overlagt tager for meget medicin Patienter, som er selvadministrerende, men pludseligt ikke magter det.  Har I samme udfordringer i medicinuddelingen? Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Kravene til medicinhåndteringen I Sundhedsstyrelsens vejledningerne er præciseret en række krav og ansvarsfordelinger, for blandt andet medicingivningen og medicinindtagningen.  Er du bekendt med det ansvar medicinhåndtering medfører?  Er der områder omkring medicineringen, som du er tvivl om?  Kender du til den medicin du giver patienten?  Ved du fx hvad du skal gøre inden og efter du har uddelt medicin?  Ved du fx hvad du skal gøre hvis en patient nægter at tage medicinen? Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap

Patientombuddets læringsenhed "Et menneske burde aldrig skamme sig over, at han har taget fejl. Det er jo blot med andre ord at sige, at man er klogere i dag end i går.” Jonathan Swift Rapporten kan finder under publikationer på: Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap