Integreret eller tostrenget AMO? Klaus T. Nielsen Center for Arbejdslivsforskning 11. november 2013AM:2013side 1.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Definition på evaluering
Advertisements

Fortolkning af AMO reformen
Om nærhed og distance mellem uddannelsesinstitution og praksisfelt
Kulturmøder og kulturforskelle
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Tekster til i dag Justine Grønbæk Pors Department of Management,
Fra regulering til engagement i arbejdsmiljøet
Hvordan kan man arbejde meningsfuldhed i forandringsprocesser?
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Fra integration til inklusion
Old timers and newcomers
UDGANGSPUNKT 25. April Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Lyngby, 14. november 2011 Åbne samtaler for unge i krise – erfaringer fra Sønderjylland Klaus Müller-Nielsen.
Faglig kvalitet i socialpædagogisk arbejde
Danske fysioterapeuters og ergoterapeutforeningens Lederkonference
Historier fra et demonstrationsprojekt
Kultur i organisationer
Peter Hasle Hvordan kan man internt arbejde med at udvikle arbejdsmiljøledelsessystemet og overkomme begrænsningerne.
Hånden på hjertet. Skal de danske landdistrikter afvikles eller udvikles og hvorfor? Hvordan ser du landdistrikternes fremtidige rolle i et større samfundsmæssigt.
Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Social kapital og sociale netværk som mulig ressource i forebyggelsesindsatsen. Lars Skov Henriksen Institut.
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
AMO - på rette vej? eller snarere – hvilken vej? Refleksioner fra CAVI
Kodeks for offentlig topledelse
Virksomheders hverdagsstrategier Jørgen Gulddahl Rasmussen FIRM gruppen Institut for Erhvervsstudier Aalborg Universitet.
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Reflekteret praksis og kvalitetsudvikling i Blå Kors - hvad er det lige, vi skal med en Forskningsafdeling?
Samarbejdsøvelse En lille øvelse, hvor man samtidig får lejlighed til at vise sin kreativitet.
Konfigurationsskolen
Aktionslæring Niels Grønbæk Nielsen
Patientens svære kamp – patientinvolvering i praksis - TAK
Fremtidens arbejdsmiljø 2020
Koncern HR, Organisation og Ledelse Fra ledelsesevaluering til lederudvikling WORKSHOP 5 God ledelse i Region Midtjylland.
Den unge projektgeneration - om det lokale guld, deltagelsesstrategier og medborgerskab. KL’s kultur- og fritidskonference Kolding maj 2011 Flemming.
Systemudvikling i organisationer Systemudvikling som organisation af Keld Bødker Lars Bogetoft Pedersen Præsenteret af Maibritt Peter Gert Forundersøgelse.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Collaborative Practice Research Lars Mathiassen eCommerce Institute, Georgia State University.
DEN GODE LEDER FTF REGION NORDJYLLAND Aalborg den 2. november 2009
26. september 07Tendenser i arbejdsmiljøarbejdetside 1 Tendenser i arbejdsmiljøarbejdet Klaus T. Nielsen Center for Arbejdsmiljø & Arbejdsliv RUC.
Hvad skal jeg lede efter? Det kommer an på, hvad du gerne vil finde!
Arbejdsmiljøorganisationen som forandringsagent Klaus T. Nielsen ph.d., lektor Center for Arbejdslivsforskning Roskilde Universitet 3. november 2014 Arbejdsmiljøorganisationen.
HVORDAN ER ARBEJDSMILJØ VIGTIGT? KLAUS T. NIELSEN CENTER FOR ARBEJDSLIVSFORSKNING ROSKILDE UNIVERSITET.
Arbejdsmiljøindsatser fra teori til praksis - En introduktion til forskning i virkemidler IDA Arbejdsmiljø 29. April 2016 Peter Hasle, professor Center.
Som mennesker og ledere udvikler vi os kun ved at sætte os selv og vores selvforståelse på spil – vi må lukke tvivlen ind, for at lære noget nyt. Vi vil.
UU årskonference Stort behov for strategisk ledelse i det offentlige – men det er ikke uden dilemmaer  Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation.
Seminar om implementering – Økonomistyrelsen (11. november 2010) Implementering af systemer Inspiration og erfaringer fra Post Danmark ved chefkonsulent.
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
GOD HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR OG FASTHOLDELSE Program * Kulturens betydning for sygefravær og forebyggelse * Praktisk etik som kulturredskab * Kort over.
Intern audit af psykisk arbejdsmiljø i certificerede arbejdsmiljøledelsessystemer CAVI-referencegruppemøde 9. marts 2016 Anne Helbo Jespersen.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen
Den røde tråd i ledelse Kirsten Agerskov Niels Jørgen Rønje
Uddannelse i sygefraværshåndtering
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Hvorfor er det svært at regulere psykisk arbejdsmiljø?
Hvad er vigtigst? Tillidsvalgtes opgaver
Hvad er Byggeri til Drift?
Mere MOST - mindre fravær
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Effektiv drift og forandringsprocesser?
Tag snakken – bryd vanerne
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Samarbejde om data ErhvervsInfo
Præsentationens transcript:

