Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Priorat – den grimme ælling Vinsmagning 9/9-04.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Priorat – den grimme ælling Vinsmagning 9/9-04."— Præsentationens transcript:

1 Priorat – den grimme ælling Vinsmagning 9/9-04

2 Indhold Priorat-området og udviklingen 1. vin
Hvorfor er Priorat blevet så godt – og så dyrt? Druerne og vinifikation Resten af vinene

3 Priorat-området Isoleret vinzone i Tarrayona- provinsen i Catalonien (ved Barcelona) Kun 10 * 10 km! Kloster i 1100-tallet – kloster = priori  Priorato DO med 11 landsbyer – 4 førende byer Gratallops, Scala dei, Falset, Belmunt del Priorat

4 Udviklingen er gået stærkt
Fra gammelt forstenet provinsområde til guldrandet topmoderne vinproducent på 20 år. Hvorfor? FAO rapport i 1978 beskrev potentialet. Nogle unge vinproducenter købte 8 stykker jord – ville lave bedste vin på kooperativ, alle vine skulle hedde Clos - Alvaro Palacios, Mas Martinet, Rene Barbier (Mogador).... Kunne ikke blive DO pga druer og metode. Nu er disse, og mange andre, blevet selvstændige og laver DO vine. Ny teknologi kommet til. Fra 2001 DOC (kun Rioja og Priorat) Priorat har de samme to skoler som Barolo. Udenfor de bedste landsbyer laves vin stadig på gamle metoder. Mange kooperativer.

5 1. vin: Barranc Dels Closos, 1998
Den billigste vin fra Igneus Garnacha og Carinena, 3 måneder på fad. 14% 6,78 point ud af 10 på spansk vinsite 70 kr Philipson (2001)

6 Hvorfor er Priorat så godt – og dyrt?
Lille område med stejle terrasser i afsides beliggende bjergdale  Lavteknologi ved høst. Dog topmoderne i produktionen hos modernisterne (omkring Gratallops) Små producenter med lille produktion Lavt udbytte 5-6 hl/ha – bl.a. pga mager, stenet jorbund (skifer). Hele området producerer så meget som 1 vingård i Rioja Gamle vinstokke Alt dette: Unik koncentration. Typisk 14-15%. Køligere, kraftigere og mindre fadprægede end normalt i Nordspanien. God madvin – ikke marmelade-vine. Nogen meget duft men mere neutral smag (ikke så frugtig). Andre omvendt.

7 Druerne og vinifikation
Garnacha (Grenache) Carinera (Carignan) Cabernet, Merlot og Syrah kom til i 80erne Fadlagring på nye franske fade kom til i 80erne

8 Vin 2: Mas Igneus FA206, 1998 Cariñena, garnacha, cabernet.
6 måneder på 2. Års fade 14% 7,6 point ud af 10 på spansk vinsite (til pris 100 kr) Andre Mas Igneus får højere point 190 kr (La Cava) (gammel pris) *** hos Jesper Hedegaard

9 Vin 3: Clos Les Fites, 2001 40% Garnacha, 40% Carinena, 20% Cabernet
1 år på fad 15% Fra vingården Mas Dels Frares ved byen El Molar Kun 6000 flasker – kun produceret siden 190 kr (La Cava)

10 Vin 4: L’Espill, 1998 Garnacha, Carinena (Cabernet) 14%
Fra Bodegas Celler Cecilio, Gratallops 8,3 points ud af 10 på spansk vinsite (tilsyneladende bedste årgang) Alvero Palacio var ønolog på netop denne årgang som tak for, at vingården gav ham lov til at lave første årgang af L’eremita på gården. 350 kr (La Cava)

11 Vin 5: Clos Martinet, 1998 35% Garnacha Tinta, 20% Cabernet, 35% Merlot og 10% Shiraz  14,9% En af de første 8 marker der startede Priorat- bølgen 8,8 ud af 10 point på spansk vinsite. **** hos Jesper Hedegaard 370 kr (La Cava)

12 Vin 6: Compte Pirenne, 2000 Storebror til Clos Les Fites.
40% Garnacha, 30% Cariñena, 30% Cabernet 1 år på fad 14% Kun produceret siden 1999. 8,8 points ud af 10 på spansk vinsite 390 kr (La Cava)

13 Næste bølge? Palacios har købt marker i Bierzo!!!???


Download ppt "Priorat – den grimme ælling Vinsmagning 9/9-04."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google