Hvor går det økologiske marked hen?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

John Jensen Rådgiver AgroMarkets
Er Økologi noget for mig ?
Afkobling af stivelsesstøtte
Goldkøer Skal på græs i minimum 6 timer pr. dag
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Landbrugets indtjeningsevne sammenlignet med de øvrige EU lande
Marianne Mollerup KBH Madhus
Arbejdsglæde eller sygefravær
Velkommen til DGF’s 92. årsmøde og generalforsamling.
Trine Leerskov LandboCentrum
Forventninger til prisudvikling på korn og råvarer iflg. Agromarkets
Resultater af forsøg med stigende mængder kvælstof
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Procent til decimaltal
12. Valg af afsætningsalternativ
Har dansk landbrug stadig brug for en fælles landbrugspolitik?
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
Produktionen var på 50 ha spise løg til COOP
Grønne regnskaber Søren Kolind Hvid Landscentret | Planteavl.
Aktivitetsbaseret Omkostningsstyring
UTA- Årshjul. Optag på ungdomsuddannelserne 11. September 2013.
Det økonomiske øko- sædskifte
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
H:\OVH-DL\EU\0029sfb.ppt – EU-reform Planteproduktion 2004 Hvad indeholder EU-reformen, og hvilke tiltag må der forventes i forlængelse af reformen.
Hvordan udnyttes maskinparken optimalt?
Jeopardy Ikast Vestre Skole
Statistik om kvindelige iværksættere - udviklingen
DLF–TRIFOLIUM Græsfrøkonferencen 2008 Søren Halbye; Salgs- og marketingdirektør.
Prisudviklingen på kort sigt Future markedet.
Plantekongres 2008 Velkommen!. Formiddagens program.
Udvikling i GODS Transporten Sammenfatningsrapport maj 2010.
Stedet som indgang til digital forvaltning
Hvordan er det gået med økologisk vinterraps i 2003? Konsulent Peter Mejnertsen Landscentret Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl.
Beretning Gdr. Henrik Høegh, Holeby Landsudvalget for Planteavl.
Chefkonsulent Leif Knudsen, DLBR, Landscentret, Planteproduktion
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\HBB\PowerPoint\Grovfoderseminar 2004.ppt Kaliumindhold i foderrationen til køer Grovfoderseminar.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økonomi og Jura Driftslederens betydning for driftsresultatet Afdelingsleder Torben Wiborg.
Fjerkrævelfærd i praksis – gode råd
Etablering af raps og valg af sort
Grunde til at jeg elsker dig
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økonomi og Jura Økonomien i omlægning til økologisk planteavl Planteavlskongres 2007 v/økologikonsulent Peter.
Kvælstofbalancer på kvægbrug Konsulent Søren Kolind Hvid Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004 Dansk Landbrugsrådgivning.
Indlæg ved Landsplanteavlsmødet 13. januar 2009 Michael Brockenhuus-Schack.
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Indledning Overvejelser Hvad/ hvorfor Resultatet/forventninger
H:\OVH-DL\EU\0028jha.ppt Planteproduktion 2004 Hvad bliver priserne efter EU-reformen og hvordan orienterer man sig på verdensmarkedet? v/ statistik-
1 Plantekongres 9. Januar 2008 Thorkild Amby Stefan Ulrich Ellinger Sören Pagh Nyt om de boscalid-holdige svampemidler (Bell, Signum, Cantus)
Markedsudsigter for økologisk planteavl Thomas Vang Jørgensen Landscentret I Økologi.
10.mar. 15 Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri.
Thorsten Rahbek Pedersen
Velkommen til åbning af Planteproduktion 2004 Aktuelle udfordringer for dansk planteproduktion. Er der plads til den i det åbne land? v/ fødevareminister.
Kvickly Total 2011 Antal svar55153 Kvickly Kundemeter 2011 Rapportspecifikationer.
Er fusariumtoksiner i korn og majsensilage et problem? Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning.
Landskonsulent Christian Haldrup
Hvad gror der på markerne om 10 år? Plantekongres Herning, 8. januar 2007 Thomas Roland Forbrugerrådet.
Crimpning og ensilering af korn
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Eksport af økologiske markfrø
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Er der økonomi i økologi?
Eksempler på grundvandsbeskyttelse med energiafgrøder
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økonomi og Jura Risikostyring med finansielle instrumenter og handel med råvarer Landmand, cand.agro. Hans Luunbjerg,
”Tilpas markplanen” (efter EU-reformen) v/ Ole Schou Planteavlskonsulent LandboCentrum.
Biomasseproduktion i det økologiske sædskifte
Kløver- og græsfrøproduktion til eksport er et fokusområde i Sverige Thorsten Rahbek Pedersen Regional rådgivare Jordbruksverket
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økologi Biogas kan forbedre økonomien og næringsstofhusholdningen i økologisk planteavl Souschef Michael Tersbøl.
Fra Muld til Mund.
Energierhvervsanalyse
Præsentationens transcript:

