Billeddiagnostik- en nødvendighed i kræftdiagnostik og behandling

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er behovene i Danmark?
Advertisements

Inversion af alderspyramiden –
Konferens om de danske ”kræftpakker”
Hæmaturi Hvem skal ikke udredes..
Erfaringer fra pakkeforløb i Danmark
Screening – fremtidige udfordringer inden for tarmkræft
Pakkeforløb på kræftområdet
ØKONOMIEN I HJEMMEDIALYSE
Kap. 9 i Almen patologi, 2. udgave + forelæsningsnoter
Ret til hurtig udredning og differentieret ret til behandling
Pakkeforløb til kræftpatienter
Jeannie Jonasson, Sundhedsstyrelsen
Standardrum: CT/MR-rum/interventionsrum: 90 m2
ER DIALYSE ALTID DEN BEDSTE BEHANDLING
Tværfagæligt forløb i PET-CT
Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering, 6-7 maj 2009 Privathospitalerne i fremtidens sygehusvæsen ved Nis Alstrup, formand for Brancheforeningen for.
”Vigtige værktøjer i kronikerbehandlingen - Lægemidler”
Fremskrivning af antal kræftpatienter til 2025
6. marts - DMCG/KB 2014 Peter Vedsted Professor
Tak Tak for invitationen til i dag
Fra kontrolforløb til opfølgningsforløb: Mere kvalitet for pengene?
Læringsseminar 1 Storyboard fra Sygehus Vendsyssel
Cancer Pancreatis Diagnostik og behandling
Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Fælles Akut Modtagelse
Status Palliativ indsats Danmark
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
Patientforløb internt i Onkologisk Afdeling og i samarbejde med regionshospitalerne.
Hånd i hånd. Forskning i rådgivning og støtte til par hvor kvinden har brystkræft 18. Maj 2011 Ph.d.-studerende Anne Nicolaisen 1.
Kræft i tyktarm og endetarm
Flemming Bro CiP – Cancer i Praksis Praksisenheden, Århus
Trends i onkologien Temaeftermiddag for primærsektor, 10. maj 2011
Behandling af nedsat hjertefunktion med T3 – LIHFA studiet
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
Geriatrisk Afdeling, AUH
Hjernetumorer (intrakranielle tumorer)
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Karen Marie Dalgaard & Jeanette Bech Kræftstyregruppen DASYS temamøde 13. november 2008 Historisk rids Kommissorium for Den Nationale Kræftstyregruppe.
University of Copenhagen, Department of Health Services Research Barrierer for adgang til skadestue for patienter med udenlandsk baggrund – med effekt.
Røntgenafdelingen HEV, HBF/IN oktober 2014 Hvor godt kan det blive? Udredningsret – hurtigt - set fra Røntgenafdelingen i Vest.
Optimering af arbejdstilrettelæggelse i på Radiologisk afdeling i Køge Mahad Huniche Møde med Region Nordjylland.
Faglig opsamling Oplæg om kræft Diagnosticering
Levende nyredonorer Overlæge phd. Claus Bistrup Nyremedicinsk afd. Y
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Nyt om (kirurgisk) behandling af Lungekræft.
Neurologi 5. Semester forår 2009
Berit Enggaard Kaae Praktiserende læge Gundsømagle
Akutte indlæggelser på de intern medicinske afdelinger i Danmark
Hvordan man ser flere patienter for færre ressourcer
LARS Lav Anterior Resektions Syndrom (LARS)
Patienternes gang igennem Onkologisk afdeling
Generel introduktion til kræftområdet Hans Peder Graversen, cheflæge Afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
Tyktarms- og endetarmskræft
Patientforløb for onkologiske patienter
Pakkeforløb for kræftpatienter
Tarmkræft kirurgi i Region Midt
Initiativer og udfordringer i forbindelse med det øgede behandlingsbehov for strålebehandling v. Oversygeplejerske Lisbeth K Lagoni; Århus Sygehus.
Kræftbehandling Hospitalsenheden Vest
Palliation til ældre med kræft
Opfølgning efter primær behandling for operabel brystkræft
Ole Mølgaard Overlæge Anæstesiologisk Afdeling Århus Sygehus Kursusleder, akutkurser, Region Midt UDDANNELSE På de nye fælles akutmodtagelse.
Dagsorden:  Grounding med ballstick  Fremlæggelse af kropstegninger  20 hurtige til professoren  Anden underviser  Meebook-forløb omhandlende huden.
Hvad er kræft? Billede af kræftcelle. Sygdommen i tal Hvert år konstateres omkring nye kræfttilfælde i Danmark Over mennesker dør af kræft.
Kræft/Cancer Hvad sker der på celleniveau?
Fibromer / muskelknuder
De pårørende i beslutningsrummet
Hortons hovedpine Dansk Hovedpinecenter
Ogilvies syndrom Andet udkast
Paneldebatten til landsmødet i Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker
Præsentationens transcript:

