På opdagelse blandt Roussillon vinene. Roussillon: Den østlige del af departementet Pyrénées-orientales Hovedby: Perpignan På opdagelse blandt Roussillon.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KiMs – Maj KiMs SMAGSTEST - franske kartofler - Maj 2012.
Advertisements

Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Hvad hedder det ????. Hvad hedder det ???? Portvin.
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
® - we shape your ideas Middelhavskrukker Forår 2009.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
8. december 2010 på Egegård Skole
Hjertevenlig kost i praksis
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Maden stiger dig til hovedet!
Mad og vin – det lykkelige ægteskab
Menuteori ved Jesper Rye - hvordan man planlægger en menu til selskab.
Ændring af arbejdsmiljøloven
1. Åbenhed og gennemsigtighed 18 initiativer 3 ?
CLOU Prisliste Priserne er beregnet til privat salg og er inkl. Moms
Boblende nydelse og luksus
Perlehønebryst Frisk blomme
Vintertrafik og meldinger Hvem melder. SIDE 2 Meldingsskemaet Randers, januar 2010.
Menu teori.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
Velkommen til Spanien, Andalusien Af Mariann Præstegaard
På opdagelse blandt Roussillons vine Anneks 1 : Druesorter til hvide AOC vine.
Velkommen til vinsmagning. ALSACE Robert & Astrid Muhlberger er 4. generation i Muhlbergers historie Ejendommen er på 13,5 ha. Deres filosofi er at udvikle.
Julekalender 2010 For Herren i Huset For Fruen i Huset
Annex 2: Røde vine Centre d’Information des Vins du Roussillon Vignobles et grands crus du Roussillon På opdagelse blandt Roussillons vine.
Dansk – fransk Menulære
F RANSK V INLOV Vin de Table Vin de Pays VDQS AOC Cru Classe systemet.
På opdagelse blandt Roussillon vinene. På opdagelse blandt Roussillon vinene - 2 Geografisk Placering Roussillon: Den østlige del af departementet Pyrénées-orientales.
Kan Bordeaux klare konkurrencen fra ”de nye vinlande” ? 3 udfordringer til Bordeaux.
BORDEAUX THE WORLD’S FINEST WINES. HISTORIEN I 1600-tallet begynder Haut-Brion som de første at arbejde med forbedringer af vinen. I 1600-tallet begynder.
Bjergprædikenen (26) Rigets konge Matt 7,28-29.
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Statistik.
Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt..
Vinsmagning Hasserishave, d. 19/
Jobrådgivernes Brancheforening Brugertilfredshed hos ”anden aktør” København 30. november 2011.
Anneks 8: Geografi, geologi og produktion ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru Vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
Anneks 3: Tørre AOC vine ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Kommunal Faldforebyggelse v/ Hanne Skov, faldkonsulent
Et vejledningsværktøj KOT Ansøgningsflow. Forsiden af Optagelse.dk 2.
Øl fremstilling & smagning Øllets stamtræ.
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
Lær at søge bedre på nettet
Anneks 4 til 7: De Naturligt Søde AOC vine ROUSSILLON-INFO Vindistrikter og Grand Cru vine i Roussillon På opdagelse blandt Roussillon vinene.
Sådan laver man vin En vinøs historie. Processen som helhed.
AGWAPLAN IDA- møde om Vandrammedirektivet Side 1 · · Life projekt Agwaplan Samarbejde med landbruget om vandplaner med fokus på Ravn Sø Henrik.
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Priorat – den grimme ælling Vinsmagning 9/9-04.
Citrontræet Et indtil 6 m højt træ Kræver varmt klima Findes ved middelhavet Dværg-arter på ca. 2,5 m Mere hårdføre Populære i nord- europæiske drivhuse.
COTES DU VENTOUX CONTRA CHATEAUNEUF DU PAPE Er de store pengene værd?
Grunde til at jeg elsker dig
1 Hvad kan kommunerne gøre for at motivere til miljø- og naturtiltag på jordbrugsbedrifter? ”Natur- og vildtpleje efter brakkens forsvinden – muligheder,
Udskrevet d. 28. marts 2015, dias nr. 1 Vejen til vækst Hvad er udbyttepotentialet i vinterraps? v. Planteavlskonsulent Torben Føns.
Geokommunikation - visualisering af geografiske data.
Sicilien Fra Bulk til Kult Vinskolen 17. august 2006.
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
V INSMAGNING 22. SEPTEMBER 2016 Officersklubben Tordenskiold.
Øl og mad tirsdag den 29. august 2017
Terroir Smagning.
MWL smagning 2. marts 2018 Hos Lisbeth og Olav Ved Mads MWL.
Præsentationens transcript:

