Mette Arleth Aalborg Universitet Fru Madsen og de interaktive spatio- temporale online GI-applikationer Kan vi forstå GIS? (skal vi?)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Byggetilladelse - Pippi Langstrømpe
Bestyrelsens overvejelser om LOS' fremtidige arbejde Bestyrelsesformand Kim Simonsen.
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Gammelheds-Philosophy
Overordnet målsætning:
Et stykke med sødt, surt og skørt... - botilbuddet Stefanshjemmet evaluerer deres udbytte af projekt Implementering af Teknologi (IAT) 2011.
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Det svære liv i en sportstaske
Hvad er korruption? En kort introduktion
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Med dejlige varme farver
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
Argumentationsformer
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
KOD I FERIEN 2012: INSPIRE PROJEKTET. HVEM ER JEG? Mossa Merhi • Studerende på Københavns Universitet • Studie: Naturvidenskab og IT • Fokus: Fysik og.
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Erfaringer efter simulationsbaseret undervisning i genoplivning
Det er ganske vist… (Klik for at komme videre). Der var engang en model… •E•En dag hun gik på podiet, tabte hun et hår •”•”Jo, flere jeg taber, desto.
Dialogisk læsning – Eksempler på spørgsmål
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
……………. Livets centrum. 1.Mosebog 11:1-9 Hele jorden havde samme sprog og samme tungemål. Da de brød op mod øst, stødte de på en dal i landet Sinear, hvor.
”Religion er opium til folket”
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Mandag 19/9 mødtes vi i skolen.Vi fik at vide vi havde Naturuge og at vi skulle en tur i skoven. Vi gik vi gik og vi gik, men alligevel sagde lærerne at.
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
Kapitel 6 – nogle citater og overvejelser.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Vokse gennem venskab!.
Den gode, den onde og den grusomme - om digital selvbetjening SnitkerGroup 6. September 2011 af Usability Specialist Thomas Visby Snitker.
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
SEO PÅ AU.
Joken, der bringer dig held!
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
Fagets Informations Teknologi Introduktion til Programmering i Java For Industri, Global Forretningsudvikling, samt fri studie aktivitet ved Bent Thomsen.
Demokratisk underskud i informationssamfundet?
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
3. N OVEMBER 2009 DØGNKONFERENCE, HORSENS. I NDHOLD Hash- og Kokainprojektet Grupperne Formål Målgruppe Tilgang Udvalgte resultater.
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Vejlederens kommunikation
»En mand havde to sønner
Glade Dage Undervisningscase i Entrepreneurship Faglig klipper/redaktør: Jesper Piihl Videoproduktion: Govisual Finansieret af:
Den gældbundne tjener Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere. Da han begyndte på regnskaberne, blev en, der skyldte ti tusind.
Kompetencehjulet UC Syds IKT kompetence projet For projektbeskrivelsen, se IT- og TelestyrelsenIT- og Telestyrelsen Direkte link til projektbeskrivelsenprojektbeskrivelsen.
P0 erfaringsopsamling Program 9.15: Introduktion
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Aalborg Kommunes buskøreplaner
Hvordan lagrer Amterne data Relationer til Miljøportalen Hans-Erik Jensen Biolog Viborg Amt, Miljø og Teknik, Naturkontoret Skottenborg 26, 8800 Viborg.
Økonomi og Demokrati.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Kvinder Ser sig i spejlet..
H.C. Andersens Hotel, Odense, 28. oktober 2009 Workshop JERES oplevelser!
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Åbent Universitet på IT-Universitetet i København kompetenceudvikling for professionelle Mads Tofte, rektor.
Hvad er offentligt og hemmeligt i Danmark
En dag da Leo var på til skole, så han to drenge som lige havde malede med graffiti. Det synes Leo er sejt, De to drenge gå forbi Leo og går mod skolen.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
15. april 2004 Åbent Universitet på IT-Universitetet i København kompetenceudvikling for professionelle Mads Tofte, rektor.
Designoplæg Skabe opmærksomhed omkring bibliotekets arbejde med digitale ressourcer Info-søjlen.
Den gældbundne tjener med Lego-figur
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
Præsentationens transcript:

Mette Arleth Aalborg Universitet Fru Madsen og de interaktive spatio- temporale online GI-applikationer Kan vi forstå GIS? (skal vi?)