Billeddiagnostik- en nødvendighed i kræftdiagnostik og behandling Dansk Radiologisk Selskab Overlæge Birgitte Svolgaard. Radiologisk afdeling Herlev hospital Formand for Dansk Forening for Onkoradiologi.

Antallet af radiologiske procedurer har været jævnt stigende igennem en længere årrække. En stor del af stigningen er på de undersøgelsestyper, som er lægekrævende og tidskrævende. Der er fortsat en glidning fra simple undersøgelser mod flere lægekrævende undersøgelser (MR, CT, UL,PETCT). Disse undersøgelser giver stor brugbar information som har betydning i omhændertagen af patienter med kræftsygdomme.

Billeddiagnostik anvendelse Bedre stadieindeling Forudsætning for valg af behandling Monitorering af behandling (RECIST) Billedvejledt behandling af tumorer etc Opfølgning Lindrende behandling Billeddannelse medfører bedre stadieindeling og bedre overlevelse Billeddannende diagnostiske informationer er en forudsætning for valg af behandling ved en given tilstand Monitorering af behandling Kemo-coil MDT

Kræftpakker http://sundhedsstyrelsen.dk/da 27. juni 2012, Opdateret 29. januar 2013 Diagnostisk pakkeforløb for patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kunne være kræft Pakkeforløb for akut leukæmi og fremskredent myelodysplastisk syndrom Pakkeforløb for brystkræft Pakkeforløb for hoved- og halskræft Pakkeforløb for kroniske myeloide sygdomme Pakkeforløb for kræft hos børn Pakkeforløb for kræft i blære og nyrer Pakkeforløb for kræft i bugspytkirtlen Pakkeforløb for kræft i galdegangene Pakkeforløb for kræft i hjernen Pakkeforløb for kræft i livmoderen Pakkeforløb for kræft i spiserør, mavesæk og mavemund Pakkeforløb for kræft i tyk- og endetarm Pakkeforløb for kræft i vulva Pakkeforløb for kræft i æggestokkene Pakkeforløb for kræft i øjne og orbita Pakkeforløb for livmoderhalskræft Pakkeforløb for lungekræft Pakkeforløb for lymfeknudekræft og kronisk lymfatisk leukæmi Pakkeforløb for metastaser uden organspecifik kræfttype Pakkeforløb for modermærkekræft Pakkeforløb for myelomatose Pakkeforløb for peniskræft Pakkeforløb for primær leverkræft Pakkeforløb for prostatakræft Pakkeforløb for sarkomer i knogle og bløddele Pakkeforløb for tarmkræftmetastaser i leveren Pakkeforløb for testikelkræft SYGEHUSE & BEREDS http://sundhedsstyrelsen.dk/da 28 pakkeforløb .en er billeddiagnostikken ikke involveret i.

