Phenoler og Ethere 2KEMI 2004 Phenoler Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Phenoler: En phenol.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Til finalen Stofmængde Hvor meget? Reaktioner Hvad vejer det?
Advertisements

Det sure, det salte, det basiske
Lysets Natur Lys og Farver.
7. Januar 2012 Hans Christian Engelbrecht
Nanopartikler i svejserøg
Bølger – Lys Redegør for bølgeudbredelsens centrale begreber herunder interferens. Redegør for gitterligningen og for det tilhørende forsøg. Redegør for.
Stop snifning – men undgå panik
Termisk energi Anders og Patricia.
Jette Andersen,Frederiksen/Vejen Kommune
Gavnlige mikroorganismer
Organisk Kemi For Dummies
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Figurer til kapitel.
Brintsamfund.
Kemiske reaktioners hastigheder
Vold - et fælles anliggende
Vigtige begreber i naturfag
Vigtige begreber i naturfag
En syre skal kunne afgive en H+ -ion (kravet til en syre) F
Merlespir Nål og tråd Kniv Lighter Bivoks Kohorn Sejlmagerhandske
El-bil 1919 El/Hybrid-bil. Prius batteri Litium celler Porsche hybrid.
Til finalen Lidt af hvert Alkoholer Navne Reaktioner Isomeri
Og andre klimafænomener
Nanoteknologi i de naturvidenskabelige fag gymnasiet – (fysik og kemi i 2.g)
Funktion og fremstilling
Til finalen Atomer Molekyler og ioner Kemiske bindinger I
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
Adskillelse af stoffer
Jeopardy carboxsylsyre Etster.
Nitrogen kredsløbet.
Bindinger mellem atomer
En del af den organiske kemi
Indhold Atomer Nuklider Isotoper Ioner Molekyler Bindinger.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Alkoholer Katrine og Renée Ethanol Ethanol er den bedst kendte alkohol, da det er den vi drikker. Ethanol er den bedst kendte alkohol, da det er den.
KEMI B – Reaktionshastighed
Før vi starter på alkoholer, skal vi lige kigge på alkanerne (olier) fra 8.klasse-bogen. Navnene på de forskellige alkaner er udgangspunktet for navngivningen.
JOD.
Olie Ikke blandbare Vand Olie Ikke blandbare Vand ( hvis vi ikke bruger tricks… ) …… men DET GØR VI … !
Svovl.
Fedt, protein og kulhydrater
Atomer og molekyler.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk. De gamle grækere lavede et tanke eksperiment der gik ud på, at alt i verden er opbygget af små dele som ikke.
Fra spaltning af fedt Vi startede med den tørrede ost.
Valgfagsorientering i kemi
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
REAKTIONSSKEMAET Reaktionen mellem gas (methan) og
Grundstoffer og kemiske forbindelser
Kemiens verden: Opbygningen af stoffer ud fra atomer. Kemi handler om hvordan stoffer opstår. De forskellige stoffer vi omgås er alle opbygget af atomer.
Calcium Lavet af Jannick, Fotis & Palle. Opdagelsen Hvor længe har calcium eksisteret? Hvem var sir Humphry Davy? Hvad er amalgram?
3 StartEfter et stykke tid Hvad er diffusion? 100% Koncentrationsprofiler 0 CuNi 100% Koncentrationsprofiler 0.
Naturfag – Fra alkohol til fremstilling af plast Tradium – Randers Malerskole Organisk kemi og alkoholer: Alkoholer er en stor sidegren af den organiske.
Stjernerne Fødsel, liv og død.
UNIVERSET Om stjerner, galakser og Big-Bang.
Klima.
Brintkursus.
Uden mad og Drikke... Organisk Kemi
Brombær solcellen.
Fedtstoffer.
Det sure, det salte og det basiske 2
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Enzymer Består af proteiner
Salte og Ioner.
Salt i vandig opløsning (70 – 75 % vand i kød)
Tilberedningsmetoder
Alkohol.
indlandsisen smelter oversvømmelser
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Tilberedningsmetoder
Præsentationens transcript:

Phenoler og Ethere 2KEMI 2004

Phenoler Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Her ses den simpleste phenol: Benzenol/Phenol Phenoler: En phenol er en opbygning hvor en Hydroxygruppen sidder direkte på en benzen ring. Phenoler: En phenol er en opbygning hvor en Hydroxygruppen sidder direkte på en benzen ring.

Fremstilling Phenol fremstilles industrielt ud fra propen og benzen hvor katalysatoren er aluminiumchlorid  Phenol fremstilles industrielt ud fra propen og benzen hvor katalysatoren er aluminiumchlorid  Dette skaber Dette skaber propan-2-ylbenzen som oxideres videre med reaktionen med dioxygen og tilstedeværelse af katalysator  propan-2-ylbenzen som oxideres videre med reaktionen med dioxygen og tilstedeværelse af katalysator 

Ved tilsætning af 10% svovlsyre spaltes peroxidet til phenol og propan (acetone) Ved tilsætning af 10% svovlsyre spaltes peroxidet til phenol og propan (acetone) 

Ethere Billed af dimethylether: Billed af dimethylether: Dimethylether blev tidligere brugt som bedøvelsesmiddel. Dimethylether blev tidligere brugt som bedøvelsesmiddel. Ethere: En ether opstår når to alkoholer reagerer inbyrdes. Ethere: En ether opstår når to alkoholer reagerer inbyrdes.

Fremstilling af dimethylether Dimethylether fremstilles når to methan molekyler reagerer med hinanden med avpvlsyre som katalysator  Dimethylether fremstilles når to methan molekyler reagerer med hinanden med avpvlsyre som katalysator 

Anvendelse Dimethylester ersattter freo som driv middel I sprayflasker til blandt andet kosmetik. Dimethylester ersattter freo som driv middel I sprayflasker til blandt andet kosmetik. Muligt alternativ for dieselolie! Muligt alternativ for dieselolie! Stoffet er sundhedsmæssigt ufarligt, men er derimod meget brandfarligt. Stoffet er sundhedsmæssigt ufarligt, men er derimod meget brandfarligt.

Peroxiddannelse Pga. brandfarlighed og eksplosionsfare når DME blandes med luft, skal diethylether omgås med stor forsigtighed. Der kan også dannes eksplosions- farlige peroxider pga. utilsigtet autooxidation. Hvis en beholder med DME udsættes for lys kan der ske en brydning af bindingerne i nogle af molekylerne. Pga. brandfarlighed og eksplosionsfare når DME blandes med luft, skal diethylether omgås med stor forsigtighed. Der kan også dannes eksplosions- farlige peroxider pga. utilsigtet autooxidation. Hvis en beholder med DME udsættes for lys kan der ske en brydning af bindingerne i nogle af molekylerne.

De to spaltningsprodukter har hver en uparret elektron. De kommer fra den brudte elektronparbinding. Disse partikler kaldes radikaler, og er meget reaktionsvillige I DME beholderen kan de reagere med dioxygen. De to spaltningsprodukter har hver en uparret elektron. De kommer fra den brudte elektronparbinding. Disse partikler kaldes radikaler, og er meget reaktionsvillige I DME beholderen kan de reagere med dioxygen.

Da det kan eksplodere Det nye radikal kan reagere med et andet radikal og danne et peroxid Det nye radikal kan reagere med et andet radikal og danne et peroxid Det er især farligt at destillere peroxidholdig diethylether. Det er især farligt at destillere peroxidholdig diethylether.

Lavet af Rune Møller-Lassesen og Susanne Andersen