Udbytter og udbyttestabilitet i sortsblandinger Hanne Østergård Forskningscenter Risø Jakob Willas Kristian Kristensen Mogens Hovmøller
Udbytte og udbyttestabilitet i sortsblandinger Sortsblandinger i BAR-OF (WP1) – Sammensætning og kriterier Udbytter – Blanding som ‘sort’ – Blanding i forhold til gns af komponenter Udbyttestabilitet – Stabilitet over år eller lokalitet – Ændring i udbytte ved brug af egen såsæd
WP1 3-komponentblandinger Sorter som indgår i blandingerne StrålængdeUdbytteSygdomsresistens
Grain yield – Biplot Analysis average over , Fou - Flak In green: varieties with good disease resistance In total < 1% With red circles: Variety mixtures Better adapted to organic conditions Better adapted to conventional conditions
Stabilitet af sorter og blandinger over miljøer : bl.1
Stabilitet af sorter og blandinger over miljøer
Udbyttesammenhæng mellem år (gns over lokalitet og system) y = x R 2 = y = x R 2 = sorter blanding Linear (sorter) Linear (blanding)
Udbyttesammenhæng fra 2002 til 2003, fou e y = 0.778x R 2 = y = x R 2 = sorter blanding Linear (sorter) Linear (blanding)
Blandingseffekt alle miljøer
Yield - Organic -0,5 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 Mixture 1 53,7 Mixture 2 50,2 Mixture 3 49,0 Mixture 4 51,1 Mixture 5 51,2 Mixture 6 49,3 Mixture effect: mix-average (hkg/ha) Yield - conventional 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 Mixture 1 61,0 Mixture 3 56,8 Mixture 4 60,9 Mixture 5 58,7 Mixture 6 54,7 * * *
Konklusion: Udbytte i sortsblandinger Sammensætningen af blandingerne – Alle bortset fra bl 2 forventet pænt udbytte – God sygdomsresistens – Store forskelle i højde Blandinger som ‘sort’ – Nogle blandinger højt udbytte (især bl 1, også bl 4) endda bedre end enkelt-komponenterne – Udbyttet følger miljøets ‘potentiale’ som for komponenterne Blanding i forhold til gns af komponenter – Generelt mange positive blandingseffekter, specielt bl 5 og 4. – Er blandinger mere effektive i nogle typer miljøer?
Local adaptation in mixtures Seeds in 1:1:1 Seeds from previous harvest (Farm saved seeds)
Tilpasning af blanding inden for lokalitet Sortering Udbytte Højde
Sortering <2.8 mm høst 2003, fou+jyn ‘øko’ (%)
ANOVA – strålængde (fou+jyn)
Adaptation: Straw length Significant interaction
Variansanalyse af udbytte efter høstår, lokalitet, blanding og generation
Vekselvirkning mellem generation og lokalitet
Udbyttestabilitet ved ‘egen udsæd’ - blandinger Design balanceret for 2 høstår og 2 generationer (dækker 3 initielle blandinger) Resultater på strålængde – Forskellig ændring i forskellige blandinger og høstår Resultater på sortering – Større kerner i S2 end S1 Resultater på kerneudbytte hkg/ha – S1>S2 – lidt forskelligt ved forskellige lok – Stor indflydelse af høstår, lok og mix vekselvirkninger på kerneudbyttet
BAR-OF WP1 + WP6 Flere spændende detaljerede analyser afventer – Hvilke yderligere forhold og spørgsmål bør tages i betragning?
