Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 1 Hygiejne i et globalt perspektiv Jørgen Schlundt Department of.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HUNDE SPEED km h 34,4 HUNDE SPEED km h 34,1 HUNDE SPEED km h 32,8 HUNDE SPEED km h 31,9 HUNDE SPEED km h 31,8 HUNDE SPEED km h 30,9.
Advertisements

Risk Management planer for nye aktive substanser IFF 16 maj 2006 Jens Peter Balling
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
The intelligent farrowing pen
VIS HJÆLPELINJER SOM ER EN HJÆLP VED PLACERING AF LOGO: 1.Højreklik på den aktuelle side og vælg ’gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.
Funktioner Grundbegreber.
Hjemmesidekonstruktion Tjekspørgsmål 1.Hvad er et markup-sprog – hvad bruges det til? 2.Hvad er forskellen mellem et markup-sprog og et scriptsprog? 3.Hvad.
VIS HJÆLPELINJER SOM ER EN HJÆLP VED PLACERING AF LOGO: 1.Højreklik på den aktuelle side og vælg ’gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Teknik og Miljø - Planlægning og Byggeri Aarhus Kommune •Flemming Meyer •Master of Law, Special Consultant •Municipality of Aarhus •Department of employment.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Brødtekst her Brødtekst starter uden bullets, hvis du vil have bullets brug ”Forøge / Formindske indryk” for at få de forskellige niveauer frem Overskrift.
Gate 21 – Fælles DNA Gate 21 – Fælles DNA • 31. marts 2014 • Jørgen Lindegaard Olesen, PlanEnergi.
1 Beboerinformation BL: Budskaber og målgrupper Paul R. Metelmann.
Dagens program  Emne: Tim Berners-Lees WWW koncept og deraf følgende innovationer Forbered hver for sig Præsenter og diskutér i grupper Fremlæggelse med.
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
© bedre læring på kortere tid IT universitetet MKUM-E2009 Villads Keiding Konceptudvikling og Interaktive Digitale Medier MKUM 2009, Master i IT, ITU MKUM.
Effektstyring ved hjælp af kerneårsagsanalyse
Select one of the 3 title pages and delete the others. Please do not create new title pages by using the layouts Title 1 – 3 as these layouts do not contain.
Communication & Design ODEUM e-Plan Landinspektør Martin Høgh Urban Planning and Transport.
Klagens opståen, fremdrift og håndtering Klagedrevet innovation Complaint management Privat tilgang vs. Offentlig NB! Nyegaard + Brink Kommunikation.
© Instituttet for Fremtidsforskning - The Copenhagen Institute for Futures Studies Liv og Levende Teknologier - A S.T.E.P. to the Future Anne Skare Nielsen.
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
Projektledelse IT-projektledelse (ITP) Projektledelse og Produktion af Digitalt Indhold (DPI) Projektledelse IT-projektledelse (ITP) Projektledelse og.
Forside Titel Navn, sted eller begivenhed, dato. CHALLENGES FOR THE BANKING SECTOR - IN THE AFTERMATH OF THE CRISIS Louise C. Mogensen Deputy Chief Executive.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
MAXIFUELS: Second generation bioethanol technology Birgitte K. Ahring.
SQL sortering og gruppering. RHS – IT A 2 SQL - sortering Hvis en forespørgsel returnerer mange rækker, kan det være bekvemt at sortere resultatet SQL.
1 Analyse af geografiske valgresultater Søren Risbjerg Thomsen Institut for Statskundskab Aarhus Universitet.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Variation i sorption og naturlig nedbrydning af herbicider i kalksten Gry Sander Janniche.
Problemer med at bruge tympanometri? Slagelse og Middelfart okt.-nov
Statistik.
TRF’s FUTURE VISION THE NEW GRANTS MODEL 2013 DISTRICT GRANT GLOBAL GRANT.
Medialogy Learning Spaces in Copenhagen What do we want ? What can we do ? Possibilities and concerns.

