SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Virksomhedens interessenter
Advertisements

MED-REPRÆSENTANT I EFFEKTIVISERINGSTIDER SPILLET OM VELFÆRDEN.
Oplæg om Habermas og demokrati
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Frie informationer og kampen for demokrati Biblioteker og demokratisk dannelse.
DEMOKRATISERING : SFUs Martstræf 2011 : Gry Poulsen.
Reservatet Kapitel 1: Reservatet - Virksomheden som et reservat
Politiske grundholdninger og ideologier
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Fagets formål, fokus og fagmål
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Den folkesocialistiske strategi - En introduktion
Principprogramsoplæg
Hvad er det der socialisme og marxisme egentlig
Marxisme, Bourdieu og klasser i dag
Tillid Temadag for AMIR
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
Forskellige former for magt
Teknologi og samfund Den teknologiske udvikling 1 Samfundsudviklingen
Danmark i en globaliseret verden
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
SF Ungdom Ved..
SÅDAN BRYDER VI DEN SOCIALE ARV SFU’S UDDANNELSESPOLITISKE PAPIR LM ’11 Christian Vedersø Østergaard, martstræf ’11.
PERSPEKTIV- OG HANDLINGSPROGRAM ET DANMARK AT VINDE!
Enhed i arbejderbevægelsen - Det handler om magt.
Velkommen til LO.
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Råd til velfærd? Velfærdspolitiske problemstillinger anno 2011 – muligheder og udfordringer.
Politisk Program LM 2011 : Speedoplæg på SFUs martstræf Gry Möger Poulsen.
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Konfigurationsskolen
Uddrag af politiske principprogrammer
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
- Global islamistisk terrorisme
Introduktion til ideologiske forgreninger
SAMFNU Demokrati og menneskerettigheder 1.Demokratidefinitioner 2.Fordele og ulemper ved direkte og repræsentativt demokrati 3.Kriterier for demokrati.
Introduktion til liberalisme
Oplæg om SFU’s nye principprogram Principprogram 2008 En anden verden er nødvendig!
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Frivillighed på kommando findes ikke
Etablering af virksomhed
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
1 Rights Based Advocacy (Def.) Rights Based Advocacy tager udgangspunkt i civilsamfundets konkrete alternativer til det eksisterende og består af en række.
Samfundsvidenskab /samfundsfag Introduktion i forbindelse med almen studieforberedelse.
Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby.
Dansk ledelsesstil og tillid som global konkurrencestyrke
Introduktion til Den Kolde Krig
Introduktion til socialisme
Erik Christensen. Den Johannes E. Hohlenberg (JH) ( ): 1. JH’s livsforløb. 2. JH’s vigtigste bøger. 3. Rudolf Steiners tre-greningslære.
Ideologiske holdninger og meninger
Kapitel 1 Politikindledning.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Kapitel 9: Velfærdsstaten og ulighed
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Kapitel 8: Ulighed og ideologi
Landsorganisationen i Danmark Velkommen til LO. Landsorganisationen i Danmark FAKTA LO’s medlemsforbund har ca. 1,1 millioner medlemmer Ca offentligt.
Sanne Lorentzen NLS Ledertræf, Island september 2012.
Den selvejende institution – mellem stat, marked og civilsamfund Lars Bo Kaspersen, Statskundskab, Københavns Universitet.
Socialkonstruktivisme i international politik 1. Socialkonstruktivisme (en definition) 2. Realisme vs. socialkonstruktivisme 3. Eksempler 4. Diskursanalysen.
Diskursanalysen i miljødebatten 1. Diskursanalysen (en definition) 2. Realisme vs. socialkonstruktivisme 3. Eksempler 4. Diskursanalysen 4.1. Diskurser.
Vælgerne og politiske skillelinjer Fra industrisamfund til servicesamfund.
Global krise – årsag, indhold og venstrefløjens svar En historisk specifik kapitalistisk krise årsag indhold løsningsforslag.
Politisk system og lovgivning i Danmark Sosu Fyn Jan Christiansen.
Foreningens ledelsesmæssige vilkår og udfordringer:
Politisk økonomi 24. November 2016.
DHF´s formål Stærke medlemsbaserede organisationer af mennesker med handicap, hvor kvindelige såvel som mandlige medlemmer har en reel mulighed for deltagelse.
Hverdag med Handicapkonventionen
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Præsentationens transcript:

SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv Af Kasper Bjering Jensen, Medlem af SF’s Hovedbestyrelse

IDEOLOGISK GRUNDLAG SFU’s formål er at virke i ungdommen, på parlamentariske såvel som udenomsparlamentariske måder, for indførelsen af et socialistisk samfund baseret på demokrati, solidaritet og bæredygtighed. SFU arbejder på et idégrundlag, inspireret af marxismen og i forlængelse heraf feminismen. SFU arbejder på såvel dansk, europæisk som globalt plan. Idégrundlag inspireret af marxismen Mål om indførelse af et socialistisk samfund Metoden er at virke på parlamentariske såvel som udenomsparlamentariske måder.

