Kroppens naturlige forsvar

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Blodlegemer og kredsløb
Advertisements

Myastenia gravis.
Antibiotika og antibiotikaresistens
Styrk dit immunforsvar
Opvarmning.
Gavnlige mikroorganismer
Lave petriskåle.
Mikro-Mani ___________ ___________ BAKTERIE BAKTERIE
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Du trækker vejret med dine lunger
Hvad er mikroorganismer?
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Sådan spredes sygdomme
Enzymer.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Mikroorganismer og anden forurening
Kroppen består af… .. knogler .. led .. muskler .. organer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Hjerte og kredsløb. Berit Pedersen
Nikolaj Mannering Læge
Hjerte & Kredsløb.
Fedt, protein og kulhydrater
Skønhedsprodukter.
Kronisk Lymfatisk leukæmi (CLL)
Fedtopløselige vitaminer
Lunger.
En procedure til stærkt blødende patienter.
Udvikling af immunforsvaret
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
Fordøjelsessystemet.
Nyrerne.
Fra mælk til ost Vi lavede osten ved hjælp af enzymet Chymosin. Chymosin får mælken til at koagulerer, sådan at man, når vallen er sorteret fra, har det.
Fysiske målinger på mælk
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Hej 7. klasse… Jeopardy.
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY.
Blodkredsløbet Lavet af Silke, Binarn og Emma. Blodkredsløbet fører ilt og energi rundt i kroppen. Det sørger også for at komme af med affaldsstoffer.
Blodplader Blodplasma Hvide Blodlegemer Røde Blodlegemer Lymfesystemet.
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Immunforsvaret. Når vi bliver syge eller forkølede, så er det vores immunforsvar som aktiveres for at tage hånd om det ”intrængende”… De intrængende kan.
Motion og bevægelse SOPU Sund. Kondition og kredsløb.
FONDERs KAHOOT 1 KREDSLØBET 20 sekunder
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Oplæg om syre-base.
Kulhydrater og dannelse af ATP
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
SUNDHED OG LUNGER Materialet til elever på mellemtrinnet og udskolingen bygger på undervisningsuniversitet Liv i Lungerne.dk Til mellemtrinnet består forløbet.
Blodets sammensætning
Ingen binding Alloantigen tilført ved vaccination
JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY.
a Når blodkarvæggen er skadet,
Gads Forlag, ©Toverud Lungerne Øvrige organer
Gads Forlag, ©Toverud, ©Zygote
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
KROPPENS FORSVAR.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Immunsystemet.
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Præsentationens transcript:

Kroppens naturlige forsvar

Kroppens naturlige forsvar Vores krop bekæmper skadelige mikroorganismer hver eneste dag Mikroorganismerne må trænge igennem kroppens tre forsvarslinjer, før de kan komme ind i kroppen og gøre os syge Den første forsvarslinje Den anden forsvarslinje Den tredie forsvarslinje

Den første forsvarslinje

Den første forsvarslinje Huden Forhindrer mikroorganismer I at komme ind I kroppen – hvis huden er hel og uden skrammer Luftvejene Sekret og små hår I næsen forhindrer mikoorganismer i at komme ned i vores lunger Vi nyser eller hoster for at komme af med de skadelige mikroorganismer Øjnene Tårne producerer et kemisk stof der kalders enzym- Et enzym kan slå mikroorganismer ihjel på øjets overflade

Den anden forsvarslinje

Den anden forsvarslinje Ikke-specifikke hvide blodlegemer (fagocytter) Røde blod legemer: transporterer jern og ilt rundt i kroppen Blodet består af Hvide blodlegemer: Hjælper med at bekæmpe infektioner Plasma: transporterer blodlegemerne rundt i kroppen

Blodet strømmer rundt i kroppen i én retning Den anden forsvarslinje Ikke-specifikke hvide blodlegemer (fagocytter) Blodet strømmer rundt i kroppen i én retning

Den anden forsvarslinje Ikke-specifikke hvide blodlegemer (fagocytter) Hvis der går hul på huden, kan mikrooganismer komme ind i blodbanen og gøre os syge

Den anden forsvarslinje Ikke-specifikke hvide blodlegemer (fagocytter) De hvide blodlegemer, der kaldes fagocytter, holder øje med om der kommer noget fremmed eller mærkeligt ind over den anden forsvarslinje. Når der gør det, bevæger fagocytterne sig hen imod det fremmede.

Den anden forsvarslinje Ikke-specifikke hvide blodlegemer (fagocytter) Fagocytterne omslutter og ødelægger det fremmede, som denne gang var en mikroorganisme www.csulb.edu/depts/biology/media/cell751.gif

Den tredje forsvarslinje

Specifikke hvide blodlegemer Den tredje forsvarslinje Specifikke hvide blodlegemer På overfladen af alt det fremmede , der kommer ind i kroppen findes der specifikke antigener Når de specifikke hvide blodlegemer møder en mikroorganisme vil de a) Danne et antistof, der passer til mikroorganismens antigen b) Sende besked til alle de andre specifikke hvide blodlegemer om også at lave mere antistof

Specifikke hvide blodlegemer Den tredje forsvarslinje Specifikke hvide blodlegemer Kroppens antistoffer finder det matchende antigen og låser sig fast til det.

Den tredje forsvarslinje Specifikke hvide blodlegemer Antistofferne vil så a) Markere hvilke skadelige mikroorganismer ,der skal ødelægges b) Blive i blodbanen ,så de er parate til at bekæmpe de skaldelige mikroorganismer, hvis de skulle komme igen.