Sommer hele året? Den anden bolig og forbruget Oplæg på Dansk Byplanmøde, 2012, Kirsten Gram-Hanssen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Vejen til uddannelsesvalg – Har vi frihed til at forme os selv?
Gammelheds-Philosophy
Bedre læring, mindre larm og landets bedste lærer.
GRAFISK FORTÆLLING 1.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Livsvilkår for børn på asylcentre
Læringshistorier Og pædagogisk praksis.
Hvordan tiltrækker Rudersdal nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut.
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Det svære liv i en sportstaske
Vejgaard Østre Skole 29. august 2007
Hvad gør livet så værdifuldt?
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Hjemmet og den anden bolig i sommerhuset Mark Vacher Saxo Instituttet Københavns Universitet.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Økologiske rygsække, LCA, og MIPS Et spørgsmål om perspektiv
Boligforeningernes strategi for samarbejde med biblioteker og medborgercentre ……
I NABOSKABET.DK Børn og Unge. Naboskab i forskellige højder  Integration og sammenhængskraft i boligområdet handler ikke kun.
Visionsproces Fra ord til handling.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
Transport Transport  Morten, Johan og Mikkels undersøgelse:  Vi ville finde ud af, hvor mange der kører, cykler eller går i skole. Vi vil lave en film.
Dialogisk læsning – Eksempler på spørgsmål
Nissen på tur På loftet sidder nissen med sin julegrød,
Singlerne på boligmarkedet: hvem er de og hvor bor de?
- Et dagbehandlingstilbud til unge hashmisbrugere
”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Fortællinger fra kanten
Kapitel 6 – nogle citater og overvejelser.
Hvad gør livet så værdifuldt?
Hold fast, hold ud eller hold igen
”Hvordan kan Sønderjylland klare konkurrencen
Relationer – børn og voksne
Trafik og beliggenhed i Øster Snede
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Børns omsorgssituation og trivsel
- COPENHAGEN LIVING LAB - 5. maj COPENHAGENLIVINGLAB.COM - DEN TRYGGE KOMMUNE URBAN INNOVATORS 5. MAJ 2010 COPENHAGEN LIVING LAB Njalsgade 106,2.
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
Børn og unge med handicap siger deres mening
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Praksissygeplejerskers tanker og visioner for almen praksis
De formår at integrere julemarkedet godt med omgivelserne, fordi de har valgt at ligge den på broen hvor mennesker bliver nød til at passere hvis det.
Ungdomsudveksling Værtsfamilieaften i distrikt 1470 Onsdag den 18. juni 2014.
Præsentation af resultaterne fra casestudie
Beboernes hverdagspraksis: En afgørende parameter Konference om bæredygtighed i byggeriet AAU-CPH, SBi, 28. januar 2013 Kirsten Gram-Hanssen, Statens Byggeforskningsinstitut.
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
Projekt Lavet af Jonas og Marcus. Idéen går ud på: Idéen går ud på at når man sætter nøglen i hoveddøren tænder lyset i entréen. Lyset slukker efterfølgende.
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
HJÆLP TIL FAMILIER Lavet af: Sofie, Daniel G, Amr, Sophia.
Børn og voksnes rettigheder.
Workshop 3: Jobcentrenes rolle i matchet mellem arbejdsgiver og den udsatte borger Mikkel Bo Madsen Institut for Socialt Arbejde Hvordan.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
Normalt Brundt hår men er farvet rødt Tøjstil er normalt det samme, men det går an på om det er i skolen eller efter skole. Går altid med smykker af en.
Afrikas store elefant Af Juliane Trier. Hvem (1/3) -Navn: Brit Trier -Alder: 45 år -Udseende: - kort brunt hår - altid velklædt - trænet -Job: Praktiserende.
Introduktion til arbejdet med vold i familien, kærestevold og grænser Tør du tale om det?
Unge og mobning Sarah Amann Mortensen 1.
Jonas, Oliver og Kasper T.
Erfaringer med energibesparelser og brugeradfærd: hvad virker?
Den glade skole på bjerget.
Brugernes praksis – betyder det noget for indeklimaet?
Præsentationens transcript:

Sommer hele året? Den anden bolig og forbruget Oplæg på Dansk Byplanmøde, 2012, Kirsten Gram-Hanssen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

….i dette oplæg vil jeg …. Diskutere hvad sommerhuset betyder for beboerne Give nogle tal omkring sommerhuse Rejse problemstilling om ressourceforbrug og miljø Problematisere udviklinger indenfor sommerhusene

Fortællinger fra 4 sommerhuskvarterer Obels kvarter - Vesterhavet Fuglsang - Djursland Egsmark - Djursland Gilleleje - Nordsjælland

At være sammen på en anden måde I en børnefamilie : Søn: " Det er fordi her, der føler man sig mere som en familie. Her er man mere sammen. Fordi at derhjemme, så er Simone [storesøsteren] altid ude med vennerne, og de [forældrene] er altid på arbejde…." Faren: "Man kan jo egentlig konkludere, at når man sådan har et sommerhus, så er det jo med til at styrke familieforholdet” En mor med unge børn, der er flyttet hjemmefra: "Det er dem [børnene], der forlanger at komme herud. Og jeg har 187 m2 hvor jeg bor, så jeg har plads nok i Viborg. Men det er bare – de kan bedre li' den dér intimitet, der er herude, tror jeg. Vi går jo op af hinanden herude, det kan vi ikke undgå."

At have gæster på en anden måde Interviewer: " Er det nemmere at mødes i et sommerhus end hjemme hos hinanden” S.: " Det er det faktisk. For det er lige som om at det er mindre konventionelt. Her kan folk selv begynde at smøre deres madpakke, hvis de har lyst. Der ville jeg nok kigge lidt, hvis de begyndte at gøre det der hjemme, ikk? Eller der ville ligesom være, at jeg skal byde og være værtinde, ik…"

Flugten fra det travle hverdagsliv "For os er det væsentligste ved at komme i sommerhus, det er, at der er ikke nogen computer, at der er ikke noget internet, der er ikke noget… Det er det væsentlige for os, det er at komme væk fra det, som der hele tiden lige er, som man lige kan gøre. Det er der ikke her" "

Konstruktionen af naturen: Stilheden, mørket og dyrene " Altså – naturen, ikke. Naturen, og den ro der er her. Når vi kommer herud – der er jo næsten ikke en lyd. Der er kun det der larm, når politiet de kører rundt. Det gør de temmelig tit her i området ” Egern, hare, ræve, rådyr, fasaner, rovfugle, sæler….. Forskellen til den første bolig, og naturen omkring den?

To forskellige boliger? "Jeg kan i hvert fald godt lide den der vekselvirkning der er med, at man har en bolig og så sker der noget nyt – Jeg er bange for, at det som jeg synes er fantastisk herude, det ville ikke være så fantastisk mere, hvis man var her altid …

Sommerhuse og ressourceforbrug Ændringer i sommerhusforbrug: Flere helårsbeboelser Bedre udstyrede sommerhuse og flere luksus sommerhuse Mere sommerpendling og vinter brug Mere frost- og fugtsikring Sommerhus og ressourceforbrug Energiforbrug i sommerhuse stiger Transport til sommerhus, inkl. Pendling stiger Arealforbrug og naturværdier

Stigende elforbrug i sommerhuse Kilde SBI

Sommerhustyper Kilde SBI

Helårsbeboede sommerhuse Kilde SBI Helårsbeboede fritid boliger iflg. Danmarks statistik

Sommerhuse om vinteren

Udrustningen i sommerhusene? Kilde: Andersen og Vacher 2009

Hvorfor har man sommerhus? Kilde: Andersen og Vacher 2009

Hvem har sommerhusene? Kilde: Andersen og Vacher 2009

Konklusion og diskussion Den kulturelle idé om sommerhuset som noget ”andet”: En ”anden” måde at være sammen på En ”anden”, simplere livsstil En nærhed til naturen ”Anderledesheden” er ikke så åbenlys set udefra Man flygter fra moderniteten – men moderniteten følger med ….. og ressourceforbruget stiger