Solfangerne er rettet direkte mod syd. Taghældning 42 grader.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
VE-anlæg Solceller (Case og opgave).
Advertisements

klik her for næste billede
Temamøde Varmeanlæg 19. juni
Vinduer Case og opgaver – løsninger.
Solenergi i hjemmet.
Selvforsyning af Munksøgård
Børnehuset Kregme Børnehuset Kregme Instruktions møde
Installationer Varmeanlæg.
Klassificering af energibesparelser Case til enfamilieshuse Udgangspunkt:
ENERGI- OG MILJØCENTRET VI BESØGTE ENERGI- OG MILJØCENTRET ODENSE.
Installationer Varmt vand.
Luft- og vand varmepumpe
Roadmap for Fjernvarme Fjernvarmens Hus den 20. juni 2011
Baggrund – Hvorfor spare på energien – og hvorfor vedvarende energi
Generelt om varmepumper
Sådan energitjekkes installationerne
solfangere solceller pris for solceller/solfangere til skolen
Energibesparelser i sommerhuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut / Aalborg Universitet Inlæg klimamessen i Gribskov kommune 5. maj 2012.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Hvilke processer kan tænkes være relevante?? Chris Pedersen Seniormomskonsulent.
Udlejningsejendommenes Energiforbrug Mandag d. 9. november 2009 Hvordan kan installationerne gøres mere energivenlige ? v/Flemming Schrøder.
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
Energioptimering af bygninger Bilag. Energioptimering af bygninger 2010 Omsætning mellem energienheder Eks: 1 MJ = 0,278 kWh 1 liter fyringsolie.
Repetition fra 3.aften Mælkebøtterne blomstrer og den 1. udvidelse Påsætning af flere magasiner En dronning bliver til.
TitelIndholdVarighed Den elektriske familieSjov reklame for Energy Star (international standard for energi-effektive husholdningsprodukter) 1.01 minutter.
Individuel og kollektiv varmeforsyning: Muligheder og begrænsninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd.
KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. – 15. april 2011 Lyngby-Taarbæk Kommune ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger.
Energirigtig bygningsrenovering - Elselskabernes indsats Ingeniørforeningen 20. marts 2007 Konsulent Ulrich Bang.
Kloakering af sommerhusområdet i Sømarken
Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BEK 1314 af ) Formål: - Gennemføre regelforenklinger.
Skriftlighedsforløb Fokus på eksamensgenren kronik (redegørelse). Slutter af med en skriftlig opgave. Vi skriver på denne opgave i timerne. I skal være.
Klima og miljø fremtidssikring Klima og miljøstrategi Energi og miljøkonsulenten, Udviklings og bygge afdelingen Jane G. Hansen (JHA), cand. Polyt i Energiteknik,
Ringparken før renovering ”en hjertevarm og glad bolig, - åben mod verden og ikke helt firkantet”.
Vand på Island Et undervisningsforløb om vand og om hvordan vand udnyttes som resurse på Island. Ikke alle siderne er helt udviklet men kan bruges alene.
Hvilken udgift skal ikke være indeholdt i investeringsomkostningerne Projekteringsomkostninger f.eks. Udarbejdelse af projekt Byggepladsomkostninger f.eks.
Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.
Internet = information plus en masse andet ! Men nogle steder er en ”lukket fest” som kræver login ! Søren Noah © 2016.
Faglærerkonference uge 26
Velkommen til energikonference
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
Datadrevet Asset Management: Mere med mindre
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
”Elementært Watson” ”Det er ikke så svært, når man først får det lært”
Boligforeningsprojekt
Noter til Klimatologi otto.
4. Indsamling og behandling af oplysninger
Undgå unødige sprøjterester og minimer affaldsmængden.
Vindenergi! Forskere har lavet beregninger af vindhastigheden 80
Lineær & eksponentiel funktion
PROCESSEN FOR OPFØRELSE AF ET LAVENERGIHUS
Velkommen.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Hovborg Borgermøde d. 16. marts 2017
Refleksioner og drøftelser ved bordene
Intelligent vejbelysning
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
Fremløb til lejligheder 63 Returløb fra lejligheder 43 p.t.
Energieffektivisering i boligsektoren - redskaber, metoder og praksis
Direkte støtte 2018 Landbrugsseminar 2018
Fjernvarmeafkøling i Stævnen
Anatomi Lever, nyrer.
Slambehandling Udfældning af slam Ved sedimentation
Om energiomdannelser, energikilder og energibehov
Miljøvenligt køkken El – vand – affald ZEINAB, JANVIER OG GITTE.
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Lf. nr. 123 af 23/ om ændring af (…) virksomhedsskatteloven (…) - med seneste ændringer Anders Lützhøft.
Styring af professionshøjskoler – og uddannelsesudvalgenes rolle
Perspektivskifte Arbejdsmiljøloven Op
Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger
- Et eksempel fra Sjællands Universitets Hospital i Køge
Lige adgang til lejligheder og sæsoner for alle
Præsentationens transcript:

Solfangerne er rettet direkte mod syd. Taghældning 42 grader.

