Lunger og luftveje (2) 28 januar 2014.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Baggrundsviden og pædagogiske redskaber
Advertisements

Hjerte-kar sygdomme Det SYGE hjerte.
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Helhjertet træning og et længere liv.
Jeg er flyttemand Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Lungerne Biologibogen s
YOGA - midt FORENING
Ved du, at du kan få hjælp hos os, hvis du eller din partner snorker?
BLODETS Ph-værdi.
Natur og teknik Fra frø til lungekræft.
Hjerte og kredsløb 12. November 2013.
Styrk dit immunforsvar
Opvarmning.
Luftvejenes histologi
Søvn og afslapning Mange tror, at de kan vinde tid ved at sove noget mindre. Men i virkeligheden drejer det sig ikke om, hvor meget tid du har til.
Lunger og luftveje 21 januar 2014.
Respirationsorganernes sygdomme
Laboratoriet, HGO Januar 2006
Anatomi & Fysiologi XXI Nyrer og Urinveje II
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Du trækker vejret med dine lunger
Hjerte og kredsløb November 2013.
Kroppens naturlige forsvar
Anatomi & Fysiologi XXI Respirationsorganerne
Førstehjælp 12 timers kursus Lektion 13 til 16..
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Anatomi & Fysiologi XI - XII Kredsløbet
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Første hjælps kursus 12 timer Lektion 1 til 4.
Bl.a. baseret på bogen »Meditation« af Mette Kold. Kapitel 9
Jan Lasota MT. D.Ac. SFIM / Klinik Lasota
Kroppen består af… .. knogler .. led .. muskler .. organer
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Risikofaktorer
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Anatomi & Fysiologi XXI - 2 Respirationsorganerne
Nikolaj Mannering Læge
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
Fordøjelsessystemet.
Nyrerne Absolut vigtigste funktioner er at:
TRÆK VEJRET.
Stress En folkesygdom?.
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
Blodkredsløbet Lavet af Silke, Binarn og Emma. Blodkredsløbet fører ilt og energi rundt i kroppen. Det sørger også for at komme af med affaldsstoffer.
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
Hjertet, blodet og respirationen
Fordøjelsessystemet.
Luftens sammensætning og åndedrættet.
Kredsløbet (hjerte, arme/ben), Vener/arterier, Hjertets egen blodforsyning Af: Gruppe 2.
Anatomi og fysiologi Hold 1608 Kirsten
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Oplæg om syre-base.
HJERTE OG LUNGER.
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
SUNDHED OG LUNGER Materialet til elever på mellemtrinnet og udskolingen bygger på undervisningsuniversitet Liv i Lungerne.dk Til mellemtrinnet består forløbet.
SUNDHED OG LUNGER  Materialet til elever på mellemtrinnet og udskolingen bygger på undervisningsuniversitet Liv i Lungerne.dk Til mellemtrinnet består.
Gads Forlag, ©Toverud Lungerne Øvrige organer
inspirationsmuskulatur
KROPPENS FORSVAR.
Kroppens funktioner Lunger og hjerte.
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Slag mod hovedet Observation i 24 timer Symptomerne kan være:
Anatomi Lever, nyrer.
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Hvordan føles det at have KOL?
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
SUNDHED OG LUNGER Fortæl:
Præsentationens transcript:

Lunger og luftveje (2) 28 januar 2014

Lungernes placering Lukket rum: Halsrod til mellemgulv. Rygsøjle, 12 par ribben og brystben. Ribbens-muskler. Holdes adskilt med brystskille-væggen.

Hvad er hvad? Opgave til løsning 

Lungernes blodforsyning Der skal både være ernærings blod til lungernes egne celler samt funktionelt blod til udveksling af ilt og kuldioxid.

Lungernes næringsblod Er knyttet til de dele af lungen, som ikke har med vejrtrækning af gøre: Lungehinde, bindevæv, lymfeknuder, bronkier og bronkioler.

Lungernes funktionelle blod Opgave: At fordele det afiltede blod ud i lungevævet, således at der skabes kontakt med alveolerne, hvor der kan udveksles ilt og kuldioxid.

Vejrtrækning, indre/ydre Ydre vejrtrækning: Udveksling af ilt og kuldioxid mellem organismen og de ydre omgivelser. Indre vejrtrækning: Forbrug af ilt i cellerne ved forbrænding og afgivelse af kuldioxid som affaldsstof.

Ydre vejrtrækning Åndedrætsmuskler: Arbejder rytmisk ved at øge/mindske volumen i brysthulen. Væsentlige muskler: Mellemgulv og ribbensmuskler.

Mellemgulv Består af to kupler. Sammentrækning (sænkning) ved inhalation.

Sammentrækning af ribbensmusklerne, får ribbenene til at løfte sig.

Vejrtrækning Brystkassen udvides og rumfanget øges. Indåndingen er aktiv. Når musklerne slappes af igen, mindskes rumfanget og der åndes ud. Udåndingen er passiv.

Respiratoriske hjælpemuskler Bugmuskler Brystmuskler Ryg- og halsmuskler Indre ribbensmuskler Virker ved at forcere udåndingen samt udvide volumen i brystkassen.

