Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
Advertisements

VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Frie informationer og kampen for demokrati Biblioteker og demokratisk dannelse.
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Lærerprofessionen.
SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv
DEMOKRATISERING : SFUs Martstræf 2011 : Gry Poulsen.
Tofthøjskolen nu og i fremtiden Skoleplanarbejde 2011.
Politiske grundholdninger og ideologier
1 Administrativt samarbejde – hvordan kan det lykkes? Hvilke overvejelser skal der gøres i såvel det politiske som i det administrative felt? Hvilke strategier.
Lærerprofessionen - en definition.
Demokrati & Menneskerettigheder
Den folkesocialistiske strategi - En introduktion
Principprogramsoplæg
Hvad er det der socialisme og marxisme egentlig
Marxisme, Bourdieu og klasser i dag
Titel Handlingsplan 2013 Stig Langvad, formand Tekst.
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Empowerment og sundhed
SF Ungdom Ved..
SF’s uddannelsesfokus i en krisetid - og lidt om principper, interesser og tendenser Ryslinge højskole Nanna Westerby.
SÅDAN BRYDER VI DEN SOCIALE ARV SFU’S UDDANNELSESPOLITISKE PAPIR LM ’11 Christian Vedersø Østergaard, martstræf ’11.
Enhed i arbejderbevægelsen - Det handler om magt.
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
De nye kommunikationspolitikker - hvad skal de indeholde?
Statens frivillighedspolitik
Råd til velfærd? Velfærdspolitiske problemstillinger anno 2011 – muligheder og udfordringer.
Politisk Program LM 2011 : Speedoplæg på SFUs martstræf Gry Möger Poulsen.
Opsummering af statsteorier 11. Oktober 2005
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Kapitel 15 VÆKST OG/ELLER BÆREDYGTIG UDVIKLING ? – målkonflikt i den økonomiske politik?
Lærerprofessionen.
Den bæredygtige landsby
Uddrag af politiske principprogrammer
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Introduktion til ideologiske forgreninger
SAMFNU Demokrati og menneskerettigheder 1.Demokratidefinitioner 2.Fordele og ulemper ved direkte og repræsentativt demokrati 3.Kriterier for demokrati.
Guldet i nabolaget – om læring og fællesskab i lokalsamfundet Børne- og Kulturchefforeningen.
Landsorganisationen i Danmark LO-fagbevægelsens synspunkt på en styrket indsats i forhold til efter- og videreuddannelse af voksne Oplæg på opstartskonference.
Tørring Gymnasium Mission, vision, værdier, fokusområder.
Børnehavens og skolens samarbejde er godt.
Oplæg om SFU’s nye principprogram Principprogram 2008 En anden verden er nødvendig!
God ledelse og god bestyrelseskultur Ledelse og samarbejde Temamøde BL´s 6.kreds Den 11.November 2014.
Frivillighed på kommando findes ikke
V O R E S H I S T O R I E H V E M E R M S ? ”Mellemfolkeligt Samvirkes formål er at fremme mellemfolkelig forståelse og solidaritet, for gennem et samarbejde.
Ledelsesrum Oplæg til refleksion
Introduktion til Den Kolde Krig
Introduktion til socialisme
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni v/ Per B. Christensen, formand for.
Hvordan underviser man i EU? Rasmus Nørlem Sørensen Seminar for lærere i grundskolen Onsdag den 25. marts 2015.
Miljøprioritering ? Per Christensen Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Rørvig 2. oktober 2003.
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Kapitel 8: Ulighed og ideologi
Vision mission værdier handleplaner
Socialismen Jan Christiansen.
Bæredygtighed i tjenesten Hvordan bevare passion og motivation som børneleder på den lange bane?
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
Ny Nordisk Skole Oplæg for NLS 13. okt.. Ny Nordisk Skole er Nyt politisk signal om værdier og mål for uddannelsessystemet – herunder folkeskolen Inspiration.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
Strategi 2015 Svømmekonference 2012.
Skolebestyrelsens beretning 2018
Energiens infrastruktur – ejerskab og demokrati
Danmarkspanel uge
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby

Disposition DEL I: Hvad er socialisme? DEL II: SFU’s socialisme – de bærende principper Diskussion SFU’s ledelsesskoling ’07 Nanna Westerby

Et (økonomisk) system – kapitalisme, feudalisme m.v. Opgør med fundamentale principper i kapitalismen, men ikke modsat kapitalismen. Hvad er socialisme?

Afskaffelse af den private ejendomsret –Den finansielle sektor og ”naturlige monopoler” samt centrale velfærdsopgaver –For mindre og mellemstore virksomheder bør der eksistere en bred vifte af ejendomsformer –Men hvor går grænsen? Hvad er socialisme?

Demokratisering af produktionen –Afgørende er det at alle virksomheder ledes demokratisk af de mennesker som har deres dagligdag på virksomheden eller som aftager og forbruger dens produktion. –Socialismen river udviklingen ud af de fås kontrol og markedets anarki. Hvad er socialisme?

Samfund uden klasser –Ingen har produktionsmidlerne – eller kun deres arbejdskraft –Stadig forskelle, og hvor store? Hvad er socialisme?

Bærende principper, som vi altid arbejder ud fra. Kan kun for alvor realiseres i et socialistisk samfund. Demokrati, solidaritet og bæredygtighed som i vedtægerne. Hvad er SFU’s socialisme?

Demokrati –Det enkelte menneskes frihed er betinget af fællesskabet. Omvendt må fællesskabet beskytte individernes frihed og kan derfor også begrænse individernes udfoldelsesmuligheder. –Virksomheder, institutioner, lokalområdet være demokratisk styrede af medarbejderne, brugerne og beboerne i det pågældende område, institution eller virksomhed. Men hvor meget? –Ytringsfrihed, forsamlingsfrihed m.v. Ingen interesser indblandet, f.eks. profit. –Ikke bare liberale minimumsrettigheder. Rettighederne skal sikre individernes indflydelse i dagligdagen på arbejde, i hjemmet, institutionen eller lokalsamfundet. Men hvordan? –Hvad betyder demokrati for dig? Hvad er SFU’s socialisme?

Solidaritet –Alle skal have lige muligheder uanset evne til at producere, køn eller etnicitet. –Vores styrke er fællesskabet – at stå sammen. –Hvad betyder solidaritet for dig? Hvad er SFU’s socialisme?

Bæredygtighed –Det vi gør i dag, må ikke ødelægge alt i morgen. –Samfundets produktion skal indrettes så mennesker ikke opslides igennem uddannelse og arbejde, men i stedet realiserer sig selv. –Opgør med den globale ulighed. –Huske natur og miljø. Ikke fordi natur, dyr eller planter har værdi i sig selv, men fordi de er en forudsætning for vores eksistens. –Hvad betyder bæredygtighed for dig? Hvad er SFU’s socialisme?

Vigtige pointer –Socialisme er ikke en entydig størrelse, men dækker over et samfund hvor produktionen ejes og kontrolleres af fællesskabet –Indenfor socialismen vil der stadig være politiske uenigheder om mangt og meget –SFU vision om et demokratisk, solidarisk og bæredygtigt samfund skal således også realiseres igennem politisk kamp i det socialistisk samfund lige såvel som vi kæmper for at indføre det vi kan i det nuværende kapitalistiske samfund Afrunding

Deltag i debatten og processen –Dit bidrag er vigtigt! Afrunding