Integreret eller tostrenget AMO? Klaus T. Nielsen Center for Arbejdslivsforskning 11. november 2013AM:2013side 1

Min position  AMO-projektet – en del af CAVI - Center for forskning i arbejdsmiljøindsatser og virkemidler ”AMO 1”  Evaluering af samarbejdet om arbejdsmiljø i virksomheden (AMO) ”AMO 2”  Organisationsteori  Jeg prøver at indtage en position – et synspunkt:  Integration / mainstreaming er ikke nødvendigvis nogen god ide 11. november 2013AM:2013side 2

Teori  Organisationer som amorfe, fragmentererede sæt af sociale relationer og sammenhænge 11. november 2013AM:2013side 3

Nogle stikord:  Organisationer er politiske systemer  Arenaer for interesse-konflikter  Et spil om alliancer, dagsordner, magt  Organisationer er de - koblede systemer  Garbage can-teorien  Anledninger der sammenkobler tilfældige problemer og løsninger - tidsstrukturering  Sekventiel opmærksomhed  Mimetisk isomorfisme – dekobling af form og indhold 11. november 2013AM:2013side 4

 Hvis virksomheder fungere som ideelle bureaukratier eller maskiner  så gælder det om at få arbejdsmiljøet proppet ind i designet  Hvis virksomheder fungerer som politiske og de-koblede systemer  så handler om at etablere anledninger, alliancer, arenaer for opmærksomhed 11. november 2013AM:2013side 5

Jeg bliver nødt til at bande i kirken  Arbejdsmiljøet er en relativt marginal problemstilling i mange virksomheder  Vi kan faktisk ikke tænke min logik til ende  fordi logikkens præmisser strider mod vores grundlæggende forståelse – vores paradigme – om hvordan effektive organisationer bør fungere. Vi er fanget i maskinmetaforen  Og jeg bliver nødt til at tage forbehold 11. november 2013AM:2013side 6

Praksis  Tre arketyper  Den store offentlige organisation  Den trimmede produktionsvirksomhed  Den tilpasningsdygtige underleverandør 11. november 2013AM:2013side 7

Den store offentlige organisation  Arbejdsmiljøkoordinatoren:  Arbejdsmiljøet er blevet opprioriteret; en del af HR  Vi arbejder strategisk og systematisk  Vi har været igennem omstruktureringer; men AMO er blevet tilpasset  Der er styr på det  Arbejdsmiljørepræsentanten ude i enheden:  Det kører som det plejer, vi får mere støtte oppefra, men det betyder ikke så meget  De største problemer knytter sig til omstruktureringer  Det handler om at koble arbejdet og arbejdsmiljøet  Det er det daglige samarbejde der er det vigtigste 11. november 2013AM:2013side 8

Den trimmede produktionsvirksomhed  Her virker systematik og planlægningsprocedurer rigtigt godt  (Det er ikke rigtigt strategisk)  En vanskelighed er at vedligeholde opmærksomheden i hele ledelsesgruppen hele tiden  En anden er at kunne håndtere; det der ikke passer ind i systematikken 11. november 2013AM:2013side 9

Den tilpasningsdygtige underleverandør  De helt små: Det er bare noget andet  Bygge- og anlæg  Arbejdsmiljø, især sikkerhed, fylder mere  Der er kommet mange AM-professionelle i branchen  Der er en bevægelse væk fra gamle mønstre  Ofte knyttet til generationsskift  Det knækker ikke kurven  Forbløffende mange virksomheder …  … med velfungerende AM-arbejde er blevet kick-startet af et AT-påbud 11. november 2013AM:2013side 10

Hvad er det for et billede jeg tegner?  Der er en bevægelse i retning af mere systematik, større opmærksomhed bl.a. topleder-fokus ifht. arbejdsmiljøet  Men der er også hele tiden et slip mellem ambitioner og virkelighed, topledere og mellemledere, de professionelle og praktikerne 11. november 2013AM:2013side 11

Perspektiverende opsamling  Dilemmaer  Mellem systematik og re-aktivitet  Mellem integration og subsidaritet ~ nærhed  Mellem ledelse og engagement  Hvem skal vi ansvarliggøre og hvordan? 11. november 2013AM:2013side 12

 Integration og systematik har været kongstanker i arbejdsmiljøtænk- ningen i mange år; men er det den rigtige vej? Er det den eneste vej? Eller er der andre muligheder veje – fx baseret på erfaring, engagement og nærhed samt ”u-integreret” fokus på arbejdsmiljøet? 11. november 2013AM:2013side 13