Enzymer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Myastenia gravis.
Advertisements

Kært barn har mange navne -
Surdej til rugbrød.
Biobact Tabs.
Kaskelotten.
Styrk dit immunforsvar
Fra svineinsulin til humaninsulin historik
Gavnlige mikroorganismer
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Isen, vandet og vinden formede Danmark
Bindingstyper. I løbet af 9. klasse skal vi arbejde med fire forskellige bindingstyper: Ionbindinger. (se dias 2-9) Kovalente bindinger (også kaldet.
Livets opståen og udvikling
Vigtige begreber i naturfag
Om vand med ioner (ioner generelt til at starte med)
Anatomi & Fysiologi XXI Nyrer og Urinveje II
Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske
En syre skal kunne afgive en H+ -ion (kravet til en syre) F
Evolution.
El-bil 1919 El/Hybrid-bil. Prius batteri Litium celler Porsche hybrid.
James Phipps Immunsystemet Edward Jenner ( )
Hvad er mikroorganismer?
Hvad er mikroorganismer?.
Kroppens naturlige forsvar
Økologi.
Elektrolyse af saltvand
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
REAKTIONSLIGNINGER.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Nitrogen kredsløbet.
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Syrer og Baser Torsdag d. 27/11.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk. De gamle grækere lavede et tanke eksperiment der gik ud på, at alt i verden er opbygget af små dele som ikke.
Fordøjelsessystemet.
Evolutionens historie
Proteiner og massespektrometri
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Jordbundslære -For skov-/gartnerholdet -Sammenfatning af Plantebiologibogens kapitel 12: jordbundslære, side 71 –
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Kulhydrater og dannelse af ATP
Cytoplasma Cellekerne DNA-molekyle Aminosyre tRNA Kvælstof-baser
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Naturfag Gast. Bager, slagter og ernæringsassistenter
KROPPENS FORSVAR.
Hemmeligheden bag arvelighed
Fordøjelse af næringsstoffer
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Peder Oxes Allé 4 • 3400 Hillerød •Tlf •
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Råvarekendskab Gær.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Enzymer og enzymreaktioner
Præsentationens transcript:

Enzymer

Historie Svenskeren: Jon Jakob Berzelius opdagede i 1835 enzymers katalytiske virkning Enzymer i ren form, blev først lavet i 1926 af James B. Sumner - Cornell University. Sumner isolerede og krystalliserede enzymet urease fra bønner Han fik Nobelprisen i 1946

Hvorfor enzymer? Enzymer er biomolekyler, der katalyserer (dvs. forøger hastigheden af) kemiske reaktioner Næsten alle processer i en celle behøver enzymer for at kunne forløbe tilstrækkelig hurtigt.

Hvad består et enzym af? Hvert enkelt enzym består af op til 1000 aminosyrer, der ligger som perler på en snor Hvert enkelt enzym har sin helt egen unikke tredimensionelle struktur, som afgør enzymets funktion I de fleste enzymer er strengen snoet og foldet sammen tusindvis af gange i en ekstremt kompleks tredimensionel struktur. Det er de indbyrdes kemiske aktioner mellem amino- syrerne, som tvinger enzymerne ind i denne tre- dimensionelle struktur, der holdes sammen af mange forskellige bindinger mellem de forskellige aminosyrer.

Det aktive center Det aktive center er markeret med blåt. Som det ses, udgør det kun en meget lille del af enzymet. Enzymet er fordøjelsesenzymet trypsin. Den lilla struktur (et peptid) er et fragment af et større protein. 

Maltase enzymet på arbejde                                                                                                                                Maltase enzymet på arbejde Et enkelt maltase enzym kan spalte 1,000 maltose bindinger/sekund.

Enzymaktivitet "Lås og nøgle"-modellen

Når der kommer noget i vejen! . Ved kontakt med saltsyren i mavesækken (pH < 6) fraspaltes blokeringen og det aktive pepsin fremkommer

Enzym ”hjælpere” Co-enzymer Coenzymer er små organiske molekyler, der transporterer kemiske grupper fra ét enzym til et andet. Dette gælder, når komponenterne ikke kan fremstilles i kroppen, men må udvindes fra kosten

Enzym ”hjælpere” Cofactor Organisk molekyle (evt. coenzym) Kationer Er med til at forme enzymet, så det får sin specifikke funktion

Sådan produceres enzymer Mikroorganismer og enzymer findes overalt. Mikroorganismerne var de første levende organismer på jorden, og de er her stadig takket være det ideelle redskab for overlevelse: enzymer Den ideelle mikroorganisme vokser hurtigt, kan producere store mængder af det ønskede enzym under milde temperaturforhold og lever af billige næringsstoffer. Når det perfekte enzym til jobbet er fundet, er forskerne klar til at søge efter det gen, der giver mikroorganismen besked på at producere enzymet. Novozymes har en databank med over mikroorganismer med mere end 25.000 enzymproducerende svampe og bakterier

Sådan produceres enzymer 2 Temperatur omkring 37c-grader Før man påbegynder masseproduktion af enzymet, er det nødvendigt at finde de ideelle leveforhold for produktionsorganismen Temperatur pH-værdi Godt næringssubstrat

Sådan produceres enzymer 3 Mikroorganismerne vokser og formerer sig nu i tre-etagers store gæringstanke

Sådan produceres enzymer 4 Enzymerne adskilles fra væsken i et stort tromlefilter. Filteret er dækket af et tykt lag voks, som lader vand og enzymer passere, mens næringsstoffer og mikroorganismer tilbageholdes i voksens klistrede overflade. Med en stor kniv skæres voks, næringsstoffer og mikroorganismer derefter væk. Efter en række andre filtreringsprocesser adskilles enzymerne til sidst fra vandet ved hjælp af en enkel fordampningsproces.

Artet af enzymer Oxidoreduktaser Transferaser katalyserer fjernelsen af hydrogenatomer og elektroner fra et substrat (en oxidation). Transferaser katalyserer overførslen af forskellige kemiske grupper fra et stof til et andet. Hydrolaser katalyserer hydrolyse af mange forskellige forbindelser. Ved en hydrolyse spaltes bindinger ved at der optages vand.

Hvor anvendes enzymer? Hvor vises der noget om enzymer? http://www.novozymes.com/da/MainStructure/OurScience/Used+everywhere/ Hvor vises der noget om enzymer? www.Bioweb.dk/bioemner/enzymer/enzymstart.html