På opdagelse blandt Roussillon vinene

Roussillon: Den østlige del af departementet Pyrénées-orientales Hovedby: Perpignan På opdagelse blandt Roussillon vinene - 2 Po ł o ż enie geograficzne Geografisk Placering

Roussillon er afgrænset af : Middelhavet mod øst Corbières bjergkæden mod nord Pyrenæerne med Canigou bjerget mod vest Albères mod syd 3 floder: Agly, Têt og Tech På opdagelse blandt Roussillon vinene - 3 Geografisk Placering

De østlige Pyrenæer står for : Stort udvalg i tørre og søde vine 2% af den franske vinproduktion (i volumen) 80% af den franske produktion af de Naturligt Søde Vine Areal : ha 15 forskellige druesorter 73% af AOC vinene 80% af vinmarkerne ligger på skråninger Winnice w liczbach Fakta om Rousillon På opdagelse blandt Roussillon vinene - 4

Winnice w liczbach Gennemsnitligt udbytte = 40hl/ ha (Det gennemsnitlige franske udbytte = 60hl/ ha) Gennemsnitlig produktion = hl Naturligt Søde AOC vine = hl Tørre AOC vine = hl Vins de pays og bordvin= hl (4/5 = VDP) Fakta om Rousillon På opdagelse blandt Roussillon vinene - 5

Winnice w liczbach Roussillon : et område med mange små vinavlere Små familiebrug på gennemsnitligt : 9 ha 4.500vinavlere, hvoraf ejere dyrker vin på fuld tid 75% af vinproduktionen bliver varetaget af ca. 60 kooperativer Fakta om Rousillon På opdagelse blandt Roussillon vinene - 6

Druesorter til fremstilling af tørre AOC vine: Rødvine  Grenache noir  Carignan noir  Cinsault  Lladoner Pelut  Mourvèdre  Syrah Hvidvine  Grenache blanc  Grenache gris  Macabeu  Malvoisie du Roussillon  Marsanne  Roussanne  Vermentino 15 szczepów na wina jako ś ciowe De 15 druesorter til fremstilling af stilfulde vine Se bilag 1 for oplysninger om de hvide druesorter og bilag 2 for oplysninger om de røde druesorter På opdagelse blandt Roussillon vinene - 7

15 szczepów na wina jako ś ciowe Rødvine  Grenache noir Hvidvine  Grenache blanc  Grenache gris  Мacabeu  Malvoisie du Roussillon  Muscat d’Alexandrie  Muscat à petits grains Druesorter til fremstilling af Naturligt Søde AOC vine : 15 szczepów na wina jako ś ciowe De 15 druesorter til fremstilling af stilfulde vine Se bilag 1 for oplysninger om de hvide druesorter og bilag 2 for oplysninger om de røde druesorer På opdagelse blandt Roussillon vinene - 8

Mange forskellige geologiske strukturer og mikroklimaer Varierende jordbundsforhold hvoraf mange er godkendt som AOC (f.eks. Côtes du Roussillon Villages) - kalk - skifer - gnejs - granitholdigt sand - ler - og sandholdige lag - småsten Et betagende landskab Et område med varierende jordbundsforhold På opdagelse blandt Roussillon vinene - 9