Viessmann Vitodens 300 naturgasfyr VELUX U12 solfangere Varmt Vand Fra Solen Midi anlæg 2-strengs radiatorsystem med Danfoss termostater Varmt brugsvand efter behov 500 liter buffer tank fyldt med ’radiatorvand’ Varmeveksler Separat kredsløb med frostvæske Varmeveksler Systemskitse

Styring med datalogger Viessmann Vitodens 300 kondenserende naturgasfyr Varmt Vand Fra Solen Midi anlæg

500L Buffertank (Varmveksler til varmt brugsvand og solvarme- pumpestation er omme bagved.) Solvarmeveksler (brun) med sekundærkredsens pumpe nedenunder. Grundfos Alfa pumpe til varmekreds cirkulation. Varmekredsens trykekspansion (rød).

Rør til/fra solfangere Solfangernes trykekspansion Varmtvands- cirkulationspumpe Varmeveksler til varmt brugsvand Solvarmepumpestation (primærside) Rør til/fra solvarmeveksler Buffertanken står her

Pasning Anlægget kører fuldautomatisk i dagligdagen, men kræver mindre omstillinger ved sæsonskift for at udnyttte solenergien bedst muligt og derved minimere fyrets naturgasforbrug. Hvornår skal der gøres noget for at udnytte solenergien mest muligt? –1. april – varmt vand fra fyret slukkes om formiddagen frem til kl –April/maj – efter behov, rumopvarmning fra fyret slås fra –1. juni – luk op for varmen i kælderen –1. september – luk for varmen i kælderen –September/oktober - efter behov, rumopvarmning fra fyret slås til –1. oktober – varmt vand fra fyret om formiddagen slås til igen Hvordan skal det gøres? Varmt vand fra fyret slukkes om formiddagen frem til kl : Om vinteren sørger fyret for at der er tilstrækkeligt med varmt vand fra morgen til aften. Faktisk sker opvarmningen i 2 perioder: 5:30-6:50 og Om foråret når solen er kommet tilstrækkeligt højt på himlen, skal fyrets varmtvandsforsying slås fra midt på dagen for a give solen en chance for at lave varmt vand. Det sker ved at forsinke starttidspunktet for den anden periode til kl 14. Sluk om formiddagen i perioden april-september –På fyret, indstil start på anden varmtvandsperiode til kl 14 (se note). –Hvis der kortvarigt er for lidt varmt vand, tryk på fyrets ’party’ knap. Tænd om formiddagen i perioden oktober-marts –På fyret, indstil start på anden varmtvandsperiode til kl 7 (se note). Rumopvarmning slås til eller fra efter behov, i perioden september/oktober-april/maj. Når det er slået til kører fyret i perioden 6-22 styret af udeføleren. Slå til en gang i september/oktober –På fyret, vælg varme og varmt vand ved tryk på ’radiator + vandhane’ knappen øverst til højre på panelet forneden. –Sæt cirkulationspumpen til at køre konstant ved i solvarmestyringen at indstille udgang 3 til Manual ON (se note) Slå fra en gang i april/maj –På fyret, vælg varmt vand ved tryk på ’vandhane’ knappen øverst til højre på panelet forneden. –Sæt cirkulationspumpen til at køre ’automatisk’ ved i solvarmestyringen at indstille udgang 3 til AUTO (se note) Varme i kælderen om sommeren slås til i perioden juni-august ved at lukke up for radiatortermostaterne i kælderen. Rumopvarmningen fra fyret skal være slået fra i denne periode så det er solen og ikke fyret der opvarmer kælderen. Slå til 1. juni –Radiatortermostaterne i kælderen sættes på 4. Rør ikke de øvrige radiatortermostater i resten af huset. Slå fra 1. september –Radiatortermostaterne i kælderen sættes på 2, undtagen i vaskekælderen som sættes på 2,5.

Sensor- og styringsforløb 4/6/2010: Højt flot solskinsvejr. Ikke en sky på himlen. Dagsproduktion på 46,9 kwh (hidtidig rekord). Gasfyret tænder kortvarigt tidligt om morgenen for at sikre tilstrækkeligt med varmt vand. En stor del af energien benyttes til at opvarme badeværelserne og kælderen.

Rentabilitet på solvarmen Hele anlægget, alt inklusive og efter boligforbedringstilskud, har kostet ca kr., fordelt på ca kr. for fyret og kr. for solvarmen. Solvarmen sparer naturgas for over kr. i løbet af 20 år (i nutidskroner). Det alene svarer til tilbagebetaling af investeringen plus 3% skattefri forrentning ud over inflationen (skønsmæssigt 3%) i 20 år. Hertil kommer andre besparelser og goder med en værdi på over kr. (i nutidskroner): reduceret gangtid på gasfyret, sparet tagdækning, afledte energibesparelser, renere drikkevand og fornøjelsen. Der må forventes store ændringer i energipriser og tilgængelige energikilder i anlæggets levetid. Anlæggets fleksibilitet er derfor værdifuld. Anlægget er bygget så det kan repareres, opgraderes eller ombygges efter behov, i stedet for at skulle erstattes af et nyt ’fyr’ efter år. Tilbagebetalingstiden på anlægget er under 10 år, hvorimod holdbarheden af de væsentligste dele er over 20 år (tank, rørføring, solfangere). Energimæssigt er anlæggets tilbagebetalingstid ca. et par år, dvs. anlægget på et par år har produceret mere energi end det krævede at bygge det.