Database Normalization without Mathmatics
Specialeseminar Kristine Tiedt.
Hypertension in general practice Risk factors for uncontrolled hypertension Maja Skov Paulsen Biostatistic I and Biostatistics II 2009 autumn 19.nov, 2009.
Representations for Path Finding in Planar Environments.
Projektledelse IT-projektledelse (ITP) Projektledelse IT-projektledelse (ITP) Lektion september 2004 Peter Olaf Looms.
1 ▪ Business development in Region Midtjylland / Bent Mikkelsen.
For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”Sted og dato” i feltet for dato og ”Enhedens.
Relativ vigtighed for elektroniske ressourcer,24,22,20,18,16,14,12,10 Indeks FARM nem at bruge Info om anvendelse af elektroniske.
Inspiration og fokusering. 2 Disposition E-læringsgenerationerne Helhedsmodel Eksempler på e-læringsteknologier Det virtuelle gymnasium.
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
CEESA Coherent Energy and Environmental System Analysis Senior Research Specialist Poul Erik Morthorst Risø National Laboratory The Technical University.
Enterprise Strategy Program
LÆR FOR LIVET NORDIC FOSTER CARE ASSOCIATION Rødovre 6. september 2014.
Indhold Kort om sundhedsprofilen Hvad kan man bruge sundhedsprofilen til? Udvalgte data Hvordan skal den læses? Kommunikationsstrategi 2.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
Lægedage Velkommen til Lægedage Familielæger i udvikling - hvordan kan du komme ud at virke for global sundhed?
Simulationsmodeller til vurdering af effekten af risikofaktorintervention Januar 2007 | Henrik Brønnum-HansenSide 1 CEEH ”kick-off”, januar 2007 Simulationsmodeller.
Tekstslide i punktform Rubrik, helst 1 linje Brug ”Forøg/Formindsk indryk” for at få de forskellige niveauer frem Danish Standards  Signe Annette Boegh.
Working for you. Ivan Grønning, Sun Chemical Kemiens Dag, 23 November 2013 REACH Manufacturer/Importer the Registrant.
AAALAC-akkreditering Afdeling for Eksperimentel Medicin.
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Matematik B 1.
MSBuild & Team Build i C#/C++ solutions VSTS ERFA d. 25 November.
Grunde til at jeg elsker dig
Fundamentale datastrukturer

10.mar. 15 Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri.
1 Fundamentale datastrukturer. 2 Definitioner: abstrakt datatype, datastruktur Elementære datastrukturer og abstrakte datatyper : arrays, stakke, køer,
1 Forskellige jordbearbejdningssystemer Effekt på jordbundsforhold, udbyttepotentiale, vandforsyning, erosion m.v. Af: Carsten Petersen Inst. for Jordbrugsvidenskab,
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
VTU 2008 | Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Aalborg Tekniske Skole Svarprocent: 27% (414 besvarelser ud af mulige)
Præsentationens transcript:

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 1 Hygiejne i et globalt perspektiv Jørgen Schlundt Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, Kbh 21 September 2006

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 2 Sygdomsrisiko - forebyggelse Risiko : Sandsynlighed for sygdom (kombineret med effekt) Forebyggelse : Nedsættelse af risiko Risiko-estimater: Antal Salmonella tilfælde per indbyggere per år Antal Salmonella dødsfald per indbyggere per år Sandsynlighed for at få salmonellose ved et måltid kylling

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 3 Hazard and Risk Sundhedsfare og Risiko Sundhedsfare (hazard) : biologisk, kemisk eller fysisk agens, der kan forårsage sygdom Risiko : Sandsynlighed for sygdom (kombineret med effekt) Hazard but no risk : Staphylococcus aureus kan forårsage sygdom ved at producere et toksin – toksinet forårsager kun sygdom ved høj koncentration F ødevarer med mindre end 100 Staph. Aureus per gram forårsager ikke sygdom

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 4 Diarrhoea Sygdomsbyrden (Yderst usikre tal) Antal tilfælde Ca per år Dødsfald per år Bemærk En lang række andre sygdomme kan forbygges ved bedre hygiejne i bred forstand

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 5 WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Diseases in Europe Campylobacteriosis trends Campylobacteriosis trends BgVV; Berlin

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 6 Hygiejne og sygdomsforebyggelse Udvikling i fødevaresikkerhed 80'erne: God hygiene praksis  generel hygiene i produktion og tilberedelse 90'erne: Specifik hygiene praksis  focus på den farlige bakterie i fødevaren (f.eks. ved at anvende HACCP: Hazard Analysis Critical Control Point) Fremtiden: Risiko analyse  fokus på at nedbringe risiko for sydom (f.eks. ved at analysere muligheder for intervention i hele jord-til-bord kæden)

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 7 Hvad betyder noget 1.Bakterier 2.Sygdomsfremkaldende bakterier 1.Medvirker til at forebygge sygdom – f.eks i tarmen 2.Forårsager sygdom 1.Bør ikke altid fjernes 2.Bør bekæmpes i alle led = GODE = FARLIGE

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 8 Hygiejne - Sygdomsforebyggelse 1.Enorme summer bruges dagligt i store dele af verden på forskellige teknologiske fix med henblik på bakteriedrab 2.Sandsynligvis kan bedre forståelse og ændret adfærd forebygge langt mere effektivt (i kombination med fornuftig teknologi) Det vigtigste mål for hygiejne bør være Forbedret niveau af sygdomsforebyggelse Færre syge = lavere risiko

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 9 Risiko Analyse RisikovurderingRisikohåndtering Risiko-Kommunikation Eksperter DFVF / Universiteter Myndigheder Fødevarestyrelsen Interaktiv to-vejs kommunikation gennem hele processen

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 10 Risikovurdering Eksperter Risikohåndtering Myndigheder

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 11 Industrial emissions and effluents Sewage Vehicle emission Agricultural practices Fra Jord til Bord Risiko-analyse bør benyttes til at fokusere forebyggelse Processing Storage Cooking Livestock Crops Seafood Distribution Retail Hygiejne-råd Bør indgå i enhver Plan for risikoreduktion