Udbyttestabilit
Regression på miljø (def på måleblanding)
ANOVA – initial year
ANOVA – season (type) (2)
FoulumJyndevad
Design of field trials experiments 3 locations: Flakkebjerg, Foulum, Jyndevad 1-2 growing systems per locality 6 variety mixtures each with 3 varieties, 14 pure line varieties
Konklusion på datasat Rådatasæt i excell lavet af Kristian – Sygdomsdata er beskrevet (jvnf Mogens tabel) i tidlig, middel og sen – Stor del heraf er lagt på COST860 hjemmeside Hvad angår analyse af sygdomsdata så anvendes der stadig forskellige transformationer alt efter temperament – Analyse af data i 0-10 klasser som tranformation af den kontinuerte variabel udføres (Kristian) Præsentation af ‘merudbytte’ ved økologisk dyrkning på internettet genovervejes (forskel i forholdstalrdi)
Datasæt 2004 Problemer: – Stor variation for nogle sorter mellem de to blokke Flakkebjerg: – høststop – skal vi droppe disse parceller? Jakob snakker med teknikere – Tidsler stort problem – Ikke-valide parceller er også høstet – ikke stukket tidsler Foulum – De dårlige pletter udgør et stort problem. Bedømmelse af %plet 2 gange i sæson+høstet areal – Sygdom kun bedømt uden for pletter Jyndevad – Markant forskel mellem N-niveauer – intet problem til sidst
Diskussion (1) Variable: Gerhard finder ud af hvad de enkelte egenskaber hedder på engelsk Komplet BAROF-datasæt 83 sorter i to år og 10 miljøer Hvorfor bliver udbyttet som observeret i en given sort på et givet niveau i et givet miljø? Udgangspunkt for analyser er udbytte Hvilke egenskaber kan man bruge fra test i det konventionelle system til at forudsige reaktion i det økologiske Stabilitet er vigtigt at diskutere for enkelte sorter men specielt i relation til sortsblandinger. Stabilitet er ikke nødvendigvis et krav da mere vægt på bedste genotyper i givet miljø. Har vi de rigtige sorter/miljøer til at vurdere om økologiske sorter er nødvendige? Kristian udsender nyt rådata+korrigeret gennemsnit for Udvalgte data findes i let tilgængelig form på COST860
Discussion (2) Hvordan måle eksterne sortsegenskabers betydning for udbytte i de to systemer? Kristian har lavet forskellige multiple regressioner (se powerpoint) Multivariate correlationer fra Hans til inspiration (se word-fil og powerpoint) Hannes oplæg er efterfølgende
Characteristics of organic farming Organic farming is based on no chemistry, e.g. fewer possibilities for control of biotic and abiotic stresses Therefore, detailed knowledge about biological processes in the agro-ecosystem is needed to obtain stable and high yield of good quality How do we find the best varieties and combine them in the best way in the field?
Growing systems for variety trials in BAR-OF 2002 and 2003 ‘Conventional’ system – Soil: experimental conventional fields – Sowing density 300 seeds/m 2 – Seed treatment – Chemical fertiliser according to standard – Chemical herbicides – No fungicides 2 locations, 2 replicates ‘Organic’ system – Soil: experimental organic fields – Sowing density 350 seeds/m 2 – No seed treatment – Organic fertiliser in reduced amount (2002 high Foulum) – Weed harrowing – No fungicides 3 locations, 3 replicates Assessment of important agronomic and quality trait
Are specific varieties needed for organic farming? How do we find out? – By comparing performance of a range of varieties under conventional and organic growing systems (variety trials) Which varieties? Which growing systems?
Grain yield measured in BAR-OF ’organic’ systems and in Danish VCU-testing 66 varieties 2002 and 2003 Relative yield VCU Relative yield: BAR-OF ‘organic’ LSD=4
Analysis of Variance for Grain Yield ENVIRONMENT: 4 ‘conventional’ and 7 ‘organic’ YEARLOCATION: 2 locations, 2 years SYS: ‘conventional’ or ‘organic system
Grain yield – Biplot Analysis 2 x 2 yearlocations 2 systems Flak 02 Flak 03 Fou 02 Fou 03 Green line =organic Red line =conventional
Grain yield – Biplot Analysis average 2 years 2 locations In green: varieties with good disease resistance Better adapted to organic conditions Better adapted to conventional conditions
Grain yield – Biplot Analysis average 2 years 2 locations In green: varieties with good disease resistance With red circles: Variety mixtures