Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Måltidssammensætning
Nyt projekt ”Nordisk sundere mad på farten”
Hjertevenlig kost i praksis
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
- vejen til en sund balance
Sundhed, trivsel og læring på Glud skole

Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013
Information om Nøglehullet 2011
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
Opgave – mål maden Gå ind på
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultaterne er baseret på interviews gennemført af ACNielsen AIM. Minerva.
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere mellem år gennemført.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Nedsætter fedtindholdet
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Morgenmad Nogle spiser havregryn med mælk og sukker.
Indstiftelsen af nadveren
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
En lille fjer For sundheden. Være gavmild Smile.
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Evaluering af Aktiv rundt i Danmark lærernes observationer Følgende resultater er på baggrund af 1215 lærerbesvarelser af vores elektroniske spørgeskema.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
VIDSTE DU, AT… Madpakker – Børn 3-6 år
Hvor kommer kulhydrat fra?
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvor kommer kulhydrat fra?
Diabetes 1 Conducted by YouGov on behalf of Diabetesforeningen Fieldwork Dates:
Præsentationens transcript:

Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier Kroppen har ikke brug for sukker. Sukker indeholder kun kalorier og ingen vitaminer og mineraler. Derfor bliver sukker omtalt som tomme kalorier. Hvis maden indeholder for mange tomme kalorier, optager det pladsen for den sunde mad. For meget sukker øger også risikoen for at blive overvægtig og få huller i tænderne. Rørsukker og andre typer af sukker er ikke sundere end almindeligt hvidt sukker. Honning indeholder kun ubetydelige mængder vitaminer og mineraler og tæller derfor også som sukker. Pas på den søde smag Mange produkter er tilsat sukker - også produkter vi normalt finder sunde: fx frugtyoghurt, kiks, boller og nogle morgenmadsprodukter. Produkterne kan let forveksles med de mere sunde alternativer. Tjek derfor ingredienslisten på produktet. Her står ingredienserne i rækkefølge efter vægt. Står sukker blandt de første på listen, indeholder produktet meget sukker. Kig desuden efter Nøglehulsmærket. Nøglehullet gør det nemmere at finde de sundere produkter, når du handler. Der er flere kostfibre og mindre mættet fedt, sukker og salt i produkter med Nøglehullet. Sødemidler (som aspartam) giver sød smag uden at give ekstra kalorier. Men sødemidler og lightprodukter anbefales ikke umiddelbart. De vænner os til, at alt skal smage sødt. Vi har en tendens til at spise større portioner af “light” produkter og ender derfor ofte med at få lige så mange kalorier, som hvis vi vælger et traditionelt produkt. 1

Drik ikke sodavand, og spis ikke slik og kage hver dag Dias 2: Drik ikke sodavand og spis ikke slik og kage hver dag – Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage Anbefaling Sukker anbefales maks. at udgøre 10 % af det samlede energiindtag, svarende til: Mænd Maks. 70 gram sukker Kvinder Maks. 55 gram sukker Børn 14-17 år Maks. 65 gram sukker Børn 10-13 år Maks. 55 gram sukker Børn 6-9 år Maks. 45 gram sukker Børn 2-5 år Maks. 30 gram sukker Den ernæringsfaglige begrundelse for at begrænse sukkerindtaget er dels at sikre, at kosten bidrager med tilstrækkelige mængder af vitaminer og mineraler dels at forhindre udvikling af overvægt. Energibalance – udvikling af overvægt Når du indtager flere kalorier, end du forbrænder, deponeres kalorieoverskuddet. Det er fedtet fra kosten, som aflejres i fedtdepoterne. Det er således energibalancen, der bestemmer, om du tager på og ikke specifikt fedtindtaget Sukkerkalorier indgår i denne sammenhæng på lige fod med andre energigivende næringsstoffer. 4.2 2

Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage På billedet: Sukker i en række produkter Produkt Mængde Antal sukkerknalder Sodavand ½ liter 25 Vingummi 85 gram (en pose) 16½ Flødechokolade 50 gram 12 Kakaomælk 2 dl 4½ Flødeboller3 stk. 50 gram 15 Kiks 4 stk. 56 gram 5 Kage 50 gram 7 4.2 3

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 7-10 år Dias 4 – ugentligt råderum til tomme kalorier for børn i alderen 7-10 år Råderum til tomme kalorier Fødevareinstituttet har beregnet det tolerable råderum til de tomme kalorier fra nydelsesmidler som slik, sodavand, kage, alkohol og lignende. Råderummet viser, hvor meget plads, der maksimalt er til de tomme kalorier, når behovet for de øvrige næringsstoffer er opfyldt fra sunde basisfødevarer. Råderummet omfatter nydelsesmidler, som hovedsageligt indeholder tomme kalorier i form af fedt og sukker og stort set ingen vitaminer og mineraler. Basisfødevarer der indeholder tilsat sukker som fx yoghurt med frugt, brød, morgenmadsprodukter, ketchup mv., er ikke medtaget i råderummet, fordi de også bidrager med næringsstoffer. En nærmere beskrivelse af baggrunden for beregningerne finder du i Fødevareinstituttets rapport ”Forslag til retningslinier for sund kost i skoler og institutioner”, 2005. Rapporten kan hentes elektronisk på www.food.dtu.dk. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 7-10 år 8200 kJ 600 kJ 4200 kJ På billedet: Et eksempel på, hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 7-10 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen Produkt Mængde Sodavand ½ liter Blandet slik 45 gram Chokolade 25 gram Is 80 gram Popcorn 20 gram Kage 40 gram I alt 4.200 kJ om ugen 4.4 4

Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 11-15 år Nr. 4.5: Ugentligt råderum til tomme kalorier til børn 11-15 år Definition m.m. vedr. råderummet se dias 4. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 11-15 år 9700 kJ 700 kJ 4900 kJ På billedet Et eksempel på, hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 11-15 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen Produkt Mængde Sodavand ½ liter Blandet slik 75 gram Chokolade 35 gram Is 80 gram Popcorn 20 gram Kage 50 gram I alt 4.900 kJ om ugen 4.5 5

Diskussion – hvor meget sukker? Blev du overrasket over, hvor meget sukker der er i varerne? Hvilke madvarer overraskende dig mest? Var du klar over, hvor meget slik og søde sager du maksimalt bør få? Dias 6 – diskussion 6

Hjemmeopgave – søde sager Tjek dig selv! I løbet af en hel uge skriver du ned, når du drikker saft eller sodavand eller spiser slik, kage eller andet sødt. Eksempel Dag Varer Mængde Torsdag Chokoladekiks 4 stk Dias 7 – hjemmeopgave 7

Diskussion – søde sager Sammenlign jeres skemaer med hinanden. Er der forskel på, hvad I har skrevet på jeres liste? Diskutér de varer I har på jeres liste. Skal fx syltetøj og frugtyoghurt mv. med på listen? Hvorfor/hvorfor ikke? Kig på billederne af råderummet og vurder, om du tror, du spiser mere eller mindre slik, kage og andre søde sager end anbefalet. Dias 8 – diskussion 8

Kilder til sukker i danskernes kost Mælk og yoghurt 5% Diverse 5% Brød og kornprodukter 2% Nr. 4.8: Danskerne spiser for sødt Danske voksne og børn indtager ca. 3 gange så meget slik, kage, chokolade, sukkersødede drikkevarer mm. som der er plads til i en sund kost. Børn Slik, chokolade, kager mm. er den dominerende kilde til sukker i børn og voksnes kost. Børn i alderen 4-17 år indtager i gennemsnit 61 gram tilsat sukker per dag. Der er dog en stor variation bag gennemsnitstallene og hvert tiende barn mellem 10-17 år indtager mere end 100 g sukker om dagen og over halvdelen af børnene indtager mere end 10 E% tilsat sukker i løbet af en uge. Børn får i gennemsnit 12E% fra sukker, og 6 ud af 10 børn i Danmark indtager mere end de anbefalede 10E%. Anbefalingen på maks. 10 E% tilsat sukker svarer til 30-40 gram sukker om dagen for et børnehavebarn og 45-55 gram for et skolebarn. Voksne Det gennemsnitlige sukkerindhold i voksnes kost er 50 gram per dag, hvilket svarer til 9 E% og dermed ligger tæt på maks. anbefalingen på 10 E%. Knap hver fjerde indtager dog mere end de 10 E% i løbet af en uge. Diagram: Tilsat sukker (E%) Anbefaling Maks. 10 Børn 4-17 år 12 Voksne 15-75 år 9 Frugt, marmelade, koncentrater 16% Drikkevarer 24% Slik, kager og sukker 48% 4.8 Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Danskernes kostvaner 2003/08 9

Diskussion – Kilder til sukker Hvad viser cirkeldiagrammet? Hvilken betydning tror du, det har, at danske børn spiser for meget slik, kage og søde sager? Kom med forslag til, hvordan nogle af de usunde varer kan skiftes ud eller gøres sundere. Dias 10 – danskerne spiser for sødt Anbefaling for børn og voksne Maks. 10 % af den daglige energi bør komme fra søde sager. Danskerne er alt for søde Vi spiser og drikker mere sukker end vi har plads til., hvis vi skal spise sundt. Langt det meste sukker kommer fra slik, sodavand og kager. Indtaget af tilsat sukker er ca. 50 gram per dag for voksne og 64 gram per dag for børn. Dermed har børn et ca. 30 % højere sukkerindtag end voksne. Børn får i gennemsnit 12 E% fra tilsat sukker, mens voksne i gennemsnit får 9 %. Analyser viser, at børn, der spiser meget sukker har en usund kostsammensætning. Disse børn spiser færre fuldkornsprodukter, mindre fisk, frugt og grønt. Sukkersødede drikkevarer (fx sodavand og saft) udgør sammen med slik, chokolade, kager mm. hovedkilderne til børns og voksnes sukkerindtag. Disse fødevarer har i dag en mere fremtrædende plads i kosten end tidligere. - Seks ud af ti børn i aldersgruppen 4-14 år spiser og drikker for meget sukker i forhold til anbefalingerne. - Stort set alle børn og voksne spiser slik og chokolade i løbet af en uge. Søde vaner har en tendens til at følges ad, dvs. de personer, der har et højt sodavandsindtag har også et højt indtag af slik og chokolade. Diagram: Tilsat sukker (E%) Anbefaling Maks. 10 Børn 4-17 år 12 Voksne 18-75 år 9 10