Omstændigheder ved ordination af lægemidler i almen praksis Roskilde Amt 2003 Jens Damsgaard.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Benzodiazepiner i Ringkøbing Amt •Historie •Arbejdsgruppe (samarbejde) •Stormøder med Jens Frydenlund •Væk med vanedannende medicin •Praksisbesøg •Temaavis.
Advertisements

Lovlig sagsbehandling
Hvad har DAK-E gang i?. Til verdens bedste håndværkere Vi er tildelt den opgave, det er at udvikle et værktøj til nogle af verdens bedste håndværkere.
Benzodiazepiner og almen praksis
Det tværsektorielle samarbejde
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
1 ▪ Supervision - Det gode grin  Efteruddannelses-gruppe – lukket gruppe – etableret ultimo  8 deltagere fra 7 praksis.
Hvad er et rationelt brug af benzodiazepiner
Lægemiddelenheden i Region Nord - andre initiativer  Nyhedsbreve  Regional lægemidel-komitè  Opioid arbejdsgruppe  PPI arbejdsgruppe  Staff meetings.
Indikatorer for depression
Hvordan motiverer vi type 2 diabetes patienter til behandling?
Udvikling og implementering af en kommunal model for
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Brug af kvalitetsindikatorer Jens Søndergaard, Ph.D., speciallæge i almen medicin.
Aftrapning af benzodiazepiner og cyklopyroloner
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
”Vigtige værktøjer i kronikerbehandlingen - Lægemidler”
Hjemmebehandling af medicinske patienter
Type 2 Diabetes Sociale forhold Emne: Sociale forhold Formål
Facilitatorordningen i almen praksis Eva Branner
Følge- Op.
Mobility management og sundhed Mobility og Sundhed.
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Afdelingsleder Morten Freil
Lægemiddelstyrelsen Institut for Rationel Farmakoterapi Kvalitetsudvikling i almen praksis 2. – 3. maj 2003 PERSONLIGE ELEKTRONISKE MEDICINPROFILER Kontorchef.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Geriatrisk Afdeling, AUH
Sundhedsøkonomiske overvejelser om prioritering
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
”Brug af spirometri til opfølgning af KOL-patienter i almen praksis”
Hvordan kan jeg som personale inddrages i kvalitetsarbejdet og datafangst i min praksis? XMO-BRUGERFORENINGS ÅRSKURSUS 2013.
Patient-information om medicin - hvad virker? (fokus på skr. information) Marianne Møller Farmaceut, Master i Professionel Kommunikation (MPK)
12. maj 2007Kirsten Schæfer Rationel farmakoterapi i Region Sjælland.
Ernæringsassistentelevers psykiske arbejdsmiljø i praktikken ved uddannelseskoordinator Lise Lotte Sørensen.
Lægedage Velkommen til Lægedage Datafangst for let øvede.
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
” Samarbejde i snitfladen” - Ældreudvalgets møde 4. maj 2010.
Undersøgelse af voksnes smerter efter Tonsillectomi.
Facilitator projektet
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Selvmordsforebyggelse Den praktiserende læges rolle Niels Damsbo Praktiserende læge, lektor.
Kronikerforløb i Aabenraa Kommune. Indhold Hvilke forløb har vi? Kom godt i gang! Cases med borgere og forløb med: Type-2-Diabetes Kronisk Obstruktiv.
KOL i almen praksis i Danmark
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Ringkøbing-Skjern kommune
Forårsmøde Den maj 2007.
IRForårsmøde maj 2008www.regionmidtjylland.dk Analog substitution af PPI’er – et forsøg! Birgit Signora Toft og Max Fogh, tidl. Ringkøbing Amt/Region.
1. maj 2004 Kolding Formål Initiere et samarbejde mellem praktiserende læge og klinisk farmaceut Vurdere omkostningseffekten Vurdere indflydelsen på kvalitetssikring.
Hospitalsenheden VEST Medicingennemgang – det skal vi have styr på.
Rationelle besparelser Møde for Regionale Lægemiddelkonsulenter 6. Oktober 2009.
Medicineringsområdet 5. oktober 2004 Kontorchef Lasse Larsen Lægemiddelstyrelsen, Lægemiddeløkonomi.
Apotek-Højskole projektet, 2. Del 2000 Angina pectoris patienten og sygehusapoteket Information om lægemidler på kardiologiske afdelinger Resultater fra.
REGION NORD Organisation af arbejdet med Rationel Farmakoterapi.
Inspiration til SFI Anæstesiologisk Afdeling Hermed en oversigt over standardplaner + SFI’er = aktiviteter. Dette kun til inspiration, så i har en fornemmelse.
Kurser efterår 2004 Danmark bruger for mange penge på lægemidler. Vi må spare. Når der nu bruges så mange penge på lægemidler, er det vigtigt at sikre,
Benzoediazepin-nedtrapning ved konsultationssygeplejersker i en periode på 1 år fra 1/ - 31/ Thyborønmodellen modificeret til solopraksis med
Rationel smertebehandling
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former for teknologiunderstøttelse ved etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Generisk Ordination – EN GOD IDE? Annemarie Hellebek, Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
IndsatsområdeMålHvad skal der tilAnsvarlig/tidEvaluering Journal- dokumentation At alle medarbejdere udfylder medicinskema korrekt ud fra givne retningslinjer.
Resultat af Tønder rapporten 2009 dagklinik Tilstedeværelse af sygeplejerske til mhp overflytning. undersøgelsesklinik ( elektiv og.
Læringssæt om temarapporten: Behandling med insulin - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Behandling med insulin.
Rationel farmakoterapi Speciallægeuddannelsen i almen medicin
Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland
Kvalitetsudvikling hvordan
Orienteringsmøde om kronisk sygdom den 5. oktober 2007 i Kolding.
Jesper Lundh Kommunal praksiskoordinator
Ældre i et sundhedsvæsen - set fra almen praksis
Præsentationens transcript:

Omstændigheder ved ordination af lægemidler i almen praksis Roskilde Amt 2003 Jens Damsgaard

Hovedkonklusioner 100 ”rene” fornyelser per læge per uge 65 % af alle recepter gøres klar af sekretæren 21 % af fornyelsesrecepter er indledt på sygehus Billigste analog valgt ved hver tredje recept

Formål Hvilke faktorer har indflydelse på valg af behandling? Beskrive rutiner ved receptskrivning Brug af planer Personalets rolle Patientens rolle

Materiale 35 sololæger inviteret 16 tilmeldte – 14 gennemførte 8 på kursus

Metode 1 Fælles APO-skema sekretær/læge Læge APO-skema Patientskema i konsultationen Patientskema per post ved fornyelsen

Metode 2 Lægen alle recepter i 5 dage 70 % ved konsultation Patientsvar 77 % Sekretærer de 10 første efter kl 9 Patientsvar 69 %

Oversigtstal Antal Patienter Antal Ordinationer Læger Sekretærer Henvendelse sekretærer i alt 898

Lægeskema Fællesskema

Lægen Patienten JaNejVed ikkeI alt Ja Nej75618 Ved ikke I alt Forventning til medicin

Sekretæren Patienten JaNejI alt Ja Nej Ved ikke61016 I alt Plan om varighed af behandlingen

Plan for/aftalt kontrol Sekretæren Patienten JaNejI alt Ja Nej Ved ikke1910 I alt

Pluk fra kursus Økonomiaspektet kampagner, måske for et stof ad gangen, så både læge og sekretær husker at arbejde endnu mere med analog substitution. Et emne kunne være den dyre behandling af KOL- patienter. Involver lungemedicinerne Klausulering bør overvejes ved meget dyre præparater med marginal effekt. Med konkrete krav til udredning og journalføring. Nærmest som ved enkelttilskud nu. Det er et problem, at de praktiserende speciallæger uantastet ordinerer dyrt. Og der er også eksempler på at afdelingerne stadig sætter noget i gang, der er svært at ændre i praksis.

Kvalitetsaspektet Begrebet receptfornyelse. Finder stadig sted i meget stort omfang. Enighed om at ren fornyelse uden andet indhold langt hen ad vejen er meningsløs og bør afskaffes eller i hvert fald minimeres. Lægepraksis har en slags funktion som garant for kvaliteten uden at der reelt er grundlag for dette. Der er sjældent anvisninger i journalerne om behandlingsplaner, og sekretærerne har travlt og kigger sjældent i journalerne. Mulighederne for kvalitetsbrist og utilsigtede hændelser ligger lige for og skønnes ikke at være mindre i kompagniskaber 14 lægers sekretærer har på 5 dage lavet omkring 1300 receptfornyelser. I Roskilde Amt svarer dette cirka til 1300 x 50 uger x 150/14 læger = rene receptfornyelser via sekretær om året.

Forbedringer Gennemgå sygdomsgrupper og lægemidler med enkelte udvalgte ad gangen, som en slags kampagne med indførelse af systemer i journalerne til støtte for kvaliteten i sekretærens arbejde, for eksempel remindere om kontroltidspunkter ved forskellige lægemidler. Planer Kroniske brugere af smertemedicin og migrænemidler Kalium ved diuretikumbehandling Langtidsplaner for kontrol af de store sygdomme som IHS, hypertension, diabetes, astma og KOL Indikator på journalforsiden kan vise, hvilken plan den aktuelle patient skal følge, så det er let at forny eller henvise til kontrol eller til lægen. Flere muligheder i edb-systemerne til at opfange patienter, der sejler uden kontrol af en given medicinsk behandling. Datafangst. Moduller der popper og anviser kontroltid og type

Afskaffelse af fornyelser uden faglig indsats Lægen kan i konsultationen øge brugen af ordinationer frem til næste kontrol ved øget opmærksomhed på pakningsstørrelser, så de passer med de mange præparater patienterne ofte får kombiner med udlevering af foldere til patienterne med oplysning om, hvordan kontrollen af netop hans behandling skal foregå Overlad det med pakninger og alt det til farmaceuterne på apoteket. Dette tænkes at forgå ved, at lægen blot ordinerer et præparat og en dosis i et givet tidsrum uden at spekulere på, hvordan apoteket pakker det. Efter det givne interval skal patienten så til lægen for at få ordination til en ny periode

APO-projektet: RECEPTEN Foreløbige tal 302 sekretærer i 9 amter (450 tilmeldte) 10 dage i marts ordinationer 75 per sekretær

Resultater 21 % vanedannende 5 % navneændring 81 % klargøres uden anmærkning 21 % øget opmærksomhed

Opfølgning Fælleskurser alle amter forår 2004 Lokale aktiviteter efterår i små grupper

Lokale aktiviteter - ideer Diagnosekodning ved fornyelser Vanedannende kun ved læge Nedsæt antallet drastisk Lav instrukser Brug planer Beskriv receptens gang/lægens indsats Studer utilsigtede hændelser Medicinrevision med hjemmeplejen

Konklusion Receptfornyelsen trænger til kvalitetstjek Der er masser af ideer Der er sat meget i gang