Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad er talent i EUD Suna Christensen, Nationalt Center for Erhvervspædagogik (NCE), Professionshøjskolen Metropol.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad er talent i EUD Suna Christensen, Nationalt Center for Erhvervspædagogik (NCE), Professionshøjskolen Metropol."— Præsentationens transcript:

1 Hvad er talent i EUD Suna Christensen, Nationalt Center for Erhvervspædagogik (NCE), Professionshøjskolen Metropol

2 Hvad er talent i EUD? Antropolog, ph.d i uddannelsesstudier Forskning i læreprocesser i arbejdslivet / hverdagslivet Vejleder på opgaver og afgangsprojekter om talent på Diplomuddannelsen i erhvervspædagogik (DEP) Talentforskning: Eksplorativt casestudie af talentforståelser i EUD 2014 (CoE, Talentvejen, Uddannelseslaboratiet, Skills og et talenthold på en grunduddannelse på ESnord) Følgeforskning af implementering af talentspor på to uddannelser: TEC (København) og Dalum landbrugsskole (Odense) Empiri: Interview, observationer, dokumentanalyse Publikationer: Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 2015, Vol 63, Issue 3, p. 2-7 Dansk Pædagogisk Tidsskrift 2016

3 Hvad er talent To pointer i dag: 1.Hvad er talent i EUD i et pædagogisk perspektiv? 2.Hvilken pædagogisk kultur understøtter bedst udvikling af talent?

4 Talent – del af ”bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser” Arbejdsrapport 2011 – anbefalede udvikling af talentspor Skole eksperimenter – definition og spotning af talent Reform 2014: Erhvervsskoler skal påtage sig opgaven med at udvikle talenter

5 Hvorfor er talent vigtigt? Alle elever skal blive så dygtige som de kan Global konkurrence Mulighed for udvikling og fornyelse af fag og håndværk Mulighed for at stille høje forventninger til bogligt svage elever - Men hvordan uddanner vi dem?

6 Ingen entydig forskningsmæssig definition på talent – i stedet forskellige billeder på hvad talent kan være: Klassisk talentforståelse: fokus på individet EUD utraditionel ramme for talent: fokus på konteksten og flertydighed i udførelsen

7 Forskning: praktiserede talentbegreber i EUD Der findes mere end 100 erhvervsuddannelser i Danmark. Den talentfulde håndværker, sosu-hjælper eller frisør kendes både som a) ham eller hende, der kan arbejde på tid og præstere til konkurrencer, og som b) en, der kan arbejde i bredden og selvstændigt udvikle praktiske løsninger til konkrete problemstillinger – det udvider fokus i talentundervisningen.

8 Talent i et pædagogisk perspektiv – fund fra forskning i spotning, undervisning og vurdering ‘Nøgle’ vidensprocesser: At kunne noget praktisk og socialt, dvs. talenter ‘spottes’ efter hvordan de gør deres fag Hvad talent er, tales ofte frem i kontrast til traditionelt fokus på boglig og skriftlig viden som ‘høj’ viden Talent er knyttet til faglighed (kontekstafhængigt)

9 Talent kan sætte fornyet fokus på faglært viden Empirisk definition af talent som alternativt højniveau til EUX: ”Vi holder fast i, at det [talent] er det praktiske og EUX’erne er noget mere boglige i udgangspunktet” (faglærer, tømrerlinje) Det ‘høje’ i EUX er det studieforberende niveau = akademisk kontekst Det ‘høje’ i talent er det praktiske niveau = faglært kontekst

10 Talent åbner mulighed for at tiltrække ikke- boglige elever til høj-niveau undervisning: Hænderne i centrum for organisering af læreprocesser: ”Vi har en der er ordblind, ekstremt ordblind, og han understøtter rigtigt godt talentarbejdet, for når vi laver materiale [undervisningsmateriale] så er vi parat til at knalde nogle spørgsmål på bordet og smide en bog hen og henvise til alt muligt. Hver gang jeg gør det, hjemme ved skrivebordet, så slår det mig: ”Hvordan fanden kommer Lars igennem den her bog – det kan han ikke. Men han er en hammer dygtig håndværker, og vi bruger ham som vores mentale eksempel på det vi skal understøtte (…) han er god, han er lynende intelligent, men han kan nærmest ikke skrive sit eget navn – men han er den bedste mand, hvis vi snakker faglighed” (faglærer, tømrerlinjen)

11 Eksperiment baseret pædagogik – talenter er dem som tør at lære: ”Vi har lavet nogle ting hvor […] jeg bare har fået en god ide – jeg ved ikke om det kan lade sig gøre, men prøv lige. Det har de gjort med stor fiasko til følge… - og succes. De lavede nogle ting, som ikke kunne lade sig gøre, men… de tør godt fejle. Dér mærker man, at man har spottet rigtigt, for hvis der er en, der ikke tør gøre noget, så overvejer vi lige, hvor talentet er i det her” (faglærer)

12 Sammenligning af talentbegreber i EUD TalentforståelseSkillsTalent FormålGuldmedaljerHåndtering af faglig kompleksitet Forståelse af talentIndividuel præstation - uafhængig af kontekst Praktisk refleksion - kontekstafhængig. Pædagogisk kulturPræget af konkurrence Træning og præcision præstationsorienteret Risikovillighed Eksperimentbaseret læringsorienteret AftagereVerdensmesterskaberVirksomheder med tilstrækkelig opgavekompleksitet KontekstKonkurrenceUdvikling

13 Hvad er talent? Sidemandsøvelse, 2 x 2 min: Hvilket talentbegreb har I på jeres skole? Spørg på skift jeres sidemand, om han/hun ser arbejdet med talent på sin skole som: a)Læringsorienteret, eller b)Præstationsorienteret Spørg gerne efter tegn på det ene eller det andet.

14 Talent i EUD: Opgør med traditionelt kundskabshierarki Talent som praktisk og social kompetence sætter fornyet fokus på hvad det vil sige at være dygtig faglært Håndværk som vidensform (modsat boglighed) er knyttet til en særlig praktisk kontekst Læringskultur udfordrer præstationskultur

15 Talentfuld pædagogisk kultur? Hvis målet er praktisk og sociale kompetencer på højt niveau, hvilke krav stiller det så til undervisningen? Tæt kobling mellem skole og virkelighed i læringsaktiviteter – traditionelt skel mellem teori og praksis giver ikke viden-som-kunnen mulighed for at udfolde sig Eksperimentbaseret undervisning som situerer læring i relationen mellem elev og materiale (kunde)

16 Talent Udviklingen af talentspor på erhvervsuddannelser rummer perspektivrige åbninger: for ambitiøse elever i fornyelsen af grundlæggende træk i erhvervsuddannelserne for elever, der hurtigt dømmes bogligt svage og derfor mødes med lave forventninger i deres uddannelsesforløb.

17 Læringsmiljø: Tæt kobling mellem skole og virkelighed Virkelighedsnær undervisning: Det der læres er ikke viden-om-praksis (ud fra teori eller manual), men form for deltagelse-i-praksis (mesterlære) Indhold i undervisningen er ikke et bestemt indhold (teori), men en sag eller en måde at vide på (gennem deltagelse eller kropsligt engagement)

18 Institut for Socialfaglig og Pædagogisk Efter- og Videreuddannelse Didaktiske relationer i praktisk orienteret talentundervisning LærerElev Indhold


Download ppt "Hvad er talent i EUD Suna Christensen, Nationalt Center for Erhvervspædagogik (NCE), Professionshøjskolen Metropol."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google