Spiseforstyrrelse og krop Psykoedukation. Erfaring har lært os, at der er en vis sammenhæng mellem følelser og kropslige udtryk Hoppe og danse af sorg?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Livet i familien, hvor spiseforstyrrelsen er flyttet ind.
Behandling Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Hjerte-kar sygdomme Det SYGE hjerte.
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Tværsektoriel ledelse – hvorfor, hvordan, hvorhen?? Volume II
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
25.September 2006 Hvad er formålet med dette arrangement v/ elene fleischer.
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Jeg er flyttemand Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Kursus i Toscana 6-10 juni 2012 Steen Lund Hansen
Ved du, at du kan få hjælp hos os, hvis du eller din partner snorker?
Børn og Smerter Visualisering & smertehåndtering Udvidet familiekursus, d. 6. marts 2010 Susanne Gjersing & Charlotte Jensen
Skoleparathed.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Tema: Hvad med de andre? Psykoedukation til patienter med depression
Mestring og relationsbehandling
At være magtesløs med den magtesløse
VELKOMMEN TIL PÅRØRENDE PSYKOEDUKATION Session 1 - Introduktion.
Ambulatorium for Spiseforstyrrelser PC Stolpegård
Hvilke faglige basiskompetencer bør den ideelle talentudvikler besidde? Hvilke personlige egenskaber er vigtige for en talentudvikler at besidde? Hvordan.
TNL Lederuddannelse.
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Psykoedukation for patienter med skizofreni
CASSIOPEIASTUEN TRIVSEL OG LÆRING. MORGENMAD Hygge og dialog!
Tema: Depression – Hvad er det
Orienteringsmøde 11. november Trørødskolen - en attraktiv skole! rummelighed og anerkendelse faglighed og arbejdsglæde klare regler og godt humør.
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Støvring den 11. september 2007
Labans bevægelseskvaliteter
Introduktion til nyansatte – krop i læring
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Maskulinitet.
FÆLLESSKAB GLÆDEANERKENDELSE LÆRING Vores F L A G Ådalskolen og SFO Kvædehuset.
- psykodynamisk perspektiv
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
DBT Mere om ACCEPT (Fælles for alle mindfulness-tilgange)
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Tema 4: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Forudsætninger for en god samtale
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Tema 3: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur af borderline typen.
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt.
FTF Kommunikation og Konflikthåndtering Vinterkonferencen 2013
Stress En folkesygdom?.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Relations kompetencer
Vision mission værdier handleplaner
Psykoterapeutisk afsnit F4 PSYKIATRISK CENTER FREDERISKBERG.
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
Hvad er det? Hvordan kan det forstås? Hvad kan man gøre for at hjælpe? Bjarne Yde Ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien Silkeborg Angst & OCD.
Traumer og PTSD II Program Kom til stede Siden sidst – navne til kursusbevis, litteratur Rammesætning Et trygt sted Traumer – årsager, reaktionsmønstre.
Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Find ro og styr dig selv med meditation Den indre og ydre verden Det.
Patientundervisning 1. Session Unipolar depression Symptomer og stemningsregistrering.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Kommunikation og samvær med den skizofreniramte Undervisere:
Den gode børnesamtale -handler om mere end barnets ret til at blive hørt Det handler om hvordan barnet bliver hørt.
Målrettet kommunikation
Program Velkommen Siden sidst Fagligt oplæg om behandling:
UDVIKLINGSKATALOG - A Lavt “D” kan udvikle sig ved at:
Jesus, jeg vil gi’ Dig mit liv 1, S1
Trivsel og mental sundhed
Kropslig læring - oplæg UCC. Mikael Lytzen
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Tag snakken – bryd vanerne
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Præsentationens transcript:

Spiseforstyrrelse og krop Psykoedukation

Erfaring har lært os, at der er en vis sammenhæng mellem følelser og kropslige udtryk Hoppe og danse af sorg? Synke sammen i glæde? Kommunikationen forstyrres, når afstanden mellem følelser og kropslige udtryk bliver for stor, f.eks. et påtaget smil ”Berøre” og ”bevæge” – kropsligt og emotionelt

Mange lægger først mærke til kroppen, når den volder kvaler Gener og smerter opstår ikke uden videre En udfordring at se symptomer i sammenhæng med vaner og kropslige væremåder, som den enkelte sjældent er bevidst om Det samme symptom kan forstås i mange sammenhænge ud fra et individuelt perspektiv

Vaner Vaner kan forstås som kropslig kundskab Situationer, som stiller uvante krav til mestring, vil kræve ny læring og modificering af gamle vaner (Anne Gretland)

Kropslige vaner og væremåder har altid et formål og de er altid hensigtsmæssige ud fra personens opfattelse af situationen Kroppen er meningsbærende Kroppen er udtryksfelt for det levede liv

Vaner er viden og hukommelse sidder ”i hænderne” og ”i kroppen”. Det er kroppen, der ”forstår”. Vaner har magt over os, for de er en del af os selv Vaner er vores tidligere erfaringer, der er indvævet i vores praksis, og på den måde former vores nutidige virkelighedsforståelse.

Følelser kan udtrykkes kropsligt Følelser kan reguleres gennem kroppen Gensidighed mellem kropslige væremåder og følelser – både i nuet og over tid Almen menneskelig beskyttelses mekanisme at hæmme følelser og følelsesudtryk gennem hæmning af vejrtrækning og bevægelse. Fordele og omkostninger: mærker ikke så meget …!

Kontrol og spontanitet Patienter med en spiseforstyrrelse er ofte i høj grad præget af kontrol. Kontrol muliggør spiseforstyrrelsen. Spontanitet har sammenhæng med at kunne og turde mærke behov Øget kropskontakt bedrer muligheden for at mærke sine behov

Med en spiseforstyrrelse følger ofte et forvrænget kropsbillede Patienter med en spiseforstyrrelse er ofte utilfredse med sin krop Utilfredshed med kroppen har sammenhæng med lavt selvværd En anerkendende kropslig tilgang kan bidrage til udvikling af selvet og øget selvværd.

Aktuelle kropslige temaer At tage plads eller krympe sig At hævde sig eller undvige At vise sig eller skjule sig At være pågående eller tilbageholdende At være åben eller lukket At være tiltrukket eller frastødt At være stærk eller svag At være stor eller lille At være tung eller let At være oppe eller nede At være inde eller ude At være foran eller bagefter At være vedholdende eller eftergivende At holde sig oppe eller falde sammen At være langsom eller hurtig At være stiv eller fleksibel (Anne Gretland 2007)

Berøring kan være en hjælp til at opleve sig selv Berøring kan være en måde at komme i kontakt med egne følelser og krop på Berøring er altid en tilnærmelse til den andens livshistorie – et møde med den andens gode eller ubehagelige minder Derfor kan berøring virke både rar og beroligende og smertefuld og utryg

Spørgsmål?