Lungehinden Der er lidt væske mellem de to lag. Ca. 10 ml. Undertrykket i mellemrummet er ca. 4 mm Hg. Holder lungerne udspilet samt sørger for at vejrtrækningen er gnidningsfri.

Skade på lungehinden Pneumothorax: Lungen klapper sammen og vacuum mellem de to lungehinder forsvinder.

Alveolerne Samlet i klaser. Den enkelte alveole er ca. 0,25 mm i diameter. Både alveoler og kapillærer består af en-laget fladt pladeepitel. Tykkelse i alt er 1/1000 mm. Samlet areal: 100 m2

Transport og udveksling ILT Kuldioxid Opløses i blodet (2%) Bindes til hæmoglobin (98%) Opløses i blodet (10%) Bindes til hæmoglobin (30%) Omdannes til bikarbonat (60%) Ketonstoffer dannes ved forbrænding af fedt ved fx faste, høj proteindiæt eller sukkersyge, kan også passere alveolemembranen. Dufter af acetone.

Buffer ligningen H+ + HCO3- H2CO3 H2O + CO2 (i blodet, nyrer) (erytrocytten) (Lunger) Essensen i fjernelse af CO2 bunder i tryk det sted, hvor det er. Meget CO2 cellerne, vil bare skubbe gassen ind igen, hvor den kom fra. I stedt opløses den i blodet, hvor den bliver ”inaktiv”. Derefter transport til enten nyrer, hvor den udskilles som den er, eller til lunger, hvor den omdannes til gas igen og kan diffundere over lungemembranen.

Lungevolumen og -kapacitet VT er respiration i hvile, ca.=0,5L. 70% når ned til alveolerne. De sidste 30% bliver i det skadelige rum (? Det døde rum?)

Respirationsvolumen Minutvolumen: Ca. 15 vejrtrækninger i minuttet á 0,5 L= 7,5L Alveolær ventilation: 70% af 7,5L = ca. 5 L

Dybe indåndinger IRV er ekstra indånding (Inspiratorisk Reserve Volumen) Ca. 3 L, afhænger af alder, køn, krop, fysik…

Dybe udåndinger ERV er ekstra udånding (Ekspiratorisk Reserve Volumen) Ca. 1,2 L, afhænger af alder, køn, krop, fysik…

Peakflow Maksimal udåndingshastighed Kan give oplysninger om modstand i luftvejene, fx i fbm astma.

Restluft i lungerne RV er den luft som altid vil stå i lungerne (Residual Volumen) Ca. 1,2 L, afhænger af alder, køn, krop, fysik…

Total lungekapacitet ERV + VT + IRV = vitalkapacitet Vitalkapacitet + reservevolumen = total kapacitet

Styring af vejrtrækningen Egenrytme, åndedrætscenterets celler Strækreceptorer i lungerne Kemoreceptorer Bevægeapparatets proprioceptorer Den emotionelle tilstand Bevidst kontrol

6 5 1 3 2 4

1. Vejrtrækning i hvile Egenrytme styres af det åndedrætsregulerende center i medulla oblongata. Input til rytmen kommer fra inspiratoriske nerveceller Medulla oblongata

Vejrtrækning i hvile

2. Vejrtrækning ved hårdt arbejde Strækreceptorer i lungerne supplerer egenrytmen fra hvile. Skal beskytte lungerne mod for kraftig udspiling. Virker hæmmende på inhaleringen.

3. Kemoreceptorer Ændring af blodets sammensætning af frit O2, CO2 og pH som følge af stress eller anden form for overanstrengelse: Hårdt arbejde = højt forbrug af ilt Hårdt arbejde = høj produktion af kuldioxid Meget CO2 skal optages i blodt og giver masser af overskydende H+, der sænker pH Manglende ilt giver anaerobt arbejde, mælkesyre og endnu mere H+.

6 5 1 3 2 Kemoreceptorerne er meget følsomme overfor forhøjede værdier af CO2. Til gengæld er de ikke så følsomme overfor O2, da de reagerer på frit ilt og det er der ikke så meget af. Som regel er det bundet til hæmoglobin. 4

4. Signaler fra bevægeapparatet Proprioceptorer fra bevægeapparatet. Giver en tidlig stimuli til vejtrækningen.

5. Den emotionelle tilstand Følelsesmæssig påvirkning af vejrtrækningen. Styres af hjernebarken (høje centre i hjernen) Eksempler på følelser: Gråd, angst, grineflip, frygt, vrede, smerte…

6. Bevidst kontrol af vejrtrækningen Hold vejret til du besvimer Tale Sang Meditation Latterterapi

Luftvejenes forsvarssystemer Respirationsorganerne kan inddeles efter: Leder åndedrætsluften Luftvejsepitel. Fysisk flytning af fremmedlegemer opad mod svælg (synkes) eller refleksiv hosten/nysen. Udveksler luftarter Makrofager i bronkiolier samt alveoler. Spiser hvad de kan. Rester fjernes med lymfen. Der er også T- og B-lymfocytter.

Andre funktioner af lungerne Aktiverer angiotensin I til angiotensin II Regulering af blodtryk og væskebalancen Fanger og opløser små vandrende blodpropper.