Hvor går det økologiske marked hen? Kirsten Lund Jensen, Dansk Landbrug Plantekongres 2007

Stigende salg af økologi I DK steg detailomsætningen af økologiske fødevarer mere end 12 pct. i 2005 til 2,3 mia. kr. -plus direkte salg på 25 pct. af detailsalget. Foreløbige opgørelser for 2006 viser vækst i detailsalget på 15 - 20 pct. Markedsmæssige tiltag i samtlige supermarkedskæder vil medføre tilsvarende vækst i 2007. (Økologisk Landsforening) Dansk Landbrugs prognose frem til 2015

Økologisk markedsandel i pct. 2 4 6 8 10 12 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2015 Kilde: Økologisk Landsforening 1990 - 2005. 2006 er foreløbig mens 2015 er Dansk Landbrugs skøn

Salg af økologiske varer Kød og pålæg

Salg af økologiske varer Mælk og æg

Salg af økologiske varer Grøntsager

Salg af økologiske varer kornprodukter

Fordeling på varegrupper

Forbrugerrådets miniundersøgelse Forbrugerpanel, november 2006: Det økologiske forbrug stiger markant. 40% har købt mere det seneste år. Stigning inden for produktgrupper, der i forvejen har høj økoandel (mælk, æg, gryn), men kødet er kommet med - både okse og svin. Forbrug af basisvarer steget mere end forbrug af økologiske luksus- eller nydelsesprodukter Ikke voldsom afhængighed af husstandsindkomst: Studerende og ”fattige” under 300.000: +41% 300 til 600.000: +37% Over 600.000: +46%

Begrundelser for stigende forbrug smag, sundhed, kvalitet, allergivenligt etc. miljø, dyrevelfærd, tillid til økologiske producenter etc. bredere sortiment, nye produkter, lavere priser, bedre husstandsøkonomi etc. Kilde: Forbrugerrådet

Årsager til stigende salg af økologi Vi er (næsten) alle blevet rigere - og vil have indhold i samtalekøkkenet. En myte at danskerne ikke bruger penge på mad Økologi er blevet trendy - det naturlige valg Ansvarlighed betyder stadig mere for forbrugerne - CSR er kommet for at blive Priskrigen indvarslet af Lidl er udeblevet. Supermarkederne tør igen profilere sig på økologi. Udbud og tilgængelighed er øget også hvor salget historisk ikke har været så højt som i Kbh./Århus Løbende ”småskandaler” skubber flere forbrugere over til økologien, der ses som et sikrere alternativ Kilde: Forbrugerrådet

”Økologi er blevet cool og kendetegnet ved appetitlige og lækre produkter” I dag handler økologi ikke kun om produktionsformen, men i højere grad om smag, sanselighed og kvalitet. Langt de fleste køber dog økologisk af mere end én grund, der relaterer sig til sundhed, miljø, dyrevelfærd og ikke mindst smag/kvalitet. Økologi er ikke længere definitionen på rynkede økologiske æbler, knudrede gulerødder med jord på og den kedelige økologiske ost. www.superbrugsen.dk

”Økologi fordi vi skal passe på vores unger, vores jord og vores dyr” www.netto.dk

”Supermarkedskæderne bør tænke i nye baner for at profilere sig som ”rigtige” indkøbssteder” Den etiske forbruger er en realitet… I første omgang drejer det sig om at tilbyde fair trade-produkter og økologiske varer i et bredt og attraktivt sortiment. Disse varer vil i sig selv udgøre en stigende del af omsætningen, men samtidig vil ”etisk korrekte” varer medvirke til at profilere såvel producenter som detailhandlende. Kilde: www.supergros.dk/etisk-handel www.supergros.dk/etisk handel