Mette Arleth Aalborg Universitet Prolog Vera Madsen, 72-årig pensionist der ønsker at være anonym havde hørt en masse om Strukturreformen og om at kommunerne skulle slås sammen. Hver tirsdag og torsdag brugte hun lang tid med kollektiv trafik for at komme til det nærmeste ældre-aktivitetscenter. Og nu vidste hun jo ikke om denne her kommunesammen-lægning ville betyde at hun fremover skulle længere, kortere, i en anden retning eller i det hele taget hvad? Der var nogen der sagde at man kunne se sådan noget på Internettet. ”Jeg kan sikkert finde et kort” tænkte Vera, og gik i gang…

Mette Arleth Aalborg Universitet Vera Madsen G.I. Nørdsen

Mette Arleth Aalborg Universitet Hvem er brugerne? Professionelle brugere, hyppige brugere –Offentlige myndigheder, ejendomsmæglere, vindmølleejere, landbrugskonsulenter Semi-profesionelle brugere, regelmæssige brugere –Landmænd, brugere med relevant faglig baggrund Ikke-profesionelle brugere

Mette Arleth Aalborg Universitet Problem Det er vigtigt, også for de ikke professionelle brugere at kunne tilgå og forstå de informationer offentlige myndigheder stiller til rådighed for ikke at føle sig ekskluderet af de demokratiske processer Vi kan gøre web-gis applikationerne så brugervenlige det skal være, men så længe vi ikke ved OM eller HVORDAN ikke professionelle brugere opfatter og forstår GI, kan vi så reelt formidle viden til dem på denne måde?

Mette Arleth Aalborg Universitet Det kunne være værd at vide Hvordan opfatter og forstår en bruger uden nogen relevant professionel eller uddannelsesmæssig baggrund GI? Forhindrer en fejlagtig opfattelse af GI reelt en kvalificeret anvendelse af GI- baserede web-applikationer?

Mette Arleth Aalborg Universitet Hvad ved vi om brugernes evner… ? Vi ved noget om IT-tilgængelighed generelt, brug af internet og lign. i forskellige befolknings- grupper Ian Jørgensens Kortolknings undersøgelse fra starten af 90’erne; –selv med adgang til en signaturforklaring blev kun 70% af signaturerne i topografiske kort forstået korrekt –Generelt eller specifikt kendskab til landskaber øgede forståelsen Lars Brodersens eyemovement tracking undersøgelse giver tilsvarende resultater GI-baserede internet-tjenester er populære, både de private (KRAK, ENIRO mv) og de offentlige

Mette Arleth Aalborg Universitet Hvordan måles ”forståelse”? Forståelse bygger på viden (erkendt eller ubevidst). En måde at klassificere viden på er –Faktuel viden (viden om ”at”) –Konceptuel viden (viden om ”hvorfor) –Procesorienteret viden (viden om ”hvordan”) –Metakognitiv viden (viden om viden) Det er brugernes faktuelle og procesorienterede viden om GI og relaterede emner det er interessant at undersøge Denne viden vil formentlig være påvirket af den undervisning brugerne har mødt i deres skoleforløb og af deres viden om anvendelse af IKT generelt

Mette Arleth Aalborg Universitet Bloom’s taxonomi Uddannelser på universitetet er beskrevet i studieordninger, hvor målene for studiets semestre beskrives i efter Bloom’s taxonomi. De 6 trin danner en struktureret progression hvor man på hvert niveau kan definere hvilket mål der skal nås for at opnå dette vidensniveau. Kunne man på samme måde beskrive en taxonomi for ”GI-forståelse”? Altså strukturere begreber og ord i en progression der beskrev stigende forståelse?

Mette Arleth Aalborg Universitet Definition af niveauerne

Mette Arleth Aalborg Universitet Forslag til testmetode

Mette Arleth Aalborg Universitet Mulige konklusioner? 1.Brugerne har tilstrækkelig forståelse for GI til at kunne bruge applikationerne korrekt 2.Brugerne forstår ikke GI,men kan alligevel godt bruge applikationerne korrekt 3.Brugerne forstår ikke GI og kan derfor ikke finde ud af at bruge applikationerne rigtigt

Mette Arleth Aalborg Universitet Epilog Heldigvis bor G.I. Nørdsen og Vera Madsen i den samme by. En ganske lille by i det åbne land med en aktiv borgerforening, sportsforening, friskole osv. En by hvor man kender hinanden. Og de to gange i sit liv hvor Vera fik brug for at finde oplysninger i amtets eller kommunens online GIS var det heldigvis dejlig nemt at gå hen til G.I. Nørdsen og få hans hjælp (og snakke lidt med hans kone). Efterhånden var der en del der bad G.I. Nørdsen om hjælp, så han valgte at supplere sine indtægter og starte et lille privat konsulentfirma. Det var gratis for medlemmer af borgerforeningen, og græsrodsorganisationer i området skulle også kun betale ganske lidt. Men de store jordbesiddere i området, de havde jo penge nok…