Du ż a ilo ść terroirs Et område med varierende jordbundsforhold På opdagelse blandt Roussillon vinene - 10

Idealny klimat Et ideelt klima På opdagelse blandt Roussillon vinene - 11 To perioder: tørke = sommer regn = efterår og tidlig forår Kraftige og hyppige vinde (en naturlig beskyttelse mod sygdomsangreb på vinstokkene) Gennemsnitlige årlige klimatiske parametre : Regnmåling = 500 – 600 mm Antal soltimer = timer (~316 dage/365) Middeltemperaturer = 15°C

AOC o bardzo ró ż nych charakterach Tørre AOC vine (8) :  Collioure (hvid, rosé, rød)  Côtes du Roussillon (hvid, rosé, rød)  Côtes du Roussillon Les Aspres (rød)  Côtes du Roussillon Villages (rød) 13 AOC vine Hertil kommer 4 vine kendetegnet ved navnet på den pågældende kommune : CRV Caramany CRV Latour de France CRV Lesquerde CRV Tautavel Se anneks 8 for udførlig præsentation af geografi, geologi og produktionanneks 8 På opdagelse blandt Roussillon vinene - 12

Tørre Rødvine Der findes forskellige metoder til vinfremstilling Lagring = gennemsnitligt 2 år i tanke eller på fade Afstilkning efterfulgt af traditionel udblødning Kulsyreudblødning (f.eks. Carignan) Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Vinfremstilling og karakteristika På opdagelse blandt Roussillon vinene - 13

Tørre Rødvine Lette og behagelige vine, der skal drikkes unge ved 13 ° - 15°C forskellige hors d’œuvres og delikatesser Kraftige, mere fyldige, ældre vine, der skal drikkes 1 time efter åbning ved 17°C vildt, kødretter og ost Opbevaring i kælder: Côtes du Roussillon 6 år Côtes du Roussillon Villages Og Collioure 10 år Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Vinfremstilling og karakteristika Se bilag 3 for en udførlig præsentation af de tørre AOC vine På opdagelse blandt Roussillon vinene - 14

Rosé vine Fremstilling ved aftapning af mosten til videre gæring efter nogle timers udblødning Friske og kraftfulde vine. Serveres ved °C charcuterie, lyst kød og paëlla. Velegnede til apéritif Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Vinfremstilling og karakteristika Se bilag 3 for udførlig præsentation af de tørre AOC vine På opdagelse blandt Roussillon vinene - 15

Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Tørre Hvidvine De fleste fremstilles ved udblødning med skinkontakt, dog fremstilles nogle vine ved direkte presning af druerne. Fremstilling ved konstant temperaturovervågning Lagring i tønder forekommer oftere og oftere Vinfremstilling og karakteristika Se bilag 3 for udførlig præsentation af de tørre AOC vine På opdagelse blandt Roussillon vinene - 16

Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Tørre Hvidvine Vine med rig aromatisk sammensætning. Serveres ved °C skaldyr, fisk og eksotiske retter. Velegnede til apéritif Lagring i kælder: - de fleste vine skal drikkes unge (2 år) - vine lagret på egetræsfade : minimum 3 år Vinfremstilling og karakteristika Se bilag 3 for udførlig præsentation af de tørre AOC vine På opdagelse blandt Roussillon vinene - 17

Łą czenie potraw z winami wytrawnymi Mad- og vinsammensætning (tørre vine) På opdagelse blandt Roussillon vinene - 18 CdR hvidCdR roséCdR rødCdR Villages rød Coll. hvidCollioure rosé Collioure rød Fiskesuppe*** Blandet Salat ***** Charcuterie ******* Skaldyr***** Krebsdyrfadlagrede vine** Fisk i sovs*** Vinsaucer Lyst Kødfadlagrede vine ***** Rødt Kød *** Vildt fadlagrede vine*** Vildt i sovs *** Frisk gedeost*** Tør gedeostfadlagrede vine Oksekød ***