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 12 Hazard Identification Exposure Assessment Hazard Characterization Risk Characterisation Risikovurdering af bakterier

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 13 l Har vi et problem?  Forårsager bakterien (her Campylobacter) sygdom ved indtagelse af kylling Eksempel: Campylobacter i kylling Hazard Identification Exposure Assessment Hazard Characterization Risk Characterisation

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 14 l Bliver vi eksponeret for Campylobacter ved at spise kylling ? l Hvor meget bliver vi eksponeret ?  Model for transport af Campylobacter fra levende kylling på gården til mad, der spises  Frekvens af indtagelse af fødevaren  Dosis af Campylobacter i måltidet ved indtagelse Eksempel: Campylobacter i kylling Hazard Identification Exposure Assessment Hazard Characterisation Risk Characterisation

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 15 l Hvor mange Campylobacter skal der til for at "man" bliver syg? l Dosis-Response  Matematisk sammenhæng mellem dosis, der indtages og forekomst af sygdom  Tidligere brugte man ofte "minimum infektiøs dosis" hvilket ikke svarer til den biologiske virkelighed Eksempel: Campylobacter i kylling Hazard Identification Exposure Assessment Hazard Characterisation Risk Characterisation

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 16 l Kombination af Exposure assessment og Hazard Characterization.  Sandsynlighed for, samt alvorlighed af, sygdom = Risiko-estimat  Muligheder for at mindske risiko Eksempel: Campylobacter i kylling Hazard Identification Exposure Assessment Hazard Characterisation Risk Characterisation

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 17 Hvor mange Campylobacter i saft fra kylling (kan f.eks. variere fra 0,1 til 100 per ml)

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 18 Campylobacter Dosis-Respons Hvornår bliver man syg? (ved log 2 = 100 Campylobacter bliver 50/100 syge)

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 19 Hvor kan man sætte ind for a forebygge sygdom fra Campylobacter l På gården l På slagteriet l I detailleddet l Hos Forbrugeren: Fordi der kun skal få Campylobacter til at give sygdom, og Fordi rå kyllingesaft ofte indeholder Campylobacter, og Fordi forbruger ikke kender betydning af krydskontaminering Bør der sættes ind med bedre simpel info om dette

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 20 Den danske model Danmark har vist at fokusering paa risiko for mennesker kan give resultater (Salmonella, antibiotikaresistens, Campylobacter?) Danmark har vist at disse resultater kan opnaas ved samarbejde med produktionssektoren (Landbrugets direkte involvering) Danmark har vist at forbrugeren kan involveres med succes Danmark har ikke promoveret disse nye tanker internationalt

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 21 Forebyggelse af fødevarebåren sygdom Hygiejne i praksis The WHO Five Keys to Safer Food campaign

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 22 Råd baseret på videnskab The Five keys message was developed in consultations with food safety experts and risk communicators

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 23 The WHO Five Keys to safer food 1. Keep clean 2. Separate raw and cooked 3. Cook food thoroughly 4. Keep food at safe temperatures 5. Use safe water and raw materials

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 24 Simple råd Specifikke anvisninger Forklaring hvorfor

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 25 Simple råd om hygiejne – og mad l Mange sygdomstilfælde er forårsaget af basale fejl i køkkenet – såvel i storkøkkener som i private køkkener l Mange sygdomstilfælde kunne forebygges hvis simple råd følges l Råd følges bedre hvis baggrunden forstås l Simpel hygiejne (inklusiv råd om tilberedning af mad) burde indgå i biologi undervisning – f.eks i 6-9 klassetrin)

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 26 Five keys materials l Five Keys poster allerede oversat til mere end 40 sprog (inklusive svensk!) l Trænings manual med tips om hvordan trænings programmer kan målrettes til specifikke målgrupper (storkøkkener, generelle forbrugere, skolebørn, specifikke sygdomsgrupper)

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 27 Regional Office for the South East Asia  Nepali  Thai  Myanmarese  Kannada (India)  Hindi  Malayalam (India)  Tamil (India)  Telegu (India)  Sinhalese (Sri Lanka)  Tetum (Timor Leste)  Bahasa ( Indonesia)

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 28 Lande projekter WHO promoverer aktivt adaptering til lokale projekter Educational projects are being implemented at the community level in countries all over the world through the active participation of the WHO's network of Regional and Country offices. Guatemala Training in schools

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 29 Egypten - Træning I kvindegrupper Training women in Manshiet Nasser, Cairo, Egypt February 2006 Project initiated by the WHO Regional Office for the Eastern Mediterranean in collaboration with the Association for the Development and Enhancement of Women (ADEW)

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 30 Live Animal (Poultry) Markets in Asia

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 31 Following the Five keys not only prevents illness from eating contaminated food but also contributes to the prevention of diseases caused by handling infected animals, such as avian influenza

Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diseases, World Health Organization 32