SPECIELT VED KRÆFTSYGDOMME KAN CT: Gøre det muligt at planlægge omfanget af kirurgiske indgreb pege præcist på det område hvor man skal tage vævsbiopsi pege på det område der skal modtage strålebehandling Anvendes til at bedømme effekten af behandling

ULTRALYD BRUGES BLA TIL AT UNDERSØGE Lever, galdeblære, bugspytkirtel, nyrer, livmoder, æggestokke m.v.   Lymfeknuder alle steder i kroppen   Væske i lungehulen og bughulen   Knuder i brystet og på halsen Ultralyd er den foretrukne metode til at foretage en vævsprøve

SPECIELT VED KRÆFTSYGDOMME KAN MR Vurdere sygdom i knogler og hjerne samt nervesystem Vurdere sygdom i bækkenet Planlægge strålebehandling og kirurgi i disse områder Gynækologisk cancer

PETCT Vurderer hvor meget sygdommen har spredt sig i kroppen Kontrollerer effekt af behandling Påviser et eventuelt tilbagefald Planlægge strålebehandling Afhængig af problemstilling og internationale guidelines beslutter lægerne om man skal have en PET,PETCT eller CT .

Antallet af CT-scanninger eksploderer 14. maj 2012 kl Antallet af CT-scanninger eksploderer 14. maj 2012 kl. 07:44 - Kilde: Dagens Medicin Danskerne bliver CT-scannet som aldrig før,skriver Dagens Medicin. Brugen af CT er faktisk fordoblet på bare fem år - det skyldes i høj grad et større fokus på hurtig kræftudredning. Den nye undersøgelse er gennemført af Landspatientregisteret og Statens Institut for Strålebeskyttelse. Den viser, at der i 2011 blev gennemført knapt 690.000 scanninger i Danmark. Det er mere end dobbelt så mange som bare fem år tidligere, hvor scannerne, der især bruges til diagnosticering af kræft, kun var i brug lidt over 340.000 gange.

 Statens Institut for Strålebeskyttelse

Department of Diagnostic Radiology Copenhagen University Hospital Herlev

Andelen af den danske befolkning som er fyldt 65 år forventes at stige fra 16 % i dag til 25 % i 2042 hvorefter andelen falder svagt. Antallet af kræfttilfælde stiger i hele verden. I Danmark er der sket en kraftig stigning i antallet af registrerede kræfttilfælde fra 1940’erne til i dag. I 1940’erne, som måske er omkring det tidspunkt, hvor dine bedsteforældre blev født, var der knap 9000 nye kræfttilfælde om året i Danmark, og fra 2007-2011 er antallet 34.142. pr. år. De vigtigste grunde til stigningen er, at vi bliver flere mennesker i Danmark, og at vi i gennemsnit bliver ældre. Over halvdelen af kræftsygdommene rammer mennesker over 65 år. Derudover er der også sket en stigning på grund af øget forekomst efter udsættelse for rygning, alkohol, fysisk inaktivitet, overvægt og sol.    Jo ældre man bliver, jo større er risikoen for at få kræft, og jo større er sandsynligheden også for, at kræftfremkaldende faktorer har kunnet påvirke kroppens celler.

(Incidens)antallet af nye tilfælde stigende for både mænd og kvinder(sundhedstyrelsen kræft i Danmark 2005)ikke dennne graf.

Sundhedstyrelsens Dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013 -2017 Usikkerhed om lægers pensionsalder, fremtidig hospitalsstruktur og økonomi, med baggrund i tegn på tidlig pensionering, øget antal billeddiagnostiske undersøgelser og billedvejledte procedurer, samt den større andel af 65+ i befolkningen anbefalede Dansk Radiologisk Selskab at antallet af hoveduddannelsesstillinger blev øget.

Konklusion: Øget antal kræftpatienter vil medføre behov for øget kapacitet og resourcer på billeddiagnostiske afdelinger både mht apperatur,plads, og personale samt uddannelse. Ny ”scannerrapport” ?