Global Økologi Global handel med økologi ca. 240 mia. kr om året. Globalt salg steg med 8 pct. i 2005. I USA steg salget med 20 pct., mens Tyskland havde en vækstrate på 15 pct. Det tyske marked omsatte økologiske fødevarer for knap 30 mia. kr. i 2005, Storbritannien, Frankrig og Italien for 12 - 13,5 mia. kr. hver. Kilde: Organic Monitor, FIBL, Eurostat

Økologisk eksport I 2005 blev der eksporteret økologi for 252 mio. kr. 69 pct. af eksporten gik i 2005 til Storbritannien, Tyskland og Sverige. Eksporten af kødvarer steg med 50 pct. fra 2004 til 2005, og eksporten af mejerivarer og æg steg med 15 pct. Storbritannien er det største marked. 70 pct. af danske eksport af økologisk kød gik til briterne i 2005. Eksporten til Tyskland steg med 50 pct. i 2005. Især salget af mejerivarer og æg til Tyskland, er i kraftig vækst. Tyskland har stort potentiale. - mælkeprodukter, kød, havregryn mv. Kilde: Danmarks Statistik

Branchens vision: Danmark ”Årets Land” på BioFach i 2008 Tredobling af eksporten over 3 år.

Økologisk areal,1.000 ha Omlægning af 10.000 ha om året

Den økologiske produktion i 2015 Mælk 700 mio. kg. 15 pct. af produktionen Æg 12 mio. kg 22 pct. af produktionen Slagtekvægsbestand 15.000 stk. 6 pct. af produktionen Slagtesvin 115.000 stk. 0,5 pct. af produktionen Slagtekyllinger 240.000 stk. 0,2-0,5 pct. af produktionen Grøntsager 3.000 ha. 15-20 pct. af produktionen Kartofler 1.500 ha. 4 pct. af produktionen Konsumkorn 60.000 ha Bælgsæd & olieplanter til modenhed 10.000 ha

Hvad skal der dyrkes Foderafgrøder/frø Konsumafgrøder Foderkorn Korn især byg, hvede, men også havre, triticali, majs? Proteinafgrøder raps, ærter, lupin, hestebønne, Quinea? Grovfoder græs, majs, helsæd, soja?,, cikorie? mv. Græsfrø, kløverfrø, rapsfrø Konsumafgrøder Korn især grynhavre, brødhvede, maltbyg, brødrug Grøntsager Gulerødder, løg, salat, kål, mv. Kartofler Frugt og bær æbler, pærer, jordbær, mv.

Prisudviklingen på økologisk korn. kr. pr. hkg 450,00 Økologisk byg Økologisk hvede Økologisk havre Økologiske ærter Økologisk raps 400,00 350,00 300,00 250,00 200,00 150,00 100,00 50,00 0,00 jan-02 jan-03 jan-04 jan-05 jan-06 Kilde: Dansk Landbrugs regnskabsdatabase

Markedet lige nu Grynhavre Brødhvede Der er opnået priser 260 kr. pr. 100 kg. på det tyske marked for topkvalitet. Generelt 195-210 kr. pr 100 kg. Der tegnes kontrakter både for 2007 og 2008. Aftalepris for 2007 omkring 180 kr. pr. 100 kg. afhængig af kvalitet og tørhed. Brødhvede Brødhvede samme prisniveau som grynhavre. Hvede af brødkvalitet fra Tyskland afregnes pt. til 220-230 kr. pr. 100 kg. leveret i Jylland. Evt. muligheder for kontrakter i 2007. Kilde: Landscentret, DLG

Markedet lige nu Foderkorn Frøgræs Hvede og byg afregnes til 150-160 kr. pr. 100 kg. På det tyske marked lå prisen før jul på 170-180 kr. Der importeres majs som kan erstatte hvede i blandingerne Høje konventionelle kornpriser mindsker eksportmængder af økologisk korn fra Østlande. På sigt stort importpotentiale fra Ungarn - pt. 75.000 ha omlagt. Frøgræs Priserne følger ikke med kornpriserne op. Pt. Rigelig forsyning af det danske marked og lille eksport. Bedre marked for hvidkløverfrø. Kilde: Landscentret, Planteavl

Det økologiske marked er der, men Undersøg markedet og vælg den rigtige afgrøde. Lever den aftalte vare i den rigtige mængde og kvalitet, til den aftalte tid.