- din ven og fjende nummer 1

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Blodprøver Hvor smitteudsættelse ikke kan udelukkes:
Advertisements

Hvem er jeg Steffen Eickhardt 29år
Styrk dit immunforsvar
Gavnlige mikroorganismer
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
GMP and HACCP i skolerestauranter
Mikro-Mani ___________ ___________ BAKTERIE BAKTERIE
Evolution.
James Phipps Immunsystemet Edward Jenner ( )
Hvad er mikroorganismer?
Hvad er mikroorganismer?.
Ambassadør for Vidunderlivet
Skadelige mikroorganismer
Haemophilus influenzae
Mikroorganismer og anden forurening
Livets tidligste udvikling
Bakterie og virus.
Inddeling af mikro organismer
Mogens Pedersen. I 2 familier med forekomst af eczem og hyppige infektioner fandtes defekt opsonisering af gær Miller 1968.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Ved overlæge Jes Gerlach
Kører man på éthjulet cykel, når man kun har ét ben?
Den lamme mand ved Bethesdas dam. Derefter var det en af jødernes fester, og Jesus drog op til Jerusalem. Ved Fåreporten i Jerusalem er der en dam, som.
JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
Immunitetsstyring Sundhedsstyring Organer i immunsystemet Kilde: Landbrugsforlaget; Sundhed og Sygdom hos svin.
Lærervejledning lyd Hvad skal jeg bruge Lydgenerator ( Frederiksen) Kabler 2 højtalere Vibrationsgenerator (Frederiksen) Spillemaskine 1 stk. 100 mm søm.
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
Immunitetsstyring SUME Organer i immunsystemet Kilde: Landbrugsforlaget; Sundhed og Sygdom hos svin.
LVK Regionsmøde 18. november 2009 Inge Larsen Fagdyrlæge vedr. svinesygdomme Spædgrisediarré.
Dyrevelfærd Sundhedsstyring Overbelægning Beskæftigelses- og redebygningsmateriale.
Immunforsvaret. Når vi bliver syge eller forkølede, så er det vores immunforsvar som aktiveres for at tage hånd om det ”intrængende”… De intrængende kan.
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 2
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
Fotosyntese Fokus på energi
Brombær solcellen.
Ingen binding Alloantigen tilført ved vaccination
Gads Forlag, ©Toverud Virusnukleinsyre Viruspartikel Receptorprotein
JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY JEOPARDY.
Huskesedler repetition af virologi
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Lys i verden Hånden på hjertet (3).
Morgenmåltid Mellemmåltid
Personlig hygiejne En god personlig hygiejne er vigtig fordi:
KROPPENS FORSVAR.
Bakterier Dyr, planter og natur.
Anatomi Lever, nyrer.
Køle-smøremiddel.
Håndhygiejne Temadag – VVS
Økologi.
Immunsystemet.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Immunologi back to basics
Økologiske sammenhænge
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
VIRUS.
Råvarekendskab Gær.
Encellede organismer, med cellekerne, bevægelige
Koordinatsystem.
Retinas fysiologi og anatomi
Quiz om Colombia Quizzen er lavet i et simpelt Jeopardy-format. Det betyder, at du læser et svar højt, og så skal eleverne gætte, hvilket spørgsmål som.
Hvis jeg havde mulighed for at fange regnbuen ville jeg have gjort det
MALARIA.
Du skal huske at skrive noter ;-)
Vistfrøði Økologi.
Den uundgåelige smerte
Den uundgåelige smerte
Præsentationens transcript:

- din ven og fjende nummer 1 Bakterier - din ven og fjende nummer 1

Taksonomi

Kendetegn: prokaryot

Bakterier, hvorfor er det vigtigt. I de øverste få centimeter af havemuld findes der fx 10-12 mio. bakterier pr. gram jord. Omtrent den samme tæthed af bakterier findes i spyt, og i menneskers og dyrs afføring er der omkring 100 mia. bakterier pr. gram. I naturen kan bakterier blive så talrige, at de fx kan ses som overtræk på bunden af søer og bugter, det såkaldte liglagen, eller som røde eller grønne belægninger på rådnende materiale i strandsøer. Bakterier kan også ses som belægninger i halsen ved halsbetændelse

Læsestof om bakterier http://www.biotechacademy.dk/Undervisningsprojekter/Grundskolep rojekter/Bakterier-vira-og-antibiotikaresistens/Teori/Bakterier-og-vira http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/portraetter-af-verdens-12- farligste-bakterier http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvad-er-en-bakterie

Fæcestransplantation TARMEN GENNEM TIDEN 1.600 år er det siden, at en kinesisk læge beskrev afføring som medicin, omtalt som “yellow soup”. 1958 var året, hvor fæcestransplantation for første gang blev beskrevet videnskabeligt 2014 var året, hvor den første dansker fik en fæcestransplantation på Aarhus Universitetshospital 80-90% af alle patienter med diarrésygdommen clostridium difficile bliver raske efter en fæcestransplantation

Vacciner – proaktiv bekæmpelse Vaccination beskytter (immuniserer) dig mod en bestemt infektionssygdom. Når du bliver vaccineret, aktiveres immunsystemet til at danne antistoffer mod en bestemt bakterie eller virus (mikroorganisme). Hvis du, efter du er blevet vaccineret, smittes med den pågældende mikroorganisme, genkender immunsystemet den meget hurtigt. Herved dannes antistoffer, som inaktiverer mikroorganismen, så du undgår at blive syg. http://videnskab.dk/krop-sundhed/ti-myter-om-vaccinationer

Antibiotika Antibiotika er det navn, man bruger, om den slags medicin, som kan slå bakterier ihjel eller få dem til at lade være med at vokse. Antibiotika har ingen effekt på virus For meget brug af antibiotika kan medføre multirestente bakterier.

Pandemi – en verdensomspændende epidemi http://videnskab.dk/krop-sundhed/faren-en-influenzapandemi-er- ikke-drevet-over-endnu

Virus

Hvad er virus Virus er mikroorganismer, der ikke er i stand til at formere sig alene, de er nødt til at invadere en værtscelle og overtage dens maskineri for at kunne lave flere viruspartikler. Virus består af genetisk materiale (DNA eller RNA) omgivet af en beskyttende proteinkappe, der er i stand til at hægte sig fast på celler og derefter trænge ind i dem. Cellerne i vore slimhinder, for eksempel luftvejene og mavetarmkanalen, er mere udsatte for virusangreb, idet de ikke er dækkede af den beskyttende hud, der ellers udgør en effektiv barriere mod omgivelserne.

Eksempler på virus relaterede sygdomme Influenza Malaria Ebola Zika

Opformering af virus

Zoonoser Zoonoser er sygdomme, som smitter mellem dyr og mennesker. Sygdommene skyldes forskellige mikroorganismer både bakterier, virus og parasitter.

Svampe

Hvad er en svamp Svampe er en bestemt gruppe af organismer, der bl.a. indeholder gær, mug og champignoner. Svampe er eukaryoter og genetisk set meget tættere på dyr og mennesker, end på eksempelvis bakterier eller planter

læsestof http://viden.jp.dk/galathea/undervisning/undervisningsforloeb/defau lt.asp?cid=19918

Parasitter http://livsstil.tv2.dk/article.php/tv2/livsstil/article.php/id- 61705698%3Adisse-fem-parasitter-bor-i-din-krop.html