DIT-systemet et par introducerende eksempler

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009.
Advertisements

Videregående pc-vejledning Modul 13: Brug af tekstbehandling 60+Bornholm.
En lille vejledning til ændring af skærmens udseende.
Sådan laver Du et POWER POINT program.
Trehøje-Pigerne Side 1 Vejledning til brug af hjemmesiden Det er slet ikke så vanskeligt – så brug hjemmesiden flittigt… Det er.
Lav design med ord, billeder og meget andet...
Mini-PC-kørekort – Modul 6
Fortæl med PowerPoint XP
Videregående pc-vejledning
Struktur: ”Quiz og byt”
1 Vil du give en fuldmagt?       Hvis du vil have, at en anden skal kunne handle på dine vegne i en digital løsning, kan du give en digital.
Løntermometer° Vedligehold dit lønsystem. Løntermometeret Mange virksomheder oplever, at et ellers godt lønsystem efter nogle år ikke længere har den.
PC1 Lad os komme i gang…..
Vejledning i weblog-værktøjet
Videregående pc-vejledning Modul 12: Tekstbehandling 2 60+Bornholm.
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
Syntaktisk analyse.
Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops.
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!
Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal
Hvordan kommunikerer jeg med min PC
Dansk med it Duncker & Ruus © DIT-systemet Dansk med it Generel præsentation Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.
Notatteknik.
Hvordan får jeg lagt First Class programmet ind på min egen computer ??? De følgende sider er en lille anvisning på, hvordan du selv kan installere programmet.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2009.
Videregående pc-vejledning Modul 08: Billeder 1 60+Bornholm.
Computerens anatomi.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret oktober 2012.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2008.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret februar 2009.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Lyd-ikonet er forsvundet
Engelbert H – og den sidste chance
Ph.d.-projekt, Sanni Nimb
Dansk med it © Duncker & Ruus DIT-systemet Dansk med it Generel præsentation for studerende Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier.
Dansk med it Duncker & Ruus © DIT-systemet Generel introduktion DIT-systemet Udvikling og testning Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for.
Titeldias (uden baggrundsfarve) Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg.
1. Ordreside: Køretøjerside: Brugereside: Timesedlerside: Beskederside: Oversigtskortside: Themeside: 19.
SÆTNINGSANALYSE.
Skal du digitalisere en fuldmagt, du har fået på papir fra en borger?
Medieforløb 2006 Internettet som offentlighed og læringsrum Udarbejdet af Rie, Nadja, Maha og Mette R.
 ForrigeForfra X LukNæste  Vis igen Du er her: Niveau 1 - Trin 1 - Opgaven - Indledning Først skal du… Først skal du lige arrangere vinduerne, så de.
Øget fylde ved venstre knæ og fod - obs tumor hos barn på 1 år Rtg 10 mdr. og UL 12 mdr. gammel.
Ældre Sagen Funktionen ”Send til” inkl. Brænd en CD 1. Du får dette billede når du højreklikker på, mapper, dokumentfiler, billedfiler, lydfiler m.fl.
Kommakursus ”light”.
PowerPoint Kursus It-biblioteket, april 2007 Underviser: Marie.
Klinisk mistanke om instabilitet i fodleddet hos 18-årig kvinde Der er udført Telos stres test. Normale forhold?
Hvad ser du? (..et ansigt - eller ordet “Liar”).
Blog kommentar Åben arkivet ved at trykke på den lille sorte trekant der peger ind på et årstal (næste billede)
Ældre Sagen ”Gem som” - et dokument Følg numrene osv.
Videregående pc-vejledning Modul 03: Harddisken 2 60+Bornholm.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Videregående pc-vejledning
IT for let øvede Modul 5: ”Tekstbehandling ”. Formål KULTUR & FRITIDSHUSET – SKOLEGADE 54 – TLF: Kunne skrive en tekst med store og små bogstaver.
28.4 Andre sammenligninger 3.Vil du springe til et bestemt afsnit eller dias? Klik på menuerne Outlines eller Thumbnails. 2.Klik med musen i dit eget tempo.
Lægedebatten 2013 Introduktion til Lægedebatten. Lægedebatten 2013 Nemmere adgang Du kan benytte Lægedebatten fra din pc, din smartphone og din tablet.
Introduktion til øvelsen ”Bidrag til kerneopgaven” Formål med øvelsen Forberedelse Indledning Runde 1 Runde 2 Runde 3 Afslutning på øvelsen 2.
Interaktiv skærm.
Læs teksten grundigt;-) På næste side er en julekalender
Backgammon Formål: Du skal primært øve dig i brug af figurer i PowerPoint. Opgave: Lav et backgammon vha. figurer. Find et billede på Internettet af det.
GUIDE TIL DELING AF DOKUMENTER
Oprettelse Af Dreamviewer Site.
Hvordan ændrer jeg teksten på min hjemmeside?
Printer installation: SosuFyn / Windows PC
Vejledning: Publicering af artikler på Kompetenceportalen
DIGHUMLAB Forskning i tema1 – Sproglige materialer
Opret fremmed kursus Blå kurser: Fremmed kurser
Mini-PC-kørekort – Modul 6
Find dybdelink Blå kurser: Fremmed kurser
Præsentationens transcript:

DIT-systemet et par introducerende eksempler Udvikling og testning 2003-2006 Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab Københavns Universitet www.nordisk.ku.dk/duds

Eksempel på en dansk, norsk, svensk DIT-opgave Opgaven er beregnet som introduktion til at arbejde med DIT-opgaver Der forudsættes kendskab til ordklasser og til fleksion Opgaveløseren går igennem teksten ord for ord og bestemmer ordklasse og bøjningsform ud fra lukkede lister Når man er i gang med at bestemme ordet Sandskorn i den danske tekst, ser skærmen ud som på følgende billede

Tekst til venstre, valg af ordklasse i midten og valg af bøjning til højre

Det danske uddrag af Martin A Det danske uddrag af Martin A. Hansens roman – analyseret med ordklasser og fleksion I DIT-systemet kan man se analysen af det enkelte ord når man klikker på det

Den danske tekst og korte uddrag af en tilsvarende tekst på norsk og på svensk ligger i DIT-opgaveform på cd-rommen Læs Vejledning i installation af DIT-systemet Installer på egen pc og løs en eller flere af opgaverne Sammenlign løsningen med løsningsforslaget i xml-mappen Norske og svenske opgaveløsere finder måske påfaldende ting i forslagene

Sammenligning med DIT-systemet Man sammenligner to analyser af samme tekst med DIT-funktionen Sammenlign analyser Forskellige teksters analyser kan sammenlignes med DIT-funktionen Elementdiagram – i det følgende er anvendt funktionen Elementdiagram på analyser af en lille dansk tekst, en kortere norsk og en kortere svensk

Ordklasser og fleksion i dansk, norsk, svensk Det ganske korte tekstuddrag viser straks hvordan dobbeltbestemtheden på norsk og svensk giver forholdsvis flere bekendte former Foroven på næste billede ser man den danske fordeling af bekendte og ubekendte substantivformer, nedenunder den tilsvarende norske – på et kortere tekstudsnit (se på søjlerne, ikke på antallet)

Danske bekendte og ubekendte substantiver over for norske

Bekendthedsprofilen for norsk og svensk

Man ser at ordklasseprofilen er næsten den samme i dansk og norsk

Og svensk

I teksten er først markeret alle helsætninger En syntaktisk DIT-analyse af et stykke H.C. Andersen kan ses på næste billede I teksten er først markeret alle helsætninger Helsætningernes led er placeret i Diderichsens feltskema De indgående ledsætninger er markeret for funktion og indlejringsgrad || afgrænser helsætninger, F for fundamentfelt n/N for nominal v/V for verbal a/A for adverbial

Tilløb til stilistisk karakteristik af H.C. Andersenstykket Med diagramfunktionen kan man få et overblik over fundamenternes syntaktiske funktion Man ser at de fleste fundamenter er subjekter Der er nogle stilistisk markante fundamenter: objekter og et enkelt prædikativ

Oversigt over fundamentfelternes syntaktiske funktion i H. C Oversigt over fundamentfelternes syntaktiske funktion i H.C. Andersen-teksten