13 AOC o bardzo ró ż nych charakterach 13 helt særskilte AOC vine Naturligt Søde AOC Vine : Rivesaltes (ravgul, grenatrød, teglfarvet) Maury (rød og teglfarvet) Banyuls (hvid, rosé, ravgul, rød,teglfarvet) Banyuls Grand Cru (teglfarvet) Muscat de Rivesaltes (hvid) Se anneks 8 for udførlig præsentation af geografi, geologi og produktionanneks 8 På opdagelse blandt Roussillon vinene - 19

Denne metode blev taget i brug i 1285 af Arnau de Vilanova, der underviste ved universitetet i Montpellier og var læge ved det kongelige hof på Mallorca : Under gæringen tilsættes mosten neutralt vinsprit (96% vol.) i forholdet % Gæringsprocessen afbrydes Visse Naturligt Søde Vine fremstilles ved alkoholudblødning Bærmen tilsættes alkohol (mutage sur marc) „Mutage” Tilsætning af alkohol På opdagelse blandt Roussillon vinene - 20

Naturligt Søde Rødvine Fremstilles enten ved at tilsætte alkohol til bærmen (mutage sur marc) efterfulgt af en lang alkoholudblødning eller ved tilsætning af alkohol til mosten Lagring af Naturligt Søde Rødvine teglfarvede Naturligt Søde Rødvine Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Vinfremstilling og karakteristika På opdagelse blandt Roussillon vinene - 21

Naturligt Søde Hvidvine Fremstilling enten ved nogle timers udblødning eller ved direkte presning Alkohol tilsættes før (Muscat) eller efter presning af bærmen Lagring af Naturlig Søde Hvidvine ravgule Naturligt Søde Hvidvine Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Vinfremstilling og karakteristika På opdagelse blandt Roussillon vinene - 22

Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Lagring af Naturligt Søde vine Iltfattigt miljø : i fulde tanke eller på flaske Oxidativt miljø : lagring mellem 2 - >20 år : - i eller uden for vinkælderne - i ikke fyldte tanke, (hvis af træ, så store fade, tønder eller halvfade) - i glasballoner eller halvfade i fri luft i 9 til 12 måneder Vinfremstilling og karakteristika På opdagelse blandt Roussillon vinene - 23

Winifikacja i w ł a ś ciwo ś ci win Naturligt Søde Vine Vinene er velegnede til apéritif, ost, desserter samt til andre anretninger foie gras, fjerkræ, ovnstegt kød… desserter med fløde, chokolade og frugt Serveres ved °C. Ældre vine skal dog serveres ved °C. En flaske Naturligt Sød Vin (lagret under tilstedeværelse af ilt) kan holde sig i flere måneder efter åbning Vinfremstilling og karakteristika Se bilag for udførlig præsentation af de Naturligt Søde Vine På opdagelse blandt Roussillon vinene - 24

Łą czeni potraw z winami s ł odkimi naturalnymi Madsammensætning til de Naturligt Søde Vine På opdagelse blandt Roussillon vinene - 25 NSV røde unge:Rimage, Vendange, Grenat Rivesaltes Teglfarvet Rivesaltes Ravgul Maury,Banyuls élévés et BGCru Muscat de Rivesaltes Mandler, nødder og jordnødder *** Tørrede frugter** *** Svesker eller dadler med bacon*** ** Tapas** *** Melon***** Foie gras** *** Lyst Kød Epices Vildt** Vildt i sovs*** Søde/saltede retter*** Indiske/Thailandske retter *** Tør gedeost *** Roqueforts, bleus, fourme*** FrugttærteFruits rouges *** Kage** ***** Mousses fruits Crème catalane, crème brûlée *** Is** ******** Chokolade***

Na zdrowie !... … z winem z Roussillon SKÅL ! i Roussillon vine