MARXISMEN Samfundet må forstås som en helhed Materialisme: Samfundet er en faktisk eksisterende ting, som former menneskene i det. Dialektik: Samfundet udvikler sig på baggrund af modsætninger. Mennesker kan påvirke udvikling Samfundets økonomiske basis må analyseres Hvordan frembringer samfundet sine værdier Hvilke modsætninger findes i frembringelsen af disse. Hvad er magtforholdene mellem disse Grundformen på vores samfunds er kapitalisme

KAPITALISMEN Værdiproduktion organiseret i private virksomheder Virksomheden ejes af en privat ”kapital” En kapital er en mængde værdi (penge), hvis eksistensformål er at blive til mere værdi. Værdi opstår kun gennem arbejde, så kapitalen må nødvendigvis udvinde sin merværdi af arbejde. Arbejdet må udføres af mennesker med menneskers behov.

KAPITALISMEN Set oppefra: Markedsøkonomi Set nedefra: Købekraft Behov må opfyldes gennem markedet Set oppefra organiseres produktionen, så den dækker alle de forskellige behov. Staten griber ind i markedet, for at opfylde bestemte behov. Set nedefra: Købekraft Individets behov opfyldes gennem købekraft Købekraft opnås ved at være kapitalist, selvstændig eller lønarbejder. Staten griber ind med skatter, ydelser, tjenester, mv.

KAPITALISMEN Modsætninger i produktionen Lønarbejderen overfor kapitalistens købekraft Modsætningerne leder til faglig kamp om fordelingen af de skabte værdier. Modsætningerne leder til politisk kamp om statens indgriben. Samlet taler vi om klassekamp.

KAPITALISMEN Klassernes magt En ulige kamp Kapitalen: Har den formelle juridiske magt over sin virksomhed og som kollektiv over samfundets fundament. Lønarbejderne: Kan alene forhandle på et arbejdsmarked – ofte med enorm konkurrence. Selvstændige: Styrer sit eget liv. Mellemlagene: Besidder i kraft af uddannelse, organisatoriske positioner, mv. stor indflydelse En ulige kamp Staten styres også af interesser.

SOCIALISMEN En bevægelse for bedre vilkår for lønarbejdere Faglig kamp: Overenskomster svækker konkurrence. Strejkevåbenet truer til aftaler. Sammenhold styrker bevidstheden Politisk kamp: Indførelsen af demokrati, med lige valgret og frihed Indførelsen af et velfærdssamfund, som skaber tryghed uafhængigt af den enkeltes købekraft Indførelse af regulering, som sikrer indflydelse på økonomien

SOCIALISMEN En revolutionær kamp Et samfund uden klassekamp Et samfund uden privat ejendomsret til produktionen Et samfund hvor der planlægges efter menneskers reelle behov, frem for at tilfredsstille

Hvordan forandring? Parlamentariske metoder Erobre indflydelse i Folketinget, for gennem aktiv politik at opnå konkrete forbedringer. Ved at arbejde med at bearbejde politiske beslutningstagere i konkurrence med kapitalens lobby. Ved at deltage aktivt i civilsamfundet

Hvordan forandring? Udenomsparlamentariske metoder Er nødvendige fordi magten ikke er lige fordelt Handler om at organisere mennesker i slagkraftige bevægelser => især med udgangspunkt i deres liv Handler om at rejse de rigtige krav fra neden.

Hvilke forandringer? Tre store socialistiske spørgsmål i vores tid: Hvordan sikrer vi velfærdssamfundet Hvordan undgår vi en global klimakatastrofe Hvordan øger vi den demokratiske indflydelse på den økonomiske udvikling Tre krav i SFU’s skolestartskampagne: Bedre og billigere offentlig transport Investeringer i det offentlige sundhedsvæsen Loft over klassekvotienterne

Diskussion Hvordan hænger kampagnen sammen med det ideologiske? Det vil sige: Udfordrer de tre krav kapitalismen? Peger de frem mod et andet samfund eller bare en ”bedre kapitalisme”? Er de tre krav gode klassekampsemner? Repræsenterer de konflikterne i samfundet eller er de sådan en slags ”fælles interesser”? Hvilke andre tilsvarende krav kan rejses? Kan I i det daglige politiske arbejde formulere tilsvarende konkrete krav, som udfordrer kapitalismen med klasskamp?